De Oekraïners zijn geneigd te geloven dat niet alleen Rusland, maar ook hun eigen regering, de VS en de NAVO de schuld voor het conflict in hun land moeten delen, zo heeft een recente opiniepeiling uitgewezen.

De enquête, die tussen 9 en 13 juni telefonisch werd gehouden onder 1.005 Oekraïners, werd uitgevoerd door het National Opinion Research Center van de Universiteit van Chicago en betaald door de Wall Street Journal.

De deelnemers waren eensgezind over de rol van Rusland in het conflict, waarbij 82% zei dat het land “een grote mate van verantwoordelijkheid” draagt nadat het op 24 februari zijn troepen naar Oekraïne heeft gestuurd. Slechts 9% vond dat Moskou niets te verwijten viel.

De opiniepeiling maakte echter duidelijk dat de meeste Oekraïners het niet eens lijken te zijn met het verhaal van president Volodymyr Zelensky en zijn westerse medestanders dat de militaire operatie van Moskou in hun land een niet-uitgelokte agressie was.

Maar liefst 70% van de ondervraagden zei dat de acties van de Oekraïense regering ook hebben bijgedragen tot het uitbreken van het conflict, en 47% wees Kiev daarvoor “een grote mate van verantwoordelijkheid” toe.

De VS, die de regering van Zelensky tijdens de militaire operatie van Rusland miljarden dollars aan militaire en economische hulp hebben gegeven, werden door 58% als de boosdoener bestempeld. Volgens 26% van de ondervraagden dragen de Amerikanen “een grote mate van verantwoordelijkheid” voor de huidige stand van zaken.

De Oekraïners beoordeelden de rol van het door de VS geleide NAVO-blok op dezelfde manier als die van Washington, met een verschil van slechts een paar procentpunten. De uitbreiding van de NAVO naar het oosten en de plannen om Oekraïne lid van het bondgenootschap te maken zijn door Moskou bestempeld als een bedreiging van de nationale veiligheid en als een van de belangrijkste redenen voor zijn offensief genoemd.

  De Amerikaanse export van Patriot raketten naar Oekraïne is vooral een public relations-oefening

Een andere reden die de Russische autoriteiten aanvoerden was de noodzaak om Oekraïne te “denazificeren”, maar slechts 35% van de ondervraagden zei te denken dat de “ultrarechtse nationalisten” van het land een rol te spelen hadden in het uitlokken van het conflict.

Ondanks de gestage opmars van Rusland in Donbass, leken de Oekraïners optimistisch te zijn over de algemene uitkomst van de gevechten.

Slechts 6% zei dat het “uiterst” of “zeer waarschijnlijk” was dat Moskou alle gebieden die het nu in Donbass en Zuid-Oekraïne controleert, zou kunnen behouden als er een staakt-het-vuren komt.

Volgens 66% van de ondervraagden zal Kiev uiteindelijk al zijn verloren land terugwinnen, en zal alles weer normaal worden.

Rusland heeft vier maanden geleden troepen naar Oekraïne gestuurd, onder verwijzing naar het feit dat Kiev de akkoorden van Minsk, die bedoeld zijn om de regio’s Donetsk en Lugansk een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven, niet uitvoert. De protocollen, bemiddeld door Duitsland en Frankrijk, werden voor het eerst ondertekend in 2014. De voormalige Oekraïense president Petro Porosjenko heeft sindsdien toegegeven dat het hoofddoel van Kiev was om het staakt-het-vuren te gebruiken om tijd te winnen en “machtige strijdkrachten te creëren.”

In februari 2022 erkende het Kremlin de Donbass-republieken als onafhankelijke staten en eiste het dat Oekraïne zich officieel tot neutraal land zou verklaren dat zich nooit bij een westers militair blok zal aansluiten.

Via RT & Veteranstoday.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zelensky, die in een T-shirt verschijnt na een dag gruweldaden te hebben begaan, kondigt aan dat hij Donbass en de Krim zal terugnemenVolg Frontnieuws op Telegram

  Zwitsers bedrijf onthult versterkte luxe bunkers ontworpen voor de apocalyps

Lees meer over:

Vorig artikelDr. Rima Laibow: Mondiale elites elimineren 90 procent van de wereldbevolking om aan de macht te komen
Volgend artikel“Geen rechtvaardiging maar een provocatie”: Chomsky over de grondoorzaken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

  1. Bijna goed. Wie hebben die figuren aan de macht geholpen via verkiezingen? Juist de bevolking zelf; zij stemden.

    Boontje krijgt zijn loontje

  2. Ja daarom een algehele stop met asielzoekers en anderen opvangen in dit zeer kleine land, te weinig grond en te weinig huizen en teveel migranten ,die zich ook maar moeizaam aanpassen, Nee ,daar hebben we een zogenaamd algeheel belang bij,want Nederland wil zich overal mee bemoeien tot aan Rusland aan toe.Kwasi mondiaal sociaal gedrag,terwijl de problemen van de grote armoede in dit land en te weinig sociale woningen extreme huurprijzen en idiote energie prijzen ,gewoon genegeert worden.. want eerste plaats komt buitenlanders binnen halen en opvangen op klapbedjes en 10 jaar papierellende. en die buitenlanders zijn over algemeen zeer vruchtbaar en maken gemiddeld 5-10 kindjes per gezin.. en nog steeds te weinig woningen.
    Ook zo leuk ,alle nieuwe woningen gaan eerst naar de statushouders en de gemeenten moeten het maar ff zelf uitzoek en de opvang inrichten> wat een slappe lul beleid… er is geen eens geld voor de armen uit Nederland zelf!!! Bijna geen een politieke partij die hier gehoor aangeeft,want dan moeten ze daadkracht tonen.. dan maar de boeren pesten met een mislukt stikstof beleid…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in