Militair analist en voormalig VN-wapeninspecteur Scott Ritter tijdens zijn reis door Rusland, mei 2023. © Foto : Scott Ritter

Ik ben net terug van een bezoek van een maand aan Rusland, waarin ik de kans had om een dozijn verschillende steden te zien die bijna het hele gebied van de Russische Federatie besloegen. Voor mijn vertrek was ik de tank van mijn auto aan het vullen, toen ik een sticker op de benzinepomp zag, schrijft Scott Ritter.

Op de sticker stond een lachende Joe Biden afgebeeld, de president van de Verenigde Staten, die naar rechts gebaarde. Onder de afbeelding stonden de woorden: “I did this!”.

De sticker was verre van een compliment, maar een vorm van humoristisch protest tegen de Russische sancties die vorig jaar na het begin van de speciale militaire operatie werden afgekondigd. Veel van deze sancties hadden betrekking op Russische energie, en de resulterende economische chaos op de wereldwijde energiemarkten deed de gasprijzen omhoog schieten. Biden gaf al snel de schuld aan de Russische president Vladimir Poetin door op 22 juni 2022 te beweren dat “de eenvoudige waarheid is dat de gasprijzen met bijna $2,00 per gallon zijn gestegen vanwege de meedogenloze aanval van Vladimir Poetin op Oekraïne”.

Biden noemde de prijsstijging “Poetins prijsstijging”, maar het Amerikaanse volk doorzag het bedrog, zoals de sticker op de pomp bewees. De stijging van de benzineprijs heeft veel Amerikanen ertoe aangezet om na het bekijken van de rekening naar de sticker te kijken en sarcastisch uit te roepen: “Bedankt, Joe Biden.”

Toen ik in Rusland aankwam, verwachtte ik een land te zien dat zwaar getroffen was door de gevolgen van de sancties onder leiding van Amerika. In plaats daarvan zag ik een land dat een economische opleving doormaakte, grotendeels dankzij het beleid dat Rusland moest voeren vanwege de westerse sancties. Toen ik mijn Russische gastheren vertelde over de sticker bij de benzinepomp en mijn sarcastische waardering, lachten ze. “Stuur ons de stickers,” zeiden ze. “En we zullen Joe Biden bedanken met alle oprechtheid die we kunnen opbrengen!”

De beste manier om een man te beoordelen is meestal gebaseerd op het gewicht van zijn eigen woorden, en als het op sancties en de Russische economie aankomt, is Joe Biden geen uitzondering. Op 26 maart 2022 sprak Joe Biden voor een publiek in Warschau, Polen, over het conflict in Oekraïne. Een van de belangrijkste doelstellingen van Biden voor zijn toespraak was om het publiek een gevoel van vertrouwen te geven dat zijn regering de situatie onder controle had. De kern van Biden’s betoog was de schadelijke invloed die het programma van systemische economische sancties van de VS, de Europese Unie, de G-7 en de NAVO had op de Russische economie.

  “Europa is in oorlog”

Iets meer dan een jaar later zijn de woorden van Biden teruggekomen.

“Als gevolg van deze ongekende sancties,” kraaide Biden toen, “wordt de roebel bijna onmiddellijk tot puin gereduceerd. De Russische economie – dat klopt trouwens, er zijn ongeveer 200 roebels nodig om $1 te wisselen.”

Toen ik in Rusland was, schommelde de wisselkoers tussen 79 en 81 roebel per dollar. De Russische munt is stabiel, gesteund door een sterke en levendige economie. Bovendien is de roebel, in tegenstelling tot de periode vóór de sancties, tegenwoordig een convertibele valuta, die gebruikt wordt om de internationale handelstransacties van Rusland te betalen, vooral op het gebied van energie, ooit het exclusieve domein van de oliedollar. In plaats van tot puin gereduceerd te zijn, dient de roebel vandaag de dag als een basisvaluta voor wereldwijde economische activiteiten, als onderdeel van een nieuwe “valutamand” die beantwoordt aan de behoeften van een nieuwe multilaterale realiteit die het vorige tijdperk van Amerikaanse economische hegemonie snel aan het verdringen is.

“Bedankt, Joe Biden!”

“De [Russische] economie ligt op schema,” schepte Biden toen op, “om in de komende jaren gehalveerd te worden. Vóór deze invasie stond de Russische economie op de 11e plaats van grootste economieën ter wereld. Binnenkort zal het niet eens meer in de top 20 van de wereld staan.”

De Russische economie staat momenteel nog steeds op de 11e plaats in de wereld, gebaseerd op standaard vergelijkingen van het bruto binnenlands product (BBP). Als men echter het Russische BBP van $1,78 biljoen omrekent met behulp van de “goederenmand”-formulering van koopkrachtpariteit (PPP) (d.w.z. wat soortgelijke goederen kosten in de Verenigde Staten versus Rusland), dan wordt de werkelijke economische kracht van Rusland omgerekend naar $4,80 biljoen, waardoor het de zesde grootste economie ter wereld wordt, die China, de VS, India, Japan en Duitsland overtreft.

“Dank je wel, Joe Biden.”

  Wachten op het einde van de wereld

“Samen vormen deze economische sancties,” zei Biden toen pontificaal, “een nieuw soort economisch staatsmanschap met de kracht om schade toe te brengen die kan wedijveren met militaire macht. Deze internationale sancties ondermijnen de Russische kracht, het vermogen om het leger aan te vullen en het vermogen om macht te projecteren. En het is Poetin, het is Vladimir Poetin die hier schuld aan heeft. Punt.”

In januari en februari 2023 gaf Rusland 2 biljoen roebel (26 miljard dollar) uit aan defensie, een stijging van 282% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Verre van niet in staat te zijn zijn militaire kracht aan te vullen en het conflict in Oekraïne te ondersteunen, overtreft Rusland de NAVO met 4 tegen 1 in termen van tanks en gepantserde gevechtsvoertuigen en 5 tegen 1 in artilleriemunitie. Voeg daarbij de dodenratio, die overweldigend in het voordeel van Rusland is, is het een feit dat Rusland de kracht van de NAVO en haar Oekraïense proxy ondermijnt, terwijl het zijn eigen kracht uitbreidt. Naast het bijna verdrievoudigen van de omvang van zijn speciale contingent voor zijn speciale militaire operatie, bouwt Rusland tegelijkertijd de strijdkrachten op die nodig zijn voor de uitbreiding van zijn leger van 1 miljoen voor het conflict naar een strijdmacht van meer dan 1,5 miljoen. Bovendien heeft de toename van de Russische militaire productie niet alleen de economische gevolgen van de door de VS gesponsorde sancties verzacht, maar ook geholpen om de gevolgen ervan voor de Russische industriële basis ongedaan te maken.

Alles wat ik tijdens mijn rondreis door Rusland zag, onderstreepte het onbetwistbare feit dat de Russische economie vanwege de Westerse sancties gedwongen was om veranderingen door te voeren die haar niet alleen veerkrachtiger, maar ook productiever en efficiënter hebben gemaakt. Buitenlandse investeringen stromen toe, wat bewijst dat er een wereld bestaat buiten die van de Amerikaanse economische hegemonie. Bovendien hebben de sancties de vroegere gewoonte van Russische zakenmagnaten om hun rijkdom naar het buitenland te sturen aan banden gelegd, zodat er een enorme hoeveelheid binnenlands economisch kapitaal beschikbaar is om opnieuw in de Russische economie te investeren. Deze waarheid was duidelijk in elke stad die ik bezocht, waar ongekende verbeteringen aan de infrastructuur en nieuwbouw plaatsvonden.

  Amerika's wrede oorlogspolitiek in Oekraïne

Ik dacht hierover na toen ik terugkeerde naar de VS, toen ik mijn reis van de luchthaven JFK door New York City vergeleek met een soortgelijke reis die ik maakte van de luchthaven Sheremetyevo in Moskou. Mijn reis door New York voerde me van een vervallen luchthaven via vervallen snelwegen en bruggen naar een vervallen stad. Het Moskouse equivalent was er, in vergelijking, één van ongerepte faciliteiten, wegen en een stad die niet alleen uit recent gebouwde gebouwen bestond, maar ook levendig was met nieuwbouw.

Ik zie nog steeds de “I did this!”-stickers op de benzinepomp, en ik mompel nog steeds mijn dankwoorden tegen de Amerikaanse president die ik verantwoordelijk houd voor de hoge prijzen. En ik moet lachen als ik denk aan mijn Russische gastheren die dezelfde uitroep doen. Het sarcasme is duidelijk, of het nu in de VS of in Rusland wordt uitgesproken, maar om diametraal tegenovergestelde redenen. Biden, een man die beloofde de Amerikaanse economie nieuw leven in te blazen, heeft het tegenovergestelde gedaan. En terwijl hij in Rusland de ondergang heeft beloofd, heeft er een opleving plaatsgevonden.

“Bedankt, Joe Biden!”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Scott Ritter: F-16 naar Oekraïne sturen zal een terugslag veroorzakenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelTerwijl het enthousiasme voor het vaccin steeds verder afneemt en miljoenen ongewenste doses verlopen, ontdekt de Duitse pers dat de grote farmaceutische bedrijven en hun politieke medestanders misschien toch niet onze vrienden zijn
Volgend artikelDr. Coleman: Vragen en antwoorden nr. 1
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. Mooi hoor. Goed om te lezen. (Met jaloezie.) Ondertussen vreet het EUnuch bolwerk olv Parasietenmadam Trutsula van de Lijken hun buikjes vol aan de karkassen van de sancties. En schijten ze NLlalaLand en de rest van het openbare toilet in de EU vol met hun uitwerpselen. Hoe kom je van parasieten af?

  • Immortal juni 2, 2023 at 16:07

   Von der Leyen heeft zich wéér in de nesten gewerkt met het volgende scandaal, blijkbaar kunnen deze EU-figuren niet op hun nummer gezet worden, geldt ook voor het duo Rot en vervelend Rutte & Kaag

   *

   Enorm schandaal in Bulgarije: Leyen in het midden
   2 juni 2023
   door Thomas Oysmuller

   De coalitieonderhandelingen in Bulgarije worden momenteel overschaduwd door een enorm schandaal: ook Ursula von der Leyen zit er middenin. Ze adviseerde Bulgarije om de criteria voor toetreding tot de euro te omzeilen. Zoals Griekenland toen. Leyen ontkent dat.

   https://tkp.at/2023/06/02/riesenskandal-in-bulgarien-leyen-mittendrin/

   • Adriaan W. juni 2, 2023 at 16:36

    “22 mei 2023 — Mariya Gabriel, oud-Eurocommissaris, wordt de nieuwe premier van Bulgarije.” Het pionnetje van Brussel is er ingeduwd.

    Ik vond dit (link hieronder) al een verdacht verhaal, en kennelijk heeft vd Leyen ook nog unilaterale zeggenschap over wie ze aanstelt als vervanger. Wat heeft ze voor rechten….? Sophie in’t Veld (helaas, ja, D666) had groot gelijk toen ze het had over hoe die mensen maar uit de hoed getrokken worden, en niet eens campagne hoeven te voeren om aangesteld te worden. Wie is die vd Leyen… Ja, we weten het antwoord, maar het is toch te gek voor woorden dat zo’n persoon zomaar plotseling uit het niets met de scepter kan gaan zwaaien en besluiten wie er aangesteld wordt en gaan smoezen met premiers van andere landen… Ze denkt dat ze overal macht kan uitoefenen, blijkt dus ook weer uit die link van jou.

    https://www.europa-nu.nl/id/vm2yej81fhx6/nieuws/eurocommissaris_gevraagd_als_nieuwe?ctx=vh6ukzb3nnt0&s0e=vhdubxdwqrzw

    Wat is het toch een walgelijk wijf, zonder enige schaamte of moraal. Geld, geld, geld.

   • p.s. Adriaan, wat een ongelooflijk zooitje bottomfeeding lijkenvreters zijn het allemaal daar in dat EUnuch bolwerk. Ze grabbelen allemaal gretig de botjes op die Trutsula ze toewerpt en ze gaan likkebaardend weer verder met het likken van haar reet. Echt, wat een smerig zooitje politieke incest is het daar, waardeloze vetbetaalde misbaksels die niets maar dan ook helemaal niets doen om de EU constructief te begeleiden. De lijken komen steeds verder de kast uit, en het zou derhalve mooi zijn als we van Sophie in’t Veld te horen krijgen of iemand er daar iets aan doet om die gifslang onder controle te houden. Of krijgt ze dan billekoek van haar meesteres?

    • Immortal juni 2, 2023 at 18:55

     Sophie in’t Veld graaide ook een paar ton bij elkaar Immortal, zonder een spoor van schaamte terug betaald, ze zijn op deze ongekozen hoge posten bijna allemaal hun schaamte voorbij en erger n.m.m.

     Fijne avond verder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in