Rusland reageert op censuur in social media: dreigt Facebook en kornuiten te blokkeren

0
571

Rusland wil zich op zijn territorium verdedigen tegen censuur door sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en YouTube, die in toenemende mate “waarschuwen” tegen Russische media of opdringerige gebruikers-beleringen aanbrengen. Slachtoffers van de censuur zijn bij voorkeur Russische nieuwssites zoals Russia Today, RIA Novosti of Crimea 24.

De Russische regering werkt daarom aan een wet die tot doel heeft buitenlandse platforms op het grondgebied van de Russische Federatie te blokkeren als reactie op de discriminatie van Russische nieuwssites in het buitenland.

Platforms als Facebook, Twitter en YouTube worden expliciet genoemd in de toelichting bij het nieuwe wetsontwerp, dat vorige week in de Doema ter discussie is gesteld.

Sinds april 2020 zijn een twintigtal van dergelijke censuurzaken het onderwerp geweest van klachten van Russia Today, RIA Novosti en Crimea 24. Ze zijn het resultaat van regels die in 2020 zijn ingevoerd op Twitter en Facebook en in 2018 op YouTube.

Alle drie de platforms publiceren “waarschuwingen” in de profielen van Russische staatsnieuwsagentschappen en verminderen hun zichtbaarheid door hun inhoud te verwijderen uit de aanbevelingsalgoritmen. Russische wetgevers noemen deze regels “onredelijke beperkingen”.

Na verkrachtingen: “Twitter tolereert racisme tegen blanken”

Tucker Carlson over uitrol Covid-vaccin: "Massa's steunbetuigingen van beroemdheden, niet veel wetenschap"

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here