Trump: De Verenigde Staten vechten alleen in het Midden-Oosten voor Israël

0
299
© Witte Huis

De militaire aanwezigheid van de VS in het Midden-Oosten gaat niet over het in beslag nemen van olie of iets dergelijks. In plaats daarvan draait het allemaal om “Israël beschermen”, zegt president Donald Trump.

Trump maakte de opmerkelijke constatering, die nauwelijks enige media-aandacht kreeg, tijdens een recente verkiezingsbijeenkomst in Noord-Carolina, meldt Mondoweiss.

Tijdens zijn toespraak becommentarieerde de president de bewering dat de militaire aanwezigheid van de VS in het Midden-Oosten te wijten is aan “olie” – een argument dat in de linkse vleugel gangbaar was in een tijd waarin links nog kritisch was over Amerikaanse oorlogsprojecten.

In feite zijn de Verenigde Staten zelfvoorzienend als het gaat om energie, aldus Trump.

“Het punt is dat we niet in het Midden-Oosten hoeven te zijn, afgezien van het feit dat we Israël willen beschermen. We zijn erg aardig geweest voor Israël. Buiten dat hoeven we niet in het Midden-Oosten te zijn”, zei de president.

Hij benadrukte dat er inderdaad een tijd was dat de Verenigde Staten wanhopig behoefte hadden aan olie.

“Maar die hebben we niet meer nodig. We hebben meer dan hen, is dat niet goed? Na jaren van wederopbouw van andere landen zijn we eindelijk bezig met de wederopbouw van ons eigen land.”

De zeer machtige Israëlische lobby, Aipac, heeft zoveel invloed op het politieke establishment in Washington dat de lobby wordt beschouwd als de belangrijkste verklaring voor het Amerikaanse oorlogsavontuur in het Midden-Oosten, dat de afgelopen decennia voortdurend gericht was op Israëls vijanden in de regio. De argumentatie is aangevoerd door de politieke wetenschappers John Mearsheimer en Stephen Walt en in een documentairefilm die gebaseerd is op het boek The Israel Lobby van het duo. De kwestie wordt echter als zeer controversieel beschouwd.

Het enige waardoor islam gemoderniseerd geweest is, was het Europese kolonialisme

Hoe George Floyd werd gearresteerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here