Foto Credit: The Cradle

De Amerikaanse dollar is essentieel voor de wereldwijde machtsprojectie van de VS. Maar in 2022 daalde het aandeel van de dollar in de reservevaluta’s 10 keer sneller dan het gemiddelde van de afgelopen twee decennia.

Het staat nu vast dat de status van de Amerikaanse dollar als wereldwijde reservemunt erodeert. Wanneer de westerse bedrijfsmedia het narratief van de de-dollarisering van de multipolaire wereld serieus beginnen aan te vallen, weet u dat de paniek in Washington volledig is ingetreden, schrijft Pepe Escobar.

De cijfers: het aandeel van de dollar in de mondiale reserves bedroeg 73 procent in 2001, 55 procent in 2021 en 47 procent in 2022. De belangrijkste vaststelling is dat het dollaraandeel vorig jaar 10 keer sneller daalde dan het gemiddelde van de afgelopen twee decennia.

Nu is het niet langer vergezocht om een wereldwijd dollaraandeel van slechts 30 procent te voorspellen tegen eind 2024, wat samenvalt met de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het beslissende moment – de feitelijke aanleiding tot de val van de Hegemon – was in februari 2022, toen meer dan 300 miljard dollar aan Russische buitenlandse reserves door het collectieve westen werd “bevroren”, en elk ander land op de planeet begon te vrezen voor zijn eigen dollarvoorraden in het buitenland. Deze absurde zet had echter een komisch tintje: de EU “kan het grootste deel ervan niet vinden“.

Nu komen we bij enkele essentiële ontwikkelingen aan het handelsfront.

Bij meer dan 70 procent van de handelsovereenkomsten tussen Rusland en China wordt nu de roebel of de yuan gebruikt, aldus de Russische minister van Financiën Anton Siluanov.

Rusland en India verhandelen olie in roepies. Minder dan vier weken geleden werd Banco Bocom BBM de eerste Latijns-Amerikaanse bank die zich aanmeldde als rechtstreekse deelnemer aan het Cross-Border Interbank Payment System (CIPS), het Chinese alternatief voor het door het Westen geleide financiële berichtensysteem SWIFT.

Het Chinese CNOOC en het Franse Total ondertekenden hun eerste LNG-handel in yuan via de Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange.

Ook de overeenkomst tussen Rusland en Bangladesh voor de bouw van de Rooppur-kerncentrale zal de Amerikaanse dollar omzeilen. De eerste betaling van 300 miljoen dollar zal in yuan plaatsvinden, maar Rusland zal proberen de volgende betalingen om te zetten in roebels.

De bilaterale handel tussen Rusland en Bolivia accepteert nu afrekeningen in Boliviano. Dat is uiterst relevant, gezien het streven van Rosatom om een cruciale rol te spelen bij de ontwikkeling van lithiumafzettingen in Bolivia.

Bij veel van die transacties zijn BRICS-landen betrokken – en daarbuiten. Ten minste 19 landen hebben al verzocht om toetreding tot BRICS+, de uitgebreide versie van de belangrijkste multipolaire instelling van de 21e eeuw, waarvan de oprichtende leden Brazilië, Rusland, India en China zijn, en vervolgens Zuid-Afrika. De ministers van Buitenlandse Zaken van de oorspronkelijke vijf zullen tijdens een komende top in Kaapstad in juni de toetredingsvoorwaarden voor nieuwe leden bespreken.

Polen zegt contract met Pfizer voor COVID-vaccins op wegens oorlog in Oekraïne

In zijn huidige vorm is BRICS al relevanter voor de wereldeconomie dan de G7. Uit de laatste cijfers van het IMF blijkt dat de huidige vijf BRICS-landen 32,1 procent zullen bijdragen aan de mondiale groei, tegenover 29,9 procent voor de G7.

Met Iran, Saoedi-Arabië, de VAE, Turkije, Indonesië en Mexico als mogelijke nieuwe leden, is het duidelijk dat de belangrijkste spelers in het Zuiden zich beginnen te richten op de multilaterale instelling bij uitstek die de westerse hegemonie kan breken.

De Russische president Vladimir Poetin en de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman (MbS) werken volledig synchroon nu het partnerschap van Moskou met Riyad in OPEC+ uitgroeit tot BRICS+, parallel aan het groeiende strategische partnerschap tussen Rusland en Iran.

MbS heeft Saudi-Arabië doelbewust in de richting van het nieuwe machtstrio Rusland-Iran-China (RIC) in Eurazië gestuurd, weg van de VS. Het nieuwe spel in West-Azië is de opkomende BRIICSS – met, opmerkelijk genoeg, zowel Iran als Saudi-Arabië, waarvan de historische verzoening tot stand werd gebracht door een ander BRICS-zwaargewicht, China.

Belangrijk is dat de zich ontwikkelende toenadering tussen Iran en Saoedi-Arabië ook een veel nauwere relatie impliceert tussen de Gulf Cooperation Council (GCC) als geheel en het strategisch partnerschap tussen Rusland en China.

Dit betekent dat de Internationale Noord-Zuid Transportcorridor (INSTC), die Rusland-Iran-India verbindt, en de Economische Corridor China-Centraal-Azië-West-Azië, een belangrijk onderdeel van Pekings ambitieuze Belt and Road Initiative (BRI) met een waarde van meerdere miljarden dollars, elkaar zullen aanvullen op het gebied van handelsconnectiviteit en betalingssystemen.

Vandaag loopt alleen Brazilië, met zijn president Luiz Inácio Lula Da Silva die door de Amerikanen wordt gekooid en een grillig buitenlands beleid voert, het risico door de BRICS te worden gedegradeerd tot een secundaire speler.

Verdergaand dan BRIICSS

De de-dollarisatietrein is op volle snelheid gereden door de geaccumuleerde effecten van de chaos in de bevoorradingsketen van Covid en de collectieve westerse sancties tegen Rusland.

Het essentiële punt is dit: de BRICS hebben de grondstoffen en de G7 controleert de financiën. De laatste kunnen geen grondstoffen verbouwen, maar de eerste kunnen valuta creëren – vooral wanneer hun waarde gekoppeld is aan tastbare zaken als goud, olie, mineralen en andere natuurlijke hulpbronnen.

De belangrijkste factor is waarschijnlijk dat de prijzen voor olie en goud nu al verschuiven naar Rusland, China en West-Azië.

Het Oekraïnse conflict is een VS/NAVO proxy oorlog, maar één die Rusland waarschijnlijk beslissend zal winnen - Scott Ritter

Bijgevolg stort de vraag naar obligaties in dollar langzaam maar zeker in. Miljarden Amerikaanse dollars zullen onvermijdelijk terug naar huis gaan – waardoor de koopkracht van de dollar en zijn wisselkoers worden verbrijzeld.

De val van een gewapende munt zal uiteindelijk de hele logica achter het wereldwijde netwerk van meer dan 800 militaire bases van de VS en hun exploitatiebudgetten vernietigen.

Sinds half maart wordt in Moskou, tijdens het Economisch Forum van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (CSI) – een van de belangrijkste intergouvernementele organisaties in Eurazië, gevormd na de val van de USSR – actief gesproken over verdere integratie tussen het CSI, de Economische Unie van Eurazië (EAEU), de Shanghai Cooperation Organization (SCO) en de BRICS.

Euraziatische organisaties die de tegenaanval op het huidige door het Westen geleide systeem, dat het internationale recht met voeten treedt, coördineren, was niet toevallig een van de hoofdthema’s van de toespraak van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov bij de VN eerder deze week. Het is ook geen toeval dat vier lidstaten van het GOS – Rusland en drie Centraal-Aziatische “stans” – in juni 2001 samen met China de SCO hebben opgericht.

Het globalistische combo van Davos/Great Reset verklaarde uitgerekend na het begin van de Russische speciale militaire operatie in Oekraïne de oorlog aan de olie. Zij dreigden OPEC+ Rusland te isoleren – of anders, maar faalden vernederend. OPEC+, effectief geleid door Moskou-Riyad, regeert nu de wereldwijde oliemarkt.

De westerse elites zijn in paniek. Vooral na de bom van Lula op Chinese bodem tijdens zijn bezoek met Xi Jinping, toen hij het hele Zuiden opriep om in de internationale handel de Amerikaanse dollar te vervangen door hun eigen valuta.

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), vertelde onlangs aan de in New York gevestigde Council of Foreign Relations – het hart van de Amerikaanse gevestigde orde – dat “geopolitieke spanningen tussen de VS en China de inflatie met 5 procent kunnen doen toenemen en de dominantie van de dollar en de euro kunnen bedreigen.”

De monolithische draai in de westerse mainstream media is dat BRICS-economieën die op normale wijze handel drijven met Rusland “nieuwe problemen creëren voor de rest van de wereld”. Dat is volslagen onzin: het creëert alleen problemen voor de dollar en de euro.

Het collectieve westen bereikt de wanhoopsfase – nu getimed met de verbazingwekkende aankondiging van een Biden-Harris presidentieel ticket in 2024. Dit betekent dat de neo-conische handlangers van de Amerikaanse regering hun plan om tegen 2025 een industriële oorlog tegen Rusland en China te ontketenen, zullen verdubbelen.

Duitse economie krijgt opnieuw een vernietigende klap nu BASF aankondigt dat de "inkrimping" PERMANENT en ONMIDDELLIJK zal zijn

De petroyuan komt eraan

En dat brengt ons terug bij de de-dollarisatie en wat de heersende reservevaluta van de wereld zal vervangen. Vandaag vertegenwoordigt de GCC meer dan 25 procent van de wereldwijde olie-export (Saoedi-Arabië staat op 17 procent). Meer dan 25 procent van China’s olie-import komt uit Riyad. En China is, voorspelbaar, de belangrijkste handelspartner van de GCC.

De Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange ging in maart 2018 van start. Elke olieproducent, waar dan ook, kan vandaag in Shanghai in yuan verkopen. Dit betekent dat het machtsevenwicht op de oliemarkten al aan het verschuiven is van de Amerikaanse dollar naar de yuan.

Het addertje onder het gras is dat de meeste olieproducenten liever geen grote voorraden yuan aanhouden; iedereen is immers nog steeds gewend aan de petrodollar. Peking koppelt crude futures in Shanghai aan het omzetten van yuan in goud. En dat allemaal zonder aan China’s enorme goudreserves te komen.

Dit eenvoudige proces verloopt via goudbeurzen die zijn opgezet in Shanghai en Hongkong. En niet toevallig ligt het aan de basis van een nieuwe munt om de dollar te omzeilen, waarover in de EAEU wordt gesproken.

Het omzeilen van de dollar heeft al een mechanisme: volledig gebruik maken van de toekomstige oliecontracten in yuan van de Shanghai Energy Exchange. Dat is de aangewezen weg voor het einde van de oliedollar.

De wereldwijde machtsprojectie van de VS is fundamenteel gebaseerd op de controle over de wereldmunt. Economische controle ligt ten grondslag aan de ‘Full Spectrum Dominance’-doctrine van het Pentagon. Maar nu ligt zelfs de militaire projectie in duigen, nu Rusland een onbereikbare opmars maakt met hypersonische raketten en Rusland-China-Iran een reeks vliegdekschip-killers kan inzetten.

De Hegemon – die vasthoudt aan een giftige cocktail van neoliberalisme, sanctiedementie en wijdverbreide bedreigingen – bloedt van binnenuit. De-dollarisatie is een onvermijdelijk antwoord op de ineenstorting van het systeem. In een Sun Tzu 2.0 omgeving is het geen wonder dat het strategisch partnerschap tussen Rusland en China niet van plan is de vijand te onderbreken als die zo druk bezig is zichzelf te verslaan.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Scott Ritter legt uit dat het Westen de geavanceerde nucleaire raketten en hyperglide voertuigen van Rusland niet zal kunnen tegenhoudenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEinde van de solidariteit met Oekraïne – EU bereikt haar grenzen
Volgend artikelRusland’s vergelding voor het NAVO-gesteunde “Georgische Legioen”
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

3 REACTIES

 1. Aub geen oorlogsretoriek!
  Die is er al in overvloed.
  Wij hebben geen invloed op de gebeurtenissen die volgens een plan moeten verlopen!
  Verhoog jouw behoefte aan vrede en liefdevolheid.
  Je staat niet op de voetbalveld te schreeuwen ,; eerst de man dan de bal!!
  Hoe meer vredeskracht gedachten wij de wereld in zenden hoe eerder de vrede uitbreekt.
  Negatieve wensretoriek houdt oorlog aan de gang. Ik ben er van overtuigd dat elk moment in dit oorlogsgebeuren er een kan zijn die het ineens stil laat worden!!
  De betere wereld staat immers op het punt zich te openbaren, te vestigen!

  https://www.wakkeremensen.org/channelingen-k-z/mike-quinsey/mike-quinsey-channeling-van-zijn-hogere-zelf-101/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=de-newsletter-total-meest-recente-berichten-uit-onze-blog_1

  • je kop in het zand steken brengt anders ook niets op..
   ooit ’s echt de natuur bekeken?? gezien hoe die zuivert???
   wat doet de natuur als de boel om zeep gaat??? het is totaal vernietigend…
   gelijk een vulkaan dat uitbarst en alles rondom zich vernietigt…NIETS schiet er nog over, maar een paar maanden later zijn er al microscopisch kleine wezentjes actief in het barre en desolate oppervlak op en rond de vulkaan, nog enkele maanden later beginnen er al sporen van grassen zichtbaar te worden, een paar jaar later zijn er al struikjes en kleine boompjes te bemerken waar dierlijk leven zich in ophoudt, tien jaar later is het eens zo barre, desolate en totaal vernietigde (gezuiverde) oppervlak vol van bruisend leven…
   DAT is wat er aan het gebeuren is..;en wat allang had moeten gebeuren…we zijn met een zuivering op wereldschaal bezig….en doen alsof brengt ons niets verder, integendeel, het stelt alleen maar het onvermijdelijke uit….soms moet je een pleister er drastisch en snel aftrekken van een wonde…het heel langzaam en voorzichtig doen vergroot alleen maar de pijn en de duurte van die pijn…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in