Foto: freepik / victollio

De industriële reus van Europa, Duitsland, behoort tot de landen die het hardst getroffen worden door de sancties van het Westen tegen Rusland vanwege zijn speciale militaire operatie in Oekraïne. De industriële productie daalt en het land zakt sinds begin 2023 weg in een recessie nadat het geen toegang meer heeft tot goedkope en betrouwbare leveringen van Russische koolwaterstoffen. Duitse bedrijfs-, bestuurs- en regeringsleiders uitten wijdverspreide ontevredenheid over het energie- en economische beleid van de regering. Ze uitten ook de vrees dat de economie over haar hoogtepunt heen is en haar beste dagen achter zich heeft gelaten, schrijft Ahmed Adel.

Uit een enquête voor de Duitse media door het Allensbach Instituut voor Onderzoek van de Publieke Opinie onder 484 bestuursleden van bedrijven, directeuren, ministers en andere hoge besluitvormers bleek dat slechts 24% van de leidinggevende klasse van het land tevreden is met de prestaties van minister van Economie en Klimaat Robert Habeck, een enorme daling ten opzichte van 91% een jaar geleden.

Minder dan een kwart van de respondenten verwacht dat de zaken in de komende zes maanden zullen verbeteren, waarbij twee derde zegt dat er “weinig kans” is dat het land zijn verloren internationale concurrentievermogen terugkrijgt en 76% zegt niet te geloven dat Habeck of het Ministerie van Economische Zaken de belangen van het Duitse bedrijfsleven voldoende in het oog heeft.

Tot de top vijf van problemen die door managers worden genoemd als belemmering voor het concurrentievermogen van Duitsland behoren hoge energiekosten (77%), een tekort aan geschoolde arbeidskrachten (70%), buitensporige overheidsregulering (68%), achterblijvende digitaliseringsprogramma’s (65%) en een afbrokkelende infrastructuur (61%). De tevredenheid over de coalitieregering is gedaald van 62% in 2022 naar 21% nu, waarbij 65% van de respondenten van mening is dat het beleid van de coalitie het land “verzwakt” en slechts 22% verwacht dat de economie weer zal aantrekken.

Een wereldleider vertelt de waarheid over de Westerse elites

De Duitse economie kwam in mei officieel in een recessie terecht nadat de economische groei in de eerste drie maanden van 2023 met 0,3% was gekrompen.

Na de start van de speciale militaire operatie kreeg Duitsland te maken met alle problemen die andere Westerse landen koppelden aan de beslissing om zich economisch af te scheiden van Rusland, zoals hoge inflatie en stijgende energieprijzen. Ondanks het feit dat Duitsland de leidende industriële economie van Europa is, was de crisis nog steeds pijnlijk voor lokale bedrijven, die hun bezorgdheid uitten over het verlies van concurrentievermogen aan andere mondiale giganten zoals de VS en China vanwege de energie-intensieve aard van hun producten.

Vorige maand kondigde de Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, aan dat Berlijn door bezuinigingen gedwongen was om extra bijdragen aan de begroting van de Europese Unie op te schorten. Duitsland is een belangrijke leverancier aan andere Europese landen en een belangrijke afnemer, wat betekent dat een blijvende neergang van de Duitse economie aanzienlijke gevolgen zal hebben voor Frankrijk, Italië, Spanje, België, Nederland en het grotere blok.

Als deze energiecrisis tot volgend voorjaar aanhoudt, zullen de economieën van de genoemde landen ook in een recessie terechtkomen, wat op zijn beurt de Duitse economie verder zal verzwakken.

Gegevens van het Amerikaanse bureau Bloomberg wijzen op een krimp in de industrie en de dienstensector in Duitsland en Frankrijk, de op één na grootste economie van het Europese blok. Duitsland en Frankrijk zijn het derde kwartaal begonnen met een krimp van hun economie in de particuliere sector, meldde het bureau op 24 juli.

Oekraïne - RAND-studie ziet risico's in langdurige oorlog

Als gevolg hiervan daalde de S&P Global Flash Purchasing Managers’ Index voor Duitsland in juli naar het laagste niveau van dit jaar met 48,3, waarbij niveaus onder of boven 50 staan voor respectievelijk krimp en groei. De negatieve prestaties werden aangedreven door de verwerkende sector, die al meer dan een jaar onder de 50 staat en nu dicht bij het niveau is dat voor het laatst werd gezien aan het begin van de pandemie in 2020. Ondertussen vertraagde de groei in de dienstensector voor de tweede maand.

“De kans neemt toe dat de economie in de tweede helft van het jaar in een recessie terechtkomt,” voorspelt Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank. “De afgelopen maanden hebben we een schokkende daling gezien in zowel nieuwe orders als werkvoorraden, die nu in hun snelste tempo afnemen sinds de eerste Covid-golf begin 2020. Dit voorspelt niet veel goeds voor de rest van het jaar.”

Volgens het rapport presteerde Frankrijk het slechtst sinds november 2020, zelfs nog slechter dan Duitsland. In Frankrijk kromp de productiesector verder in, met name de dienstensector.

“De gegevens wijzen op een merkbare afkoeling van de economie, met de scherpste daling van de bedrijfsactiviteit sinds november 2020, die voorafging aan een krimp van het bbp [in Frankrijk],” zei Norman Liebke, een econoom bij Hamburg Commercial Bank.

De cijfers voor beide landen waren slechter dan voorspeld door welke econoom dan ook in de peilingen van Bloomberg, volgens het agentschap, dat dit niet als een goed teken ziet voor de economie van de Europese Unie.

Grote escalatie in uitvoering; Dnipro Oekraïne getroffen door 6 kruisraketten - Mensen levend verbrand - UPDATE!

Er is natuurlijk een oplossing om veel, niet alle, maar zeker veel van de problemen te verlichten – het opheffen van de sancties tegen Rusland. Het is onomstotelijk bewezen dat de sancties tegen Rusland een boemerang effect teweeg hebben gebracht en de EU veel erger hebben getroffen, waardoor de vraag rijst hoe lang Duitsland en andere landen dit economisch suïcidale beleid nog kunnen volhouden.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Analyse: Europa wordt ECONOMISCHE WOESTENIJ nu industrie sterft, banken failliet gaan en voedselproductie instort Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVS wordt moe van Zelensky, die bruggen met Europa aan het verbranden is – Voormalig functionaris van het Pentagon
Volgend artikelRusland verbiedt geslachtsverandering in een grote klap voor de westerse woke-industrie
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

9 REACTIES

  • en dan? ook alles op..lol….typisch links gedachtengoed…en totaal niet doordacht….
   maar soit….
   ps…ook ik moet vechten om het einde van de maand te maken, maar ik besef wel dat als de ‘rijken’ hun geld afgepakt is, er GEEN werk meer is en ik honger zal lijden….
   vraag maar ’s aan de oudere garde van de voormalige ussr..wat het betekent om urenlang in de rij te staan voor een brood (die je dan nog niet ’s zelf mag kiezen) die er HOPELIJK nog is…

 1. Niet alleen Frankrijk en Duitsland kampen met stijgende armoedecijfers, in het Verenigd Koninkrijk is het zo mogelijk nog erger. Moeders kunnen hun kinderen geen melk meer geven omdat die 15 euro per fles kost en om diefstal tegen te gaan achter slot zit in de winkels. Een schrijnend verhaal dat ook wordt belicht in de serie van Brian Cox, de hoofdrol in de HBO-serie “Succession”, zelf in armoede opgegroeid in Dundee als zoon van twee fabrieksarbeiders. Hij bezoekt in deze reeks de uitersten, dus ook de superrijken, o.m. traders die door speculatie op voedingsmiddelen en gokken op economische crisissen schatrijk zijn geworden. Het cynisme voorbij. De kitscherige, met goud belegde eigendommen, die vaak tijdens corona voor een veel te lage prijs werden aangekocht zijn een slag in het gezicht van iedereen die om mensen geeft. En wat hoor je dan van Unicef, dat VN-vehikel dat zich om de kinderen bekommert? Ze maken zich zorgen over de grote hitte die kinderen bedreigt. Niet om de honger, de oorlogen, de misbruiken, nee om een opgeklopt fenomeen dat de zaak dient: de groene transitie. Want de CO2 en stikstof, die zijn oorzaak van de hitte. Wij kunnen er alvast niet van meespreken. Zelfs onze weermannen en -vrouwen kunnen dit niet meer verbloemen. We hebben een typisch Belgische zomer met frisse regens op tijd en stond. Bij de katachtigen wordt het zwakste welpje door moeder en andere leden van de troep mishandeld, van voedsel beroofd en soms gedood. Het dier in de mens is nog niet overwonnen. Maar die mensen zijn wel aan de macht.

 2. Ik houd het stug vol. Europa wordt doelbewust naar de donder geholpen in opdracht van de usa.
  En de usa / wef marionetten in de regeringen van Europa voeren dit beleid uit.
  Usa wil geen sterk Europa, dat samen met Rusland heel beangstigend voor usa is als potentiële concurrent.
  Onthoudt de uitspraak van de denktank Statfor onder Obama: een alliantie tussen Duitsland en Rusland moet ten allen tijde voorkomen worden. Duidelijk toch.
  Europa schiet met die krankzinnige sancties in haar eigen voeten. Dag EU, dag pleuro, maar ook dag usa en dag dollar. Hoogmoed komt voor de val en die zal diep, heel diep zijn.

 3. Om de ontreddering en verwoesting van de EU-economie nog te versnellen, heeft de EU commissie deze week beslist de sancties tegen de EU burgers en bedrijven nog op te voeren.

 4. waardoor de vraag rijst hoe lang Duitsland en andere landen dit economisch suïcidale beleid nog kunnen volhouden.
  als diegene die regeren weffers zijn dan gaat alles naar de kl*ten.
  dit is opdracht europa de vernieling in.

 5. Met dank aan AMERIKA DIE DE PIJPLEIDING MET RUSSISCH GAS NAAR DUITSLAND HEEFT GEBOMBARDEERD.
  Amerika vind Duitsland te machtig worden, een te grote industrie dit is een bedreiging voor hen, dus schakel je de “ slagader “ ( gas) van de industrie van je concurrent uit.

  In feite is Europa ( Duitsland) IN OORLOG MET AMERIKA.
  EEN NAVO LAND WAT DE EIGENDOMMEN VAN EEN ANDER NAVO-LAND BOMBARDEERD, EN ER NOG MEE WEGKOMT OOK…..

  Amerika is een derde wereld land aan het worden…… met deze vorm van bestuur……
  Zij komen op den duur aan de bedelstaf onder andere door de BRICS overeenkomsten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in