In “Chapaev”, een Sovjetfilmklassieker uit 1930 die nog steeds zeer bekend is in zowel de Russische als de Oekraïense populaire cultuur, wordt in een beroemde sleutelscène een “psychologische aanval” getoond. In de film verwijst dit niet naar propaganda of informatieoorlog, zoals we nu misschien denken. In plaats daarvan is de aanval een gedisciplineerde opmars over een echt slagveld, uitgevoerd met zoveel zwier dat de verdedigers bijna in paniek raken. In de oude Sovjetfilm wordt deze aanval afgeslagen, schrijft Tarik Cyril Amar.

Maar in werkelijkheid kan het anders uitpakken: er zijn tekenen dat het recente offensief van Rusland in het noordoosten van de Oekraïense regio Charkov, hoewel het onwaarschijnlijk is dat het voor dergelijke effecten is ontworpen, kan uitdraaien op een psychologische nederlaag voor Kiev en zijn westerse medestanders.

Zonder voorkennis kunnen we niet precies weten wat Moskou met deze operatie wil bereiken. We weten wel wat er op dit moment is bereikt in termen van grondgebied en ingenomen posities: meer dan 100 vierkante kilometer, inclusief een groeiend aantal dorpen. Volgens Oekraïense officieren en media vechten Russische troepen in de stad Volchansk, een plaatselijk centrum van militair belang. Het is moeilijk te voorspellen waar deze opmars zal stoppen. Maar gezien de – tot nu toe – relatief kleine troepenmacht die in deze operatie is ingezet, is het onwaarschijnlijk dat het de bedoeling was om de stad Charkov, het op één na belangrijkste stedelijke centrum van Oekraïne, in te nemen. Het kan echter wel dienen om het weer binnen het bereik van de Russische artillerie te brengen, wat toekomstige en grotere offensieven kan dienen.

Meer waarschijnlijke gissingen over de doelen van Rusland zijn onder andere het creëren van een bufferzone om de Russische regio en stad Belgorod te beschermen en druk uit te oefenen op het Oekraïense leger om de toch al uitgeputte middelen te veel uit te spreiden. Russische troepen die nieuwe aanvallen beginnen in andere regio’s (Sumy en Chernigov) – en zo een nieuw “derde” front openen, zoals een Britse krant het noemt – passen in dit patroon. En Russische doelen hoeven natuurlijk niet statisch te zijn: Moskou kan operaties beginnen met een bepaalde reeks doelen, maar deze herzien als zich nieuwe kansen voordoen, wat in dit geval misschien wel gebeurt.

  Tucker Carlson vernietigt establishmentsmedia

Wat minder giswerk vereist, is het inschatten van het effect van de aanval op de twee tegenstanders van Rusland: Oekraïne en het Westen, in het bijzonder de Verenigde Staten. Het zal niemand verbazen dat zowel Kiev als Washington zich inspannen om een dapper gezicht op te zetten. Beiden proberen – waarschijnlijk met enige coördinatie – hun verliezen en toekomstige risico’s te bagatelliseren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft een verrassingsbezoek gebracht aan Kiev. Hij erkent dat de situatie “uitdagend” is en probeert de hoop levend te houden door te beloven dat de Amerikaanse hulp snel zal arriveren en een groot verschil zal maken. Het probleem is dat hij dat niet kan weten; en het is inherent onwaarschijnlijk. Om twee redenen: er is niet genoeg hulp, en er kan niet genoeg hulp komen, gezien de onderliggende tekortkomingen van Oekraïne op het gebied van mankracht die met geen enkele westerse financiering kunnen worden gerepareerd.

Ook de Oekraïense president Vladimir Zelensky heeft geprobeerd het binnenlandse en internationale publiek gerust te stellen. Hij beweert dat zijn leger de Russische plannen begrijpt om de Oekraïense defensie uit te putten en heeft beloofd dat andere belangrijke delen van het front, bijvoorbeeld in de Donbass-stad Chasov Yar, niet zullen worden opgegeven. Maar wat als het niet uitmaakt of Zelensky de Russische strategie doorziet of niet? Zijn echte keuze is misschien alleen tussen waar Rusland winst zal boeken en waar Oekraïne zal verliezen. Dat is de essentie van overbelast zijn. Volgens CNN heeft het Oekraïense leger al “duidelijk gezinspeeld” op verdere terugtrekking aan het Donbass-front.

  "Ze vernietigen zichzelf": HIMARS raketaanval op Oekrainse krijgsgevangenen in Bakhmut

Interessanter dan deze rationalisaties van een verslechterende crisis op het slagveld zijn reacties die zowel openhartiger als minder optimistisch zijn. Ten eerste verandert de Russische opmars niet alleen in een Oekraïense (en Westerse) nederlaag, maar ook in een Oekraïens schandaal waarover in het Westen op een ongewoon openhartige manier wordt bericht. In Oekraïne heeft de snelle en vrijwel onverzettelijke Russische opmars door wat een zone van versterkingen, mijnenvelden en vallen had moeten zijn, geleid tot beschuldigingen van corruptie op een niveau dat alleen maar als verraad kan worden omschreven. Ukrainskaya Pravda, een traditionele steunpilaar van pro-Westerse sentimenten en patriottische mobilisatieretoriek, vraagt zich af waar de vestingswerken zijn. Ze wijzen erop dat regionale autoriteiten miljoenen hebben betaald aan fictieve bedrijven om iets te bouwen wat er duidelijk niet is of zo slecht is dat het net zo goed helemaal niet zou bestaan.

In het Westen heeft de BBC – niet minder dan – wereldwijde weerklank gegeven aan een Oekraïense speciale verkenningsofficier, Denys Jaroslavsky, die zegt dat hij en zijn mannen Russische troepen “gewoon naar binnen zagen lopen”. Er ontbrak iets belangrijks dat er had moeten zijn om hen op zijn minst af te remmen: Terwijl Oekraïense functionarissen “beweerden dat er tegen hoge kosten verdedigingswerken werden gebouwd,” zoals de BBC rapporteert, werden de kosten (en voor iemand de winst) wel gemaakt, maar de verdedigingswerken niet. “Of het was nalatigheid of corruptie”, concludeert Yaroslavsky. “Het was geen fout. Het was verraad.”

Dat de Oekraïense oorlogsinspanningen lijden onder grote corruptie zou alleen nieuws zijn voor de meest naïevelingen. Maar de openlijke veroordeling ervan in en buiten Oekraïne wijst – niet voor het eerst, dat is zeker – op het afnemende vermogen van het Zelensky-regime om cruciale vertellingen vorm te geven en te controleren. Op een vergelijkbare manier duidt de tegenstrijdige output van het beruchte hoofd van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, Kirill Budanov, op verwarring. Aan de ene kant heeft Boedanov een “somber beeld” geschetst, zoals de New York Times het noemde. In gesprek met de Amerikaanse krant beschreef hij de situatie in Oekraïne als “op het randje”. Meer specifiek – en belangrijker – ging hij zelfs zo ver om openlijk de ergste achilleshiel van zijn land te benoemen, namelijk het schrijnende gebrek aan reserves om onder acute druk op een bepaald deel van de frontlinie te schuiven. Hoewel hij ook een toekomstige “stabilisatie” voorspelde, benadrukte Budanov de risico’s en beperkingen. Maar toen hij voor een thuispubliek sprak, via de Oekraïense TV, verlegde de generaal zijn nadruk alleen maar naar “stabilisatie” en beloofde hij dat de Russische troepen al onder controle waren, tenminste “in principe.”

  Wordt Duitsland ooit wakker?

De Russische operatie in de regio Charkov is duidelijk een voortdurende strijd binnen een voortdurende oorlog. Het zou overhaast zijn om de uitkomsten te voorspellen, althans in detail. Maar als we uitzoomen en ons richten op de belangrijkste ontwikkelingen, zijn twee dingen zeker: Ten eerste heeft en behoudt Moskou het initiatief. Daarom zijn zijn troepen in het offensief en beslist het over het doel van zijn aanvallen, terwijl Oekraïne en het Westen nu alleen nog maar kunnen reageren. Ten tweede, ondanks de moeizaam volgehouden façade van optimisme en volharding, vertonen zowel Oekraïne als het Westen openlijk tekenen van nervositeit, en meer specifiek van een nervositeit die wordt veroorzaakt door Russische druk. Dat is op dit moment het duidelijkste effect van de Kharkov-operatie, ook al is het misschien verborgen in het volle zicht.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Manoeuvre oorlogsvoering – Er is “iets groots” op tilVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVN verduidelijkt dat dodental van 35.000 in Gaza niet is veranderd
Volgend artikelAartsbisschop Viganò: Globalistisch ‘uitroeiingsplan’ dient Satans doel om zowel lichaam als ziel te doden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Niet ‘verborgen in het volle zicht’ is vandaag de officiëel geproclameerde afspraak tussen China en Rusland in Peking (Xi en Poetin) dat er een ‘politiek’ einde moet komen aan deze ‘zwierige’ oorlog.
  Op welke manier precies wordt er niet bij verteld. Maar we mogen gerust aannemen dat de grote opponenten daarover continu met elkaar in contact staan.
  Het ‘neutrale’ China wil nu blijkbaar serieus rust in de tent, voordat er écht onherstelbare dingen gebeuren. Genoeg = genoeg!

 2. Hij raakte een leopard en een paar Bradleys.

  Hier is zijn langere verhaal:
  – Op 24 juli 2023 verleende Ivan, nabij het dorp Rabotino, snel medische hulp aan een gewonde kameraad en evacueerde hem vervolgens naar een veilige locatie.

  – Op 26 juli 2023 nam senior luitenant Zharsky, aan het hoofd van een Kornet-antitankraketbemanning, een vooraf voorbereide positie in en raakte een Leopard 2A6-tank, waardoor de munitie ontplofte. Nadat hij van positie was veranderd, raakte Ivan van dichtbij een Bradley IFV, waarbij de bemanning werd vernietigd. Tijdens de tweede aanvalsgolf van de vijand vernietigde het team van Zharsky vakkundig nog zes BMP-2’s in de strijd. Als gevolg hiervan trok de vijand zich terug. (Video)

  – Op 27 juli 2023 gingen de wachters door met het vernietigen van vijandelijke tanks en gepantserde voertuigen. Een andere Leopard-tank, een Bradley IFV en een BMP-1 werden geraakt.

  https://x.com/MyLordBebo/status/1791063172482281786

 3. Als dit (ooit) afgelopen is gaan we horen hoeveel corruptie, handel in wapentuig, weggesluisd geld en verraad er is geweest in het geweldige Oekraine. Afrika, Europa en wie weet waar nog meer waar opeens moderne wapens opduiken in de handen van lieden die ze beter niet kunnen hebben. Als het al zover nog niet is.

  • Barry, ik denk als wij wakkeren vandaag ALLES te weten zouden komen dan zouden we het waarschijijk niet eens kunnen bevatten ondanks ons voortschrijdend inzicht, laat staan de onwetenden. Dit kun je al weten doordat vele “wakkeren” ineens leiders die in het verleden onuitspreekbare dingen hebben gedaan ineens op een vietstuk gaan plaatsen. Dan weet je dat het ECHT goed mis is

   Alsod die gasten ineens wel een geweten hebben gekregen…..

 4. Deze oorlog is, net als alle oorlogen op deze aardkloot, de waanzin ten top. De vele, vele honderdduizenden slachtoffers en verminkten, die onnodig gevallen of verminkt zijn door de usa orders om de nato naar het oosten te dwingen. De vele honderden miljarden die in het corrupte rioolputje gedonderd zijn dat Oekriland heet en die zoveel beter besteed hadden kunnen worden.
  De vuile, smerige rot politiek van het zgn democratische Westen, incl de bende in Brussel en de regeringen in west Europa, die deze waanzin ook nog steunen ipv voor het eigen volk te zorgen. Het is NIET onze oorlog zoals prutte riep.
  Het is de oorlog van de Khazaarse Maffia om nog meer geld en dollars en een land te creëren voor de bevolking van Israël. Hoe hoger in de top, hoe rotter het wordt, zei mijn moeder vroeger al. Als je het alternatieve nieuws leest, wat is er dan toch ongelooflijk veel vuile rotzooi in de wereld. Wat een walgelijke wereld, in en in verrot.

 5. Oekraïne verliest meer dan 520 soldaten in DPR in gevechten met Russische zuidelijke troepen – Ministerie van Defensie
  3 uur geleden

  MOSKOU (Spoetnik) – De Russische gevechtsgroep Yug heeft hun positie langs de frontlinie verbeterd en Oekraïense troepen verslagen, waarbij Oekraïne de afgelopen 24 uur meer dan 520 soldaten in deze richting heeft verloren, zei het Russische ministerie van Defensie donderdag.>>>

  https://sputnikglobe.com/20240516/ukraine-loses-over-520-soldiers-in-dpr-in-battles-with-russian-southern-troops—mod-1118472422.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in