Image by freepik

Een van de grootste mythes over “vrije markten” is dat bedrijven producten en diensten creëren om aan de behoeften van consumenten te voldoen. Dat klinkt mooi, maar dat is niet wat er gebeurt in monopolistische kartelgedomineerde economieën zoals de onze. In door monopolies en kartels gedomineerde economieën zoals de onze, is wat er feitelijk gebeurt dat het monopolie/kartel (d.w.z. een handvol quasi-monopolies die hun sector volledig domineren) hun aanbod beperken tot de meest winstgevende producten en diensten en klanten dwingen deze te kopen door het onmogelijk te maken om goedkopere opties te vinden, schrijft Charles Hugh Smith.

Door monopolies en kartels gedomineerde economieën zoals de onze zitten vol met opzettelijk slechte kwaliteitsproducten en -diensten omdat duurzaamheid een obstakel is voor steeds hogere winsten. Door producten en diensten zo te ontwerpen dat ze falen – geplande veroudering – of op een andere manier verouderd raken – je product wordt niet langer ondersteund – dwingen monopolies/kartels consumenten om voortdurend falende of verouderde producten te vervangen.

Het andere mechanisme waar monopolies/kartels de voorkeur aan geven is immiseratie: maak het product of de dienst zo ellendig om te gebruiken dat de verafschuwde consument gedwongen wordt om te upgraden om zijn lijden te minimaliseren. Dit is hoe monopolies / kartels de onschuldig klinkende “keuze voor de consument” manipuleren: je hebt de keuze tussen lijden met producten en diensten van lage kwaliteit, of iets minder lijden door meer te betalen.

Als je producten en diensten wilt die echt werken en duurzaam zijn, bereid je dan voor om 10X meer te betalen. Als je keukenapparatuur wilt die langer dan een paar jaar werkt, geen probleem, betaal dan $35.000. (Een reëel getal, geloof me.)

  Globalistische marxisten eisen dat iedereen 'de Kool-Aid drinkt' - dit pad leidt altijd tot revolutionaire zelfmoord met blijvende sporen in de geschiedenis: bloedvlekken en massagraven

Met andere woorden, duurzaamheid en kwaliteitsservice zijn nu voorbehouden aan de top 5%. Alle anderen hebben de gesimuleerde keuze tussen “ondraaglijk lage kwaliteit” of “draaglijk slechte kwaliteit”.

Natuurlijk hebben monopolies / kartels excuses en rechtvaardigingen voor hun zeer winstgevende ontworpen-naar-falen producten en diensten. Eén excuus is “garsh, alles is nu zo complex dat er wel ergens een onderdeel faalt en we zijn hulpeloos om het te stoppen.” Met andere woorden, complexiteit is het probleem, niet de afwezigheid van kwaliteitscontrole.

De levensduur van grote apparaten krimpt en technici van apparaten geven de schuld aan de automatisering en de toename van het aantal onderdelen in een machine. (wsj.com)

De apologeten hebben half gelijk: complexiteit is een betrouwbare bron van mislukking. Dat brengt het tweede excuus van de monopolies / kartels naar boven: “we voldoen gewoon aan de vraag van klanten naar meer gemak.”

Maar de monopolies/kartels hebben de andere helft van de eisen van de consument over het hoofd gezien: duurzaamheid, betaalbaarheid en kwaliteit. Ze lieten ook het feit buiten beschouwing dat veel consumenten in feite minder complexiteit en minder technologie eisen, eisen die worden genegeerd omdat het verminderen van technologische complexiteit en daardoor het verhogen van duurzaamheid een ramp zou zijn voor de bottom line: eenvoudige, duurzame goederen zouden de winst doen crashen.

Onder de zeer winstgevende wirwar van “gemakken” zijn consumenten het zat en eisen ze eenvoudige, duurzame producten, niet de overdreven complexe, ontworpen om te falen rommel die door monopolies/kartels wordt verkocht. Kijk bijvoorbeeld eens naar de uitspraken van consumenten in ‘My Toaster Oven Does Not Need To Be ‘Smart‘:

Of:

“Goed geld betalen voor een product dat niet doet wat er op de doos staat totdat je hun BS-app op je telefoon installeert. Hierdoor krijg ik zin om te gaan vechten.”

Veel consumenten hebben nog niet door hoe kwetsbaar ze zijn voor steeds routinematigere storingen aan digitale onderdelen. De auto’s van vandaag de dag zijn allemaal één defect onderdeel verwijderd van ontoegankelijkheid (sorry, u kunt uw auto niet in) en/of onstartbaarheid (laat uw auto naar een erkende dealer slepen voor een ongelooflijk dure diagnose van waarom uw auto niet start).

Ik heb in eerdere berichten verteld over mijn eigen ervaring met het vervangen van een digitale besturing (“moederbord”) van een wasdroger, die ongeveer half zoveel kostte als een nieuwe droger en die buitengewone inspanningen vergde om te installeren, zodat de arbeidskosten het dubbele bedroegen van de kosten van het besturingssysteem, in feite gelijk aan de kosten van een nieuwe droger.

Reparaties onmogelijk of absurd duur maken, is natuurlijk allemaal onderdeel van de immiseration by design. De printplaat van de controller van 200 dollar – natuurlijk alleen verkrijgbaar bij de geautoriseerde leverancier – bevatte voor een paar dollar aan standaardchips en printplaten in een kronkelig plastic omhulsel dat nog eens een paar dollar meer waard was. Als je je ergert aan een 10X markup, jammer dan, er zijn geen andere bronnen voor de controller, die natuurlijk geen commodity is: hij werkt alleen in een specifiek merk en model.

  Rapport: Luchtvaartmaatschappijen moeten een "gezondheidspas" eisen voordat ze passagiers kunnen laten vliegen

De opstand tegen nodeloos dure, complexe, ontworpen om te falen producten en diensten broeit. In een echt open “vrije markt”, ontdaan van monopolies en kartels, zouden producten en diensten die eenvoudig, duurzaam en grotendeels (of volledig) analoog zijn de markt betreden om het groeiende aantal consumenten te bedienen die genoeg hebben van al te complexe, al te dure, designed-to-fail producten. Maar dat zal niet gebeuren in economieën die gedomineerd worden door monopolies/kartels zoals de onze.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

WEF onthult ‘vliegende microchips’ die ‘gedachtemisdaden’ kunnen detecteren en ‘je hersenen kunnen uitschakelen’Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe ‘Op regels gebaseerde orde’ is al voorbij
Volgend artikelOp deze datum in 1999 viel de NAVO Joegoslavië aan zonder VN-mandaat of oorlogsverklaring; dit jaar proberen ze dezelfde stunt tegen Rusland
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

29 REACTIES

  • Goede docu, wat de kleinzoon van Philips niet vertelde is dat de gloeilampen zodanig geconstrueerd zijn dat er na ongeveer 1000 uur genoeg zuurstof in de bol is gekomen om de gloeidraad door te laten branden iets wat een leraar bijna 50 jaar geleden wist te vertellen.
   Bij de led lampen gebeurd hetzelfde meestal de driver die het begeeft.

   • Stukje gelezen over LED-lampen .
    Blijkt dat ze een te hoge spanning door de LED laten gaan , zodat het vroegtijdig uitbrandt .
    Vroeger bij Philips gewerkt en daar was een kamer vol producten 24 uur per dag aan het draaien .
    Op de deur was een opschrift ; DUURTEST ….
    Ik zei tegen een collega hoe goed dat was dat Philips hun producten zo testen
    om te zorgen dat ze lang meegingen .
    Hij zei dat het juist het omgekeerde was ; dat de producten werden getest
    of dat ze niet TE LANG meegingen . Sindsdien is mijn kijk veranderd .
    Ik spreek hier over de jaren tachtig , maar het is natuurlijk al veel langer zo .

   • 3 van de 5 led lampen die ik kocht binnen een paar dagen overleden, inderdaad de elektronica die erin zit om de 230V 50Hz om te zetten in gelijkstroom van een paar Volt. De LED’s zelf kunnen eindeloos mee. Dus ga ik maar weer over op gloeilampen, geven nog lekkere warmte ook, tenslotte willen ‘ze’ dat we overgaan op elektrisch verwarmen, toch?
    Over het bovenstaande artikel; het ligt dus niet aan mijn leeftijd dat ik zo’n pesthekel aan al die zinloze elektronische snufjes heb.

    • Ik heb, in de kamer waar ik ’s avonds zit, alle lampen vervangen door ouderwetse gloeilampen. Ok, dat scheelt wat in verbruik, maar het licht is zo veel beter voor de ogen, de kamer lijkt rustiger. Zet er nog een kaarsje bij en je hebt geen open haardvuur nodig om te ontspannen.

 1. Tja een gloed nieuwe koffiemachine die je eraan herinnert om na zoveel kopjes koffie ’t klote ding te ontkalken, moet je wel vooral de merk gebonden ontkalking rotzooi kopen, als je je nog niet uitgeperst genoeg voelt.

  • @Adriaan de lekkerste koffie: zelf bonen malen (met handmolen), koffie met de hand opgieten met gekookt (iets afgekoeld) water en drinken met opgewarmde volle rauwe melk vers van de boer. Nooit kapot en geen elektriciteit nodig 😉

   • Het kan zo makkelijk zijn inderdaad maar mensen hebben altijd haast dus gaan ze voor de in hun ogen snellere manier vandaar al die apparaten met pads en kuipjes maar hebben niet door dat dit de grootste troep is.
    Lekker zelf malen en opgieten, zo gebeurd,een betere smaak en gezonder en goedkoper.

  • Dat van die Koffie machines heb ik op 2 jaar zelf kunnen ondervinden, maar, en ik ben niet de enige, gewoon terug een goede koffie zetter gekocht (3é) en vooral goede koffie op zich…geen padje’s meer en nog verbazend veel geld gespaard…enz..👍

   • Mijn (Oma’s) methode die lijkt op hoe de Russen thee zetten. Eerst een zeer sterk koffieextract maken, kan met filter maar veel sneller en dus minder of geen bitterheid met de French press. Ik doe 9 tot 10 koffiemaatschepjes (zelf-)gemalen koffie met een halve liter water (zoals Anton zegt) in de french press.

    Dit extract met een maatlepel naar smaak in de kop (ongeveer 1/3), en heet water opgieten voor een vers bakje koffie van zo rond de ideale temperatuur. Smaakt ook nog heerlijk als het extract al een dag oud is.

    Proost!

 2. Was / is dat niet het business model van Micro soft, van Kill Bill Gates.
  En dat roept dat zijn vaccins betrouwbaar zijn.
  Niet alleen hij roept dat, vooral ook die hopen mee te kunnen profiteren van dat business model.
  Mijn inzien zij die dat roepen veel, behalve betrouwbaar!

  Smart dit, smart dat, het wordt ontwikkeld door figuren die ervan uit gaan dat mensen vooral niet slim zijn!

  • Vroeger vond ik van die gadget shows leuk maar nu ook niet echt meer, de meeste gadgets hebben nu een smart app eraan gekoppeld zitten wat niks beter maakt.

 3. Mijn Nespresso machine heeft het best wel lang uitgehouden, maar ik denk dat dat komt, omdat het verdienmodel hem in de capsules zit die je koopt, niet het koffieapparaat zelf. Om vandaag de dag tv te kunnen kijken, heb ik nu twee afstandsbedieningen nodig, die mijn zoontje wel weet te bedienen, dus vraag ik het hem, mocht er een dagje zijn dat ik nationale tv propanda wil slikken. Voor Netflix en youtube zit er al een knop op de afstandsbediening, dus die kan ik vrij eenvoudig tevoorschijn toveren. Zo gedeelde smart is halve smart.

  • Ik heb al 25 jaar geen tv meer, geen kranten meer en geen folders via de brievenbus.
   Koopkracht blijft de kracht om te negeren wat je niet nodig hebt.
   Wat je niet hebt, veroorzaakt ook geen storing. Geen storingen, geen frustraties. Geen frustraties, geen stress. Geen stress, geen angst. Geen angst maar lef. Lef is het meervoud van leven…….

 4. De eerste LEDS gingen eindeloos mee, rotzooi die ik gekocht had uit China. Koud licht, maar jaren lol van gehad. Nu kocht ik Osram, om warm licht te hebben. Zo kapot.
  Mijn vader gaf mij zijn elektrische tandenborstel, het eerste model zei die trots, 15 jaar mee gedaan, maar mijn vriendin vind dat ik een nieuwe moet. Ik heb er nog tien jaar mee gedaan. Hij doet het nog steeds, maar de pit is uit de batterijen.
  Alles is kut kutter kutst. En een grote bek over het milieu allemaal. Maar nooit eens wat over gelezen in de msm. Als ze tegen de muur gaan als nederPoetin het overneemt spring ik een gat in de lucht.

 5. Het eerste wat ik doe bij nieuwe apparatuur is het ding opengooien en alles testen. dIODES?WEERSTANDEN ENZ.. wanneer deze op het nippertje 230 V kunen verdragen vervangen , ook de soldeer nog eens overdoen , bij een auto overbrug ik de pc en verwijder alle censoren en vervang ze door mechanische onderdelen.Dit scheelt mij dat alles 10 jaar langer meegaat en meer privacy..

  • Moet je de zaak wel open kunnen krijgen en de technische know how hebben. Laatst geprobeerd een broodbakmachine open te krijgen (doet alles nog behalve het bakken). Nou dat is niet gelukt. Zaten van die vervelende schroeven in (platte kop met inham nodig). Uiteindelijk wel eruit gekregen door schroevendraaier te modificeren maar toen lukte het nog niet, zat nog steeds muurvast…

 6. Ik had een Copland buizenversterker en een Projekt draaitafel. Allebei heel basic zonder toeters of bellen. De versterker heb ik na 30 jaar eens laten reviseren voor 250 euro en hij klonk weer als nieuw. Eens in de vijf jaar nieuwe buizen en weer een topgeluid! Draaitafel, alleen de naald verwisselen als het weet tijd is. Verder hou ik van Amerikaanse oldtimers. Beste auto die ik had was een Cadillac Coupe Deville bouwjaar 1974. Reed als een zonnetje (na het nodige werk eraan). Op de top was die uiteindelijk niet zo snel. Max 160 km per uur, maar met optrekken liet ik een BMW 5 serie mijn achterlichten zien.
  Hoe minder toeters en bellen, hoe minder er kapot kan gaan en hoe beter de kwaliteit van de onderdelen en makkelijker te repareren.

 7. Ook daarom, geen smart (Specific, Measurable, Assignable, Realistic, and Time-bound) in mijn huis. Je bent niet smart als je dat in je huis neemt, maar dom.

 8. De roverheid beweert dat we meer bewust moeten omgaan met consumptie, en zo veel mogelijk toestellen aanschaffen, die lang mee gaan en hersteld kunnen worden. Als je dan ziet naar goederen, die z veel energie en uitstoot veroorzaken tijdens de assemblage zoals auto’s, om nog maar te zwijgen van de electrische, doet de overheid er alles aan om de gebruiksduur ervan zo kort mogelijk te houden. Hierdoor verzinnen ze dan nieuwe “zogenaamd groene ” regels, bv. de euronorm.
  Even vergelijken: De co² produktie van een auto hangt af van het totaal verbruik, bv. per jaar. Dit is per liter benzine ca. 2,4 Kg co², en per liter diesel ca. 2.8 Kg. Dit moet je vermenigvuldigen met het totaal verbruik, bv. op jaar basis. Rijdt je met een euronorm 3 auto met verbruik van 6 l diesel, met 5000 km per jaar ( bv. gepensioneerden, die weinig rijden en wiens auto haast niet verslijt) dan is de co² uitstoot +/- 1000 Kg . Rijdt je met een euro 6 auto, met een dieselverbruik van 5 l/100 Km, en doet je 25000 Km/jaar, dan is je uitstoot ca. 3500 Kg co². De “euronorm” zegt dus eigenlijk niets over de werkelijke uitstoot, maar is verzonnen om vooral veel belastingen te laten betalen. Als je dan weet dat auto’s, mits goed onderhouden zeer veel langer kan meegaan als door de overheid wordt toegelaten met al hun “groene” regeltjes, vooral om veel geld te verspillen aan nieuwe auto’s, i.p.v. deze op een milieu vriendelijke en minimale co² uitstoot manier te onderhouden. De co² uitstoot van electrische wagens, gezien over de hele levensduur (batterijen +/- 7 jaar, waarna de capaciteit te fel is afgenomen) is veel groter dan van thermische auto’s, onafgezien nog van hoeveel co² geproduceerd wordt door de steenkool en bruinkool centrales, die men heeft moeten uitbreiden of opnieuw opgestart heeft om de batterijen van de ev’s op te kunnen laden.
  Wat de phillipslampen betreft, aan gaande de opmerking van een andere reaktie: zelf heb ik de ervaring met de eerste spaarlampen van phillips, die tamelijk zwaar waren, maar die gingen meer dan 15 jaar mee, bij dagelijks gebruik. De nieuwere versie slechts een of 2 jaar.
  Leve de wegwerpmaatschappij!

 9. Er is geen vrije markt. Er zijn talloze beperkingen, bv. invoer”rechten”, keurmerken, veiligheids en milieu regelingen die er toe dienen om om concurrentie met lagere prijzen en betere kwaliteit te weren ten voordeel van de grote bedrijven. Als nieuw of onafhankelijk bedrijf een nieuwe ijskast o.i.d. op de markt brengen is zo goed als onmogelijk.

 10. Ik besef dat ‘vrije markten’ tussen aanhalingstekens staat dus waarschijnlijk gaat de schrijver van het artikel het mogelijk niet volledig oneens zijn met mijn commentaar.

  In een vrije markt systeem is er geen sprake van kartelvorming en/of monopolies. Hier zijn twee redenen voor. De eerste reden is dat naar gelang een organisatie groter wordt en hoe langer dat die bestaan er uiteindelijk corruptie ontstaat meestal in de vorm van nepotisme. Dit gedrag kan voor een tijdje blijven aanhouden maar wordt uiteindelijk afgestraft door de markt met als gevolg dat er een hervorming komt of in het ergste geval een faillissement. De tweede reden is omdat je heel veel keuze hebt aan andere kleinere of grotere organisaties die soortgelijke producten maken.

  Tot mijn grote verschrikking moet ik toegeven dat in dit artikel niet over een vrije-markt economie word geschreven maar over een facsistische economie. In een fascistische economie heb je de overheid die alles onder controle heeft, daaronder heb je corporaties die een hele sector van de economie beheren. Dit is gelijkaardig aan het gildensysteem van de middeleeuwen.

  Het idee achter een vrije markt of capitalisme is dat je een gedecentraliseerde economie hebt die standvastiger is dan een centraal bestuurde economie. De reden hiervoor is heel simpel te begrijpen. Als één van die corporaties corrupt wordt in een fascistische economie dan gaat iedereen daaronder leiden. Terwijl in een vrije markt heb je zo veel verschillende organisaties waardoor als één organisatie corrupt wordt gaat dat niet de hele economie of sector negatief beïnvloeden.

  Sinds de onafhankelijkheid verklaring van de verenigde staten hebben bankiers geprobeerd om westerse economieën meer en meer te consolideren en te centraliseren. De burgeroorlog van 1860 heeft meer macht gegeven aan de federale overheid. De Federal Reserve Act heeft bankiers controle gegeven over de Amerikaanse economie. De tweede wereldoorlog heeft Europa als slaaf van de Amerikaanse bankiers gemaakt. Door constante inflatie hebben ze fundamenteel de vrije markt ondermijnd waardoor die meer en meer is geworden als een fascistische economie.

  • Klopt helemaal. Hoe groter een bedrijf, des te meer overhead. In de prijs van een product moeten ook de salarissen van alle managers, de dure gebouwen en de directie zitten. In een echt vrije markt zul je dus veel en veel minder van die super grote bedrijven zien.

 11. Met mijn eerste autootje, een 2pk in de jaren zeventig, viel ik ooit op een nacht in panne. Eén lichtje zag ik nog: een sexclub. Als 18-jarige ging ik binnen om … een elastiekje te vragen. Daarmee heb ik mijn geitje hersteld zodat ik verder kon. Heerlijke tijden waren dat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in