De EU zal haar landbouwsector naar verwachting een nieuwe schok toebrengen door de Russische invoer van kaliumchloride, een cruciaal ingrediënt voor de voedselproductie, aan banden te leggen, aldus Bloomberg, die zich baseert op een rapport van Dow Jones.

Verwacht wordt dat de Europese Commissie op korte termijn brede nieuwe sancties tegen Rusland zal afkondigen. Een groot deel van de kunstmest wordt gekocht in Wit-Rusland; het door land ingesloten land in Oost-Europa zou ook nieuwe sancties opgelegd kunnen krijgen voor zijn betrokkenheid bij de Russische invasie in Oekraïne, bericht Zerohedge.com.

Kaliumchloride is een belangrijk ingrediënt voor meststoffen voor de landbouw. Europa produceert slechts een te verwaarlozen hoeveelheid van deze meststof, en om eventueel de invoer uit Rusland en of Wit-Rusland (topproducenten) aan banden te leggen lijkt voor Europa idioot, aangezien het voorjaarsplantseizoen nog maar net begonnen is.

Zelfs als Europa zijn toeleveringsketens zou ombouwen om elders potas in te voeren, zouden slechts enkele andere landen het uitvoeren. Het effect van het afremmen van de invoer zal de prijzen nog verder doen stijgen en tekorten aan meststoffen voor de gewassen doen ontstaan. Dit kan dramatische gevolgen hebben voor de oogsten aan het einde van het groeiseizoen.

Een handvol Noord-Amerikaanse kunstmestaandelen maakte een sprong op het rapport, waaronder CF Industries +3% en Intrepid Potash 2%.

Ongeveer 90% van potas wordt in Europa als meststof gebruikt; de rest wordt gebruikt om tafelzout te produceren, de rijping van wijn te helpen vertragen, conserven in blik te bewaren en chocolade zijn aroma te geven.

Uit de wereldprijzen op de spotmarkt voor potas blijkt dat de prijzen naar boven toe blijven stijgen. Dit kan landbouwers ontmoedigen om er tijdens het plantseizoen minder van te kopen of zelfs te strooien.

  Eerste sneeuw bereikt Oekraïne; Europa gaat een koude, donkere, (dodelijke) winter tegemoet

Al vóór de inval in Oekraïne liep alle kunstmestproductie in het Westen terug (lees: hier) door de hoge aardgasprijzen. Het tekort aan meststoffen, niet alleen potas, maar ook stikstof en fosfaten, op de wereldmarkten, is onvermijdelijk. Wat Europa doet om de invoer van kaliumchloride uit Rusland en Wit-Rusland eventueel aan banden te leggen, is idioot en kan een voedselcrisis veroorzaken.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

MOSSAD: “Wij weten wat er van Oekraïne zal overblijven”Volg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelVaccin-Epidemie: Jonge Europese politici vallen “plotseling en onverwacht” dood neer
Volgend artikelHet is duidelijk wie er baat heeft bij het Boetsja bloedbad, maar er zijn nauwelijks nog media over die het zeggen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

13 REACTIES

 1. Belangrijke grondstoffen voor voedselproductie?. Al die fosfaat etc etc is de boeren door de jaren heen de strot gedouwd om te gebruiken. Dat heet een grotendeels onodige markt creeren.

  • Is dat dan niet nodig K. Tuurlijk kun je op grond organische meststoffen gebruiken. Bijvoorbeeld bloedmeel voor stikstof, beendermeel voor fosfaat en houtas voor kali . Maar dit zal de ph van de grond wel omhoog jagen. Vooral door die houtas . Ik zou zo geen andere bron van kali weten of het is gemengde meststof met stikstof en fosfaat. Als je dan voor de bloeiaanzet alleen fosfaat en kali wil toevoegen wil je geen grote hoeveelheden stikstof hebben deze wordt niet meer veel opgenomen omdat de groeifase is afgesloten. Deze zal op den duur de bodem vergiftigen. Ok je kunt kunstmatig water geven met daarin fosfor-of salpeterzuur om de ph te verlagen. Ik geloof niet als dit al haalbaar is , dat de milieudienst dit een goed idee vindt . Ok dan 100jaar oude guano alleen fosfaat en kali maar helaas deze is onbetaalbaar. Dus kortom gewoon kunstmest of een hele lage opbrengst. Dan hebben ook nog eens de kassen , hier staan de planten in hydrocultuur en hier is organisch onmogelijk.

 2. Kunstmest maakt aarde dood. Dus uiteindelijk is dat een goede zaak. Gewoon biologisch gaan telen. Iets wat Rusland altijd in ere heeft gehouden en heeft gestimuleerd. Vele kleine boeren daar telen allemaal biologisch. Permacultuur, Vandana Shiva, genoeg experts die ons kunnen leren hoe het wel moet. Het gejank van de UN veiligheidsraad kon ik niet langer aanhoren en Zelensky’s betoog slecht gedeeltelijk lezen. Wat te zeggen van Nederlanders die alles klakkeloos geloven en vinden dat Rusland een pak slaag moet krijgen? Of is het allemaal theater met als doel verdere Bevolkingsreductie en de instorting van Europese Naties en het blanke ras. Geen recht op zelfbeschikkings recht. Ik kan Zelensky dat soort woorden niet meer uit horen spreken. 8 jaar oorlog tegen Donbass. De bevolking dwingen, of hoge boetes om Ukrains te spreken terwijl hun moedertaal Russisch is en ze geen Ukrains kunnen spreken, lezen etc. Wat wordt je positie in een maatschappij waar je de nationale taal niet spreekt. Daar kunnen gevluchte Ukrainers hier nu van mee spreken. Ze mogen werken, maar spreken de taal niet, dus kunnen niet werken. Nog meer eeuwige bijstandstrekkers. In Soest gaan ze een heel Ukrains dorp bouwen. Waardedaling van de huizen ertegenover 1 ton. Klinkt alsof de Nederlandse regering weet dat ze nooit meer weg gaan. Moet Ukraine leeg van de Ukrainers of zo???

 3. Vreselijke wereld,zei gisteren tegen mijn moeder dat ze geluk had al zo oud te zijn.
  92 jaar heeft wel WW2 meegemaakt en als ze geluk heeft ook WW3.
  En als ik geluk heb beleef ik WW4 kloppen met stokken en smijten met stenen.

 4. Kunstmest weg? helemaal niet erg: het voegt niets toe aan de grond, integendeel. er is genoeg goede mest op deze wereld: compost, dierlijke mest enz.. Dan krijgen we beter voedsel dat meer dan maagvulling is en
  geen gif aan onze lichamen toevoegt.

  • En je gelooft echt, dat wat je hier op tafel zet van boeren hier uit Nederland die dat vervolgens op grond telen M? We zijn een dicht bevolkt land en hebben daarbij nog veel meer vee . Moeten allemaal gevoed worden. Wou je nu echt de hele veestapel een macro biologisch diner aanbieden. Dus of we gaan de landbouwgronden flink uitbreiden zo’n 6× of we gaan kweekvlees, insecten en soja proteïne nuttigen . De natte droom van klaus schwab. Of gewoon lekker kunstmest gebruiken. Trouwens in de kassen waar we op steenwol kweken, kunnen we niet zonder kunstmest of wou je dit allemaal importeren , dan natuurlijk niet klagen dat het een stuk duurder gaat worden.

  • Nou Jema, niet van iemand uit de kassen. Stalmest bevat wat stikstof leuk om planten mee te laten groeien in de (moes)tuin ook boomkwekers gebruiken het wel. Maar voor bloei en vruchtvorming , niet echt fijn. Trouwens slachtafval werkt beter (bloedmeel wordt door veel boeren gebruik als stikstof bron ) Alleen het beendermeel(fosfaat ) werkt zo traag dat je het voor de winter moet toedienen. Maar bijna alles wat aan groenten op je bord licht , komt uit de kassen en heeft gegroeid op steenwol of komt uit zuidelijke landen. Vooral Frankrijk en Spanje . De aardappelen die er bij liggen , heb je vooral kali nodig , dat zit bijna niet in stalmest. Deze boeren zijn aangewezen op potas (kuntmest), die vooral uit Rusland komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in