Laten we beginnen met enkele updates over eerder lopende ontwikkelingen. De Prigozhin-saga lijkt te zijn afgesloten op de verwachte en voorspelbare wijze. Prigozhin beweert nu dat alles in orde is, en dat er een nieuwe deal is gesloten met het Russische ministerie van Defensie voor de levering van alle benodigde munitie, plus de beveiliging van de Wagner-flanken. Dit nadat de Tsjetsjeense leider Kadyrov beweerde dat hij zijn mannen al had gestuurd om Bakhmut van Wagner over te nemen, schrijft Simplicius The Thinker.

Prigozhin beweert dat de vorige theatercommandant Surovikin nu is aangesteld als een soort speciale liaison voor Wagner op het gebied van logistiek en bevoorrading.

Ik zou graag dieper op deze hele situatie ingaan, en uitpakken wat het zou kunnen betekenen, en waar het überhaupt om ging, maar om heel eerlijk te zijn, denk ik dat de meesten van ons het erover eens zijn dat deze hele saga nogal vervelend en vermoeiend was, en uiteindelijk een cirkelredenering is over wie de schuldige was, of het allemaal maar theater was, enz. Als het echt is opgelost, denk ik dat we voorlopig verder kunnen en hier geen massale pagina’s meer aan hoeven te wijden. De enige mensen die dat doen zijn waarschijnlijk gewoon aan het profiteren van de sensationele clickbait omstandigheden rond deze vreemde episode. Ik kom erop terug als het weer oplaait, maar voorlopig lijkt er niet veel meer over te zeggen dan, zoals iemand onlangs treffend floreerde: “De honden blaffen, maar de caravan trekt verder.”

Het enige wat ik zal zeggen is dat talrijke bronnen van de AFU blijven volhouden dat de Wagner-saga een illusie was, en dat er geen munitie-uitputting is geregistreerd. In een nieuw CNN-artikel zegt de woordvoerder van de oostelijke groepering van de AFU, Serhii Cherevatyi, bijvoorbeeld:

“Nu vuren ze meer dan 20.000 granaten per dag af. Daarom is (de opmerking van Prigozjin over munitiehonger) een complete bluf,” zei hij.

In een ander rapport stellen Oekraïense bronnen dat nieuwe Wagner-eenheden met extra uitrusting en munitie “voortdurend aankomen” voor een laatste aanval op AFU-posities, en dat dit niet overeenkomt met wat Wagner heeft gezegd:

En een Oekraïense site beweert dat de Oekraïense inlichtingendienst meldde dat Wagner zich nergens terugtrok, zelfs dagen voordat het op magische wijze werd “opgelost”.

De vertegenwoordiger van de Oekraïense GUR verklaarde:

“Prigozhin is niet van plan Wagner-huurlingen terug te trekken uit Bakhmut. Hij heeft deze verklaringen afgelegd omdat hij een andere belofte – om Bakhmut voor 9 mei te veroveren – niet kan nakomen. Daarom probeert hij nu iemand schuldig te maken, omdat hij begrijpt dat hij zich niet langer aan zijn woord kan houden,” verklaarde de vertegenwoordiger van het hoofdinlichtingendirectoraat van het Oekraïense ministerie van Defensie (GUR MO) Andriy Chernyak in een commentaar aan het persbureau RBC-Ukraine.

Grappig genoeg lijkt de Oekraïense GUR in hetzelfde rapport enkele theorieën van Russische zijde te bevestigen, namelijk dat Wagner niet per se “te weinig granaten” heeft, maar dat Wagner gretig is naar een eindeloze toename ervan, die door geen enkele hoeveelheid zal worden verzadigd:

Chernyak benadrukte dat de hoofdinlichtingendienst momenteel geen terugtrekking van troepen in het gebied van Bakhmut waarneemt.

De huurlingen van Wagner hebben echter wel wat problemen met de munitievoorziening, merkt Tsjernjak op.

“Maar hoeveel munitie ze ook krijgen, het zal voor hen niet genoeg zijn. Dat wil zeggen, hoe meer ze krijgen, hoe meer ze nodig hebben en hoe meer ze willen krijgen,” legt hij uit.

Zelfs Strelkov was twijfelachtig over de Prigozjin-saga en plaatste een bericht van een van zijn goede vrienden uit de frontlinie, die zei dat Prigozjin’s capriolen bedrog waren:

Strelkov: Voor het geval dat – de man is mij goed bekend (een ’14 vrijwilliger), volledig onbaatzuchtig (en overigens vrij onafhankelijk van mij), en is nu aan het front.

__________________

Ik denk dat de “opschudding” op de interwebs over de “schandalige verklaring” van Kok [red: ze noemen Prigozhin kleinerend “kok”] gestopt moet worden!

Ik betoog :

1. Het herhaaldelijk tonen van de lijken van zijn soldaten kan alleen een eikel doen die alle gevoel voor grenzen heeft verloren!

2. De fucker kan niet “zomaar zijn scherpte verliezen”! Want dit gebeurt alleen “met de hoogste toestemming”, anders zou de fucker “één / twee keer” nietig worden verklaard, zoals een keer niet al te lang geleden dezelfde “Wagner” commandanten van Novorossiya nietig werden verklaard! [red: Wat hij hier zegt is dat Prigozjin op geen enkele manier zou kunnen doen wat hij beweert zonder volledige toestemming van de hoogste echelons van het MvD].

3. “Granaten” hebben er absoluut niets mee te maken! Iedereen krijgt veel minder granaten!

4. De afvoer van hun personeel in de “Wagner” is succesvoller dan waar ook aan het front, en het geschreeuw van het verheven publiek over “de meest gevechtsklare eenheid” eindigt precies op het moment dat hun familielid “in de vleesmolen wordt gezet”!

5. Onvoorstelbaar voor Putinia, publiek gedrag als dat van de “kok” is alleen mogelijk, wederom alleen “met de hoogste toestemming”! [red: Opnieuw herhaalt hij dat de uitspraken en beslissingen van Prigozjin alleen kunnen gebeuren met de hoogste toestemming].

6. Er zijn in “Wagner” geen “op straat gevangen mensen”! Het zijn daar allemaal vrijwilligers, en niet zoals in Donbass in ’14, maar uitsluitend “voor geld”! En de “vergoeding” aan nabestaanden voor de dood van hun geliefde is veel minder dan de “vergoeding” voor deze “meest effectieve” militaire eenheid!

…Vandaar dat men conclusies kan trekken “over de arme “kok” en zijn “desinteresse” in de “historische” aanval van een stad met een diameter van 10 km gedurende acht maanden…!

Hoe dan ook, genoeg van de Kremlin onzin)!

Zoals te zien is, gelooft deze Strelkov leerling, die een soldaat zou zijn in de frontlinie, stellig dat dit een “Kremlin optreden” was. Voor degenen die nog steeds geloven dat Prigozjin onafhankelijk kan handelen, is het interessant dat zijn optreden onthulde dat hij wel degelijk toestemming nodig heeft van het Kremlin, aangezien hij uiteindelijk een brief postte waarin hij “toestemming vroeg” van het MvD om Wagner terug te trekken uit Bakhmut, voordat hij de kwestie gisteren eindelijk oploste.

Het onderstaande is ter curiositeit gepost door Prigozhin eergisteren, gericht aan Shoigu, met het verzoek om “toestemming”: “Ik vraag u een gevechtsbevel uit te vaardigen over de verplaatsing van de posities van Wagner…” enz. Zoals u kunt zien, moest hij, zelfs zo razend als hij ogenschijnlijk was, toch toestemming vragen aan Shoigu om iets te doen, althans als onderdeel van het “optreden”.

Een andere belangrijke onthulling uit de aflevering was echter Prigozjin’s herhaling dat Oekraïne 400-600 man per dag verliest in Bakhmut, wat de twijfelaars de mond zou moeten snoeren die beweerden dat deze gebeurtenissen betekenen dat Rusland nu een scheve verliesverhouding heeft ten opzichte van Oekraïne.

Dit komt uit de nieuwe video van Prigozjin die hier te zien is: VIDEO LINK.

Een andere verklaring van een Oekraïense bron:

Alle verklaringen van Prigozhin over “het verlaten van Bakhmut” zijn allemaal nep en leugens, en “dit worden moeilijke dagen van raketaanvallen, aanvallen van Shaheds,” omdat “Rusland een bloedige show wil opvoeren in Oekraïne.”

En tot slot, voor iedereen die geïnteresseerd is, had Prigozhin voorafgaand aan de resolutie een vrij uitputtend document vrijgegeven waarin alle kwesties met veel interessante details werden verduidelijkt, dat hier volledig kan worden gelezen (gewoon door een autotranslator halen): LINK.

Het document bevat enkele zeer interessante opmerkingen vanuit tactisch oogpunt, aangezien Prigozhin ingaat op de details van de strijd. Hij bevestigt bijvoorbeeld dat er 30k Wagnerians zijn tegen 35k AFU direct in Bakhmut en 80k+ totaal in het algemene gebied bij Bakhmut. Hij stelt ook dat Wagner gemiddeld 6000 granaten per dag verbruikt.

Aan de hand van deze cijfers maakt hij een aantal interessante beschouwingen bij wijze van Sovjet artillerie theorie, zoals de volgende:

– Ten tweede: volgens de normen van de regels voor het schieten en de vuurleiding bedraagt het verbruik van munitie voor het onderdrukken van het bolwerk van het vijandelijke peloton 180 granaten per 1 hectare. De gemiddelde lengte van het front van de Wagner PMC, rekening houdend met verschillende periodes, is 80 km. Dit zijn ongeveer 400 vijandelijke bolwerken. Hun onderdrukking vereist 180 x 400, dat wil zeggen 72 duizend granaten per dag. En dat elke dag opnieuw.

Hij stelt ook het volgende:

31. Om tijdens een volledige oorlog het gevechtsvermogen op peil te houden, worden verliezen (“200e” en “300e”) van 10-12% in 25 dagen (de duur van een voorwaardelijke militaire operatie) aanvaardbaar geacht.

De rekensom is heel eenvoudig:

– Als men 18 duizend granaten per dag geeft, is het verlies 10%;

– Als men 6 duizend granaten per dag geeft, is het verlies 24%;

– Als u 2 duizend granaten per dag geeft, is het verlies 35% of meer.

Niemand rekent 10% munitie van de norm. In dat geval is de eenheid ten dode opgeschreven. Nu krijgen we 10%.

Als laatste en meest interessante punt stelt Prigozjin iets dat een antwoord lijkt te zijn op een vraag die ik de vorige keer had, namelijk dat hij gelooft dat Rusland momenteel genoeg granaten produceert om iedereen naar behoefte volledig te bewapenen, en dat de veroorzaakte “granaathonger” dus “kunstmatig” is:

38. De Russische militaire industrie heeft het niveau van projectielenproductie bereikt dat voldoende is om ongeveer 5 gevechtsklare formaties als de Wagner PMC volledig te ondersteunen, met een frontlengte van 120-150 km en een gelijktijdig offensief langs alle sectoren van het front.

39. De omvang van de wapen- en munitievoorraden maakt het mogelijk iedereen te voorzien, ook in standaardhoeveelheden.

Dit is een interessante bekentenis, aangezien hij verklaart dat Wagner 6000 granaten per dag afvuurt. Dus als hij zegt dat de huidige productie van Rusland al op een niveau is dat vijf van dergelijke Wagner-groepen tegelijk kan ondersteunen, lijkt dit te impliceren dat Rusland volgens hem momenteel meer dan 6.000 x 5 = 30.000 granaten per dag produceert, wat neerkomt op 900.000 per maand en 10,8 miljoen per jaar. Dit is een beetje moeilijk te geloven, hoewel mijn eerdere schattingen in een eerder rapport luidden dat Rusland momenteel hooguit 300-400.000 granaten per maand produceert, waarbij de productie op lange termijn wordt opgevoerd, en dat zij uiteindelijk mogelijk meer dan 7 miljoen per jaar kunnen produceren, wat neerkomt op 600.000 per maand en 20.000 per dag.

Prigozhin lijkt te geloven dat ze daarmee ver voor op schema liggen, althans voor zover ik zijn implicaties begrijp.

Hoe dan ook, op naar de volgende.

  Scott Ritter: Eindelijk viel de stier aan

Terwijl de karavaan door Bakhmut trekt, zijn er vandaag weer verschillende blokken veroverd met de nieuwe Wagner-troepen die oprukken.

🤚PMC “Wagner”-strijders blijven oprukken in de westelijke regio’s van Artemovsk, en omzeilen het laatste versterkte gebied van hoogbouw, “nest” van nationalisten van de AFU vanaf de linkerflank. Ook op de oostelijke flank trok de vijand zich terug uit de eerste hoogbouw.

Een korte opmerking over Bakhmut en waarom het zo lang duurt om het te veroveren in vergelijking met andere steden. Vergeleken met Mariupol is het contrast goed te zien: Mariupol lag ingesloten tegen de zee, waardoor het gemakkelijk aan drie kanten te omsingelen was, zonder mogelijkheid tot versterking en bevoorrading. Ironisch genoeg slaagde de sluwe en vindingrijke AFU er nog steeds in het laatste Azovstal-bastion tot op zekere hoogte te bevoorraden, althans voor een tijdje, door helikopters laag over zee te laten vliegen – maar het punt blijft.

Wat betreft Severodonetsk en Lisichansk, de andere grote stedelijke gevechten: de AFU koos ervoor om daar weg te glippen en na enkele bittere gevechten was het bevel van het commando simpelweg om hun troepen te behouden en zich terug te trekken.

Bakhmut zou eigenlijk dezelfde weg gaan, waaruit blijkt dat de stijl van het opperbevel niet veranderde. Maar het bevel tot terugtrekken werd in dit geval eenvoudigweg geannuleerd en teruggedraaid door Zelensky zelf. We hebben daar nu zelfs bewijs van, aangezien het bevel zelf onlangs blijkbaar is uitgelekt:

Dit is het automatisch vertaalde exemplaar van, naar het schijnt, 27/2/23. U ziet hier dat het ondertekend is door opperbevelhebber Zaluzhny en verwijst naar de dreigende omsingeling en vernietiging van de AFU-groepering. Hij adviseert de verdediging van Chasov Yar te versterken, dat het natuurlijke volgende bolwerk is voor terugtrekkende AFU uit Bakhmut, en dan op 4 maart te beginnen met de onmiddellijke terugtrekking van troepen uit Bakhmut zelf. Zelensky zou dit verzoek hebben afgewezen.

Zaluzhny was dus duidelijk van plan de operaties op dezelfde manier uit te voeren als Severodonetsk en Lisichansk, met behoud van de AFU-troepen. Zelensky besloot echter om ze in Bakhmut neer te laten maaien in zijn absolute fanatieke, Hitler-achtige ijver om zijn gezicht te redden en het leger niet zwak te laten lijken. Alleen de tijd zal leren wie uiteindelijk gelijk kreeg; misschien werkte Zelenski’s plan beter, we zullen zien. Maar volgens Prigozjin zijn alleen al door deze beslissing meer dan 50.000 Oekraïense troepen in Bakhmut overleden.

Zelensky gaf het bevel de stad vol te blijven pompen met versterkingen. Daarom duurt de strijd zo lang in vergelijking met de andere twee grote stedelijke gevechten tot nu toe.

Maar de grote vraag is waarom Zelensky dit deed? Zoals ik al eerder heb uitgelegd – afgezien van het feit dat hij de Russische troepen wil vertragen tot het moment van het Oekraïense tegenoffensief – is de belangrijkste reden dat Bakhmut, in tegenstelling tot Mariupol en Severodonetsk, de laatste grens is vóór het absoluut belangrijke agglomeraat Kramatorsk-Slavyansk, dat in feite de “laatste stand” van de AFU in Donbass vormt. Dus als de verdediger al zijn middelen inzet om een stad te behouden en weigert zich terug te trekken, en het is een stad zonder natuurlijke hindernissen zoals water, dan duurt het natuurlijk veel langer. Bovendien is Bakhmut een zeer natuurlijk verdedigbare stad vanwege de hoogtevoordelen voor de verdediger aan de rand:

U kunt hier zien dat de gebieden allemaal ten westen van Bakhmut op zeer hoge hoogten liggen, terwijl slechts één gebied in het zuidoosten de Russische troepen een hoogte geeft. Dit betekent dat de AFU een groot voordeel heeft bij het spotten en afvuren van artillerie vanaf die hoogten op Russische stellingen in het laagland. En als de Russische troepen langzaam door de stad oprukken, stellen die westelijke hoogten de AFU in staat hen te allen tijde in de gaten te houden en correct op hen te vuren, zelfs zonder het gebruik van drones, enz.

Een voorbeeld daarvan is het volgende van google maps:

Dit is een middelgrote hoogte net ten westen van Bakhmut op een AFU-positie, die op de stad kan neerkijken.

En een laatste opmerking: specifiek over waarom het laatste kwart van Bakhmut hardnekkiger blijkt dan de andere, en het langst duurt. Merk op dat dit rood omcirkelde gebied een klein “fort” van hoge flatgebouwen heeft, dat lijkt op dat van Ugledar, en er verantwoordelijk voor is dat Ugledar zo moeilijk te veroveren is. Het gebied heeft zelfs de bijnaam “citadel”.

De gebieden buiten dat mini-fort zijn allemaal laaggelegen woningen van één verdieping, die gemakkelijk zijn door te dringen. Maar dit kwadrant van hoge gebouwen stelt de AFU in staat om het te gebruiken als een fort, om dekking te zoeken, en ook om hoge mitrailleurs- en ATGM-nesten te maken in de bovenste verdiepingen, en om ze te gebruiken om vanaf grote hoogte te spotten, enz. Zo kunnen ze zich ook achter de gebouwen verbergen voor artillerie, wat ze in de andere wijken niet kunnen.

Dit is de omsingelde wijk die te zien is in deze nieuwe video:

Ook is er deze video van AFU rijdend door het puin van de laatste wijk:

Die is geolocaliseerd naar hier:

Dat is om u een idee te geven hoe het er van binnenuit uitziet in deze ‘citadel’ en hoe de AFU wordt beschermd door de omringende gebouwen.

Het andere grote nieuws zijn de aanhoudende geruchten over het Oekraïense offensief. Hier zijn er een paar van de afgelopen twee dagen.

Rybar meldt concentratie van troepen op de rechteroever van de Dnjepr bij Kherson (westkant). Er is ook nieuws van “Two Majors” (een van de topzenders) dat er in de door Oekraïne gecontroleerde stad Zaporozhye een stadsbrede oproep is gedaan voor de inzameling van alle bloedgroepen in alle stadsmedia en publieke kanalen:

In de stad is een noodinzameling van alle bloedgroepen aangekondigd. Nu hebben we die nodig. Het was vrijdag. Op zaterdag en zondag in alle stadspublieken en media. Ze vragen iedereen uit de fabrieken die niet betrokken is om te komen afgeven. 08/05/23, vanaf 09.00 uur tot de “laatste klant”. Tegelijkertijd waren er de afgelopen dagen geen bijzonder massale toestroom van gewonden.

Ook lijken mensen in de stad nieuwe groepen huurlingen of nationalistische militanten, zoals het Azov-bataljon, te hebben gezien.

Volgens berichten is een van de belangrijkste doelstellingen van het nieuwe offensief dat de AFU de kerncentrale Energodar inneemt. Ik denk dat dit een van die doelstellingen is met een grote kosten-batenverhouding voor de AFU, want technisch gezien is het niet zo moeilijk om die te veroveren, aangezien ze vlak aan het water ligt en er geen tientallen kilometers grondgebied voor hoeft te worden bevrijd. En het is een belangrijk genoeg item om alleen al door het in te nemen bijna het hele offensief tot “overwinning” te verklaren. Het zou op zijn minst een grote psychologische overwinning zijn en Oekraïne veel nieuwe chantagemogelijkheden bieden ten opzichte van Rusland, met inbegrip van mogelijke nucleaire valse vlaggen, enz.

De operatie wordt ontwikkeld door de Britse inlichtingendienst en de SBU, zodat de details tot het laatste moment geheim blijven. De belangrijkste taak is om de kerncentrale in te nemen en daar voet aan de grond te krijgen, wat zal helpen om een steunpunt te creëren op de linkeroever van de Dnjepr.

Nog een gerucht van het Russische Telegramkanaal Romanov_Lite:

Telefoons worden afgenomen van de militairen van de vijand – ze krijgen walkietalkies. Kondigen gereedheid aan om in twee dagen op te rukken.

Maar bovengenoemd kanaal heeft ook eerder valse startinformatie gegeven over de lancering van Russische offensieven, dus dit is geenszins definitief, hoewel hij wel connecties heeft met frontlinieoperators van het Russische leger.

Er is ook dit gerucht, in tegendeel:

Onze bron in de OP zei dat Syrsky op het hoofdkwartier het tegenoffensief opnieuw heeft uitgesteld, het weer is dramatisch veranderd en er wordt opnieuw regen beloofd in de buurt van Bakhmut. De commandant van de grondtroepen is ervan overtuigd dat Russische klimaatwapens achter de scherpe weersverandering en een abnormaal regenachtig voorjaar in Oost-Oekraïne zitten.

En er is een nieuwe reeks krantenkoppen van westerse MSM en politieke figuren die het offensief in twijfel trekken of pleiten voor lagere verwachtingen.

De Tsjechische president Petr Pavel drong er bij Oekraïne op aan “niet overhaast” een tegenoffensief in te zetten om de onvermijdelijke zware verliezen te vermijden. Cruciaal is volgens hem dat Oekraïne maar één kans krijgt:

De Tsjechische president Petr Pavel drong er bij Oekraïne op aan zich niet te haasten in een tegenoffensief om vreselijke verliezen te voorkomen, en te begrijpen dat als ze verliezen, er dit jaar geen tweede kans komt. Deze gedachten verwoordde hij in een interview met The Guardian.

Pavel zei dat hij de Oekraïense autoriteiten vorige week tijdens een ontmoeting met de Oekraïense premier Denys Shmygal heeft gewaarschuwd voor overhaaste stappen. Volgens de Tsjechische leider zijn er krachten die Kiev onder druk willen zetten om resultaten te laten zien.

Hij voegde eraan toe dat Oekraïne, ongeacht de sterkte van zijn strijdkrachten, onvermijdelijk “verschrikkelijke verliezen” zal lijden, in verband waarmee Kiev zich het mislukken van het tegenoffensief niet kan veroorloven. “Want het tegenoffensief vergt veel middelen in termen van bemanning, munitielogistiek, brandstoffinanciering. Er komt dit jaar maar één poging, dus die moet succesvol zijn,” zei Pavel.

Hij was ook van mening dat de Europese Unie moet onderhandelen over de aankoop van granaten, ook met landen waarmee de EU moeilijke betrekkingen heeft ontwikkeld. Tegelijkertijd drong Pavel er bij het Westen op aan zich voor te bereiden op het feit dat Oekraïne in het conflict met Rusland niet allemaal de verklaarde doelen zal kunnen bereiken.

“Ik denk dat we alles in het werk moeten stellen om de Oekraïners te inspireren en hen te helpen slagen. Maar intern moeten we ook voorbereid zijn op andere onvoorziene omstandigheden,” zei de Tsjechische president.

De Washington Post publiceerde eveneens een waarschuwende noot van de Oekraïense minister van Defensie Reznikov, die zei dat de meeste mensen op iets “groots” wachten en hun verwachtingen niet moeten overspannen:

“De meeste mensen wachten op iets groots, wat kan leiden tot emotionele teleurstelling. Mijn westerse partners hebben me gezegd dat ze nu het volgende voorbeeld van succes nodig hebben, omdat we dat aan onze volkeren moeten laten zien… Maar ik kan u niet zeggen wat de omvang van dat succes zal zijn. Tien kilometer, 30 kilometer, 100 kilometer, 200 kilometer? Idealiter snijdt het offensief de achterste ketens van de Russische troepen door en vermindert het hun offensieve mogelijkheden.”

De vorige keer schreef ik hoe ik geloofde dat ze de doelpalen zullen verplaatsen, zodat ze “de overwinning kunnen uitroepen” door simpelweg een paar kilometer zuidelijker toe te slaan, waardoor Melitopol misschien binnen artilleriebereik komt, of zelfs minder.

  Rusland is gereed voor een rechtstreeks conflict als het Westen om Oekraïne wil vechten

Steeds meer westerse leiders stellen zich nu op in de richting van de onvermijdelijke vredesbesprekingen. Zelfs Henry Kissinger heeft zojuist in een nieuw interview verklaard dat China zal worden gebruikt om Rusland “tegen het einde van dit jaar” tot vredesbesprekingen te bewegen.

Dit is iets wat ik al lang heb voorspeld en waarover ik gisteravond nog heb geschreven in het commentaargedeelte van het vorige artikel. Het plan van de VS is om een aantal economische pressiemiddelen te gebruiken tegen allemaal belangrijke bondgenoten van Rusland om Rusland aan de onderhandelingstafel te krijgen. Zij zullen hetzelfde doen met Oekraïne door het land een gezichtssparende uitweg te bieden door te beloven hen massaal te herbewapenen, de NAVO wortel voor hun neus te laten bungelen, en hen heimelijk te beloven dat zij later opnieuw vijandelijkheden mogen beginnen, vooral nadat de verkiezingen van 2024 zijn afgerond.

De VS bevinden zich nu in een wanhopige positie, aangezien al hun belangrijkste militaire functionarissen voorspellen dat de oorlog in Taiwan binnen twee jaar of minder zal beginnen, en zij moeten zich voorbereiden door de uitgeputte Amerikaanse voorraden, die allemaal worden opgeslokt in het zwarte gat dat Oekraïne is, massaal te herbewapenen. Het Amerikaanse WIC kan dit conflict niet veel langer aan.

Aan de andere kant is Rusland nog maar net bezig met economische groei. Niet alleen is de roebel deze week opnieuw gestegen ten opzichte van de dollar, terug naar ongeveer 76:

Maar vandaag werd bekend dat Rusland officieel is teruggekeerd in de top 10 van wereldeconomieën, gemeten naar het nominale BBP.

Natuurlijk weten we dat de Russische economie nog veel groter is dan dat, zoals blijkt uit mijn vorige artikel:

The Truth About Russia’s Economic Power: Is It Really as Small and Weak as the West Claims?

Voorwoord: Het volgende artikel is gebaseerd op een artikel dat ik eerder op de Saker heb gepubliceerd over deze exacte verjaardag, die naar mijn mening in het huidige klimaat steeds belangrijker wordt. Daarom heb ik besloten het grondig te herzien en bij te werken met de nieuwste gegevens, waarbij ik de lengte verdrievoudig, om het zo actueel mogelijk te maken. Ik geloof dat dit i…

Dit is echter slechts een bevestiging van de herstellende economische status van Rusland.

Op dit moment is er een massale luchtaanval op Oekraïne gaande. Sommige bronnen beweren dat het een van Ruslands grootste aanvallen ooit zou kunnen zijn. Maar dit toont aan dat de afgelopen week bijna dagelijks aanvallen zijn uitgevoerd op Oekraïense infrastructuur en posities. De huidige aanvallen maken naar verluidt gebruik van alles, van op zee afgevuurde Kalibrs tot Geran-drones en Tu-22m en Tu-95 gelanceerde raketten.

Veel gebieden werden getroffen, waaronder deze magazijnen in Odessa:

En deze Kievse hoogbouw beschadigd door Oekraïense AD (Air Defence):

En Wagner heeft naar verluidt tegelijk met deze aanvallen een grote aanval uitgevoerd:

▪️ “Terwijl jullie shaheds jullie daar aanvallen, zijn de Russen ons gaan bestormen,” schrijft een Oekraïense soldaat.

▪️”Ze hameren non-stop, nn 8 mei, ik denk dat we een helse dag tegemoet gaan,” schrijft een ander.

Eén rapport zegt dat hetzelfde spoorwegdepot waar dagen geleden nog Leopards werden gezien (waarvan ik een foto plaatste in een recent rapport) door raketten werd vernietigd. Ook de Zatoka brug, die Roemenië met Odessa verbindt, werd naar verluidt geraakt, hoewel er nog geen bevestiging is. Het treffen van een belangrijke infrastructuurbrug zou een grote stap vooruit zijn en zou kunnen betekenen dat de laatste reeks aanvallen van deze week grote bewegingen inluiden.

Zelensky leek dit te bevestigen in een nieuwe videoverklaring die hier te zien is, waarin hij verklaart dat er in mei en juni grote “nieuwe gebeurtenissen” zullen plaatsvinden.

Deze aanvallen zijn bijzonder belangrijk in het licht van de recente ontwikkelingen die wij hier hebben gevolgd met betrekking tot de droogte van de AD-raketten in Oekraïne. Bedenk dat deze naar verluidt zeer laag is, in die mate dat deskundigen hen openlijk zijn gaan aanmoedigen om te beginnen met “het doorlaten van enkele raketten”.

Dit werd natuurlijk voor het eerst bevestigd in de lekken van het Pentagon, waar een van de analyses van de CIA luidde dat Oekraïne niet alleen eind mei of juni door bijna alle AD-raketten heen zou zijn, maar dat zij zeer terughoudend zouden moeten opereren en op een gegeven moment zelfs zouden moeten stoppen met het activeren van alle “andere objecten dan TACAIR”. Dit betekent: alle kruisraketten, drones, enz. doorlaten, en alleen kostbare AD-raketten gebruiken tegen Russische tactische luchtmiddelen zoals straaljagers en jachtbommenwerpers.

Daarom scheppen sommigen aan AFU-zijde al twee dagen op dat een Amerikaanse Patriot-raket een Russische Kinzhal-hypersonische raket heeft neergeschoten. Maar het probleem is dat zelfs de opmerkingen van Twitter deze fraude op komische wijze “factchecken”, aangezien de eigen woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, Yuriy Ignat, heeft bevestigd dat er geen raket is neergeschoten.

En alleen een dwaas zou kunnen denken dat het wrak dat zij toonden een Kinzhal was; lijkt deze rioolbuis u op een Kinzhal?

Ja, die onderste foto is wat ze probeerden voor te stellen als een neergeschoten Kinzhal. Denkt u dat een raket met een snelheid van Mach 10 zo’n gat in de grond zou maken?

Over dat onderwerp, laten we het even hebben over HIMARs. Zoals sommigen zullen weten, ben ik een van de weinigen die vanaf het begin heeft beweerd dat Russische EW in staat is HIMAR-raketten te storen. Ik heb dit zelfs al meer dan een jaar geleden in mijn Saker-artikel beweerd, toen ik herhaaldelijk de toespraken van Dr. Philip Karber in West Point plaatste, waarin hij uit de eerste hand op de feitelijke Donbass-contactlijn uiteenzette hoe Russische EW zelfs de elektronische lonten van artilleriegranaten kan uitschakelen, waardoor ze al lang voordat ze de grond raken in flodders veranderen.

Maar critici en zelfbenoemde ‘deskundigen’ waren het niet met mij eens en zeiden dat HIMAR’s M31-raketten geavanceerde INS (Inertial Navigation System) hebben die de GPS-coördinaten zo kunnen opslaan dat zelfs als je de GPS stoort, de INS de raket naar zijn bestemming zal brengen. Dat is mogelijk, maar helaas is INS minder nauwkeurig naarmate de raket verder weg is gestoord. En nu ben ik in het gelijk gesteld, want een belangrijk nieuw CNN-artikel onthult precies wat ik al meer dan een jaar zeg:

Het artikel geeft verder toe:

De middellangeafstandsraketten werden geprezen als een game changer in het conflict…

Maar in de afgelopen maanden zijn de systemen steeds minder effectief geworden door de intensieve blokkering door de Russen, vertellen vijf Amerikaanse, Britse en Oekraïense bronnen aan CNN, waardoor Amerikaanse en Oekraïense functionarissen gedwongen werden manieren te vinden om de software van de HIMARS aan te passen om de voortschrijdende Russische storingspogingen tegen te gaan.

Zoals u ziet, hebben zelfs Britse en Amerikaanse bronnen bevestigd dat de Russische EW-storing de HIMAR’s in feite onbruikbaar heeft gemaakt.

“Het is een voortdurend kat-en-muisspel om een tegenmaatregel tegen de storing te vinden, aldus een functionaris van het Pentagon, om vervolgens door de Russen te worden tegengewerkt. En het is niet duidelijk hoe duurzaam dat spel op lange termijn is.

Verderop in het artikel bevestigen zij de woorden van Dr. Philip Karber (waar sommigen eerder om lachten):

GPS-storing kan andere “slimme” Amerikaanse munitie beïnvloeden, zoals de precisiegeleide Excalibur artilleriegranaten die worden afgevuurd door Howitzers en glijbommen die vanuit de lucht worden gedropt, JDAM’s genaamd. In het uitgelekte Pentagon-document wordt beschreven dat de JDAMS bijzonder gevoelig zijn voor de verstoring.

Vervolgens wordt toegegeven dat er geen andere oplossing is dan te proberen de Russische stoorzenders te vernietigen – veel succes:

Een Amerikaanse functionaris bevestigde dat de VS de Oekraïners heeft geadviseerd hoe zij Russische stoorzenders kunnen identificeren en vernietigen, aangezien er een beperkt aantal manieren is om HIMARS en hun raketten aan te passen.

Oekraïens eigen frontlijntroepen beschrijven de afnemende bruikbaarheid van de HIMARs:

Maar zelfs als ze werken, missen de HIMARS steeds vaker doelen, aldus een Oekraïense bron die op de hoogte is gebracht door drone-operators aan de frontlinies.

Een drone-piloot aan het oostfront beschreef de storing van de mobiele HIMARS als “aanzienlijk”, aldus de bron, iets wat hij in zijn gebied niet eerder had gezien dan in november vorig jaar, enkele maanden nadat de HIMARS aan het begin van de zomer voor het eerst in Oekraïne aankwamen.

Een andere drone-operator in de zuidelijke regio Kherson beweerde tegenover de bron dat de effectiviteit van HIMARS drastisch was afgenomen, maar waarschuwde dat ze nog steeds zeer noodzakelijk zijn en dat er nog steeds op wordt vertrouwd, maar niet meer zo dominant als vroeger.

Natuurlijk zijn de HIMAR’s altijd overgewaardeerd geweest, begraven in het vet van een ander MSM-artikel komt deze weinig geziene onthulling:

Overigens kan ik heel eenvoudig uitleggen waarom de HIMARs zo gemakkelijk vastlopen, in tegenstelling tot wat ‘deskundigen’ beweren dat onmogelijk zou moeten zijn dankzij de geavanceerde INS. Het INS slaat coördinaten op en “bouwt ze op” naarmate de raket dichter en dichter bij het doel komt. Dus ja, als u de GPS van de raket niet ver van het doel blokkeert, zal de INS voldoende precisie hebben opgebouwd om de rest van de weg te kunnen navigeren met behoud van een aanvaardbaar CEP.

Het probleem met HIMAR’s is echter dat zij uitsluitend worden gebruikt om zeer verafgelegen “achterobjecten” te treffen, geen frontale doelen. Wat betekent dat? Dat betekent dat de HIMAR-raket meer dan 50-80 km over Russisch grondgebied moet vliegen om iets in de achterhoede te raken, en gedurende die hele tijd kan hij worden gestoord door anti-GPS-systemen die daar zijn opgesteld, wat betekent dat de INS nog niet eens in de buurt komt van het opbouwen van een nauwkeurig geleidingsprofiel.

Het zou anders zijn als de HIMAR werd gebruikt om frontale doelen te raken. Dan zouden de Russische stoorzenders de raket pas beïnvloeden wanneer deze het doel nadert, wat betekent dat de INS tijdens de vlucht al lang een profiel heeft opgebouwd. Maar aangezien ze worden gebruikt om doelen achteraan te raken, moet de raket vele, vele tientallen kilometers over het Russische stoorgebied heen vliegen, gedurende welke tijd hij “in het donker” vliegt en geen goed INS-profiel kan opbouwen, aangezien INS aan nauwkeurigheid verliest naarmate hij langer moet vliegen zonder “correctie” van de GPS-eenheid.

Ik heb vanaf het begin tegen iedereen gezegd dat bijna elke zogenaamde inferioriteit of tekortkoming van het Russische leger sinds het begin van het conflict slechts het gevolg is van het feit dat de Russische troepen onder absolute onderbezetting hebben geopereerd. Ze hebben veel minder troepen ingezet dan iedereen dacht, 80-110k of zo, in plaats van de 200k (vóór de mobilisatie) die iedereen dacht. Dit geldt uiteraard voor alles, inclusief EW-operatoren, enz., wat betekent dat grote delen van de frontlijn niet beschermd waren.

  Seymour Hersh's Drie-eenheid van de Waarheid

Maar met de mobilisatie van Rusland konden zij eindelijk hun troepen op hetzelfde niveau brengen als de AFU, wat ook betekende dat er veel meer troepen in elektronische oorlogsbrigades zaten, wat noodzakelijkerwijs betekent dat er een veel dichtere dekking ontstaat waar nu de meest geavanceerde Amerikaanse wapens niet kunnen doordringen. Dit moet de VS doodsbang maken, want in een eventuele oorlog tussen de twee grootmachten is er nu direct bewijs dat veel van de meest geroemde wapens van de VS nutteloos zijn geworden. Het laatste overgebleven ‘icoon’ dat zou sneuvelen, zijn hun overhypte ‘stealth’-wapens.

Het lijkt erop dat hoe langer de tijd verstrijkt, hoe meer we uiteindelijk leren hoe vreselijk Amerikaanse wapens eigenlijk altijd al waren, en hoe overhyped al hun vroege ‘geclaimde successen’ eigenlijk waren. Vergeet bijvoorbeeld niet hoe verwoestend de Javelin in het begin van de oorlog werd aangekondigd, maar na bijna anderhalf jaar vechten is er geen enkel duidelijk beeldmateriaal dat ook maar één succesvolle Javelin-treffer laat zien.

En natuurlijk, zoals ik al eerder aan de kaak heb gesteld, bleek zelfs uit interne tests van het Amerikaanse leger dat de Javelin slechts 19% succes had:

Neem bijvoorbeeld dit officiële rapport van het leger van Fort Benning, waarin staat dat in de bestudeerde gevechten tussen de BGM-71 TOW, FGM-148 Javelin en AT-4 het effectieve slagingspercentage maar liefst 19% was.

Een paar laatste, ongelijksoortige dingen. De vorige keer heb ik bericht over het grote Pavlograd-complex dat door Russische aanvallen is vernietigd. Er zijn nu enkele satellietbeelden beschikbaar van de aanvallen, die meer details laten zien van de inslagen en de gevolgen:

Deze krater zou 30 meter diep zijn. En u kunt nu zien dat vele andere faciliteiten, kazematten, hangars, enz. werden verwoest. Niet alleen werd een belangrijke chemische productiefaciliteit vernietigd, maar er werd ook bevestigd dat een werkplaats voor ballistische raketten werd getroffen, die werd gebruikt voor de heimelijke productie van Oekraïense zelfgemaakte Grom-2 raketten.

Een interessant overzicht van de Russische Lancetinslagen tot nu toe:

Er is een afbeelding opgedoken van een mockup voor Ruslands versie van de JDAM van enkele jaren geleden op een militaire beurs. Dit is niet noodzakelijk de exacte kopie die ze nu gebruiken, maar het geeft een interessante kijk op wat Rusland in dit opzicht aan het ontwikkelen was en hoe de volledige UMPC (Universal Planning and Correction Module) die momenteel in gebruik is, er mogelijk uit zou kunnen zien:

Een interessante compilatie van alle bevestigde geëlimineerde buitenlandse huurlingen in Oekraïne: https://lostarmour.info/mercenaries

U zult die pagina moeten autotransporteren, maar er staan ~200 huurlingen op waarvan door middel van overlijdensberichten is bevestigd dat ze zijn omgekomen, waarbij ze zelfs per land zijn uitgesplitst (Georgië staat bovenaan). Er is echter ook deze “onbevestigde” lijst die veel meer laat zien:

En hier is een grafiek van dezelfde site als de eerste lijst, met als doel het totale aantal AFU-officieren te tonen die in de SMO zijn geliquideerd:

Wat interessant is, is hoe deze lijst de officiële MOD-slachtoffercijfers voor Oekraïne bevestigt. Als u ervan uitgaat dat de verliezen van de laagste soldaat evenredig zijn met de verliezen van de officieren, kunnen we als volgt rekenen. Laten we zeggen dat een kolonel een brigade leidt met 3000-5000 man, lt. kolonel een bataljon van 800, een kapitein een compagnie van 200.

358 verloren kapiteins x 200 = 71.600

141 verloren lt. kolonels x 800 = 112.800

69 verloren kolonels x 3000 (AFU-brigades zijn onderbemand) = 207.000

Kan dit ons een schatting geven van de AFU-verliezen? Wat denkt u?

Ik had het de vorige keer ook al gehad over de vele PMC-groepen in Oekraïne die voor de Russische kant opereerden. Hier is een handige grafiek die ik vond en die laat zien welke groepen dat zijn en met wie ze verbonden zijn:

Yahoo publiceerde een stuk met de volgende kop, zonder enig voorbehoud:

Hoofd van GUR, Budanov, toont trots zijn naakte terrorisme:

De Amerikaanse inlichtingendienst heeft de moord op Dugina toegeschreven aan de Oekraïense regering, maar niet specifiek aan de HUR. Gevraagd naar deze beschuldiging, zei Budanov: “Ga niet verder met dat onderwerp. Het enige wat ik wil zeggen is dat we Russen hebben gedood en dat we Russen zullen blijven doden, waar ook ter wereld, tot de volledige overwinning van Oekraïne.”

De CEO van Ruslands grootste wapenconcern, Rostec, zegt in deze video dat Rusland vorig jaar in totaal ~150 helikopters heeft geproduceerd, d.w.z. Ka-52’s, Mi-28’s, enz. en dit jaar zitten ze al op ~300. Dat zou u een idee moeten geven van hoezeer de Russische productie is toegenomen. Hij stelt ook dat de productie van Kinzhal hypersonische raketten eveneens is opgevoerd.

Ondertussen vertelt de Turkse minister Cavusoglu in deze video hoe de VS Turkije in het geheim smeekte om de Russische S-400 te overhandigen, zodat de VS die kon bestuderen en ombouwen, wat Turkije beleefd afwees.

Tot slot had ik het eerder over Strelkov gehad. Ik wilde er iets aan toevoegen: in het licht van bepaalde 2D-bloggers die Strelkov gebruiken als hun meest gezaghebbende bron om te “bewijzen” dat Rusland aan het verliezen is, dacht ik dat het verhelderend zou zijn om mensen eraan te herinneren hoe volstrekt lachwekkend Strelkovs nauwkeurigheid van voorspellingen is geweest. Hier zijn een paar van zijn ‘grootste hits’:

1. In 2016-2017 verklaarde hij dat Rusland zeker zou verliezen in Syrië. De Russische luchtmacht, zei hij, bleek nutteloos en was überhaupt niet in staat om enig initiatief te creëren (ondanks het feit dat het in zijn eentje het kalifaat van ISIS vernietigde).

2. Na het verlies in Syrië zei hij dat Poetin ten val zou worden gebracht en Rusland volledig zou instorten.

3. Maanden geleden verklaarde hij dat Bakhmut nooit door Rusland kon worden ingenomen en in feite na de winter weer in handen van de AFU zou vallen, omdat er voor Russische troepen geen mogelijkheid was om het in handen te houden na het ontdooien van de vorst.

Uit het artikel van maart 2023:

De Russische militaire blogger Igor Girkin heeft het belang van berichten dat Russische troepen Bakhmut hebben omsingeld gebagatelliseerd en betwijfelt of de stad Donetsk door Moskou kan worden vastgehouden.

4. In een interview hier zei hij enkele ongelooflijke dingen. Dat “de meerderheid van de Syrische bevolking niet loyaal is aan Assad”, en het grootste van allemaal: dat Assad zeker zal vallen en dat Rusland hem op geen enkele manier kan redden. Woops… over blunders gesproken.

Dit is het melkwegbrein dat sommige mensen gebruiken als hun gezaghebbende bron over de SMO? werkelijk?

De bovenstaande pagina zegt zelfs, dat nadat een lange tijd is verstreken en Strelkov’s voorspelling van de val van Assad en de ineenstorting van Rusland niet uitkwam, men wilde zien of hij excuses had voor zijn mislukte analyse. En, niet verrassend, zijn gezichtsreddende manoeuvre was dat hij eigenlijk al die tijd gelijk had. Ziet u, hij beschouwt de Russische operatie in Syrië gewoon als een “mislukking”, en zo blijft zijn “juiste analyse” overeind. Wow! Wat een manier om de doelpalen te verplaatsen.

Maar helaas, we zien opnieuw de leunstoelanalist Girkin, die de resultaten van de operatie als een “nederlaag” beschouwt en de reden ziet om “het ultimatum van het Westen aan Poetin” over te laten. Dat is, voor ons, ofwel catastrofale onwetendheid van eenvoudige feiten, ofwel schaamteloze manipulatie.

Dat bericht, gedateerd uit 2016, eindigt met de volgende slotverklaring over Strelkov:

Zelfs een korte analyse van de uitspraken van Strelkov-Girkin bevestigt dat iedereen zijn eigen competentieniveau heeft. En wanneer iemand probeert te handelen en daar overheen gaat, kan er iets heel onvasts uitkomen. Igor Strelkov, die, te oordelen naar de onderscheidingen, een uitstekende officier was in de Noord-Kaukasus en een effectieve commandant in Slavjansk, die goed geleerd had de militair-politieke situatie in Oekraïne te begrijpen, veranderde in een leunstoelanalist Igor Girkin, die het land een nederlaag voorspelde met de uitstraling van een orakel. Deze transformatie, zo niet degradatie, toont duidelijk aan dat iedereen zijn eigen zaken moet doen en moet praten over wat hij persoonlijk echt begrijpt. Dat is beter voor de openbare vrede en voor het persoonlijk gezag van een individuele deskundige.

Kortom, hij was al lang outed en bewezen een gruwelijke mislukking van een analist zo ver terug als de gebeurtenissen in Syrië in 2016. Nu speelt hij hetzelfde spelletje en voorspelt hij bij elke gelegenheid de “ineenstorting” van Rusland, en alleen de jongeren en kinderlijken, die de gebeurtenissen toen niet volgden, zouden hem nog serieus kunnen nemen. Toch zijn er nog steeds mensen die zich “analisten” noemen en die zijn “analyse” gebruiken als basis voor hun huidige berekeningen voor de SMO. Welnu, ik heb zelf voorspeld dat Rusland de VS in verlegenheid zou brengen in Syrië en ruim zou winnen, waardoor Assad een grote opleving in de regio zou krijgen: en ik had gelijk, dus hier ben ik. Ik stel mijn voorspellingen tegenover die van Girkin op de SMO elke dag van de week.

Het nieuws van vandaag.

En mijn voorspelling is dat het AFU-offensief een doodgeboren catastrofe wordt, en dat de VS en de NAVO dit najaar naar China zullen rennen om te smeken om een vredesaanbod.

In werkelijkheid denk ik dat de AFU zelfs nooit een offensief zal beginnen, daarom proberen ze het nu te bagatelliseren, en conditioneren ze ons langzaam om het terug te schroeven. De kans is groot dat ze gewoon doorgaan met hun verstoppertje spelen, een mol slaan, voorspel-stijl. Recon-by-fire wordt gebruikt als een vermomming om momentum en initiatief te “verkopen”, terwijl ze in werkelijkheid niets meer hebben, vooral omdat we hebben geleerd dat alle grote westerse landen het gebruik van de hoogwaardige westerse tanks al sterk hebben beperkt, met geheime achterdeurdeals die de AFU beperken tot het gebruik van de Challengers/Leopards/etc. in veilige “defensieve” rollen, zodat de dure westerse troep niet kan worden veroverd.

Welnu, de tijd is nabij. Ik denk dat we binnenkort zullen weten wat ze werkelijk nog hebben, en of ze de moed hebben om op 9 mei een grote aanval uit te voeren, zoals ze al zo lang dreigen te doen.

Ondertussen is dit wat de Amerikaanse defensie- en inlichtingendiensten doen, en hoe zij zich voorbereiden op een conflictrijke toekomst:


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De meest nepachtige PR-intensieve oorlog aller tijdenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBREAKING: Massale luchtaanval op Oekraïne nu (video’s, foto’s)
Volgend artikelStudie: Aantal sterfgevallen onder jonge piloten steeg explosief in 2021 – Hetzelfde jaar waarin Covid-prikken voor piloten verplicht werden gesteld
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Ik sluit me aan bij Simon want ben onder de indruk van dit werk van Frontnieuws.
  Gelukkig is dit soort sites, uniek in zijn soort, nog niet kaltgestelt.

 2. Wow wat een lap text met waarheid, deze Media en 2 meer die lees ik de rest negeer ik compleet, de zogenaamde leugen pers.

 3. Geweldige nieuwsgaring… absolute Topper..al zal ik het toch minstens 2 x moeten herlezen ✌️🇷🇺🤗..

 4. Pavel is gewoon een WEF puppet, wat een walgelijk commentaar. Oorlogshitser maar niet verwonderlijk in deze tijden.

 5. “Het laatste overgebleven ‘icoon’ dat zou sneuvelen, zijn hun overhypte ‘stealth’-wapens.”

  Ik zou hoogst verbaast wezen als stealth tegen de Russen zou blijken te werken.
  Ik schat de kansen van de welbekende sneeuwbal in de hel aanzienlijk hoger in…

 6. Als iemand hier ongeloofwaardig is dan is dat niet Prigozhin maar Simplicius, de auteur van dit artikel. Ten eerste omdat hij met zulke lange tirades komt tegen Prigozhin, na eerst te beweren dat er in deze zaak “niet veel meer over te zeggen lijkt” en dat de mensen die dat wel doen van de “sensationele clickbait” profiteren rond deze “vreemde episode”.
  Mij lijken de zorgen van Prigozhin juist wel authentiek en terecht. Sterker nog, ik vermoed dat Prigozhins problemen nog niet opgelost zijn met het aanstellen van Surovkin als contactpersoon. De haperende bevoorrading van de Wagners lijkt op een structureel (bureaucratisch?) obstakel binnen de Russische ministerie van defensie. Ik vrees dat er meer radicale maatregelen nodig zullen zijn om dit obstakel uit de weg te ruimen.
  Het is trouwens merkwaardig hoeveel Oekraïense bronnen Simplicius citeert om zijn verdenkingen tegen Prigozhin te ondersteunen. Sinds wanneer zijn deze bronnen voor ons geloofwaardig?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in