Pixabay

De afgelopen dagen is de internationale situatie gestabiliseerd van slecht tot verschrikkelijk, en daarom heb ik, omdat er niet veel verandert, geen verzoeken voor interviews van internationale omroepen gehad. Maar een paar ontwikkelingen om me heen hier in Brussel hebben me aan het denken gezet over een essay dat ik nu met de lezers wil delen, schrijft Gilbert Doctorow.

Opnieuw staat voor mij centraal hoe de Groene Agenda een ravage aanricht in de Europese levenskwaliteit en in de economie. In bredere zin is het probleem dat de Europese elites die de touwtjes in handen hebben, het konijnenhol van het ideologiegedreven beleid een paar meter verder zijn ingegaan dan hun Amerikaanse tegenhangers. De economische belangen van de middenklasse en de lagere klassen tellen niet mee. Het Bruto Binnenlands Product wordt als vanzelfsprekend beschouwd als je hier en daar maar genoeg met debetgeld gefinancierde subsidies rondgooit om bedrijfsleiders op te vrolijken. En we rollen verder richting het … Stenen Tijdperk.

Wat me op gang bracht was de aanblik van een paar kubieke meter gespleten boomstammen die me de weg versperden op het trottoir toen ik mijn caddy met boodschappen de heuvel op trok over het korte pad terug naar mijn huis. In het voorbijgaan ging een vrouw van middelbare leeftijd verder met het laden van deze boomstammen in plastic kratten om ze naar haar appartement te dragen.

Het dumpen van gekloofde boomstammen voor een huis heb ik een paar jaar geleden voor het laatst gezien, toen een vrachtwagen een halve lading, 10 kubieke meter, gekloofde berkenstammen deponeerde op de oprit van ons datsja-huis in Orlino, een gehucht 80 km ten zuiden van Sint Petersburg, Rusland. In die tijd kreeg elk huis in de gemeenschap dat ’s winters bewoond was zulke leveringen. Maar zelfs toen al werden sommige van onze buren aangesloten op het Gazprom-netwerk en gingen ze over op verwarming op aardgas.

Sinds het begin van de Speciale Militaire Operatie in Oekraïne en de Europese boycot van Russisch pijplijngas is de ‘vergassing’ van het Russische platteland een prioritaire taak geworden in opdracht van Vladimir Poetin. Een groot deel van het gas dat Europa niet langer afneemt, wordt nu gebruikt om de huizen van Russische plattelandsbewoners en provinciesteden te verwarmen.

  Japan zal naar verwachting meer dan een miljoen ton radioactief water in de Stille Oceaan dumpen

Zoals we weten, wordt nieuwe Russische gasproductiecapaciteit naar compressie-installaties geleid voor levering van LNG wereldwijd door zeetankers. Ik heb het nu uitsluitend over gas dat in Europees Rusland en West-Siberië werd geproduceerd voor Europese markten. Gas in het Verre Noorden was vanaf het begin bedoeld voor LNG-export. Gas in Oost-Siberië werd vanaf het begin geproduceerd voor de Chinese en andere Aziatische markten. Er moet nog steeds een verbindingspijpleiding worden aangelegd om het Russische pijpleidingennetwerk van de westelijke grenzen naar de Stille Oceaan te verenigen.

En wat zie ik nu in Brussel? Een eigenaar van een appartement in een gebouw dat duidelijk wordt bediend door een olie- of gasgestookte verwarming, gebruikt houtblokken voor de verwarming! Er is geen reden om verbaasd te zijn dat advertenties voor te koop of te huur staande woningen op de secundaire markt in Brussel ‘een werkende open haard’ vermelden als een punt van trots voor potentiële klanten. En esthetiek heeft niets te maken met deze keuze.

Deze nieuwe trend in de stad volgt ongeveer een jaar op de trend in de Brusselse voorsteden. Onze dochter, die een huis op 20 km van Brussel bezit, heeft een jaar geleden geïnvesteerd in een upgrade van haar open haard en heeft elke gelegenheid aangegrepen om hout te halen van bomen die door vrienden zijn omgehakt om deze winter warm te blijven.

De ironie van het lot wil dat het groene regime dat nu de macht deelt op gewestelijk en federaal niveau in België, toeziet op een verschuiving terug naar … het Stenen Tijdperk. En dat allemaal door de uitvoering van wrede sancties tegen Rusland vanwege zijn geschil met Oekraïne, dat op zijn beurt weer voortkwam uit een conflict over de structuur van de Europese veiligheid tussen Rusland en de NAVO. De Groenen behoorden tot de luidruchtigste Rusland-bashers, hoewel eerlijk gezegd bijna alle Belgische en Europese elites hierover dezelfde mening waren toegedaan. Een beetje gezond verstand en eigenbelang hadden de terugkeer naar het Stenen Tijdperk kunnen voorkomen, maar voor gezond verstand is geen plaats in ideologisch gedreven beleid.

  Nederland sluit zich aan bij Duitsland en laat "groene" agenda varen, start kolencentrales opnieuw op om in energiebehoeften te voorzien bij aanhoudende crisis

Van de internationale dimensie van onze ellende vandaag naar de strikt lokale dimensie, richten mijn gedachten zich op de verschrikkelijke effecten van de Groene Agenda op gewone burgers, als ik verder ga met de nieuwste eisen die worden opgelegd aan iedereen die een woning te koop zet in België of een aankoop overweegt. Ik denk aan het indienen van een certificaat van energieprestatie. De classificaties gaan van A, dat de kenmerken heeft van een hermetisch afgesloten graftombe, tot G, dat de kenmerken heeft van leven in de vrije natuur. Dat de plussen en minnen van het wonen in een hermetisch afgesloten tombe voor discussie vatbaar zijn, lijkt niemand te interesseren. Blijkbaar hebben onze elites niet gehoord over de levenscyclus van microscopische spinnen in onze huizen die een hekel hebben aan luchtstromen. En ze zijn vergeten of hebben nooit gelezen hoe onze 19e-eeuwse voorouders rotsvast geloofden in de gezondheidswaarde van open ramen.

De hele kwestie kwam plotseling onder mijn aandacht toen we besloten dat het tijd was om te ‘downsizen’ en te verhuizen van ons herenhuis in Brussel naar een appartement. De certificering (PEB, in het Frans) werd uitgevoerd en gisteren las ik de resultaten in een pdf-bestand dat vriendelijk werd doorgestuurd door onze makelaar. Natuurlijk kwam ons oude huis binnen op het niveau ‘G’ en de erkende schatter gaf een lange beschrijving van wat er moet gebeuren om onze ramen van dubbel glas te voorzien, zonder de regels voor het behoud van het oorspronkelijke uiterlijk van oude huizen te overtreden; hoe we de vloeren en plafonds moeten isoleren; hoe we de kleine elektrische boiler van 50 liter die het hele huis van warm water voorziet en die we een jaar geleden hebben gekocht, moeten vervangen door een nieuw apparaat dat werkt volgens ‘dynamische’ principes, enz. enz.

Al zijn aanbevelingen zijn in overeenstemming met het overheidsbeleid dat is ingevoerd om het energieverbruik te verminderen, ongeacht de kapitaalkosten voor huiseigenaren. Volgens mij zou het vijftig jaar of meer duren om de kosten die je zou maken als je de aanbevelingen van de PEB-specialist opvolgt, terug te verdienen door jaarlijkse besparingen op verwarmings- en elektriciteitskosten.

  Forbes censureert excuus van prijswinnende milieukundige voor drie decennia 'Klimaatschrik' - Dus hier is het

Hoewel de echte wereld niets te maken heeft met deze regelgeving, is de realiteit dat wij bescheiden mensen een schijntje aan stookolierekeningen hebben betaald omdat ons oude huis hele dikke bakstenen muren heeft en omdat we een rijtjeshuis zijn en slechts twee gevels blootstaan aan de elementen. Ja, we hebben grote ramen, die zorgen voor de ‘helderheid’ die een positief kenmerk is in de beschrijving van het huis aan potentiële kopers. Ja, het zijn ramen met enkel glas. Maar, en dit is een ‘maar’ die geen rol speelt in de schattingen, de grootste ramen, zoals bijvoorbeeld die in de ‘jardin d’hiver’ kamer die uitkijkt op de kleine tuin, zijn uitgerust met de houten luiken die je ’s nachts kunt laten zakken voor geluids- en warmte-isolatie. Deze luiken waren in heel Frankrijk de norm ten tijde van de bouw in 1895.

Ik ga hier niet verder op in. Mijn punt is simpel: het is niet alleen in Duitsland dat huiseigenaren in opstand komen tegen de door de Groenen opgelegde regels voor huisverwarming en de overstap naar warmtepompen. Hier in België worden dezelfde vreselijke uitgaven opgelegd aan huiseigenaren in andere gebieden, inclusief, tussen haakjes, het aanmoedigen van de installatie van zonnepanelen op daken, zonder rekening te houden met het voor de hand liggende klimatologische feit dat we een groot aantal bewolkte en regenachtige dagen hebben.

En nu, te midden van deze schijnheilige beleidsvorming ten gunste van goede isolatie van huizen en schone energieverwarming, zie ik om me heen dat het verwarmen met houtblokken uit het Stenen Tijdperk terrein wint omdat mensen proberen warm te blijven zonder failliet te gaan.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

KLIMAAT DOSSIER

Britten die het niet eens zijn met de “klimaatcrisis” worden naar de gevangenis gestuurdVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelStemmen in een godvergeten gat: De verkiezingen in Nederland
Volgend artikelWorld Economic Forum naakt uitgekleed
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

16 REACTIES

 1. o je kan een allesbrander aanschaffen en er van alles ingooien banken uit het park huisvuil schoenen kleding opengebroken huizen straat meubileer echt hoor alles brand autobanden enz

 2. Ik had anderhalf jaar geleden een warmtepomp besteld alleen de levering duurde veel te lang. Ik heb de bestelling toen opgezegd en een houtkachel aangeschaft. Ik heb hier nog nooit spijt van gehad Kom maar zeker als ik hoor Hoeveel problemen zijn met de warmtepompen.

 3. die frontlinie is om zeep… zelfs de Russen dachten dat het nog even kon duren…😁♥️♥️🇷🇺🌹‼️‼️‼️

 4. Timmermans is de grootste vervuiler. In zijn biomassacentrales worden bomen verstookt. Bomen die vanuit de hele wereld op vrachtauto’s, boten en schepen naar Europa komen om verbrand te worden. Volgens Frans is dat groen. Vrede met Rusland en het schone aardgas voor een dubbeltje dat is wat het volk wilt.

 5. Dieselauto’s mogen over iets meer dan 1 jaar de binnensteden niet meer in….dit is de genade klap voor het MKB…ondernemers stop er mee, nu het nog kan en je zaak nog iets waard is!!! BIZAR en de domme groene trein rijd zichzelf uiteindelijk volledig te barsten!!!

  • Djennis november 19, 2023 Bij 07:28

   Goed advies Djennis.Zo is dat,consolideren.Het gaat er voor hen zeker niet beter op worden.
   De klimaathysterie begint bizarre vormen aan te nemen nu kinderen op school te horen krijgen dat de aarde vergaat!
   De aadre vergaat niet,de mensheid.Niet dat ik dat zo erg zou vinden.Zo bijzonder goed heeft de mens zich de afgelopen 2 eeuwen niet gedragen,zo trots ben ik nou ook niet om mens te zijn,als ik zie waar mijn soortgenoten toe in staat zijn.
   Nou wat anders,ik mag graag naar het ontstaan van de aarde en geschiedenis onderzoeken.
   Bepaalde wetenschappers maakten de opmerking dat we uit een IJStijd geraken,de noordpool en de zuidpool kats bevroren.
   In eerdere perioden van de aarde heeft de aarde ijstijden meegemaakt EN periodes van tropische warmte.
   1000 jaar geleden vonden de vikingen (Denen) Groenland!
   Waarom denk je dat ze het Groenland noemden?
   Ook zijn er fossiele plantenresten gevonden op antarctica.
   Ik heb er geen problemen mee hoor.
   Plantje hier meerbeestje daar minder.
   99 % van alle diersoorten is uitgestorven op aarde,erg he?
   Maar de geopolitieke verandering die word nu echt interessant.
   Als de noordelijke ijszee ontdooit(en dat doet ze),komen de noordelijke vaarroutes vrij,+ een heleboel landbouwgrond.
   Winwin voor Rusland.De aarde vergaat niet,we zullen alleen wat meer migratie krijgen.
   Meer geld,meer winst voor Rusland.China zal er ook wel willen varen dunkt me.
   Waar kun je een nucleaire ijsbreker nog meer voor gebruiken want straks heb je ze niet meer nodig.
   Mobiele kerncerntrale!

 6. Ja, ik ben ook zo eentje. Verwarm voor de eerste keer sinds 1 oktober met een houtkachel. Het vraagt wel een pak extra werk, maar het kost dan weer niks. Ik geloof dat het gedoe, ook met elektrische auto’s, te maken heeft omdat de E.U. geen grondstoffen heeft en de tijd van goedkoop te roven voorbij is. Dat wordt ons dan gepresenteerd als “voor de planeet te redden”.

 7. Al dat zogenaamde groene beleid is er om ons financieel kaal te plukken. Al die zogenaamde groene energie vormen zijn alle onrendabel en verschrikkelijk milieu vernietigend in gebruik. Dat komt omdat het groene beleid op een ideologie berust en een ideologie berust op een illusie/idee/waanvoorstelling. Dan behoeft men geen rekening te houden met de werkelijkheid, zolang het op papier enigszins geloofwaardig overkomt voor de onwetende burger. Daarom worden alle kritische vragen/geluiden weg gecensureerd in de staatspropaganda. Zodat het net lijkt alsof.

 8. Dank u Rusland om de aarde te vergroenen….
  Moeder natuur merkte immers dat de atmosferische CO2 waarden stelselmatig zakten in de loop van de honderden miljoenen jaren geschiedenis van het leven op aarde.
  Tot op een punt juist voor de industriële revolutie dat die atmosferische waarden gezakt waren tot een gevaarlijk laag punt in de buurt van 200 ppm, vanaf 200 ppm beginnen planten immers af te sterven , vanaf 150 ppm kan geen enkele plant meer leven en is het gedaan met het leven op aarde.
  Daarom bracht de vooruitziende moeder aarde zo’n 200000 jaar geleden de homo sapiens op het toneel die uiteindelijk evolueerde tot de soort die slim genoeg was om de de in de grond gekapselde CO2 onder de vorm van aardolie, aardgas en steenkool terug in de atmosfeer te brengen door de energie die het bevat er aan te onttrekken door verbranding van die fossiele brandstoffen.
  Het bijkomende gunstige effect daarvan is dat de CO2 die er in vervat zit terug ter beschikking wordt gesteld van alle plantaardige leven die er van af hangt.
  Het is de taak van de mens op aarde om de levensbelangrijke CO2 terug in de atmosfeer te brengen.
  De natuurlijk wijze waarop CO2 voorheen in de atmosfeer terecht kwam door vulkanische activiteit is door het afkoelen van de aarde doorheen de miljoenen jaren alleen maar afgenomen tot op vandaag waar er nu maar circa 44 enigzins actieve vulkanen overblijven.
  Ik probeer mijn CO2 uitstoot daarom maximaal te vergroten om te compenseren voor de rampzalige reducties opgelegd door de criminele overheden . Ze bedreigen werkelijk het leven op aarde….
  Wie doet er mee ?

 9. Iedereen die ik ken, en niet ken, verwarmt nu met electrische kachels.
  Geen wonder dat er steeds stroomstoringen zijn..
  In Almere nieuwe wijk waar nog helemaal geen stroom is..en ook niet komen kan..doodgewoon omdat er stroom ís!
  Ik zou maar liever niet afhankelijk zijn van stroom..en dus warmtepompen!
  Hier in 6 week 4x stroomstoring.
  Blij met mn houtkachel idd. Kan ik ook nog op koken .
  Waarom worden warmtepompen zo gepromoot als er 1: niet genoeg stroom s..en 2: als die pompen zóveel stroom gebruiken dat het minstens 7 jaar of langer duurt voor je hem er uit hebt.
  De prijs van gas nam een vlucht maar de prijs van rlectra gaat dat zéker ook doen.
  Ondanks duizenden windmolens en duizenden hectares zonneparken.
  Als het mistig weer is leveren die niets op. Is het winderig en zonnig, dan is er teveel stroom en weet men er geen raad mee. De omvormers van woonhuizen worden dan op afstand uitgezet. Je zult maar je auto rond die tijd opladen..
  Radar besteedde er een item aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in