Eind januari heeft het EU-grensagentschap Frontex besloten zijn werkzaamheden aan de Hongaars-Servische grens, een van de buitengrenzen van de EU, stop te zetten. Frontex nam daarmee stelling in het permanente conflict tussen Boedapest en Brussel – de EU beschuldigt Hongarije van onwettig optreden tegen illegale immigranten, die in Hongarije niet automatisch recht hebben op een asielprocedure en doorgaans door de Hongaarse grensautoriteiten het land uit worden gezet. De EU heeft deze aanpak reeds lang geleden bekritiseerd.

Frontex heeft zich nu bij dit standpunt aangesloten en heeft onlangs officieel de samenwerking met Hongarije stopgezet. Frontex-woordvoerder Chris Borowski kondigde eind januari aan dat “Frontex heeft besloten zijn operationele activiteiten in Hongarije te staken. Onze gezamenlijke inspanningen om de buitengrenzen van de EU te beschermen kunnen alleen succesvol zijn als we ervoor zorgen dat onze samenwerking en activiteiten volledig in overeenstemming zijn met de EU-wetgeving”. De 20 Frontex-medewerkers die in Hongarije gestationeerd zijn, worden voorlopig naar de grenzen van de buurlanden gestuurd.

Het besluit van Frontex volgde op een campagne die op 18 januari was gelanceerd door de Hongaarse afdeling van de NGO Helsinki Comité, een van de vele organisaties die aan het geldinfuus van de Open Society Foundation (OSF) van George Soros hangen. De NGO, die zich al lange tijd bezighoudt met anti-regering agitatie in Hongarije, riep Frontex op om “zijn samenwerking met de Hongaarse politie, die een gewelddadige praktijk handhaaft, te heroverwegen”.

De Hongaarse regering laat zich echter niet afschrikken door de georkestreerde campagne en verdedigt haar standpunt. De Hongaarse minister van Justitie Judit Varga wees erop dat Hongarije alle regels heeft nageleefd: “Ironisch genoeg, terwijl Europese landen worstelen en hun grenzen sluiten om hun eigen burgers te beschermen tegen een voorheen onbekende pandemie, verwachten ze dat Hongarije massa’s migranten Europa laat binnenvallen. Ons doel is echter om ons land te beschermen”.

De minister wees er ook op dat Servië volgens internationale normen een veilig land is, zodat illegale migranten die vanuit Hongarije daarheen worden teruggestuurd, geen gevaar lopen.

Hongaars parlementslid brengt drastische daling van geboortecijfers in verband met massale "vaccinaties" tegen Covid (Video)

De Staatssecretaris voor Communicatie en Internationale Betrekkingen van Boedapest, Zoltán Kovács, reageerde ook op de terugtrekking van Frontex en zei: “Het lijkt erop dat Brussel zelfs het weinige dat we hebben gewonnen, wil afnemen. Hongarije zal niet toegeven aan de druk van de pro-migratiekrachten. Wij zullen het Hongaarse volk en land en de grenzen van de EU blijven verdedigen. Wij hopen dat dit geen teken is van de wil om fondsen te onthouden aan landen die erop staan hun grenzen te beschermen”. Brussel overweegt al enige tijd om EU-subsidies aan landen die zich niet aan de EU-regels houden, eenvoudigweg te blokkeren.

Hongaarse premier Orban: “Soros is een van de meest corrupte mensen ter wereld”

4 REACTIES

 1. Wel, dat zijn dan 20 gaten minder in de grens. Frontex fungeert al jaren als een soort veerdienst ipv een barriere.
  Goed bezig Orban!

 2. “Onwettig” optreden tegen illegaliteit.
  Je moet er het lef maar voor hebben zulke uitspraken te doen.
  Dus eigenlijk zeggen ze “onwettigheid is onwettig”
  Nog iemand die niet doorheeft dat het een stelletje randdebielen zijn daar?
  Maar ik denk eerder dat het geen domheid is, maar louter kwaad opzet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here