Asielzoekers hebben voorrang: Ierse moeder woont met vijf kinderen in auto 

0
779

Een Ierse moeder met vijf kinderen woont al een week in haar auto. Ondanks herhaalde verzoeken aan het verantwoordelijke huisvestingskantoor werd er geen noodhuisvesting voor haar gevonden. Dit is triest, want asielzoekers worden in hotels en Bed and Breakfasts ondergebracht. De overheid roept zelfs particulieren op om asielzoekers op te nemen.

Autochtonen vallen buiten de boot

De 37-jarige Roseanne Joyce kan alleen maar dromen van zulke royale steun. Ze kwam uit Londen terug naar Nenagh vanwege haar scheiding en woonde van februari tot begin juli in het huis van haar ouders. Samen met twee zussen en een neefje – in totaal 11 personen, in een huis met drie slaapkamers.

Voornamelijk door de Corona-lockdown werd het geheel ondraaglijk. Sinds mei probeert Roseanne een verblijfplaats te vinden in de omgeving. Hoewel ze recht heeft op huurtoeslag en hulp bij het vinden van een appartement, is er geen passende oplossing gevonden. Nu woont ze met haar vijf kinderen (tussen drie en 16 jaar) in een auto. Elke avond wisselt ze van parkeerplaats om te overnachten. De familie wast zich in publieke sanitaire ruimtes. Uiteindelijk beschreef ze haar wanhopige situatie aan de Irish Times.

Autoriteit beschuldigt haar van activisme

Een medewerker van een sociaal project probeert haar al sinds mei te helpen. “Het systeem faalt. Er is niet één noodonderkomen in heel North Tipperary. We hebben de gemeente bewust gemaakt van de urgentie” zegt hij. Ze zeggen dat er een gebrek is aan noodopvang. De instantie beschuldigt de moeder er ook van dat het slapen in de auto een protestactie is. Ze had een accommodatie aangeboden gekregen op 53 km afstand. Roseanne weigerde. Haar kinderen zijn goed geïntegreerd in de lokale school en ze wil dicht bij haar ouders blijven. Het enige wat ze nodig had voor de overgangsperiode was een kamer waar ze met de kinderen kon blijven tot ze een plek had gevonden om te wonen.

Gezonde Ierse voetbalspeler overlijdt aan massieve hersenbloeding 4 dagen nadat hij het J&J COVID-19 vaccin kreeg

12 miljoen euro voor asielhotels

Ze heeft nog geen hotel aangeboden gekregen. Voor asielzoekers is dit sinds 2018 een gangbare praktijk. De overheid heeft, onder druk van relevante NGO’s, huurcontracten afgesloten met Bed and Breakfasts en hotels, inclusief luxehotels. Kosten tot nu toe: 12 miljoen euro. NGO’s bekritiseerden dat asielzoekers volgepropt moeten leven in gemeenschappelijke noodopvangplaatsen, wat een schending zou zijn van het grondrecht op privacy. Daarnaast vereist de EU-wetgeving ook dat asielzoekers zo kort mogelijk in noodopvangplaatsen worden ondergebracht, aldus Wochenblick.

Duitse moeder en zoontje moeten in een armoedige container wonen – asielzoekers verhuizen naar luxewoningen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here