Honderden gezondheidswerkers uitten hun ongenoegen over de Belgische premier Sophie Wilmès tijdens haar bezoek aan het UMC Sint-Pieter ziekenhuis in de hoofdstad Brussel op zaterdag. Dit door haar de rug toe te keren toen ze bij het ziekenhuis aankwam.

Foto: Fotocollage via Twitter & Thomasdaems89 (CC BY-SA 4.0)

Zorgmedewerkers stonden in de rij langs de weg naar het ziekenhuis. Terwijl de auto van de premier voorbij reed, draaiden ze zich om, één voor één, en de premier werd opgewacht door een muur van ruggen.

Dit was de eerste keer dat Wilmès een zorginstelling bezocht sinds het begin van de Coronacrisis. Het ruggen-welkom was bedoeld om uiting te geven aan de ontevredenheid waarop de regering omgaat met de aanhoudende pandemie en over recentelijk aangenomen wetgeving inzake arbeidsomstandigheden in de gezondheidssector.

Backup:

Lage lonen en bezuinigingen

Aan de demonstratie namen zowel artsen en verpleegkundigen als administratief en logistiek personeel en schoonmakers deel. De gezondheidswerkers in heel België hebben geklaagd over overuren en burn-out als gevolg van de lange werktijden sinds de uitbraak van het virus, evenals over de lage lonen en de bezuinigingen op het budget.

De Belgische regering heeft onlangs controversiële wetgeving aangenomen die de werkdruk van medisch personeel verhoogt en de aanwerving van medisch ongeschoolde werknemers voor de uitvoering van verpleegkundige taken mogelijk maakt.

34 vrouwen in de VS kregen te kampen met miskramen en doodgeboorten na het nemen van het Covid-19-vaccin

Na het bezoek kondigde Wilmès op een persconferentie aan dat zij het protest beschouwde als een oproep tot gesprekken tussen de regering en de gezondheidssector.

“Niets zal meer hetzelfde zijn na de crisis, we moeten het belang van het beroep van verpleegkundige heroverwegen”, zei ze, meldt Andolu Agency.

“Als kinderen die niet hebben gekregen wat ze wilden”

De minister Marie-Christine Marghem was niet zo begripvol voor de ontevredenheid van het ziekenhuispersoneel. In een bericht op Facebook op zondag – dat later werd verwijderd – schreef ze: “Delen van het ziekenhuispersoneel wilden duidelijk het in de afgelopen maanden opgebouwde medeleven en de bewondering vernietigen met belachelijke uitingen – zoals kinderen die niet hebben gekregen wat ze wilden”, meldt The Brussels Times.

Volgens de krant zijn de vertegenwoordigers van het zorgpersoneel nu de mond gesnoerd en mogen ze geen commentaar geven op het protest tegen de premier. Het is onduidelijk hoe het verbod in overeenstemming is met de vrijheid van meningsuiting.

In België, een land met iets meer dan 11 miljoen inwoners, zijn tot nu toe naar verluidt meer dan 55.000 mensen besmet met het virus. Meer dan 9.000 van hen zouden zijn overleden.

België heeft een van de hoogste infectie- en virusdodencijfers ter wereld – ligt de reden hiervoor in de migratie?

1 REACTIE

  1. Dát zie ik in Nederland nog niet gebeuren en zéker niet tijdens een bijeenkomst van DDR66 met Robbertje Jetten in de buurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here