Trump overweegt een nieuwe politieke partij op te richten

5
© Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Donald Trump overweegt na het verlaten van het presidentschap een gloednieuwe politieke partij op te richten in de Verenigde Staten, zo melden verschillende mediabronnen. De nog niet bestaande partij zou onder de naam Patriot Party moeten gaan. Naar verluidt heeft Trump met hem verwante politieke actoren diepgaande gesprekken gevoerd over een strategie om een sterke politieke invloed in de Verenigde Staten te behouden na het einde van de zittingsperiode in het Witte Huis.

De achtergrond is de verdeeldheid binnen de Republikeinse Partij waar een aantal leidinggevende figuren na het verkiezingsverlies en de recente onrust op Capitol Hill ervoor hebben gekozen om Trump niet langer te steunen. Onder de Republikeinse kiezers is de steun echter onveranderd, zo blijkt uit opiniepeilingen.

Als Trump erin slaagt deze naar een nieuwe partij mee te nemen, kan hij zich bij de presidentsverkiezingen van 2024 als derde kandidaat kandidaat stellen en hoeft hij niet het risico te lopen bij voorbaat te worden overgeslagen in de kandidaatsstrijd binnen de Republikeinen. De beoordeling is dat hij ook een goede kans zou hebben om meer stemmen te krijgen in de verkiezing dan elke andere Republikeinse kandidaat.

Het is onzekerder of de steun ook voldoende zou zijn om Biden of een andere democratische kandidaat, bijvoorbeeld Kamla Harris, te verslaan als Biden ervoor kiest om af te treden tijdens de ambtsperiode of vóór de verkiezingscampagne, zoals velen hebben gespeculeerd.

Cijfers laten tegelijkertijd zien dat veel traditionele bankliggers opstonden en bij de laatste verkiezingen op Trump stemden. Trump kreeg in 2020 meer dan tien miljoen stemmen meer dan toen hij in 2016 van Hillary Clinton won. Van deze kiezers wordt verwacht dat ze Trump zullen volgen naar een nieuwe partij, maar terugkeren naar de ligbank als iemand anders in 2024 de Republikeinse kandidaat wordt.

  De procureur-generaal van de VS keurt een onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude goed

Onder de high-profile Republikeinen die onlangs hun handen van Trump hebben terugtrokken is de Senaat meerderheidsleider Mitch McConnell, die zich op dinsdag aansloot bij de Democraten en de links-liberale media in het beschuldigen van Trump van het veroorzaken van de gebeurtenissen op Capitol Hill, waarbij de politie op een controversiële manier een Trump-supportster doodschoot.

Het is op dit moment onzeker hoe serieus de discussies over het starten van een nieuwe partij zijn. Sinds het uitlekken van de informatie heeft het Witte Huis de zaak niet willen bevestigen of ontkennen.

Het zou een enorme inzet zijn voor Trump om zo’n landelijke organisatie te starten. Historisch gezien zijn de uitdagerspartijen in de Verenigde Staten er niet meer dan marginaal in geslaagd om de kiezers uit de twee grote politieke reuzen te halen, en Trump zou machtige tegenstanders binnen de Republikeinen tegen hem hebben in pogingen om de kiezers van de partij te “stelen”.

Gallup peiling: Donald Trump Amerika’s meest bewonderde man

Vorig artikelVaccinatie kwetsuren: Moderna vaccinatie-stop in Californië
Volgend artikelFrankrijk: werknemers krijgen halsband voor afstandscontrole
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Ze willen gewoon de 75 miljoen Amerikanen onder controle houden.

  Het zou enorm dom zijn als ze hierin trappen. De verkiezingen zijn zojuist gestolen.
  Zijn de verkiezingen over 4 jaar opeens weer eerlijk ofzo? Hou op hoor.

 2. Dit krijgt nog een GIGANTISCH staartje.
  Mensen oordelen veel te snel op basis van emotie omdat ze niet meer nadenken.

  10 daggen.. maximaal.

 3. Ik ga nog even niet in op de vraag of Trump wel de juiste man is om dit te doen, maar zuidelijk is wel dat zowel tegen de Democraten als de Republikeinen wel genoeg in te brengen is om te stellen dat die partijen hun beste tijd wel gehazd hebben. Het moge duidelijk zijn dat de politiek in de VS en trouwens ook in Europa, aan een “great reset” toe is, maar dan niet die van Klaus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in