Volgens de krant Financial Times zitten miljarden van westerse bedrijven momenteel vast in Rusland. Het geld kan niet worden opgenomen vanwege een verbod op het uitkeren van dividenden aan inwoners van landen die sancties tegen Moskou hebben ingesteld, bericht RT.

Westerse bedrijven die in Rusland actief blijven ondanks de Russische militaire operatie in Oekraïne, hebben miljarden winst gemaakt, zo meldt de Britse krant Financial Times. Om precies te zijn gaat het om ongeveer 18 miljard Amerikaanse dollar (bijna 17 miljard euro) aan dividenden. De krant schrijft:

“Lokale opbrengsten van bedrijven variërend van BP tot Citigroup zijn in Rusland geblokkeerd nadat Moskou een verbod had ingesteld op dividendbetalingen aan bedrijven uit ‘onvriendelijke’ landen, waaronder de VS, Groot-Brittannië en alle leden van de Europese Unie. Dergelijke transacties kunnen in uitzonderlijke gevallen worden toegestaan, maar tot nu toe zijn er maar heel weinig opnames goedgekeurd.
Er zitten tientallen miljarden Amerikaanse dollars vast in Rusland,” zei de directeur van een groot bedrijf met hoofdkantoor in een land dat niet op de lijst van onvriendelijke landen staat. – En er is geen manier om ze daar weg te krijgen.”

Tegelijkertijd moet de Britse krant toegeven dat de Russische markt nog steeds van groot belang is voor Westerse ondernemers – ondanks de opgelegde sancties en de moeilijkheden om zaken te doen onder ongekende beperkingen. Zo verdiende de Oostenrijkse Raiffeisenbank, die in Rusland actief blijft, alleen al in 2022 twee miljard Amerikaanse dollar. De Amerikaanse bedrijven Philip Morris en PepsiCo verdienden respectievelijk 775 miljoen Amerikaanse dollar (ongeveer 720 miljoen euro) en 718 miljoen Amerikaanse dollar (ongeveer 670 miljoen euro). De Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania maakte in 2022 een winst van 621 miljoen Amerikaanse dollar (ongeveer 580 miljoen euro) in Rusland, volgens de Financial Times. De krant meldt:

  Poetin bouwt 'conservatief dorp' voor Amerikanen die willen ontsnappen aan de 'liberale ideologie' in de VS

“Raiffeisen, de grootste westerse kredietorganisatie in Rusland, zei dat het de toegang tot zijn winsten in het land was “ontzegd”, maar dat het zijn activiteiten daar niet zou opgeven of het geld zou afschrijven. Philip Morris weigerde commentaar te geven. PepsiCo en Scania reageerden niet op verzoeken om commentaar.
Uit cijfers van de Kyiv School of Economics blijkt dat bedrijven die in de VS geregistreerd staan de grootste winst hebben gemaakt, namelijk $4,9 miljard. Zij worden gevolgd door bedrijven uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland met respectievelijk 2,4, 1,9 en één miljard dollar.”

Het Duitse energiebedrijf Wintershall verloor ook miljoenen aan dividenden in Rusland, vertelden zijn vertegenwoordigers aan de pers. “Het meeste geld dat we sinds 2022 met onze Russische partnerbedrijven hebben verdiend, is gewoon verdwenen,” zeiden ze bij het bedrijf, eraan toevoegend dat er voor 2022 helemaal geen dividenden uit Rusland waren gevloeid.

“Het Russische leiderschap heeft nog geen duidelijke strategie ontwikkeld met betrekking tot de bevroren tegoeden,” vertelde Alexandra Prokopenko, een freelance onderzoeker bij het in Berlijn gevestigde Carnegie Centre for Russian and Eurasian Studies, aan de Financial Times. Maar met buitenlandse bedrijven die wanhopig op zoek zijn naar hun dividenden, is het zeer waarschijnlijk dat het Kremlin deze fondsen als hefboom zou kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door te eisen dat Westerse landen de bevroren Russische tegoeden vrijgeven.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Mearsheimer: Oekraïne is “gedoemd te verliezen”Volg Frontnieuws op Telegram

  Scholz en lakeien graven graf voor Duitsland

Lees meer over:

Vorig artikelRapport vindt “alarmerende” stijging in aantal doodgeborenen en pasgeboren dode baby’s in Groot-Brittannië
Volgend artikelNYT doet verrassende journalistiek: Ontdekt dat dodelijke raketaanval op Kostantinovka-markt werd veroorzaakt door een fout van de Oekraïense luchtverdediging – NIET door Russische aanval
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

18 REACTIES

 1. Hahaha… wie sanctioneert nou eigenlijk wie dan? Het westen is een kreupele demente soldaat die nog in de illusie leeft dat hij de wereld kan onderwerpen. Europa wordt in de takkenversnipperaar geduwd en de USA stikt in de te grote happen die ze proberen door te slikken. Er komen sombere en sobere tijden op ons af. Gelukkig heeft de mensheid langer op bloembollen geleefd dan in de hedonistische luxe van de afgelopen 80jr, dus we kunnen echt wel met minder (over)leven. Alleen wel jammer, want het hoeft allemaal niet zo te gaan. De aarde en de natuur bestaan obv overvloed… de elites doen al duizenden jaren hun stinkende best om daar schaarste en schulden van te maken om ons mee te regeren. En wij worden maar niet wakker voor de realiteit dat WIJ (inmiddels) met miljarden zijn, terwijl zij met een paar gestoorde satanisten ons als slaven aansturen. Als wij het werk neerleggen en een jaartje of twee niks doen, is het klaar met ze.

 2. Eigenlijk nog netjes van ze. Het westen had direct de boel ingepikt. Rusland weet dat ze, in de toekomst, nog zaken met ze gaan doen. Als de pleuris tenminste niet uitbreekt.

 3. In een soortgelijk artikel;

  “Tientallen miljarden in dollars zitten vast in Rusland”, zei de topman van een groot bedrijf dat gevestigd is in een land dat niet als onvriendelijk bestempeld wordt. “En er is geen manier om ze eruit te krijgen.”

  De omvang van de inkomsten en winsten weerspiegelt niet alleen het blijvende belang van westerse bedrijven voor de Russische economie, maar ook het dilemma waarmee dergelijke bedrijven worden geconfronteerd over wat ze moeten doen met hun activiteiten in het verstoten land.

  Veel buitenlandse bedrijven hebben geprobeerd hun Russische dochterondernemingen te verkopen, maar elke deal vereist de goedkeuring van Moskou en is onderworpen aan scherpe prijskortingen.
  De afgelopen dagen hebben British American Tobacco en de Zweedse vrachtwagenfabrikant Volvo overeenkomsten aangekondigd om hun bezittingen in het land over te dragen aan lokale eigenaren.

  Volgens de Indiase oliefunctionaris Ranjit Rath verhindert Rusland dat Indiase energiebedrijven ongeveer 400 miljoen dollar aan dividenden repatriëren.

  “We ontvangen onze dividendinkomsten regelmatig en het staat op bankrekeningen in Rusland”, zei de voorzitter en directeur van Oil India in mei.

  Moskou heeft de blokkering van de dividenduitkeringen aan Indiase energiegroepen uitgebreid als reactie op het feit dat een grote hoeveelheid geld uit de export van Russische olie in India vastzit, aldus de CEO van een groot Russisch bedrijf dat in India actief is.

  “De roepies die voor de betaling worden gebruikt, kunnen niet in een andere valuta worden omgezet”, zei de CEO, verwijzend naar de strikte kapitaalcontroles in India. “Ze kunnen alleen worden gebruikt om goederen in India te kopen, maar het kopen van iets ter waarde van miljarden dollars voor export naar Rusland is een uitdaging.”

 4. Hoe lang zullen de sancties van het westen tegen Rusland nog duren❓
  Nu vallen de westerse landen rechtstreeks in hun eigen zwaard.❗️
  Nu gaat het pas echt pijn doen, instortende economieën en nu ook nog eens Russisch geld wat voor Europa bestemd is wat geblokkeerd wordt….
  Oei nu gaat het pas echt pijn doen😉‼️
  Soms is het ook wel eens “gewoon GRAPPIG‼️”

  • Douwe Egberts zit daar nog steeds en nog veel meer.
   Dollars zullen ze er niet verdienen maar blijkbaar wel genoeg om er te blijven hangen.
   Heineken heb de hele boel verkocht voor 1 euro.

   • Dat bedoelde ik, ze zullen een grote zak Roebels vergaard hebben die ze op de financiële markten willen dumpen. Indien daarvan niet een behoorlijk deel geherinvesteerd wordt in de lokale economie, blijft de hele zak best in het land. Gedaan met de Jodenpraktijken.

 5. LOL. ‘Koekje van eigen deeg’ noemden we dat vroeger.
  Overigens niet geheel te vergelijken met de inbeslagname door het westen van allerlei tegoeden.
  Rusland stelt dat die dividenden niet uitbetaald mogen worden aan landen die onvriendelijk zijn, in die zin dat het geld daar niet heen mag.
  Voor zover ik weet mag dat wel weer binnen Rusland worden geinvesteerd. Misschien een domper als mensen direct op dat geld zitten te wachten, maar het opnieuw investeren binnen Rusland levert uiteindelijk nog veel meer op.

 6. Rusland zou de bedrijven zelf–of in ieder geval de winsten moeten confisceren totdat er een balans is bereikt met de in beslag genomen Russische bezittingen. Logisch toch?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in