Chaushesku executie

De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten hebben laten zien hoe groot de kloof is tussen gewone mensen en het establishment. Trump mag dan wel verslagen zijn, maar hij heeft inzichten opgewekt die niet met hem weggaan – integendeel.

Er is een groeiende kloof in de westerse samenlevingen, tussen de machthebbers en het werkelijke volk dat buiten de schijnwerpers werkt en zwoegt.

Machthebbers tegen het volk

Wat Donald Trump’s grootheid was, was zijn vermogen om de corruptie van de heersende klasse bloot te leggen, schrijft columnist Ben Weingarten in The president has exposed the rot and corruption of our ruling class.

Hoe de presidentsverkiezingen ook aflopen, een van Donald Trump’s belangrijkste prestaties is dat hij “het partijoverschrijdende politieke establishment en zijn helpers in de tech-giganten, de mainstream media, de politiek correct-gereguleerde bedrijven en het woke-kapitaal, evenals in universiteiten en andere gezagsposten in de Amerikaanse samenleving heeft onthuld”.

Met zijn eigenaardige stijl heeft Trump de onverschilligheid van de heersende klasse voor de gewone mensen blootgesteld.

Zijn vasthoudendheid om de leden van de heersende klasse te confronteren met hun mislukkingen – en het feit dat hij heeft gedreigd die mislukkingen te corrigeren – de verantwoordelijken voor die mislukkingen te verdrijven en te ontkrachten. En de reactie van de hogere klasse op zijn beleid, de voortdurende poging om hem te vernietigen, laat zien hoe gewetenloos en tiranniek de heersende klasse is, schrijft Ben Weingarten, die een lange lijst van voorbeelden geeft.

De politieke klasse is een nieuwe adel geworden

In de 19e eeuw lag de politieke macht bij de koning, maar het waren de adellijke families die de vele posities bekleedden om het beleid van de regering uit te voeren. Deze adel leefde een heel ander leven dan de degenen waarover men regeerden. Het volk bestond uit arbeiders en boeren die in armoede leefden, terwijl de adel goed leefde van hun vergoeding door de monarchie.

  Zwarte militiegroep in de VS - kan zich voorstellen om naar Afrika te migreren

De opkomst van de sociaal-democratische arbeidersbeweging was een reactie op deze klassenverschillen en onevenwichtigheden in de machtsverhoudingen in de samenleving. En in de eerste decennia van de 20e eeuw werd het oude machtssysteem verpletterd en vooral de adel verdween volledig toen het volk door de democratie de macht overnam.

Nu in de 21e eeuw is er een nieuwe adel ontstaan: de politieke klasse, die volledig gescheiden leeft van de gewone mensen. De partijen die politieke machtsposities bekleden, hebben geen idee hoe de mensen denken, hoe ze leven en met welke problemen ze worden geconfronteerd.

Wat Donald Trump heel duidelijk heeft aangetoond, is dat het tijd wordt voor een nieuwe zuivering van een overheersende klasse.

Het arrogante establishment mist de wil om inzicht te krijgen

De vertoning van extatische vreugde die we nu zien onder journalisten, en bijna elke andere tak van de sociale elite, onderstreept slechts één ding: er is een afgrond tussen de helft van het Amerikaanse volk en degenen die zichzelf zien als dragers van de samenleving en natuurlijke leiders. Er is vrijwel geen wil om inzicht te krijgen, in de sociale klassen die nu aan het vieren zijn. Ze willen geloven dat er iets voorbij is, maar hun eigen gedrag is het duidelijkste bewijs dat het probleem groter is dan ooit. Verwacht terugslag. Zo niet eerder – dan in 2024.

Ik dacht dat het politieke establishment nederiger zouden worden na Brexit in juni 2016, toen het Britse volk genoeg had van de EU-bureaucratie en intimidaties. En men had kunnen hopen dat het Amerikaanse politieke systeem gevoeliger voor het volk zou worden toen het in november 2016 een buitenstaander als Donald Trump tot president koos.

  Michael Moore over de leugen van "Groene energie"

Maar het is andersom geweest. Zowel het Nederlandse als Europese en Amerikaanse establishment zijn in de jaren daarna zelfingenomener, arroganter en radicaler geworden. Zo is de kloof met de meer conservatieve stromingen in het volk dramatisch groter geworden.

En nu Donald Trump met een zeer kleine marge lijkt te hebben verloren van al diegenen van het establishment die zich tegen hem verzamelden, verheugt de gevestigde orde zich. Nu hoeven ze zich geen zorgen te maken over de kritiek en de ontevredenheid die in het volk groeit. Nu kunnen ze hun macht uitoefenen met een nog radicaler beleid dat reeds aan het volk wordt opgedrongen.

Denken ze.

Mijn gedachten gaan echter uit naar een spreekwoord: Hoogmoed komt voor de val.

Europa op de rand van een burgeroorlog

Vorig artikelTrump supporters door linkse activisten ernstig mishandeld tijdens mars in Washington
Volgend artikelFrankrijk: reeds 150 districten bezet door islamieten
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in