Yevgeny Prigozhin spreekt voor de camera in een afbeelding van een video die is vrijgegeven op Wagner-gelinkte Telegram-kanalen op 21 aug. 2023

Binnen enkele minuten of uren na de gruwelijke dood op woensdag van het hoofd van de Wagner-organisatie van Russische militaire contractanten, Jevgeni Prigozjin, is er een lawine aan westerse media geweest die met de beschuldigende vinger naar president Vladimir Poetin wees als de dader.

Het is bijna alsof er in een onbekend commandocentrum op een knop werd gedrukt om een nieuw narratief te lanceren om Poetin te demoniseren voor het serveren van de koude schotel van wraak aan Prigozjin, om de recente woorden van CIA-directeur William Burns te lenen, voor het plegen van een mislukte staatsgreep in Rusland. Niemand maakte zich druk om empirisch bewijs, schrijft M. K. Bhadrakumar.

“Herhaal een leugen vaak genoeg en het wordt de waarheid” – de wet van propaganda wordt vaak toegeschreven aan de Nazi-leider Joseph Goebbels, die de kracht van het herhalen van onwaarheden begreep. Het is nu het kompas van het Westen om Rusland “uit te wissen”.

Het is waar dat Poetin alle reden had om boos te zijn op Prigozjin – een “steek in de rug”, zoals hij het uitdrukte – toen de natie een existentiële oorlog voerde tegen gezworen vijanden die Rusland uit elkaar wilden halen. Maar drie overwegingen brengen de hypothese van Poetins betrokkenheid in diskrediet.

Ten eerste, waarom zo’n grove methode die doet denken aan de moord op de charismatische Iraanse generaal Qasem Suleimani, de speerpunt van Teherans “Verzet-as” tegen Amerika, door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump?

In zijn beroemde essay uit 1827, getiteld On Murder Considered as one of the Fine Arts, schreef Thomas De Quincey: “Alles in deze wereld heeft twee handvatten. Moord, bijvoorbeeld, kan worden vastgehouden aan zijn morele handvat… en dat, moet ik toegeven, is zijn zwakke kant; of het kan ook esthetisch worden behandeld, zoals de Duitsers het noemen, dat wil zeggen, in relatie tot goede smaak.” De esthetiek van de moord op Prigozjin is, eenvoudig gezegd, het minst aantrekkelijk volgens het principe van moordkennerschap als de motivatie wraak was.

Ten tweede was Prigozhin een wandelende dode voor het uitvoeren van zo’n idiote daad, nadat zijn veiligheidsdekking door de staat was ingetrokken. Stelt u zich eens voor dat ex-president Barack Obama zonder bescherming van de geheime dienst rondliep na de moord op Osama bin Laden – of dat Mike Pompeo en Trump zonder beveiliging rondliepen na de moord op Soleimani.

  Waarom het Westen Poetin haat

Maar Poetin maakte duidelijk dat Wagner nog steeds een toekomst heeft en dat de natie zich zijn rol in de oorlog in Oekraïne zal herinneren. Poetin nodigde Prigozhin zelfs uit voor een bijeenkomst in het Kremlin. De eerste opmerkingen van Poetin over de dood van Prigozjin verraden een spoor van medelijden. (hier en hier)

Poetin zei: “Ik ken Prigozhin al heel lang, sinds het begin van de jaren 1990. Hij was een man die geen gemakkelijk lot beschoren was. Hij maakte enkele ernstige fouten in zijn leven, maar hij bereikte ook de nodige resultaten – zowel voor zichzelf als, als ik het hem vroeg, voor de gemeenschappelijke zaak. Zo was het de afgelopen maanden.”

“Voor zover ik weet, is hij gisteren pas teruggekeerd uit Afrika. Hij heeft daar enkele ambtenaren ontmoet. Hij werkte niet alleen in ons land – en hij werkte met succes – maar ook in het buitenland, vooral in Afrika. Daar hield hij zich bezig met olie, gas, edelmetalen en stenen,” voegde Poetin eraan toe.

In de buitensporige ijver om zich te concentreren op de moord op Prigozhin om Poetin te demoniseren, wordt over het hoofd gezien dat degene die de misdaad gechoreografeerd heeft, er ook voor gezorgd heeft dat de hele commandostructuur van Wagner geëlimineerd is. Bye, bye, Afrika!

Er zal in de nabije toekomst niemand zijn die de hegemonie van het Franse Legioen in de Sahel kan betwisten of het enorme netwerk van 29 bases onder het Africa Command van het Pentagon, verspreid over het continent van Djibouti in het noorden tot Botswana in het zuiden, kan evenaren. Anders gezegd, de lange arm van Ruslands “smart power” is met één zwaai van het mes afgehakt. Wie heeft er baat bij?

Ten derde werd de moord op Prigozhin geënsceneerd op een speciale dag die in historisch perspectief moet worden gezien als het beste moment van de Russische diplomatie sinds het uiteenvallen van de voormalige Sovjet-Unie. De realiteit van “een nieuw startpunt voor BRICS” – zoals de Chinese president Xi Jinping verklaarde – moet nog volledig bezinken, maar wat buiten kijf staat, is dat Rusland als winnaar uit de bus komt.

  De verschrikkelijke puinhoop die de CIA is

Vergis u niet dat de BRICS-eenheid stand heeft gehouden en alle westerse prognoses heeft gelogenstraft; de BRICS-expansie betekent dat de kwestie van een gemeenschappelijke munt op tafel ligt en dat het internationale financiële systeem niet meer hetzelfde zal zijn; de-dollarisatie staat voor de deur; een nieuw wereldhandelssysteem krijgt vorm dat het uitbuitende 4-eeuwen westerse regime, dat erop gericht is rijkdom naar de rijke landen over te hevelen, overbodig maakt; BRICS is eindelijk van een informele club uitgegroeid tot een instelling die de G7 zal overschaduwen.

Het gastland Zuid-Afrika leverde een grote bijdrage aan de Russische en Chinese agenda van multipolariteit. De gezamenlijke verklaring van Zuid-Afrika en China en de opname van Ethiopië (waar het Westen een regimeverandering probeerde te bewerkstelligen) als BRICS-lid onderstrepen de opkomende eensgezindheid in Afrika. Is dat niet allemaal iets?

En bovenal is de grote boodschap die uit Johannesburg komt, dat de regering Biden, met alle paarden en mannen van de koning, jammerlijk gefaald heeft in het “isoleren” van Rusland – het staat er groot opgeschreven in de stralende gloed van de stralende glimlach van minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov. Rusland bekroont zijn overwinningen op de slagvelden van Oekraïne met een opmerkelijke diplomatieke overwinning door zich aan de goede kant van de geschiedenis te scharen aan de zijde van de mondiale meerderheid.

Is het niet een kwestie van gezond verstand dat Poetin uitgerekend woensdag nooit zou hebben gekozen om als spelbreker op te treden toen het prestige van Rusland in de internationale gemeenschap hoog stond? Opnieuw rijst de vraag: Wie heeft er baat bij?

De waarheid is dat er een willekeurig aantal mensen kan zijn die Prigozhin fysiek wilden elimineren. In Rusland zelf had Prigozhin criminelen die een gevangenisstraf uitzaten, gerekruteerd om in Oekraïne te vechten en zo hun straf omgezet te krijgen. Hij zette hen in zonder adequate militaire training en naar verluidt werden meer dan 10.000 van hen gedood. Binnen Rusland heerst een diep gevoel van afschuw over deze zaak.

  Kolonel Douglas Macgregor: Washington verlengt het lijden van Oekraïne

Dan zijn er nog de vijanden van buitenaf, te beginnen met Frankrijk, dat zo goed als verdreven is uit de Sahel-regio, zijn speelterrein waar het zich uitleefde totdat Prigozhin kwam en het feest bedierf. Frankrijk kon zijn wrok jegens Rusland sindsdien nauwelijks verbergen.

Ondertussen maakte de dreigende crisis in Niger de VS erop attent dat Prigozhin op jacht was. De vermetele waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland, die in 2014 de coup in Oekraïne pleegde, reisde naar Niamey om bij de coupplegers te pleiten geen zaken te doen met Wagner.

Naar verluidt was Prigozhin echter het buurland Mali binnengeslopen, waar Wagner een gevestigde waarde is, om contact te leggen met de nieuwe machthebbers van Niger en de diensten van Wagner aan te bieden. Het volstaat te zeggen dat Prigozhin het Pentagon dreigde aan te doen wat hij eerder deed met het Franse Legioen in de Sahel.

Het is heel goed denkbaar dat de regering Biden besloot dat het genoeg was en dat Wagner onthoofd moest worden. Natuurlijk zal het vertrek van Prigozhin samen met zijn hogere commandanten Wagner verzwakken.

Binnen Rusland opereert de meedogenloze Oekrainse inlichtingendienst op verschillende niveaus. De drone-aanvallen op Moskou worden uitgevoerd door saboteurs binnen Rusland. En ook Oekraïne heeft nog een appeltje te schillen met Wagner, die aanwezig is in Wit-Rusland.

De Oekraïense inlichtingendienst en haar westerse mentoren hebben ongetwijfeld dezelfde belangen om Wagner te vernietigen en helemaal van het geopolitieke schaakbord te verwijderen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wagner titelhoofd Prigozhin – Dood of levend? – Update: Video’s (18+)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekraïne zal “onvoorwaardelijk capituleren”
Volgend artikelOekraïense aanvalsgroep werd afgeschrikt door toerist met geweer op de Krim (Video’s)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

18 REACTIES

 1. beste,
  ik vermoed dat de opvolging al verzekerd is…
  Ik vermoed ook dat de plannen voor acties in afrika bijgevolg ook verzekerd zullen blijven…
  wie er ook achter de aanslag zit, wat ook het doel was…ik vermoed dat het aan de kern niets afdoet….
  deze jongens zijn hondstrouw aan rusland en zullen alles in het werk blijven doen om te ijveren voor een voorspoedig land…
  ik vermoed dan ook dat het enige dat deze aanslag oplevert, meer haat naar het westen toe opgeleverd heeft en bijgevolg meer ijver om ‘ons’ te verslaan…
  maar dit zijn, zoals gesteld, slechts ‘vermoedens’ …

 2. Ik ben banger voor die demente pedo imbeciel in het witte huis en z’n corrupte buklaafjes hier in brussel en in den haag dan voor welke Rus dan ook.

 3. ”Wie is er bang voor Prigozhin en Wagner?”

  Poetin.
  Een gerucht dat Wagner een staatsgreep aan het voorbereiden was moet toch genoeg zijn voor Poetin om hen te elimineren.
  De beste verdediging is de aanval.

  • Geen staatsgreep volgens mij. Wat wel speelt is Niger, Poetin wil geen Russische inmenging daar. Al is het een huurlingen leger, denk niet dat hij daar Russen met wapens wil zien.

  • Die hele staatsgreep was volgens mij gewoon een strategische zet om de Oekies en de NAVO te misleiden. Deze hele vliegtuig crash geeft mij dezelfde indruk. Ik hoor niemand van Poetin tot Wagner definitief zeggen dat Prigozhin niet meer leeft. Ze hinten erop en ze zeggen dat hij op de passagierslijst stond, maar meer niet.

   Strategisch zou het direct laten zien wie er een verrader is, Prighozin heeft ff rust en de NAVO en de media in het westen slaan alle planken mis. En als Prigozhin ineens weer opduikt raken de NAVO en hun media weer 10% geloofwaardigheid kwijt.

   Maargoed… het is nu afwachten wat we allemaal uit deze hoge hoed gaat komen. Want dit hele verhaal rammelt. In een vorig artikel zei al een reageerder dat Prigozhin een dag voor de crash nog in Afrika zat en ik vraag mij af waarom iemand Prigozhin op zo’n opzichtige manier zou willen liquideren. Het is een show aan het worden terwijl ze hem net zo makkelijk in een auto kunnen opblazen of met een sluipschutter kunnen neerschieten of vergiftigen. Ik ben benieuwd wat er nog naar buiten gaat komen, want het is nog steeds een vaag verhaal.

  • Beste Piet,
   Als, en ik zeg, als die staatsgreep serieus was geweest, dacht jij dat Poetin dan bij het mislukken daarvan met Prigozhin om de tafel gaat zitten en hem vervolgens naar Wit Rusland laat vertrekken?
   Verder nog dit;
   Zou Putin werkelijk zo onverstandig zijn om op deze manier Prigozhin om zeep te helpen inclusief mensen die er niets mee te maken hebben?
   Als Putin hem uit de weg had willen ruimen, hij dat op vele andere manieren had kunnen doen zonder opzien te veroorzaken.
   En tot slot;
   Je refereert aan een gerucht.
   De wereld staat bol van de geruchten.
   Weet je nog, de afgelopen 3 jaar, de dodelijke Covid en de werkzame ‘ vaccins’ ?

 4. Het lijkt mij logisch dat er zowiezo rekening is gehouden met een mogelijk vroegtijdige dood van Prigozhin en er een vervanger klaarstaat, zodat Wagner door kunnen gaan met hun werkzaamheden.

 5. Het antwoord op deze vraag is misschien versluierd in de uitspraak van president Poetin dat de leider van Wagner zich bezighoudt met olie, gas, edelmetalen en stenen.

 6. De meest voor de hand liggende oorzaak van deze crash is te vinden bij Poetin vinden onze media. Logisch, immers hetzelfde gebeurde bij het opblazen van de Nordstream gasleidingen, toen wezen onze media ook direct de VS aan als schuldige…toch???

 7. Wie zaten er nog meer in dat vliegtuig…? Vreselijk voor de partners van al die dode mannen, nog niets gehoord van of over hun. En dat er toevallig een video gemaakt werd van het dwarrelende vliegtuig. Heel toevallig.

 8. Men neme een lijk uit het mortorarium. Men hakke een deel van een vinger af. En men stoppe hem in een vliegtuig die zal worden neergehaald ………

  Dit laatste is een beetje vervelend voor de overige inzittenden (behalve als er meer doden in zaten en de piloot terminaal ziek was en zijn gezin een rijke nalatenschap wilde geven), maar ja, het is uiteindelijk in het belang van miljoenen mensen dat de duivelsaanbidders geloven dat deze man dood is

  Kortom, ik denk dat het gaat om een hoax

 9. Om met het vingertje naar Putin te wijzen is te makkelijk.

  Er zijn andere spelers, die ook makkelijker overgaan tot moord: Frankrijk, England en USA.
  Die landen, die macht (=veel geld) verloren in Afrika.

  Bovendien: de plaats.
  Zou Putin schuldig zijn, had hij hem in Afrika vermoord; had hij zelf veilig kunnen spelen.

  Nu is het omgekeerd; in Rusland vermoord, dus door iemand die Putin de schuld wil geven.

  Maar de ex-KGB werkt heel heet effectief; zij zullen het wel uitzoeken…..

 10. De strijd van Rusland is zelfverdediging om straks niet met 10-0 achter te staan tegen de expansiedrang van :
  – de G7 + EU,
  – de NAVO,
  – tegen de westerse New World Order, het WEF en aanverwante clubjes als Trilateral Commission, Bilderberg, Council of foreign affairs en andere niet parlementair gecontroleerde invloedrijke maatschappelijke beslisorganen.

  Deze clubjes en organen oefenen in Afrika ook hun invloed uit. Dat is juist het gebied waar stormram Prigozhin zijn activiteiten naar ging verleggen.
  In Nigeria een staatsgreep waar de bevolking zwaaiend met Russische vlaggen bij de franse legerbasissen, deze opriepen om op te hoepelen.
  In syrie waren de Russen doorslaggevend zodat dat land niet geeindigd is zoals Lybie en Irak.

  De walging tegen bovenstaande groeperingen die de wereld meer en meer hun agenda willen opleggen wordt langzaam maar zeker steeds groter.
  Prigozhin nu pakken is voor de ruslandhaters een dubbelle winst.
  1. Poetin weer eens zwart maken
  2. Wagner een grote klap geven

  Het is heel grappig. Nu komt Timmermans naar Nederland en een kreet van hem is dat de politiek het vertrouwen van de mensen weer moet terugverdienen. Daarbij noemt hij als voorbeelden De toeslagaffaire de boerenkwestie, Groningen en dergelijke.
  Dat maakt hem voor mij nu al een zwetser 1e klas. De politiek in Nederland is kapot, die wordt grotendeels geregeld vanuit de EU, notabene de plek waar hij zich omhoog gekletst heeft.

  De mensen moeten echt groter gaan denken en zich niet voor de gek laten houden. Deze mensen zijn globaal bezig om de wereld te veranderen, en proberen nu op nationaal niveau te vlijen. Maar ondertussen.

  Mijns inziens zijn de vijanden van de russen dezelfde als de vijanden van ons allemaal.
  Denk groter en sta op tegen dit netwerk van het kwaad. Zij die oorlogen veroorzaken in andere landen waarbij keer op keer 100 duizenden burgers sterven, geven niet om mensenlevens. En denk maar niet dat zij wel geven om het leven van landgenoten, rasgenoten of geloofsgenoten. Mensen zijn mensen, we mogen geen onderscheid maken zeggen deze hypocrieten. Welnu, let maar eens op, als het hun zo uit komt doen ze dat ook niet en worden land-, geloofs- en rasgenoten net zo makkelijk onder de trein gegooid als nu de slachtoffers van de oekraine oorlog.

  Wordt wakker en denk groter. Het is voor uw eigen bestwil !
  https://www.frontnieuws.com/lid-van-het-europees-parlement-stop-met-gehoorzamen-begin-met-rebelleren/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in