Vijf maanden na het militaire offensief van Rusland in Oekraïne beginnen velen in deze laatste staat hun bezwaar te uiten tegen de door het regime in Kiev opgelegde dienstplicht. Vooral nu de propaganda over de overwinning, die nu elke dag kan komen, haar kracht begint te verliezen, schrijft Maksim Artemyev.

De populaire Oekraïense blogger en activist Joeri Kasjanov plaatste onlangs een bericht op zijn Facebookpagina, waarin hij klaagde: “Laten we de mobilisatie stopzetten, de grenzen openen, en alle militaire wervingsbureaus opheffen… Laat de beroepsmilitairen de gevechten maar doen – zij worden er tenslotte voor betaald – en laat de vrijwilligers maar meedoen, want zij willen vechten. Maar ik ben een ongetrainde burger, ongeschikt om oorlog te voeren, ik laat mezelf doden. En ik betaal nog mijn belastingen ook!”

Met deze provocerende post wilde Kasjanov een discussie op gang brengen over de verplichte dienstplicht in Oekraïne. Maar de resultaten van het debat kwamen voor de blogger als een schok: “Te oordelen naar de commentaren op mijn vorige post, zijn negen van de tien Oekraïners niet van plan om te vechten; zij zijn tegen de nationale mobilisatie, en ook tegen het verbod voor mannen om het land te verlaten.”

Er zij op gewezen dat de aanhangers van Kasjanov, net als hijzelf, fervente aanhangers zijn van het idee dat Oekraïne Rusland tot het bittere einde moet bevechten. En toch heeft, zelfs onder hen, de overgrote meerderheid geen lust om te sterven voor de glorie van Oekraïne.

De moderne samenleving is gebouwd op een zeer zelfbewuste houding ten opzichte van iemands gezondheid. Het eerste wat u ziet als u online gaat zijn banner-advertenties met de tekst “10 waarschuwingssignalen dat u kanker hebt” of “Hoe kunt u gewrichtspijn verlichten”, enz. Andere kernwaarden zijn de lichamelijke integriteit, het recht op privacy, en natuurlijk het dagelijkse comfort en gemak. Geen van deze waarden gaat goed samen met de smerige werkelijkheid van de frontlinie. Men zou kunnen zeggen dat het hele ethos van de oorlog haaks staat op de waarden van de huidige samenleving.

Waarom Russen de tatoeages van mannen controleren bij het verlaten van Mariupol: NAZI'S!

Oekraïne is een land dat grotendeels bevolkt wordt door één- of tweekindgezinnen. Hoeveel van haar burgers zouden vrijwillig ten strijde trekken om gedood of kreupel gemaakt te worden? Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Oekraïners geen oorlog willen voeren. Ja, als u luistert naar wat zij zeggen, is de meerderheid van de Oekraïners patriot. Maar als het erop aankomt om van de bank op te staan en werkelijk naar het front te gaan, zijn er maar heel weinig bereid om “de daad bij het woord te voegen”.

En ik kan me niet voorstellen dat, nadat er nog eens 30.000 Oekraïense soldaten op het slagveld zijn gesneuveld, iemand zich nog gemotiveerd zou voelen om zich bij de zaak aan te sluiten. In feite zou het waarschijnlijk het tegenovergestelde effect teweegbrengen: “Ik wil niet sterven zoals al die anderen”. Het is veel veiliger om van thuis uit vurige debatten op de sociale media te voeren, of om de gevechten op YouTube te volgen.

Bovendien maakt Oekraïne een demografische crisis door: de bevolking is van 52 miljoen in 1991 geslonken tot nauwelijks meer dan 30 miljoen, nog voordat het conflict in februari uitbrak. De situatie is zo erg dat de staat al meer dan twee decennia vermijdt een volkstelling te houden.

Ik lees dagelijks de Oekraïense mainstream media en sociale media, die zwaar gecensureerd worden door het regime in Kiev. De output ervan verschilt nogal van de werkelijkheid ter plaatse.

Het internet wordt overspoeld met video’s van Oekraïense soldaten die weigeren te vechten, en die klagen dat hun vluchtende commandanten hen als kanonnenvoer naar tanks gooien – zonder enige uitrusting of training. Er zijn honderden van deze video’s en elke dag worden er nieuwe geüpload. Ze zijn gemaakt door Oekraïners in militaire uniformen, niet door Russische staatsmedia. Ook het aantal video’s waarop Oekraïense vrouwen te zien zijn die weigeren hun mannen door de politie of ronselaars mee te laten nemen, neemt toe.

Desondanks vermijden de Oekraïense media en elitaire bloggers commentaar hierop. Zij willen natuurlijk een verschijnsel het zwijgen opleggen dat de sleutel is om te begrijpen wat er met het land gebeurt. In de loop van talrijke toespraken tot zijn volk heeft president Vladimir Zelensky het niet één keer gehad over de ontelbare voorvallen van soldaten die weigeren bevelen op te volgen, wat meestal het geval is met gemobiliseerde mannen en vrijwilligers aan het front die meenden dat zij in de buurt van hun thuisgebieden zouden dienen.

Frontnieuws filmpscoop – VS geeft beelden vrij van Russische Su-35S die probeert hun MQ-9 Reaper-drone neer te laten storten boven Syrië & Franse AMX-10's branden als droge kartonnen dozen

De redenering is vaak dat zij niet bereid zijn hun leven te riskeren opdat het Russisch geen tweede officiële taal wordt, of Kiev een formele bondgenoot van de VS kan worden. De prijs is te hoog voor wat er op het spel staat.

Het is dan ook geen wonder dat de Oekraïense media doen alsof de kwestie niet bestaat. Alleen al de erkenning van het feit dat zoveel soldaten ontevreden zijn zou het zorgvuldig opgebouwde beeld van een natie verenigd in onbaatzuchtig patriottisme aan diggelen slaan.

Het knevelbevel van de Oekraïense regering om geen gegevens over de verliezen van het leger te publiceren – dat door de westerse media niet wordt aangevochten – is ook geen toeval. De autoriteiten houden hun volk liever in het duister als het gaat om het aantal van hen die reeds gesneuveld zijn. Dit beleid heeft tot nu toe vruchten afgeworpen. Uit de opiniepeilingen van mei en juni van het Internationale Instituut voor Sociologie van Kiev en NORC van de Universiteit van Chicago, die in opdracht van de Wall Street Journal zijn uitgevoerd, blijkt dat 90% van de bevolking in het door Kiev gecontroleerde gebied vertrouwen heeft in het Oekraïense leger, en 85% in Zelensky, die de oppositie in de ban heeft gedaan. Merkwaardig genoeg stemde 89% van de ondervraagden tegen het afstaan van enig grondgebied, maar slechts 66% zei te geloven dat Oekraïne de reeds verloren gebieden kan terugwinnen.

Dit alles geeft een duidelijk antwoord op de vraag waarom Kiev actief buitenlandse huurlingen rekruteert. Aangezien zij beter gemotiveerd zijn dan de eigen rekruten van Oekraïne, kunnen zij ingezet worden in de gevaarlijker zones. Het is mogelijk dat het grootste probleem van het regime is dat het niet weet hoe het moet omgaan met het feit dat burgers en masse proberen te voorkomen dat zij worden opgeroepen en naar de frontlinies worden gestuurd. Het officiële verbod voor alle mannelijke burgers tussen 18 en 60 jaar om het land te verlaten is op zichzelf al tekenend voor de redenering van Zelensky, dat degenen die het land mogen verlaten, nauwelijks zouden willen terugkomen om te vechten. Het biedt echter geen oplossing. In plaats daarvan demotiveert het de mensen steeds meer.

Rusland: "Westerse landen zijn de belangrijkste begunstigden van illegale transplantatieprogramma's in Oekraïne"

De militaire wervingsbureaus zijn uiterst ongeorganiseerd. Rekruteringscampagnes worden op straat, in winkelcentra, en zelfs op publieke stranden gehouden. Er is ook gerapporteerd dat rekruteerders hun macht om in aanmerking komende mannen op te roepen gebruiken als pressiemiddel tegen hen of als middel om wraak te nemen of te straffen. Hieruit blijkt opnieuw dat velen het vooruitzicht om in het leger te gaan om het vaderland te beschermen eerder als ongewenst dan als een eer beschouwen.

Het is niet onmogelijk dat bij gebrek aan burgerbanen met een behoorlijk loon, sommigen zich vrijwillig bij de strijdkrachten zullen aanmelden, alleen maar om zichzelf en hun gezin te kunnen voeden. Het aantal is echter niet groot genoeg om de gaten met vrijwilligers op te vullen. Een bepaald aantal rekruten zal moeten worden opgeroepen. Het blijft onduidelijk hoe Kiev dit nijpende probleem denkt aan te pakken, wanneer zovelen schijnen te vinden dat de zaak het niet waard is om hun eigen leven voor te riskeren.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïens medisch hoofd beveelt castratie van Russische krijgsgevangenen – “Het zijn kakkerlakken”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEr zijn zoveel mensen die nu “plotseling en onverwacht” sterven dat “onze vrije pers” het nauwelijks meer kan verbergen
Volgend artikelDr. Malone: Gedeelde pijn van NL en VS boeren, inflatie, woke medisch curriculum
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

10 REACTIES

 1. Je kunt Niet geloven wat de Belgische staatszender VRT aan WALGELIJKE RUSSOFOBE Leugens verspreid…idem dito tevens over Vaccinaties… vanmiddag werd LETTERLIJK gezegd dat Homo’s nu een RISICOGROEP geworden zijn (ivm Apenpokken)…🤣😂🤣😂‼️‼️‼️

  • Maar dat is toch niet gelogen? Die homo’s zijn een gevaar voor de mensheid, als je ziet waar die met hun gelachtgedeelten over in en tussen zitten !!

   • Ben 1000% akkoord maar als ik zodanig wat afstand neem is dat om te Benadrukken dat ik Geen Viezerik ben… vanwege WALGELIJKE CREATUREN…Het zijn per definitie Pedo’s in mijn ogen..👹👹

 2. De Oekies wilde dit soort figuren; ze kregen ze dus, moeten ze niet klagen.
  Ze klaagden ook niet over de massa moorden op Russen….

 3. Volgens military summary update zijn er zelfs bataljons Oekrainers die met de Russen meevechten tegen WEF-heilige Zelensky

 4. Ik heb een goede mop gehoord

  Weet jij het verschil tussen een kok en een homo ??

  Oplossing: een kok roert in vers eten

 5. In WO2 verspreidde de mafia het gerucht, dat jongens van Sicilie die in het leger van Musolini zouden gaan, gecastreerd zouden worden.

  Niet EEN ging in dat leger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in