Politicoloog John Mearsheimer is ervan overtuigd dat het conflict in Oekraïne nog lang zal duren. De situatie is verward, het vertrouwen is verbrijzeld. Oekraïne draagt de grootste last. De belofte uit 2008 om het land toe te laten tot de NAVO blijkt een catastrofale vergissing te zijn.

In een tweedelig artikel in het politieke tijdschrift Cicero schetst de Amerikaanse politicoloog een somber beeld van de verdere ontwikkeling van het Oekraïneconflict. Mearsheimer gaat ervan uit dat het militaire conflict nog jaren zal voortduren, schrijft RT.

Vooral het vertrouwen van Rusland in het Westen is geschokt na de sabotage van het Minsk 2-akkoord. Minsk 2 moest de territoriale integriteit van Oekraïne, met uitzondering van de Krim, waarborgen waarbij de regering in Kiev meer autonomie werd gegeven voor de Donbass. Minsk 2 was een 13-puntenplan om een einde te maken aan de burgeroorlog en Oekraïne te federaliseren, terwijl de Donbass deel zou blijven uitmaken van Oekraïne.

Dit plan is verijdeld door het Westen. In feite is er dus geen geloofwaardige onderhandelingspartner meer voor Rusland in het Westen. De toenmalige onderhandelaars Angela Merkel, de voormalige Franse president François Hollande en de toenmalige Oekraïense president Petro Porosjenko hebben publiekelijk toegegeven dat het Minsk-akkoord nooit over implementatie ging. Het akkoord was alleen bedoeld om Oekraïne tijd te geven om “sterker te worden”, zoals de Duitse ex-kanselier het verwoordde in een interview met het weekblad Die Zeit.

Voor het slagveld ziet Mearsheimer het voordeel bij Rusland. De Russische strategie is effectiever en spaart tegelijkertijd mensenlevens. Hij schat de verliezen van Oekraïne veel hoger in dan die van Rusland. Het voordeel van Rusland ligt in zijn onevenredig grotere bevolking in vergelijking met Oekraïne. Bovendien heeft de Russische wapenindustrie haar productie enorm kunnen uitbreiden. Het Westen heeft daarentegen zijn capaciteitsgrenzen bereikt, die het niet snel zal kunnen overwinnen, legt de politicoloog uit.

  Het is geen Stalingrad, het is geen Verdun, het is Bakhmut

Voor Oekraïne heeft dit verstrekkende gevolgen. Al voor het begin van de speciale operatie verkeerde Oekraïne in economische problemen. Vlucht en oorlog hebben deze problemen enorm verergerd, zegt Mearsheimer. Het land is volledig afhankelijk van buitenlandse hulp en grote delen van zijn industrie zijn vernietigd.

Mearsheimer schrijft: “De toekomst van Oekraïne ziet er uiterst somber uit. Er is geen teken van een spoedig einde van de oorlog, wat verdere vernietiging van infrastructuur en huizen, verdere verwoesting van steden, meer doden onder burgers en militairen en verdere schade aan de economie betekent. En bovendien zal Oekraïne waarschijnlijk nog meer grondgebied aan Rusland verliezen (…)”.

Uiteindelijk zouden de tegenstanders van de NAVO-uitbreiding gelijk hebben gekregen. De aanleiding voor het conflict was de wens om Oekraïne toe te laten tot de NAVO en daarmee de NAVO verder uit te breiden richting Rusland. De ontwikkeling van het conflict in de richting van oorlog is een permanente ontkenning van Russische veiligheidsbelangen, aldus de politicoloog.

Nog in december 2021 drong Rusland in een brief aan zowel de NAVO als de VS aan op de ondeelbaarheid van deze veiligheid. Rusland vroeg om veiligheidsgaranties en kreeg als antwoord een algemene verklaring over de vrijheid van alliantiekeuze. Twee maanden later, in februari, na een enorme toename van de Oekraïense beschietingen van de Donbass en verzoeken om militaire steun van de inmiddels door Rusland erkende republieken, begon Rusland met zijn speciale militaire operatie.

“Als de Verenigde Staten en haar bondgenoten niet hadden geprobeerd om Oekraïne in april 2008 toe te laten tot de NAVO, of bereid waren geweest om tegemoet te komen aan de veiligheidsbezwaren van Moskou nadat de Oekraïne-crisis in februari 2014 uitbrak, zou er nu waarschijnlijk geen oorlog zijn in Oekraïne en zouden de grenzen er nog net zo uitzien als bij de onafhankelijkheid in 1991. Het Westen heeft een kolossale fout gemaakt waarvoor het zelf en vele anderen nog steeds betalen,” zegt Mearsheimer.

  Jacques Baud: "Het verval van de Amerikaanse hegemonie in de komende decennia"

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Professor John Mearsheimer legt uit wie verantwoordelijk is voor de Oekraïne-Rusland crisis (Nederlands transcript)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelGoogle kondigt wereldwijd verbod op onafhankelijke media in zoekresultaten aan
Volgend artikelHet is niet meer links versus rechts, het is anti-establishment versus pro-establishment
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

13 REACTIES

  • zeg maar rustig helemaal schuldig.
   het westen heeft overal schijt aangehad en nu zitten we (de burger) met de gebakken peren.
   wij zullen hier verschrikkelijke armoede gaan kennen.
   wij gaan betalen voor onze hoogmoed en niet niet zo,n beetje ook.

   de vraag zal zelfs zijn wie gaat het overleven hier in het westen.

 1. Telt allemaal niet. Rusland moet weg, kapot, dood. Poetin heeft zelf de derde Dollaroorlog ontketend. Het zit daarenboven vol met grondstoffen en heeft bij de grootste aardgas- en uraniumreserves. Diplomatie is enkel nuttig voor handigheidjes zoals Minsk1 en Minsk2. Het is trouwens lang tijd dat de bevolking probleemloos leert Inglish spieken zoals ze dat in Europa geslikt hebben, behalve die koppige Lepoudre. Rusland moet kapot, dan pas kan de Leading Succes People die Chinese spleetogen op hun plaats zetten, hun plaats, vanonder.

 2. Acheraf dit soort analyses maken is simpel.
  Hed men maar geluisterd naar de aternatieve media die al 10 jaar waarscguwen dat dit te gebeuren stond.
  Het MH17 verhaal had heel wat ogen kunnen openen als men wat verder dan de neus lang gekeken had.
  Maar nee, de censuur machine draaide toen ook al overuren om de waarheid onder een 1 meter³ beton te verstoppen, je weet wel, die ‘onderste steen’ van Rutte.
  Had Omtzigt toe mogen doorvragen was Rutte al veel eerder moeten vertrekken, maar nee hij werd vakkundig ge mond gesnoerd en geen enkele MSM durfde ook maar iets negatiefs te schrijven.
  Gelukkig komen diezelfde machthebbers erachter dat ze met een tegenstander te maken hebben die ze in geen enkel geval aankunnen, en dat is hun eigen schuld, want zonder die sancties was het Rusland waarschijnlijk niet zo snel gelukt.
  Ik wacht met spanning af om hun beteuterde gezichten te zien op de journaals als ze er niet meer onderuit kunnen en hun verlies moeten toegeven.
  Cartoon uit 2018: https://primary.jwwb.nl/public/u/a/w/temp-vsxsecbolfaualxmckal/doofpot.jpg
  en dit mijn eerste cartoon in 2015: https://primary.jwwb.nl/public/u/a/w/temp-vsxsecbolfaualxmckal/51f83c5cf6cc422c9fd8120be18e10d1.jpg?enable-io=true&enable=upscale&width=800

  • Het boek “Blufpoker” van Michel Collon, De grootmachten, Joegoslavië en de komende oorlogen, van 2000.
   Het Oekraïne-scenario staat precies beschreven. Niet dat de man een “ziener” is, het is studiewerk. Wat we in Oekraïne meemaken is het uitrollen van een programma. Toen ze onmiddellijk uit Afghanistan vertrokken wist iedereen die wat dieper kijkt en volgt trekt schamper zijn schouders op van de “verklaringen in de pers”.

 3. Gelukkig zijn er nog “ wakkere” mensen. Wat Maersheimer hier beschrijft is geheel juist. Helaas zijn ze in de minderheid.
  En het Ukrainse volk is totaal vernietigd. Mede door toedoen van het westen❗️Helaas nu Vele doden en ontheemden en velen in “ eigen land “ bedreigd, en vervolgd❗️

  • Randbemerking: “Ukrainse volk” is moeilijk defineerbaar, ja zelfde identiteitspapieren maar totaal tweeslachtige taal, cultuur, mentaliteit, erger dan hier in België. Daarbij verrot door de Westerse stokkerij en hitserij gedurende tien jaar.

    • Matt,
     Volgens mij hebben de Vlamingen hun Nederlandse taal prima verdedigd tegen de elite van de Franstaligen, alle respect daarvoor ook van deze kaaskop!!!

     • Een paar weken terug had ik een discussie met een mede-kunstenaar, die blijkbaar grote fan is van de MSM want toen de oorlog in oekieland ter sprake kwam zei hij meteen dat de Russen barbaarse landveroveraars zijn.
      Ik vroeg hem of hij de aanleiding van dit conflict wist maar daar kon hij geen duidelijk antwoord op geven behalve zijn eerste zin herhalen.
      Ik probeerde het hem toen uit te leggen.

      Gesteld dat Vlaanderen van de ene op de andere dag een coup ondergaat en een regering krijgt die daar door Frankrijk is geplaatst. De Fransen willen gebruik maken van de rijkdommen van Vlaanderen. Nu zijn de provincies Limburg en Antwerpen het hier niet mee eens en houden een referendum om bij Nederland te mogen horen. Dat referendum is met overgrote meerderheid goedgekeurd. Maar de Walen, met hulp van de Fransen accepteren die uitslag niet en beginnen dagelijks beide provincies te bombarderen en ondertussen worden er allerhande wetten doorgevoerd zoals het verbod om Nederlands te spreken, om het katholiek geloof aan te hangen en meer van dit soort narigheden om het volk te kleineren omdat ze Vlaams zijn, een minderwaardig ras in Waalse ogen.
      Die situatie duurde een paar jaar en werd steeds erger tot eindelijk Nederland de beslissing neemt om ons te redden en stuurt troepen onze provincies in om de gehate Walen eruit te jagen.
      En dit is nu precies wat er in oekieland aan het gebeuren is.
      Alleen de landen die het spel spelen zijn Rusland en Amerika op Oekrainse gronden.
      Ik ben nu in zijn ogen en “putinlover” en zal hem waarschijnlijk een hele poos niet meer zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in