Italiaans leger - 8e Regiment Veldartillerie "Pasubio" PzH2000 gemotoriseerde houwitser tijdens de NASR 19 oefening in Qatar © Italiaans leger (CC BY 2.5)

Duitse artilleriekanonnen gaan kapot, een maand nadat ze aan Oekraïne geleverd zijn, meldde Der Spiegel vrijdag. De wapens hebben naar verluidt moeite met de hoge vuursnelheid waaraan het Oekraïense leger ze onderwerpt, bericht RT.

Een aantal van de zeven Panzerhaubitze 2000 kanonnen die eind juni naar Oekraïne zijn gestuurd, vertonen tekenen van “slijtage,” meldt de Duitse nieuwssite, die anonieme bronnen aanhaalt. Een deel van de hardware vertoont foutmeldingen en is aan reparatie toe.

Het Duitse leger meent dat de problemen te wijten zijn aan het enorme aantal granaten dat dagelijks door de Oekraïense strijdkrachten wordt afgevuurd, waardoor het laadmechanisme van de houwitsers beschadigd wordt. Het afvuren van 100 granaten per dag wordt beschouwd als gebruik met hoge intensiteit, aldus het rapport, dat eraan toevoegt dat de Oekraïners “veel meer” afvuren dan dit aantal.

Ondanks het feit dat de Duitse kanonnen blijkbaar overbelast worden, vuren de troepen van Kiev nog steeds maar een fractie van de granaten af die het Russische leger als tegenwicht stuurt. Oekraïense functionarissen verklaarden eerder deze maand dat hun kanonnen 6.000 granaten per dag verwerkten, tegenover de 20.000 van Rusland. Die werklast is ook niet verdeeld over een gelijk aantal artilleriestukken, waarbij Rusland er 15 opstelt voor elke Oekraïense.

Nu de munitievoorraden opraken, heeft Oekraïne ook geprobeerd om incompatibele munitie uit de Duitse houwitsers af te vuren, berichtte Der Spiegel. Nadat het ontdekt had dat zijn kanonnen geen hoge-precisie munitie konden afvuren, heeft het Duitse leger sindsdien reserve-onderdelen gestuurd om de situatie te verhelpen, aldus het bericht.

Generaal Armageddon betreedt de ring

Berlijn is naar verluidt ook bezig met het opzetten van een reparatiecentrum in Polen om de houwitsers weer in actie te krijgen.

De Panzerhaubitze 2000’s zijn niet het enige buitenlandse wapen dat het op het Oekraïense slagveld schijnbaar laat afweten. Gevangengenomen Oekraïense troepen hebben de Javelin raketlanceerinrichtingen – schouderafvuureenheden die zowel door het VK als door de VS gestuurd zijn – beschreven als “volkomen nutteloos” in stadsgevechten, terwijl soldaten naar verluidt batterijproblemen hebben met de NLAW “waardoor die onmogelijk te gebruiken is.”

De Duitse Gepard luchtafweertanks, waarvan er vijf aan Oekraïne zijn gegeven, hebben ook compatibiliteitsproblemen met hun Noorse munitie ondervonden, merkte Der Spiegel op. Dit mengen en combineren van wapensystemen van verschillende leveranciers is door Britse en Amerikaanse analisten aangemerkt als een “ernstige uitdaging” voor Kiev.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Ergste gevechten die ik ooit heb meegemaakt: Buitenlandse huurlingen in Oekraïne Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

15 REACTIES

 1. Ziek ziek zoek ziek ziek. Lekker “duurzaam” ook zo’n oorlog. Goed voor mens, dier, milieu. Achterlijken. Elke debiel in het leger, aan welke kant dan ook, mag van mij ellendig creperen.

  • Onder een oorlog lijden veel mensen, buiten de dieren natuurlijk, stress, herinner mij nog Sarajevo met sluipschutters, burgers stiekum voor eten de straat op, door die stress verloren zwangere vrouwen (buiten de bombardementen nog natuurlijk) hun kinderen, miskramen of mismaakte kinderen door die dagelijkse stress, dit gebeurd nu ook natuurlijk, lichamelijke pijn of geestelijk leed, niet te meten maar wat een leed, net als in andere delen van deze aardkloot, Jemen of de Palestijnen, drama voor miljoenen, slechts enkelen hebben een grote bankrekening door dit alles, moge zij branden in de hel, gegroet !

   • Precies, Flardinga !
    Zo zie ik het ook en zo is het ook.
    Tuig, bestuurders, aan de top.
    Mogen ze kwaadaardige kanker krijgen en lang lijden als straf.
    Alles voor de gerechtigheid.
    Karma of Gods oordeel, whatever.

 2. Ben nieuwsgierig, vraag aan het FN, is al dit bijhouden van nieuws niet aan dagtak, hoe doen jullie dat, zit verder niks achter, gewoonweg nieuwsgierig, groet van mij aan jullie of U !!!

 3. Continu tegenstrijdige berichten vanuit mainstream.media. Dan weer kunnen de Russen er niets van en verliezen ze de oorlog. Dan weer moet er toch voor meer dan 100 miljard aan wapens aangeschaft worden en dan weer moet Finland en Zweden bij de NAVO vanwege dreiging van dat leger dat aan het verliezen is. Dan weer sancties… dan weer geen sanctie (turbine)… dan weer wel voldoende gas. Dan weer oncoldoende gas… pleur een eind op Massa media met je topsalarissen en topsubsidies en “deskundigen”. Ga eens iets produceren waar we wel tekort aan hebben

 4. In het westen zijn alle poppenspelers, die zich zelf politici noemen incompetent en dan krijg je vanzelf 1 grote puinhoop waar niemand meer iets van kan maken. Maar het ergste is dat het altijd bergafwaarts gaat met alles in de economie, waar de burgers de rekening voor krijgen gepresenteerd. Politici hebben geen verantwoording in de praktijk, na 4 jaar zit er weer een ander op hun post. Die de problemen alleen voor zich uit blijft schuiven, in de hoop dat het ooit vanzelf oplost. Net als de postverwerking van Guus Flater (de stripboeken van Robbedoes)

 5. ‘Any war suprise you’ aldus Dwight D. ‘Ike’ Eisenhower (president van de VS tussen 1953 en 1961) en geallieerd opperbevelhebber aan het westelijk front in Europa tijdens WOII.

  • Nee hoor. het moffenspul was slecht, op enkele uitzondering na.
   Hun 80mm luchtafweer kanon was goed.
   Hun middelgrote tanks waren goed, maar de Tiger:
   –te breed, paste niet op trein, moesten speciale rupsen voor worden gemonteerd.
   –niet wendbaar genoeg
   –te langszaam
   –zoop teveel, terwijl de moffen brandstof tekort hadden
   –achterkant kwetsbaar
   –geen reserve delen.

   Hun standaard geweer mauser K98 (de eerste serie werd in Belgie gemaakt)
   –in de kolf zat een gat, waarin een veer.In warme gebieden kromp de kolf en de veer liep vast.
   –bij stof, vocht of koude, of hoge temperatuur: malfunction
   –bij extreme koude brak de slagpin af–verkeerd matereaal.
   –na ieder schot grendelen.
   Voor hobby, luek. Voor oorlog waardeloos.

   Pistolen: in 1944 werd 92% van de productie afgekeurd–te slecht.

   Oorlog=productie; de productie in Mofrikana was zwaar klote; te slecht en te weinig en te laat.

   Op de 1,6 milioen peerden na; maar merendeel stierven in Rusland…..

  • Hun machinegweer was goed, maar…..
   Te hoge vuursnelheid, daardoor te veel wisselen van de loop nodig, en teveel mensen nodig.
   4 man waren er nodig voor een machinegeweer.
   Na de oorlog bleef de MG 42 aan, maar met verminderde vuursnelheid.

 6. Ha ha ha , dat is allemaal oude troep waar zij van af willen zo hebben wij geweren daar moet de soldaat zelf bij roepen pief paf foef,
  de oorlogsindustrie worden weer miljarden toe geschoven nu nog een vijand en dan kunnen zij hun nieuwe wapens weer testen op vreedzame burgers en wij betalen deze moord partijen want het volk geloofd nog steeds wat een gestoorde idioot als Rutte ook bekend als de loop jongen van het WEF.
  En verder wil ik nog even onder de aandacht brengen dat zij helemaal geen wapens meer nodig hebben zo gooien nu gewoon een virus uit en mensen sterven als vliegen kijk maar hoeveel corona doden en gehandicapte er weer bij zijn gekomen maar die vullen zij weer aan met gelukzoekers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here