Studie: meer dan 80 procent van de gehospitaliseerde COVID-19 patiënten had vitamine D tekort

1

Meer dan 80 procent van de Covid-19 patiënten in een ziekenhuis in Spanje had een vitamine D-tekort, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis Marques de Valdecilla in Santander, Spanje, keken naar de vitamine D-spiegels van 216 patiënten die tussen 10 en 31 maart in het ziekenhuis werden opgenomen voor behandeling tegen het Coronavirus.

Voor de studie werden de vitamine D-spiegels van de 216 gehospitaliseerde patiënten vergeleken met die van een controlegroep van 197 mensen van vergelijkbare leeftijd en geslacht uit een populatie-gebaseerd cohort in hetzelfde geografische gebied, bericht CTVNews.ca.

Van de 216 gehospitaliseerde patiënten werden 19 die al meer dan drie maanden voor hun opname orale vitamine D-supplementen gebruikten, geanalyseerd als een aparte groep.

De onderzoekers stelden vast dat 82 procent van de gehospitaliseerde Covid-19 patiënten (die geen supplementen innamen) een vitamine D tekort hadden, terwijl 47 procent van de controlegroep hetzelfde tekort had.

De studie merkte ook op dat de vitamine D niveaus “bijzonder lager” waren bij mannen met Covid-19 in vergelijking met vrouwen.

Dr. Jose Hernandez, co-auteur van de studie en universitair hoofddocent neurofysiologie aan de Universiteit van Cantabrië in Spanje, zegt dat er veel factoren zijn die zouden kunnen verklaren waarom mannen met Covid-19 lagere vitamine D-spiegels hadden dan vrouwen, waaronder levensstijl of voedingsgewoonten en verschillende comorbiditeiten.

De auteurs van de studie waren vooral geïnteresseerd in het bestuderen van vitamine D omdat er volgens hen aanwijzingen zijn dat het een rol speelt bij Covid-19 infectie. Vitamine D is een hormoon dat door de nieren wordt geproduceerd en dat de calciumconcentratie in het bloed regelt en de werking van het immuunsysteem beïnvloedt.

  Volksgezondheidsdienst: PCR-test kan geen onderscheid maken tussen actief virus of virus dat door het immuunsysteem is geneutraliseerd

Een tekort aan vitamine D is ook in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, diabetes, kanker en multiple sclerose.

Volgens de studie is er ook “overtuigend bewijs” voor een epidemiologisch verband tussen lage vitamine D-niveaus en infecties zoals influenza, HIV en het hepatitis C-virus.

“Er zijn talrijke bewijzen in de literatuur die het gunstige effect van vitamine D op het immuunsysteem ondersteunen, vooral met betrekking tot bescherming tegen infecties, inclusief virale infecties”, aldus Hernandez in een e-mail aan CTVNews.ca op zondag.

Hoewel de onderzoekers een hogere frequentie van vitamine D-tekort rapporteerden bij gehospitaliseerde Covid-19 patiënten in vergelijking met de controlegroep, vonden ze geen verband tussen vitamine D-niveaus en de ernst van de ziekte, zoals de noodzaak tot IC-opname, mechanische ventilatie, of zelfs overlijden.

En ofschoon ze geen verband konden aantonenen tussen vitamine D-tekort en de ernst van Covid-19, merken de auteurs van de studie op dat de groep gehospitaliseerde patiënten die vóór hun opname orale supplementen innamen, iets gunstiger resultaten hadden dan diegenen die geen supplementen innamen vóór hun opname in het ziekenhuis, met inbegrip van lagere ferritinegehaltes, een verminderde nood aan het immunosuppressiva geneesmiddel tocilizumab, en lagere ICU-opnames.

Uit de studie bleek dat patiënten met een vitamine D-tekort ook verhoogde serumspiegels van ontstekingsmarkers hadden, zoals ferritine en D-dimeer.

“De meest ernstige vormen van Covid-19 worden gekenmerkt door een hyperinflammatoire toestand, de zogenaamde ‘cytokinestorm’, die optreedt gedurende de eerste week na het begin van de symptomen, en leidt tot acuut respiratoir distress syndroom en andere orgaancomplicaties die een verhoogde mortaliteit veroorzaken”, legt Hernandez uit.

  Facebook verbiedt alle informatie dat vaccins gevaarlijk kunnen zijn

“We ontdekten dat Covid-19 patiënten met lagere serum vitamine D-spiegels verhoogde serum ferritine- en D-dimeerwaarden hadden, wat markers zijn van deze hyperinflammatoire respons”.

Naast het niet vaststellen van een relatie tussen lage vitamine D-spiegels en de ernst van Covid-19, inclusief sterfte, erkenen de auteurs van de studie ook dat hun onderzoek niet aantoont dat vitamine D-tekort een risicofactor is voor het krijgen van de ziekte.

“We moeten wachten op de resultaten van de lopende grote en goed opgezette studies om te bepalen of vitamine D SARS-COV-2 infectie kan voorkomen, of de ernst ervan kan verminderen”, zei Hernandez.

Gezien de veiligheid en lage kosten van vitamine D-behandelingen, zegt Hernandez dat het redelijk zou zijn om diegenen te behandelen die het meeste risico lopen op vitamine D-tekort, zoals bejaarden en mensen met comorbiditeit, en die toevallig ook het meeste risico lopen op het ontwikkelen van ernstige gevolgen van Covid-19.

De studie werd op dinsdag gepubliceerd in de Endocrine Society’s “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.

Vereniging van Italiaanse artsen behandelt COVID-patiënten met succes met vitamine D en hydroxychloroquine

Vorig artikelMiljarden voor Big-Pharma! Burgers betalen voor het experimentele vaccin dat hen kan schaden of zelfs doden en hebben geen mogelijkheid om ertegen in beroep te gaan
Volgend artikelBig Pharma klokkenluider: “97% van de Corona-vaccin ontvangers zullen onvruchtbaar worden”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

  1. Nou volgens de GGD heb ik Covid-19 gehad. Ik was er goed ziek can tot ik mijn vitamine D verdrievoudigde tot 3000 IU per dag. Hennepzaad eiwit en havermout moesten zorgen voor zink. Het hoesten dat nog 4 tot 6 weken aan zou houden volgens de assistente van de dokter (nee die andere vaccin malloot van een huisarts zie en hoef ik niet meer, zie een eerder bericht van mij) verdween met 1,5 week.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in