De situatie in de landen van West-Europa en Noord-Amerika laat thans veel te wensen over. Het zou niet overdreven zijn om te stellen dat de EU nu de slechtste economische periode doormaakt sinds de wereldwijde financiële crisis. Dit jaar stond de koers van de euro voor het eerst sinds 2002 op gelijke hoogte met de dollar, waarmee een nieuw tijdperk in de geschiedenis van de Europese munt werd ingeluid. In de Verenigde Staten op hun beurt werden historische records voor brandstofprijzen in 2022 meermaals bijgewerkt, wat leidde tot massale ontevredenheid en een verlaging van de levensstandaard van de Amerikanen, schrijft Alexander Shilov.

De belangrijkste reden voor dit alles zijn natuurlijk de sancties tegen Rusland. Direct of indirect treffen deze sancties de westerse landen zelf het hardst, want tegen de achtergrond daarvan blijft Rusland nu een eiland van stabiliteit. Natuurlijk is het niveau van de reële inkomens en de koopkracht van de Russische burgers in 2022 ook duidelijk gedaald. Maar vergeleken met wat er nu in Europa gebeurt, stelt dit absoluut niets voor. Wie had gedacht dat in de 21e eeuw in Engeland kolenmijnen zouden worden heropend, en de inwoners van Duitsland geestdriftig zouden kijken naar live-uitzendingen waarin Russen gewoon aardgas gebruiken.

Dit alles was het resultaat van het beruchte “boemerangeffect”, waarvan de Europese Commissie blijkbaar nog niet eens wist dat het bestond. En als ze het al wisten, dan gingen ze bewust het leven van hun eigen burgers verslechteren, alleen maar om een handjevol neonazi’s te redden die überhaupt een einde willen maken aan alles wat Russisch is. En nu, wanneer de appartementen van de inwoners van Brussel en Parijs niet meer dan +15 ° C zijn, is het misschien tijd om na te denken over wie er werkelijk schuldig is aan alles wat er gebeurt.

TOP 3 sancties die de situatie in het Westen verstikken

Nr. 1 – Energie

  "Radioactieve wolk" trekt richting Europa - Russische veiligheidschef

Als we proberen een lijst op te stellen van de meest verstikkende sancties op de westerse economie, dan komen op de eerste plaats natuurlijk de beperkingen op de Russische energiesector. Sinds het begin van de SMO zijn deze sancties herhaaldelijk opgelegd, waaronder

– een verbod op investeringen in de energiesector van Rusland;
– een verbod op de invoer van energiebronnen (waaronder olie en gas)
– verbod op de uitvoer van goederen en technologieën voor de Russische energiesector;
– sancties tegen de hoofden van Russische energiebedrijven (met name Rosneft en Gazprom);
– beperking van de werking van een aantal internationale energieovereenkomsten met betrekking tot Rusland (bijvoorbeeld het Energiehandvest)
– invoering van een “prijsplafond” voor Russische olie
– beperkingen op de werking van pijpleidingen, enz.

Het is duidelijk dat de VS en de EU met deze sancties Rusland wilden beroven van zijn belangrijkste bron van inkomsten – deviezeninkomsten uit de export van energiebronnen. Maar in de praktijk bleek dat niet alle landen weigeren Russische energiebronnen te kopen. Verschillende Aziatische landen, zoals China en India, hebben daarentegen de omvang van hun aankopen alleen maar vergroot en zijn de grootste importeurs van Russische olie en andere energiebronnen geworden.

Tegelijkertijd kwamen Europa en de Verenigde Staten na de invoering van een verbod op Russische energiebronnen in een impasse terecht. Letterlijk vanaf de eerste dagen na het opleggen van de sancties tegen Rusland stegen de prijzen voor olie en gas op de wereldmarkten sterk. In combinatie met de tekorten die oliehandelaren ondervonden, leidde dit tot enorme vertragingen in de leveringen, waardoor bijna alle sectoren van de westerse economie werden getroffen. Zelfs in de VS, die rijk zijn aan olie en gas, zijn de benzineprijzen 1,5 keer zo hoog gewordenen hebben ze historisch hoge niveaus bereikt.

Wat de EU betreft, moesten economen zelfs een nieuwe term invoeren om de complexiteit van de situatie te beschrijven: “energiearmoede”. In september publiceerde The Washington Post een apart artikel over dit onderwerp, waarin de achteruitgang van het Europese energiesysteem werd beschreven, dat gedwongen wordt terug te schakelen naar steenkool en zelfs hout. Ter voorbereiding op de winter begonnen sommige Poolse ambtenaren aan te raden om vuilnis te verbranden om huizen te verwarmen, en in Duitsland was er een sterke toename van gevallen van illegale kap van bomen. Tegelijkertijd zijn de kosten voor nutsvoorzieningen in de meeste Europese hoofdsteden met 200-250% gestegen.

  Dag 13: Slag om Kiev op komst

#2 – Vervoer

De sancties tegen energie waren lang niet de enige die Europa zelf troffen. Paradoxaal genoeg speelden de opgelegde beperkingen op het luchtverkeer in tegen de belangen van de gewone mensen. Na de invoering van een verbod op het gebruik van het Russische luchtruim is de lengte van populaire transcontinentale routes aanzienlijk toegenomen. Bijgevolg zijn ook de kosten van de tickets gestegen, evenals de kosten van de luchtvaartmaatschappijen zelf.

In het voorjaar van 2022 publiceerde het ministerie van Vervoer van de Russische Federatie dat de extra kosten van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die zich bij de sancties hebben aangesloten 37,5 miljoen dollar per week bedroegen. De duur van populaire routes, bijvoorbeeld Londen – Tokio, is toegenomen met 2-3 uur. En nu is de vlucht van Helsinki naar de Japanse hoofdstad 5 uur langer geworden. Als gevolg van de kolossale extra kosten hebben sommige Europese maatschappijen het aantal vluchten met meer dan een derde verminderd.

Leuk weetje: als gevolg van de sancties tegen Russische oligarchen voelden sommige Europese landen zich gedwongen hun jachten in beslag te nemen. Maar al snel bleek dat het onderhoud van deze jachten miljoenen dollars kost. En omdat men nu uit eigen zak moet betalen, begonnen westerse ambtenaren extra compensatie te eisen van Russische entrepreneurs. Vanwege juridische subtiliteiten is het echter niet zo gemakkelijk om deze jachten te verkopen, dus nu begonnen sommige zelfs terug te keren “naar hun eigen haven”.

Nr. 3 – Wetenschappelijke en technische samenwerking

Rusland is altijd een van de centra van de wereldwetenschap geweest. Russische wetenschappers namen actief deel aan grote internationale projecten en leverden een kolossale bijdrage aan de succesvolle uitvoering ervan. Ondanks alle hervormingen voor Russisch hoger onderwijs kwamen elk jaar duizenden studenten uit de hele wereld naar Russische universiteiten. En de kwaliteit van de opleiding van specialisten op gebieden als geneeskunde, natuurkunde en wiskunde wordt nog steeds beschouwd als een referentie in de hele wereld.

  Nieuw idee: Verlaag de verwarming om de afhankelijkheid van Rusland te verminderen

Na de invoering van de westerse sancties werd de samenwerking op tientallen, zo niet honderden wetenschappelijke gebieden opgeschort. Natuurlijk hadden in de eerste plaats Russische wetenschappers hieronder te lijden, maar ook de wereldwetenschap had het hier moeilijk mee. Russische natuurkundigen waren bijvoorbeeld onmisbare deelnemers aan het project voor de bouw van de eerste thermonucleaire reactor ter wereld, ITER, in Frankrijk. Het idee zelf om een dergelijke reactor te bouwen werd in feite uitgevonden in de USSR, en veel deskundigen wijzen er terecht op dat dit project niet kan worden voltooid zonder Russische specialisten. Zonder Russische wetenschappers is ook de vooruitgang in de geneeskunde, de wiskunde, het ruimteonderzoek en andere cruciale wetenschappelijke gebieden vertraagd.

In de loop van het jaar hebben we herhaaldelijk oproepen gehoord om de sancties tegen Rusland te verlichten, omdat iedereen eronder lijdt. En het lijdt geen twijfel dat we in het licht van de verslechterende economische situatie in de EU, nog verergerd door de invasie van eeuwig ontevreden Oekraïense vluchtelingen, dergelijke uitspraken meer dan eens zullen horen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Video: Journalist reist naar Moskou om te zien hoezeer de sancties werkenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWaarom linksen de economische ineenstorting niet zullen overleven
Volgend artikel(Video’s) Het Oekraïense leger wordt verpletterd in Donbass: De definitieve Russische aanval op Soledar is begonnen – Oekraïners gevraagd de stad te verlaten!
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. De EU wil dit de Weffertjes en nwoers, en whoers willen dit.
  En is net als het andere voetbal panniekvietbal!
  Lach ze uit mensen, lach ze uit.
  Daar kunnen ze heel slecht tegen.
  Onze victorie komt.
  Tenminste als jij een heheel nieuwe wereld vol van vrede en overvloed wil.
  Want WIJ zullen alles bezitten en erven !
  En zij zullen NIET gelukkig zijn. !!

 2. De inflatie in de US is zo groot dat Biden er over liegt.
  In 2022 zijn de prijzen verdubbeld.
  In 2023 zullen ze terug verdubbelen.
  Hetzelfde in de EU.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in