De nieuwe dreiging met sancties door de EU, waarvan de eigen economie momenteel bezwijkt onder haar eigen sancties, wordt in Rusland slechts met humor ontvangen, zoals blijkt uit een recente reportage op de Russische televisie, schrijft Thomas Röper.

In het wekelijkse nieuwsoverzicht van de Russische televisie is het verslag van de Russische Duitsland-correspondent altijd een hoogtepunt, omdat het laat zien hoe de Europese politiek en de gevolgen daarvan van buitenaf worden bekeken. Dat was dus op deze zondag, en daarom heb ik het verslag van de correspondent ook deze week vertaald.

Begin van de vertaling:

EU probeert sancties uit zichzelf te persen, Groot-Brittannië gaat in schuldenval

Europa probeert een gevoel voor zijn nieuwe realiteit te krijgen. Werkt het? Een verslag van onze correspondent voor Duitsland.

Al te vaak zijn Duitsers de straat opgegaan om te eisen dat Nord Stream 2 wordt aangezet. En ze zullen het nog vaker en in grotere aantallen doen. In de provinciestad Lubmin zijn het er nu 10.000. En wat als het er in Berlijn 50.000 zijn? In Praag is dit bijna de norm geworden, en wat een ketterij zou het zijn om Brussel de rug toe te keren en tot het volk te wenden en de sancties op te heffen, om handel te drijven met Rusland, want anders zal in Praag het ontslag van de regering worden geëist. Daarom was het hoog tijd om de bruggen te verbranden: Als er geen pijpleiding is, is er geen probleem meer.

De krant Die Welt schreef cynisch: “Slechts enkele uren nadat enkele duizenden demonstranten zich in Lubmin hadden verzameld, werd hun wens op magische wijze werkelijkheid. Volgens het Deense leger lijkt het erop dat de eisen van de Duitsers zelfs overtroffen zijn: niet alleen Nord Stream 2, maar ook Nord Stream 1 werd op grote schaal geopend. Zelfs op verschillende plaatsen. Veel van de demonstranten plannen nu duiktrips in de buurt van het eiland Bornholm om hun tanks te vullen voor de komende winter.”

Maar serieus, de Duitse regering zal niets inschakelen, ook al zou ze dat willen. De bron van verleiding om alle problemen met één druk op de knop op te lossen, is met succes weggenomen.

“Rusland gebruikt niet alleen wapens in een oorlog, maar gebruikt ook zijn energievoorziening als internationaal wapen. Daarom kunnen we, gezien de laatste ontwikkelingen na de vernietiging van de pijpleidingen, de gaspijpleidingen in de Oostzee, zeggen: in de nabije toekomst komt er geen gas meer uit Rusland,” aldus bondskanselier Scholz Olaf Scholz.

De groothandelsprijs voor elektriciteit kan volgend jaar stijgen tot 500 euro per megawattuur. Ter vergelijking: in 2019 was het 38 euro en in 2022 zal het net geen 200 euro zijn. Het gaat dus om een nog verdere verdubbeling. Dit worst-case scenario kan zich voordoen als Rusland zijn gasleveringen aan Europa volledig en permanent stopzet.

Tegen deze achtergrond is de belangrijkste taak de mensen ervan te overtuigen dat de gaspijpleidingen door de Russen zelf zijn opgeblazen. Vanwege hun barbaarse aard. Sikorsky versprak zich, maar niemand merkte het. U verandert het Engelse “highly likely” in het Duitse “höchstwahrscheinlich” (hoogstwaarschijnlijk) en gaat verder. In ruwe beeldspraak betekent dit: “Wie zit er achter de sabotagedaden? Waarschijnlijk Poetin, ook al is dat nog niet bewezen. NOG NIET”, schrijft Bild.

Vooraf was al duidelijk dat men bij het onderzoek niet naar zichzelf zal wijzen. Als iemand de resultaten niet gelooft, staan de politie en het Duitse leger de Bundeswehr ter beschikking, de twee pijlers van de Duitse democratie. Maar dat is een laatste redmiddel en de regering is van plan het ongenoegen van de bevolking met veel geld te bestrijden. Met veel geld. Er is geen andere manier.

“40 procent van de mensen in Duitsland heeft geen reserves, 33 miljoen mensen in Duitsland hebben geen buffer om de honderden euro’s aan extra kosten op te vangen. Deze flagrante energieprijzencrisis treft mensen met lage en middeninkomens veel harder dan anderen, dat moet je in gedachten houden,” zegt Katharina Beck, lid van de Bondsdag voor de Groenen.

  De Russen in het aangezicht van de triomf: Oekraïnes grootste verdedigingsbolwerk in Donbass stort in! - Explosief spervuur verbrandt Oekraïense stellingen (Video's)

De vertegenwoordigers van de coalitie verzwijgen tactvol dat de bevolking de subsidies zelf zal betalen; niemand heeft immers een andere manier uitgedacht. Ja, ze hebben naar hun opiniepeilingen gekeken – de kanselier heeft 38 procent goedkeuring, minister van Economische Zaken Habeck, enkele weken geleden nog top in populariteit, is gezakt naar de negende plaats – en heeft afscheid genomen van de directe betaling in de vorm van de gasheffing. Ze hebben besloten subtieler te werk te gaan: we nemen geen geld van u af, we geven u geld. In feite 200 miljard euro. Dit heeft een mooie naam: “beschermingsschild”.

“Dat is een zeer groot bedrag. Bijna de helft van de hele federale begroting. Dit geld kan niet zomaar in een paar weken uit de lucht komen vallen. Reeds 100 miljard euro voor de Bundeswehr, tientallen miljarden voor andere hulppakketten – het lijkt allemaal op een enorme schuldenberg,” zei een gespreksleider tegen Scholz.

“De oorlog in Oekraïne heeft een enorme impact op ons. We moeten al onze krachten bundelen. Aangezien we het altijd goed hebben gedaan, aangezien we de laagste schuldquote hebben in vergelijking met de andere G7-landen, kunnen we doen wat we in Duitsland vaak hebben gedaan: lenen in een crisissituatie,” antwoordde Scholz.

Het is waar: Duitsland kan diep vallen; een decennium van “black zero” beleid, waarin de staat geen schulden aanging, heeft een veiligheidsmarge opgebouwd. Maar dit wordt sneller opgebruikt dan voorspeld. 200 miljard euro is nu nog maar 195 miljard dollar. De inflatie in Duitsland is in september met één procentpunt gestegen en ligt nu met 10,9% in de dubbele cijfers. Het is een schrale troost dat vele anderen al veel eerder tot de twee-cijferige inflatieclub moesten toetreden – dat het Oostenrijk en Nederland zijn, is prima, maar dat de Duitse economie zich bij het gezelschap van Estland en Litouwen voegt, is geen grote prestatie.

“De economische gevolgen voor de EU zijn verslechterd sinds onze laatste bijeenkomst in juni en de vooruitzichten worden steeds somberder,” aldus Christine Lagarde, hoofd van de Europese Centrale Bank.

“Het welvaartsverlies door inkomensuitstroom als gevolg van stijgende energieprijzen zal op lange termijn aanhouden. Dit is geen tijdelijk verschijnsel, maar iets dat ons nog lang zal bijblijven. En het zal volgend jaar nog erger worden,” zegt Thorsten Schmidt, economisch onderzoeker aan het Leibniz Instituut voor Economisch Onderzoek.

In een onlangs in Duitsland gepubliceerd overheidsrapport bevestigen deskundigen dat de druk op de energiemarkten zal leiden tot een “permanent verlies van welvaart” voor de Duitsers. Permanent kan in dit geval ook worden gezien als onomkeerbaar. De situatie wordt nog verergerd door het feit dat de inflatie gepaard gaat met een recessie – een daling van de productie. Naar verwachting zal deze pas volgend jaar volledig van kracht worden, maar de economie is al gevlucht: Duitsland zou een vijfde van zijn auto-industrie kunnen verliezen, en dat is nog niet alles, dit zijn slechts de plannen die al zijn aangekondigd.

“Talrijke Duitse bedrijven zijn van plan hun productiefaciliteiten in de VS te openen of uit te breiden. En dit geldt niet alleen voor de chemische industrie, maar ook voor de aluminium-, glas-, keramische, staal- en auto-industrie en vele andere sectoren. En zonder industrie is er geen welvaart. Toen Trump zich dat realiseerde, besefte hij: de-industrialisatie is dom, re-industrialisatie is geweldig. Het is dus een geweldig idee om een deel van de Duitse industrie, waarvan de fabrieken Washington al lang een doorn in het oog zijn, over de oceaan te verplaatsen. Daarom is het een geweldig idee, maar alleen voor de VS, niet voor de EU. De keerzijde van ‘Make America Great Again’ is ‘Make Germany Poor’,” zegt Sarah Wagenknecht, lid van de Bondsdag.

  Zelensky: Als Oekraïne verliest, zullen Amerikanen "hun zonen en dochters naar de oorlog moeten sturen" en "zullen ze sterven"

Dat is precies waar dit voor bedoeld is. Washington heeft geen bondgenoten, alleen ondergeschikten en conserven waarin het de Europeanen heeft veranderd. Overigens ook de gewone Angelsaksen.

Groot-Brittannië, met zijn nieuwe premier Truss en minister van Financiën Kwarteng, ligt ver voor op de regering-Scholz op weg naar de schuldenval. Het ontwerp van belastinghervorming om de rijken te ontlasten en onmiddellijk 150 miljard pond te lenen, heeft de nationale munt doen instorten en de staatsobligaties waarin voornamelijk pensioenfondsen zijn belegd, gedevalueerd. Met haar “Poetin is de schuldige” heeft Truss alle kans om de regeringsleider te worden die sneller dan wie ook uit zijn ambt wordt gezet.

“Door de oorlog die Vladimir Poetin in Oekraïne is begonnen, bevinden wij ons in een zeer moeilijke wereldwijde economische situatie,” zei Truss.

“Maar dit is Poetin niet. Het is niet alleen Poetin. Uw minister van Financiën heeft immers de deuren van de stal geopend en de paarden naar buiten gelaten,” counterde een BBC-journalist.

“Nee, het gaat over Poetin en de oorlog in Oekraïne.”

“Dus Vladimir Poetin heeft schuld aan wat er gebeurt bij de Bank of England?”

Truss is zeker een politica met bijzondere talenten, maar anderen hebben ook niet veel opties: Ze geven Rusland evenzeer de schuld en proberen het effect van hun eigen sancties te compenseren met ongenuanceerde populistische maatregelen. Vanuit dit oogpunt maakt het niet uit of het de regering of de oppositie is: de spelers op het veld en de spelers op de bank zijn van hetzelfde niveau. De leider van de christendemocraten, Friedrich Merz, heeft voortdurend kritiek op de regering, dat is zijn taak, maar als hij zelf in de plaats van Scholz zou zijn, zou hij net zo handelen.

“Op de huidige gasmarkten weet iedereen dat je in Duitsland 200 miljard euro kunt verdienen. Zo werd het nieuws ontvangen. En vanaf vandaag zullen ze proberen dit geld te verdienen zodat er niets meer overblijft voor de consumenten. We hebben al slechte ervaringen met de benzinekortingen. Lang niet alles bereikte de consumenten. Een groot deel daarvan ging naar de kas van de energiebedrijven. De regering moet goed opletten waar het geld naartoe gaat. En het gaat niet alleen om Duitsland. Ik denk niet dat Duitsland deze crisis alleen aankan. We hebben een oplossing op EU-niveau nodig,” aldus Merz.

Als professioneel belegger weet Merz dat het geld hoe dan ook in de kas van de energiebedrijven vloeit. Op EU-niveau hebben de EU-ministers van Energie vrijdag overeenstemming bereikt over een reeks maatregelen om de prijscrisis te verzachten, maar het is niet duidelijk hoe de marktdeelnemers zullen reageren. Het idee is om hun overwinsten weg te nemen en de prijzen te reguleren. Tegen maart volgend jaar zal alles boven de 180 euro per megawattuur – nu ligt de prijs tussen de 200 en 300 euro – naar het fonds gaan om de bevolking en de industrie te steunen. Ze noemen het een “solidariteitsheffing”, wat een vrijwillige afstand van winst impliceert. Dat is op zich al twijfelachtig, aangezien de energiebedrijven zelf voortdurend om staatssteun vragen – tot en met nationalisatie aan toe. En trouwens, wie zegt dat 180 euro per megawatt genoeg is voor de economie om op de markt te blijven. Momenteel zijn de ondergrondse opslagplaatsen voor 90 procent gevuld, maar over een paar maanden zullen ze leeg zijn en zal het gas tegen een onbekende prijs moeten worden aangekocht.

Europa zal midden in de winter zonder opgeslagen gas komen te zitten, als de winter niet te streng is en als de energiebesparingsmaatregelen en het aanbod van alternatieve energiebronnen voldoende zijn. Niets hiervan kan op dit moment worden gegarandeerd of zelfs maar min of meer nauwkeurig worden voorspeld. In de komende winter zullen de gasvoorraden in Europa eerder opraken dan de meeste staatshoofden en regeringsleiders publiekelijk verkondigen. Nog belangrijker is dat Europa er niet in zal slagen de komende zomer voldoende voorraden op te bouwen, wat betekent dat ook de winter daarop een economische ramp en een menselijke tragedie kan worden.

  Voormalig procureur-generaal: Oekraïne heeft 500.000 militairen verloren

Uit angst dat Europa zonder gas zou komen te zitten, werd het masterplan om de gasprijzen te plafonneren niet eens besproken. Noorwegen had zijn collega’s al lang geleden laten weten dat er alleen marktprijzen voor het land zouden zijn. Het was ook duidelijk dat de beperkingen op Russisch gas door Hongarije zouden worden geblokkeerd. Maar ze proberen het weer met sancties, het achtste pakket.

“Wij stellen daarom een uitgebreid nieuw invoerverbod voor Russische goederen voor. Hierdoor zullen Russische goederen niet op de Europese markt komen en zal Rusland 7 miljard euro aan extra inkomsten mislopen,” aldus EU-commissaris Ursula von der Leyen.

Naast persoonlijke sancties zou het gaan om “grootschalige verboden” op kaviaar en wodka – dit is al gebeurd – op diamanten uit Jakoetië – België en De Beers maken hier bezwaar tegen – op grondstoffen voor staalproducten – negen staalbedrijven vragen dit niet te doen – op toiletpapier, shampoo en zeep. Dit past in de logica van het geleidelijk opgeven van de zegeningen van de beschaving waar von der Leyen en Borrell Europa vol vertrouwen naartoe leiden. Laat de mensen op straat maar schreeuwen.

Een bepaalde vorm van verlichting is niet gegarandeerd, en soms komt die pas als het te laat is. De voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel riskeerde deze week tot twee maal toe tegen de stroom in te zwemmen. Aan het begin van de week riep ze haar collega’s op de woorden van Poetin niet te negeren, en aan het eind van de week ging ze nog verder: “Na 24 februari hebben Duitsland, de EU en de NAVO Oekraïne bijgestaan om het land te steunen. Tegelijkertijd ben ik van mening dat we, ook al vergt dat veel moed, moeten blijven werken aan een pan-Europese veiligheidsarchitectuur die ook Rusland omvat. Dit doel lijkt ons vandaag misschien even onrealistisch als Adenauers toespraak over de Duitse hereniging in 1950. Zolang we dat niet doen, zal de Koude Oorlog niet voorbij zijn, zoals de bittere gebeurtenissen van 24 februari hebben aangetoond.”

“Een veiligheidsarchitectuur waarbij Rusland betrokken is.” In de huidige omstandigheden betekent deze eis in feite burgermoed. En de naam van de Duitse bondskanselier, die zich voor de bouw van Nord Stream heeft ingezet, wordt in de media opnieuw door het slijk gehaald. Maar bij alle waardering voor haar moed mag niet worden vergeten dat zij zelf 6 jaar als Bondskanselier tijd heeft gehad om dit programma uit te voeren.

Hoe Europa de volgende sancties uit zichzelf perst, is volgende week al te zien op de volgende EU-top. De eurosceptici zeggen dat het achtste pakket half leeg is, de euro-optimisten zeggen dat het half vol is. Maakt niet uit. Belangrijker is dat ze toch al verder zijn gegaan dan hun realistische middelen, en het is veel interessanter hoe ze zullen proberen de gevolgen van wat ze al hebben doorgevoerd tegen elkaar af te wegen. Nou, daar moet de Brusselse politie zich waarschijnlijk op voorbereiden.

Einde van de vertaling:


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Belgische premier roept op tot “pauze” in anti-Rusland sancties – Belangrijkste prioriteit nu is om de beste manier te vinden “om de energieprijzen onder controle te houden”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov over het gebruik van kernwapens
Volgend artikelDe Ochtend Erna
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

16 REACTIES

 1. Met het Brusselse wanbeleid roepen we uiterlijk volgend jaar: dag EU, dag pleuro.
  Terug naar de eeg!
  En usa is de lachende derde. Hun plan om Europa naar de donder te helpen is nu al geslaagd.
  Arm Europees volk dat door zulke onbekwame lijers ( bewust geen leiders) geregeerd wordt.
  Als Schwabber maar tevreden is. Dat is veel voornamer dan te zorgen dat het volk iets ten goede krijgt. Zou Brussel zich al afgevraagd hebben hoe het volk straks hun kont af moet vegen, als door de nieuwe sanctie ook dat papier niet meer uit Rusland mag komen?
  In Duitsland heeft een producent daarvan zelf zijn faillissement aangevraagd. Vanwege de hoge kosten van energie.

    • …lijkt me lekker fris….maar je vader had niet de gedachte te zorgen dat zijn kinderen hadden wat ze nodig hadden…..

     ….condoom werd zeker uit binnenband van fiets gemaakt met wat lijm om de boel dicht te houden, of een nietje aan het einde….met hoeveel waren jullie thuis?

     • 5 meiden maar ze was int buiteland en was al volwassen en werd eerder ongesteld dan verwacht.Ik denk de winkel gesloten.Trouwens verband is toch steriel.Ja vraag me niet over t touwtje.LMFAO.

      • Bedankt, jongens en meiden, jullie hebben me even uit mijn Armageddon bubble geschopt. Even hartelijk lachen en ik sta weer met mijn voeten in de realiteit.

 2. Ook Poetin lacht om de artikelen en reacties op dit platform.
  Poetin en vele andere leiders zijn etters die veel te luxe leven, en veel te veel macht hebben.
  Net als vele duizenden Nederlandse politici.
  Laten we het daarom in eigen land zoeken. Gemeentelieden die WEF-doelen aanhangen bijvoorbeeld.

  • De enige manier om een groot iets te kantelen is door de fundering weg te halen. Dat het WEF feitelijk als fundering de Gemeentelieden heeft is trouwens een ding wat velen over het hoofd zien. de arrogantie verraad vaak wie wel en niet WEF aanhanger is.

   Van mij mag de oorlog beginnen, we zitten op het punt dat de zogenaamde vrede meer onrust en onduidleijkheid en instabiliteit brengt dan chaos ….

 3. Het heeft meer dan 2 jaar geduurd maar nu is het toch gekomen, de WC papier schaarste, ben benieuwd wie er lacht als dit keer echt de schappen leeg zijn, en blijven
  Vroeger veegde men zijn gat af met krantenpapier, maar die zijn er nauwelijks nog, maar er bestaat hoog frequent reinigen, is dat 5G mobieltje toch nog ergens goed voor.
  Alles heeft een reden!
  Maar gelukkig zijn we de rijke landen met vakmensen tekort, ben benieuwd hoe lang de echte wereld nog de monopoly Euro wil hebben en er iets voor terug geeft.

 4. Wij hebben hiervoor een drietal mooie spreekwoorden;
  Wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in.
  De EU met zijn sancties valt in een koude kuil terwijl deze is bedoeld voor Rusland , die zoals bekend, zijn overgebleven gas heel goed kwijt kan via een andere buis aan goedbetalende landen.
  Ook de US die denkt nu die pijp met gas lek is: ha! Kunnen wij lekker geperst schaliegas verschepen naar de EU.
  Maar ja de EU is inmiddels dusdanig verarmd dat dat gas ook niet bar veel wordt afgenomen…ja door een paar rijken misschien nog. De America dollar kuil………..
  Dus het mes snijdt ook nog aan 2 kanten.
  En dan Putin; Wie het laatst lacht lacht het best…………

 5. Dat wordt weer ouderwets antennemasten bouwen, om zo de stroom uit de ether te kunnen halen. Met een stel DC-DC spoeltjes kun je een heel eind komen in je elektriciteit voorziening. Permanente magneetjes kunnen er ook bij helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in