FLATIE zal de komende jaren het sleutelwoord zijn. De wereld zal gelijktijdig inFLATIE, deFLATIE, stagFLATIE en uiteindelijk hyperinFLATIE meemaken. Ik heb deze FLATIONaire gebeurtenissen, die de wereld zullen treffen, in het verleden in verschillende artikelen voorspeld. Hier is een link naar een artikel uit 2016, schrijft Egon von Greyerz.

Nu de meeste activaklassen snel dalen, nadert de wereld rampen van een omvang die in de geschiedenis nog niet eerder gezien is. Tot nu toe hebben we in 2022 over de hele linie een implosie van de activaprijzen gezien van ongeveer 20%. Wat weinig beleggers beseffen is dat dit nog maar het begin is. Voordat deze bearmarkt voorbij is, zal de wereld te maken krijgen met dalingen van 75-90% van aandelen, obligaties en andere activa.

Aangezien dalingen van deze omvang in meer dan drie generaties niet meer gezien zijn, zullen de schokgolven rampzalig zijn.

Terwijl de bubbelactiva leeglopen, zijn de prijzen van goederen en diensten een inflatiecyclus begonnen van een omvang die de wereld als geheel nog nooit heeft meegemaakt.

Wij hebben eerder hyperinflatie gezien in afzonderlijke landen, maar nog nooit op wereldschaal.

Momenteel bedraagt het officiële inflatiecijfer ongeveer 8% in de VS en Europa. Maar voor de gemiddelde consument in het Westen stijgen de prijzen met gemiddeld minstens 25% voor hun dagelijkse behoeften zoals voedsel en brandstof.

EEN RAMPZALIGE WERELD

De wereld nadert nu dus calamiteiten op vele fronten.

Zoals altijd in perioden van crisis, zoekt iedereen iemand om de schuld te geven. In het Westen geven de meesten Poetin de schuld. Ja, Poetin is de boosdoener en het is zijn schuld dat de voedsel- en energieprijzen de pan uit rijzen. Niemand neemt de moeite om te analyseren wat of wie Rusland ertoe gebracht heeft in te grijpen, en de politici of de main stream media begrijpen evenmin het belang van de geschiedenis, die de sleutel is om de huidige gebeurtenissen te begrijpen.

In onrustige tijden heeft iedereen iemand nodig om de schuld te geven. Veel Amerikanen zullen Biden de schuld geven, die zowel zijn greep op de meeste gebeurtenissen in de VS als zijn evenwicht verloren heeft. In het VK geven de mensen Boris Johnson de schuld, die sinds Partygate de controle over Groot-Brittannië kwijt is. In Frankrijk geeft het volk Macron de schuld, die net zijn meerderheid in het parlement verloren heeft, en in Duitsland geeft het volk Scholz de schuld, omdat hij geld naar Oekraïne gestuurd heeft voor wapens en geld naar Rusland voor gas.

Dit schuldspelletje is nog maar net begonnen. Politieke onrust en anarchie zullen eerder regel dan uitzondering zijn, omdat het volk de leiders de schuld zal geven van hogere prijzen en belastingen en verslechterende dienstverlening op alle gebieden.

Geen enkel land zal in staat zijn de sociale uitkeringen in overeenstemming te brengen met de galopperende inflatie. Hetzelfde geldt voor de niet-gefinancierde of te weinig gefinancierde pensioenen, die drastisch zullen dalen of zelfs helemaal zullen verdwijnen naarmate de onderliggende activa van aandelen en obligaties imploderen.

Als gevolg daarvan zullen veel landen anarchistisch worden.

Deflatoire implosie van de beleggingsmarkten

Aandelen

Aan de everything bubbel is een einde gekomen. Zij was alleen mogelijk dankzij de welwillendheid van de centrale banken bij het creëren van de meest perfecte manipulatie van de instrumenten die zij beheersen, namelijk geld drukken en rentetarieven.

Het resultaat van het vrije geld heeft in deze eeuw een verdrievoudiging van de wereldschuld betekend tot $300 biljoen tegen vrijwel nul rentekosten.

Dit is echt Manna uit de hemel geweest voor beleggers, zowel grote als kleine. Alles wat beleggers aanraakten ging omhoog en bij elke correctie op de markt werd er meer Manna geproduceerd.

Voor beleggers was het altijd ” Kop win ik, munt win ik”.

Dit Shangri-La van de markten maakt van iedereen een beleggingsgoeroe. Zelfs een dwaas werd rijk.

Als ik vandaag met bevriende beleggers spreek, zijn zij misschien een beetje onrustig, maar zij zien geen reden waarom de lange termijn bull trend niet zal aanhouden. Wat de beleggers betreft zijn Greenspan, Bernanke, Yellen en Powell hun beste vrienden geweest, en het voornaamste doel van de Fed is om de beleggers gelukkig en rijk te houden. Daarom blijven de meeste beleggers rustig zitten, ondanks dalingen van 20% of meer over de hele linie. Zij zullen er spijt van krijgen.

  O jee... "Overmacht": Gazprom kan bepaalde gasleveringen aan Europa niet nakomen

De meeste beleggers vertrouwen er dus op voor de zoveelste keer gered te worden en beseffen niet dat het deze keer echt anders is.

Zoals wij weten, is het NIET het feit dat de centrale bankiers een volte face (ommezwaai) hebben gemaakt door de rente te verhogen en ook kwantitatieve versoepeling hebben omgedraaid in verkrapping, waardoor de beleggingsmarkten zijn ingestort.

Nee, deze genieën die de Centrale Banken leiden kunnen nooit iets zien aankomen voordat het te laat is. De inflatie die de wereld met geweld treft was voor velen van ons al een hele tijd duidelijk – maar blijkbaar niet voor de mensen die het monetaire beleid leiden. Zij worden er duidelijk niet voor betaald om iets te zien aankomen voordat het werkelijk gebeurd is.

De grafiek hieronder toont de Dow sinds 1970. In 1982 is de huidige 40-jarige haussemarkt begonnen. Sindsdien hebben de beleggers hun aandelenportefeuille met 46X zien toenemen.

Er zijn vier beangstigende correcties geweest van tussen 35% en 55%. Ik herinner mij nog goed de eerste in oktober 1987. Het was Zwarte Maandag en ik was in Tokio voor de beursgang van Dixons in Japan, het Britse FTSE 100-bedrijf waarvan ik vicevoorzitter was. De markt stortte op 19 oktober 23% in en over een periode van 12 dagen daalde de Dow met 40%.

Niet de beste timing voor een notering op de beurs van Tokio😩.

Als we naar 1987 kijken in de grafiek hieronder, zien we dat de enorme daling die we toen meemaakten nauwelijks zichtbaar is.

Een andere zeer belangrijke technische factor op deze grafiek is de bearish divergentie op de Relative Strength Index – RSI. Sinds 2018 heb ik erop gewezen dat de RSI op deze kwartaalgrafiek lagere highs heeft gemaakt, terwijl de Dow nieuwe highs heeft gemaakt. Dit is een zeer bearish signaal en zal onvermijdelijk resulteren in een grote daling van de Dow zoals we die nu zien.

Mijn reeds lang bestaande voorspelling van een daling van de aandelen met 90% in reële termen is niet veranderd. Deze daling is niet groter dan die van 1929-32, met dramatisch slechtere omstandigheden vandaag, zowel op de schuldenmarkten als in de wereldwijde omvang van de bubbels . Alleen al een terugkeer naar de dieptepunten van 2002 en 2009 zou een daling van 80% vanaf de top betekenen.

De Wilshire 5000, die alle Amerikaanse aandelen vertegenwoordigt, heeft sinds het begin van 2022 $11 biljoen of 23% verloren. Zie onderstaande grafiek. Op de obligatiemarkten zijn nog eens triljoenen verloren gegaan.

Obligaties

De 39 jaar durende haussemarkt van de obligatiekoersen (bearmarkt van de rentevoeten) is nu tot een einde gekomen. In feite is hij in 2020 geëindigd op 0,5%, na helemaal te zijn teruggevallen van 15,5% in 1981.

Ik verwacht dat de rentetarieven het niveau van 1981 zullen overtreffen wanneer de grootste schuldenmarkt uit de geschiedenis implodeert.

Veel schuldenaars, zowel soevereine als particuliere, zullen failliet gaan en de obligatierente zal oneindig hoog worden omdat de obligatieprijzen instorten.

Deze implosie van de obligatiemarkten zal uiteraard grote gevolgen hebben voor het financiële stelsel en de markten, waarbij banken en andere financiële instellingen in gebreke zullen blijven.

Naarmate de inflatie is toegenomen, zijn ook de obligatierendementen gestegen.
Na meer dan tien jaar lang gestreden te hebben om de inflatie tot 2% op te trekken, kregen centrale bankiers als Yellen en Lagarde de schok van hun leven toen de officiële inflatie snel opliep tot meer dan 8%, met een reële inflatie die voor de meeste mensen waarschijnlijk rond de 20-25% ligt.

  Zelensky laat Azov-nazi aan het woord in Grieks parlement

Deze inflatiestijging was zo’n schok voor de bankhoofden dat zij vele weken lang in ontkenning waren en het een voorbijgaand verschijnsel noemden.

Deze hoofden van de Fed en de ECB hebben dit geheimzinnige vermogen om niets te zien wat zij niet geprojecteerd hebben. En aangezien zij nooit één enkele markttendens juist projecteren, zullen zij onvermijdelijk altijd de verkeerde weg inslaan.

Zij zouden meer succes hebben als zij gewoon met dobbelstenen gooiden. Na verloop van tijd zouden zij dan tenminste 50% kans hebben om gelijk te krijgen. In plaats daarvan hebben zij een perfecte staat van dienst als het gaat om er 100% naast te zitten.

Zoals ik steeds weer stel, zouden centrale banken niet mogen bestaan. De wetten van de natuur en van vraag en aanbod zouden de markten veel beter kunnen reguleren. Zonder centrale banken en hun manipulatie zouden de markten zichzelf corrigeren in plaats van de extreme pieken en dalen die de banken creëren.

De absurditeit van de rampzalige manipulatie door de centrale banken komt duidelijk aan het licht op de kredietmarkten. Wij hebben jarenlang een krediethausse gehad met rentetarieven die rond nul of negatief waren.

Het is voor iedere student economie duidelijk dat een grote vraag naar krediet zou leiden tot hoge kosten om te lenen. Dit zouden de voor de hand liggende gevolgen zijn van vraag en aanbod in een vrije en niet-gemanipuleerde markt.

Het omgekeerde zou duidelijk ook het geval zijn. Als er geen vraag naar krediet is, zouden de rentetarieven omlaag gaan en de vraag stimuleren.

Ik vraag me af wat ze de studenten economie tegenwoordig leren, aangezien geen enkele markt goed functioneert met de huidige flagrante manipulatie. Ik veronderstel dat onze woke samenleving ook op economisch gebied de boeken aan het herschrijven is, net zoals zij dat met de geschiedenis gedaan heeft.

Ik zou het haten om vandaag de dag student te zijn onder die omstandigheden.

BELEGGINGSMARKTEN – KUNNEN NIET ONTSNAPPEN

Wat zijn nu de gevolgen van deze rampzalige tijden?

Wel, in 2022 is vrijwel elke beleggingsklasse rond de 20% gezakt, zoals de tabel hieronder laat zien. En het tijdperk van succesvolle dipaankopen is voorbij, want alles stort in elkaar.

Met paniek op de markten en al wat bloed op de straten, zijn de beleggers verlamd. Zij hopen dat de Fed en andere centrale banken hen zullen redden, maar zij vrezen dat het deze keer wel eens anders zou kunnen zijn. Dit is nog maar het prille begin. Er komt nog veel meer paniek en bloed.

Zowel particuliere als institutionele beleggers zijn totaal de weg kwijt. Alle sectoren vallen samen. Er is gewoon nergens een uitweg.

Kijk maar naar de tabel hieronder:

Zowel goud in euro’s als goud in de meeste andere valuta’s hebben tot nu toe een positief rendement gehad in 2022.

Maar kijk eens naar de rest – van Bedrijfsobligaties tot Treasuries tot Aandelen, Onroerend Goed, Tech aandelen en Crypto’s enz. hebben ze allemaal dubbelcijferige verliezen gezien in 2022, van 16% tot 71%.

En niemand beseft dat dit nog maar het begin is.

De meerderheid van de beleggers is totaal verlamd. Zij hopen allemaal op het snelle herstel in april-2020-stijl, maar zij zullen zeer, zeer teleurgesteld zijn. HET KOMT ER GEWOON NIET!

Beleggers zijn noch mentaal, noch financieel voorbereid op wat komen gaat.

De verkopen die wij momenteel zien, zijn slechts marginaal. De meeste beleggers blijven zitten en zullen de markt met 50% of meer omlaag rijden voordat zij beseffen dat het menens is. En op dat ogenblik zullen zij hopen en bidden, omdat zij zullen geloven dat het te laat is om eruit te stappen.

Helaas zal niemand begrijpen dat het deze keer echt anders is en dat de meeste activaklassen in reële termen met 90% of meer zullen dalen.

  Door bemiddeling van China herstellen Iran en Saudi-Arabië hun banden - Er zijn winnaars en verliezers

EPISCHE SUPERBUBBELS HEBBEN ALTIJD EEN ONGELUKKIG EINDE

Epische superbubbels kunnen alleen maar slecht aflopen. Maar geen enkele belegger heeft de ervaring van zo’n massale implosie van bubbels, want het is in de geschiedenis nog nooit eerder gebeurd.

Ik heb in vele artikelen de gevolgen besproken, en die zullen verwoestend zijn.

Jammer genoeg worden Cassandra’s nooit ernstig genomen tot het te laat is. Deze keer zal het niet anders zijn.

En geloof maar niet dat er iemand is om te helpen. De Fed, die minstens 10 jaar te laat heeft gereageerd met verkrapping, zal de beleggers niet redden. In plaats daarvan zullen zij meer pijn bieden in de vorm van hogere rente en meer verstrakking.

Ja, natuurlijk zal de Fed op een gegeven moment reageren en in paniek de rente verlagen en nepgeld in het systeem injecteren. Maar dat zal veel te laat zijn. Ook kan geen enkele hoeveelheid nepgeld een systeem redden dat moreel en financieel failliet is.

Een moreel en financieel failliet westerse wereld heeft dit komende onheil geschapen, en wij zullen nu de gevolgen ervan moeten dragen.

Jammer genoeg is dit de enige manier waarop het kan eindigen. Een verrot en door schulden geteisterd systeem kan alleen maar op een ramp uitlopen.

Schulden zullen imploderen en bezittingen zullen imploderen. De maatschappij zal niet meer functioneren, evenmin als de sociale zekerheid, de pensioenen etc. Dit zal menselijk leed veroorzaken van een omvang, die voor iedereen verwoestend zal zijn.

De wereldbevolking zal ook drastisch dalen. In het midden van de jaren 1800 waren er 1 miljard mensen op aarde, met een zeer langzame groei gedurende de voorafgaande duizenden jaren. Daarna explodeerde de bevolking in de volgende 170 jaar tot 8 miljard. Een grafiek die er uitziet als een piek omhoog corrigeert normaal altijd tot 50% naar beneden. De redenen voor een vermindering van de wereldbevolking liggen voor de hand: Economische ineenstorting, ellende, hongersnood, ziekten en oorlogen.

Zo’n singulariteitsgebeurtenis is noodzakelijk voor de wereld om het verrotte systeem op te ruimen en een nieuw tijdperk te beginnen met groene scheuten en sterkere morele en ethische waarden.

VERMOGENSBESCHERMING EEN NOODZAAK

Voor de weinige mensen die vermogen hebben om te beschermen, zullen fysiek goud en wat zilver veel beter presteren dan alle conventionele activamarkten die zullen instorten. Die tendens is al begonnen, zoals uit de tabel hierboven blijkt.

De aandelen zullen kelderen en de grondstoffen zullen stijgen.

Voor beleggers wordt dit het best geïllustreerd door de Dow/Goud Ratio. Deze verhouding staat momenteel op 16,5 en zal waarschijnlijk lange tijd steun vinden bij 0,5. Het bereiken van dat doel zou een daling van 97% van de Dow ten opzichte van goud betekenen. Dat klinkt vandaag ongelooflijk, maar rekening houdend met de omstandigheden is dit niveau zeker mogelijk. Zie mijn artikel.

Een verhouding Dow/Goud van 0,5 zou bijvoorbeeld kunnen betekenen Dow 5.000 en Goud $10.000

GOUD – DE ULTIEME VERZEKERING TEGEN VERMOGENSVERNIETIGING

Iedereen die hyperinflatie heeft meegemaakt weet ook dat het enige geld dat zo’n ramp overleeft goud is. Ik ontmoette een jaar geleden een man uit voormalig Joegoslavië die mij herkende en die mijn vrienden die bij mij waren vertelde dat fysiek goud zijn familie van een totale verwoesting had gered. Mijn vrienden hebben zijn raad helaas niet opgevolgd.

Maar vergeet niet dat elke bescherming of verzekering moet worden aangeschaft voordat de ramp u treft.

Uw belangrijkste bezittingen zijn uw hersenen, hart en ziel. Er zijn altijd mogelijkheden voor personen die deze bezittingen verstandig aanwenden.

En zoals altijd in tijden van crisis is het uw belangrijkste taak om bij familie en vrienden te zijn en hen te helpen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

GREAT RESET DOSSIER

Overleeft Europa? Financiële crises, Migratiecrises, Coronacrises, … Allescrisis?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHoe lang zullen de leiders van het Westen het nog uithouden met hun herhaalde mislukkingen?
Volgend artikelVerbranden Oekrainse strijdkrachten de lijken van gevallen buitenlandse huurlingen? (Video 18+)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. De banken zijn slimmer bezig dan men denkt. De meeste leningen hebben een onderpand, zoals het bedrijf of woning waarvoor de lening is afgesloten. Zolang netjes alles wordt betaald is er niets aan de hand, maar als het slecht gaat en de lening niet meer betaald kan worden is de bank ineens eigenaar van dat onderpand en heeft op die manier een gigantische witwas praktijk in realiteit omgezet. Ze hebben dat uit te lenen geld zomaar uit de lucht getoverd, door een simpele druk op een paar cijfertoetsen op de computer, maar de aflossing wordt wel met echt geld gedaan, verdiend door bijvoorbeeld de omzet van een bedrijf.
  Dus hoe je het draait of keert, de banken winnen altijd.
  Een centrale bank mag nooit meer in particuliere handen vallen maar zaak zijn van de regeringen, dan pas kan die diefstal stoppen.

  • Banken zijn evenwel niet uitgerust om als vastgoedverhuurmaatschappij te fungeren en bovendien moeten zij hun uitgeleend geld tijdig zien te recupereren, dus verkoopen ze het onderpand op een veiling. Dat gebeurt in een flinke crisis evenwel op zo’n grote schaal dat de prijzen instorten tot beneden het niveau van de uitstaande schuld, waardoor de banken alsnog met een oninbare vordering zitten en zware verliezen lijden die niet alleen een solvabiliteitsporbleem met zich meebrengen maar ook een liquiditeitsprobleem wanneer bange spaarders hun geld willen opnemen.
   Kortom (behoudens met allerhande staatshulp) zullen vele banken omvallen.
   Echter … diegene die het van te voren zagen aankomen (waaronder degene die de bubble en de erop volgende crash bewust gepland hebben) kunnen dan uit het faillissement van die banken voor een appel en een ei vastgoed opkopen: Blackrock anyone?

 2. De meeste centrale banken (nationale banken) zijn eigendom van het Rothschild concern

  Voor NL de oplossing: uit de euro, gulden terug, goud terughalen uit Zwitserland, met samengestelde rente, en gulden met gouddekking houden.

  Voila. Simpel en sterk

   • Djennis: Ik mis dat dubbeltje….en de maten: prettig in gebruik; kleur verschil, en maat verschil.
    Dus weer cent, stuiver, dubbeltje, kwartje, gulden, rijksdaalder vijfje en papier: tientje, geeltje, meier, rooie rug.

    De oude systemen waren aanzienlijk beter dan de nieuwe.
    Toen waren er ook nog echte politici, en geen landverraders die zich politici noemen

 3. De appels zullen nog steeds aan de bomen groeien , en voedsel groeit overal op het land in je tuin of balkon , de natuur stop je niet even met een bangmaakverhaaltje dat er plotseling geen eten meer zou zijn. wat een onzin. straks vertellen ze je nog dat morgen de zon in een ijsblokje verandert omdat je te vaak wandelt in het park.

 4. We gaan het zien. De wereld zal het wel overleven. Voordeel is, dat we in 1 klap van alle debiliserende factoren in de samenleving zijn verlost (EU, woke, luljeu, immigratie etc.) en dat we buiten de EU weer een economie kunnen opbouwen.
  Af&toe heb je een paardenmiddel nodig om de boel weer te resetten. En dat is niet de great reset zoals het WEF die voor ogen heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in