De op één na grootste bank van Zwitserland, Credit Suisse, die sinds eind 2022 te kampen heeft met bankruns en kelderende aandelenkoersen, is vandaag de eerste SIFI (systemisch belangrijke financiële instelling), of “too big to fail”-bank, die crasht en de toezichthouders dwingt in te grijpen en voor een reddingsoperatie te zorgen, schrijft Brian Shilhavy.

De Saoedi’s hebben bijna eigenhandig de Amerikaanse aandelenmarkt (en aandelenmarkten over de hele wereld) doen crashen toen ze vanochtend aankondigden dat ze geen geld meer in de failliete Zwitserse bank zouden steken.

De problemen bij de op één na grootste kredietverstrekker van Zwitserland doen aandelen over de hele wereld wankelen en doen de angst voor de banksector opnieuw oplaaien.

Op woensdag zei de grootste aandeelhouder van Credit Suisse in een interview met Bloomberg dat hij geen extra geld zou investeren in de Zwitserse bank. Ammar Al Khudairy, voorzitter van de Saoedische Nationale Bank, vertelde de media dat het nemen van een belang van meer dan 10% in Credit Suisse zou leiden tot complicaties op het gebied van regelgeving.

Dat duwde de aandelen van Credit Suisse woensdag naar een nieuw dieptepunt. Het aandeel sloot 24% lager in Zürich en de American Depositary Receipts (CS) van het bedrijf daalden met 25% in de Amerikaanse handel. (Volledig artikel.)

Hoewel de Amerikaanse aandelenmarkt vandaag lager eindigde, zou het ongetwijfeld een bloedbad zijn geweest als de Zwitserse toezichthouders niet hadden ingegrepen om de wereld te verzekeren dat zij hun noodlijdende bank zouden redden. Dit gebeurde echter nadat de Europese markten waren gesloten, en de aandelen van de Europese banken hadden vandaag aan het eind van de handel in Europa 7% verloren.

Zwitserse Nationale Bank geeft verklaring af: “Zal indien nodig liquiditeit verschaffen”

COVID-19 zwendel, NAVO-oorlogen, Groen Extremisme: Het Tirannieke Trio uit de hel

Samenvatting:

 • Saoedi’s fold – weigeren nog meer geld in Credit Suisse te stoppen.
 • Credit Suisse aandelen raken laagterecord
 • Credit Suisse 1Y CDS explodeert als tegenpartijrisico afdekking stijgt.
 • Credit Suisse-directeuren dringen aan op een “blijk van vertrouwen” van de Zwitserse Nationale Bank
 • ECB kwantificeert blootstelling aan Credit Suisse
 • US Treasury volgt situatie, praat met andere toezichthouders
 • Fed werkt samen met UST om posities te kwantificeren
 • Een grote overheid zet Zwitserland onder druk om in te grijpen
 • Systeemrisico verspreidt zich wereldwijd
 • Zwitserse autoriteiten proberen bank te stabiliseren
 • Zwitserse Nationale Bank en Finma geven steunverklaring af

De Zwitserse Nationale Bank en de toezichthouder van het land hebben in een verklaring gezegd dat Credit Suisse voldoet aan de kapitaal- en liquiditeitsvereisten die gelden voor systeemrelevante banken en dat de SNB de bank indien nodig van liquiditeit zal voorzien. (Volledig artikel.)

Wat zegt een simpele uitspraak van Ammar Al Khudairy, voorzitter van de Saoedische Nationale Bank, over de kwetsbaarheid van het huidige banksysteem?

Anderen beginnen het ermee eens te zijn: Dit is een Big Tech Crash!

Anderen worden nu wakker dat deze financiële crash verband houdt met het falen van Big Tech, iets wat ik al sinds vorig jaar zeg.

Graham Summers van PHOENIX CAPITAL RESEARCH schreef een analyse die vandaag werd gepubliceerd op ZeroHedge News.

R.I.P. Tech Stocks… Vooral Garbage Tech

Het is gedaan met technologie.

Sinds de Grote Financiële Crisis van 2008 heeft de Fed zich voornamelijk in een accommoderend kader begeven. Gedurende het grootste deel van 2008-2023 stond de rente op NUL of 0,25%. De onderstaande grafiek toont waar de rente zich bevond van 2007 tot vandaag. U ziet dat, met uitzondering van 2017 tot medio 2019, de rente het grootste deel van deze periode effectief op NUL stond.

Mike Yeadon - Tijdschema naar Tirannie

De Fed hield de rente niet alleen op nul. Zij drukte geld bij en gebruikte dat geld om activa/schuldbewijzen te kopen om het systeem overeind te houden wanneer de zaken begonnen te verslechteren.

We hebben het ook niet over een beetje geld drukken. Tussen 2007 en 2023 heeft de Fed meer dan 8 biljoen dollar bijgedrukt.

Deze onderdrukking van de rente… gecombineerd met het drukken van geld en gemakkelijke toegang tot krediet had één primaire begunstigde…

De Tech sector.

Technologie, met name high beta rotzooitechnologie (apps, sms-bedrijven, social media, enz.), heeft lage rentetarieven nodig om te kunnen bestaan, omdat deze bedrijven veel kapitaal/schuld nodig hebben om winstgevend te worden (als ze dat al doen, wat 95% niet doet).

En vergeet niet dat we het niet hebben over de Fed die een kunstmatig klimaat creëert voor een paar maanden. Dat doen ze al bijna 15 jaar. En elke keer dat het systeem begon in te storten, deed de Fed nog extremere versies van dit beleid… waardoor het klimaat nog gunstiger werd voor de technologie-industrie.

Hoe erg werd dit?

Praat met iedereen die vandaag ondernemer wil worden en hij of zij zal zeggen dat hij of zij een technologiebedrijf wil oprichten. Niemand zegt dat hij of zij in energie, materialen of productie wil gaan. Het gaat allemaal om apps, social media, zoekmachines, enz.

Zie het zo, vanaf 2021…

 

De grootste automaker op de beurs was een tech-aandeel (Tesla).

Het grootste handelsbedrijf op de beurs was een technologiebedrijf (Amazon).

Het grootste discretionaire consumentenbedrijf op de beurs was een technologiebedrijf (Apple).

De afslachting door de overheid in Lahaina: Maui Herbekeken!

Enzovoort…

De technologiesector was qua gewicht de grootste sector in de S&P 500 met bijna een factor twee. Tech was zelfs groter dan zowel de 2e als de 3e zwaarst gewogen sector GEZAMENLIJK!

De onderstaande grafiek toont de prestaties van de technologiesector ten opzichte van de bredere markt (S&P 500 sinds 1999). Zoals u kunt zien, presteerde Tech vanaf 2008 non-stop beter dan de bredere markt. Tegen de tijd dat 2022 aanbrak, was het niveau hoger dan dat van de Tech Bubble van 2000!

Dit is allemaal te danken aan de Fed.

De meeste mensen die in de technologiesector werken zijn geen genieën, noch de beste ondernemers ter wereld. Zij waren gewoon de begunstigden van een kunstmatige omgeving, gecreëerd door de Fed.

Eenvoudig gezegd is technologie voor de huidige zeepbel wat de banken waren voor de zeepbel in 2007: de sector die het meest profiteerde, de grootste winsten genereerde en het grootste percentage talent/aspiraties opslokte.

Die periode is nu voorbij. En hij komt niet meer terug.

Dus wat betekent dit voor de markten?

Nou, als de grootste sector van de markt zich in een spectaculaire zeepbel bevindt, die minstens tien jaar lang niet zal terugkeren, wat denkt u dan?

De redding van de Silicon Valley Bank is het Bear Stearns-moment voor deze zeepbel. Lehman komt eraan… net als AIG… en deze hele puinhoop zal pas eindigen als de aandelenmarkt niveaus bereikt die de meesten zich vandaag niet eens kunnen voorstellen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

GREAT RESET DOSSIER

Failliete banken, voedselcrisis, gedwongen vaccinatie en onze grimmige toekomst. “Deze keer heeft het virus het geld zelf geïnfecteerd”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelProvinciale Statenverkiezingen 2023 – Kun je een verrot systeem van binnenuit veranderen?
Volgend artikelSinds de oudheid zijn sparrennaalden een belangrijk onderdeel van een vitale gezondheid
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

3 REACTIES

 1. Sinds 2007 kunstmatig in gang gehouden!
  Jongens, wie trekt e stekker eruit? Het is niet meer om aan te zien een lijk aan de hartlongmachine te hebben. De stank is niet te verdragen!

  • Treffende beschrijving. Velen om mij heen zien de economie nog steeds als een frisse jonge topsporter. En ze zijn ook niet te overtuigen dat het helemaal mis is. Als ik vertel dat hun geld in feite minder waard is dan hun wc papier lachen ze zich scheel.
   Ik vrees dat velen hun tanden uit de mond vallen als ze binnenkort tegen de muur klappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in