© Kremlin

President Vladimir Poetin heeft tijdens het Oostelijk Economisch Forum in Vladivostok, in het Verre Oosten van Rusland, een lange toespraak gehouden. Hij gaf onder andere commentaar op de zich ontvouwende crisis in de wereldeconomie, die hij toeschreef aan de kortzichtigheid van de westerse elites. Volgens Poetin proberen zij zich vast te klampen aan de wereldmacht, terwijl die uit hun handen glipt, schrijft RT.

Hieronder volgen enkele van de belangrijkste punten die Poetin in zijn toespraak naar voren bracht.

De westerse dominantie is tanende

De wereld staat voor ernstige economische uitdagingen, en in tegenstelling tot de gevolgen van de Covid-19 pandemie, is de huidige beroering het resultaat van bewuste beslissingen van westerse naties, zei Poetin. Het Westen heeft de “sanctiekoorts” te pakken gekregen toen het andere naties zijn wil wilde opleggen.

Volgens de president is dit weliswaar niets nieuws, maar onderscheidt de huidige situatie zich door bijzondere omstandigheden – de VS verliezen hun dominantie in de wereldeconomie en -politiek, een “tektonische verschuiving” die de Westerse elites niet willen erkennen.

Elites zijn aan het “tergen”

“De westerse naties willen de oude wereldorde in stand houden, waarvan alleen zij profiteren, om iedereen de ‘regels’ te laten volgen die zij zelf hebben uitgevonden en die zij regelmatig breken of in hun voordeel veranderen,” zei Poetin.

Weerstand van andere naties “brengt de Westerse elites ertoe om te ’tergen’ en kortzichtige onbezonnen beslissingen te nemen die van invloed zijn op de veiligheid, de politiek en de economie in de wereld”, voegde hij eraan toe.

Westerse leiders staan “los” van hun volk

  De totale nederlaag van Oekraïne komt in zicht

Het beleid van de leiders van de VS en hun bondgenoten druist in tegen de belangen van de bevolking, die zij geacht worden te beschermen – daaruit blijkt dat de westerse elites “los staan van hun eigen volk,” aldus Poetin.

De regeringen van de EU zijn een goed voorbeeld – zij hebben besloten hun economieën los te koppelen van Rusland, en ontzeggen hun bedrijven betaalbare energie en toegang tot de Russische markt, waardoor zij niet kunnen concurreren, zei hij.

Poetin voorspelde dat Amerikaanse bedrijven de leiding zullen nemen om de marktaandelen van in de EU gevestigde bedrijven als gevolg daarvan te veroveren. “Wanneer [de Amerikanen] hun belangen nastreven, beperken zij zich niet en deinzen nergens voor terug.”

Het Westen bedriegt arme naties

De wereldwijde economische crisis zal kwetsbare naties het ergst treffen, aldus de president – voor velen is het een situatie van leven en dood, omdat verarmde landen geen cruciale producten meer zullen kunnen kopen.

Intussen doen de westerse naties alsof ze willen helpen, terwijl ze alleen maar doen wat in hun eigen belang is, zoals volgens Poetin blijkt uit de graanexportdeal met Oekraïne. Rusland stemde ermee in om schepen geladen met graan te helpen om de Oekraïense havens te verlaten in het kader van een regeling die in juli door Turkije en de VN bemiddeld werd. De meeste schepen zijn echter naar EU-landen gegaan in plaats van naar worstelende landen, zei de president.

“Slechts twee van de 87 schepen werden [in Oekraïne] geladen in het kader van het Voedselprogramma van de VN, dat werkt om hulp te verlenen aan noodlijdende landen… slechts 3% die naar ontwikkelingslanden werd gestuurd.”

Volgens Poetin hebben de westerse naties tientallen jaren en zelfs eeuwen ervaring met het plunderen van koloniën, en hanteren zij vandaag dezelfde aanpak. Om humanitaire rampen te voorkomen, stelt Rusland voor de bestemmingen voor Oekraïens graan te wijzigen om de situatie te veranderen.

  FvD: "Wereldgezondheidsorganisatie is bezig met de Grote Reset" (Video, Nederlands transcript)

Rusland doorstaat de sancties

Rusland verwerkt de schade van de “economische, financiële en technologische agressie” van het Westen betrekkelijk goed, zei Poetin. Hij merkte op dat het financiële systeem van het land gestabiliseerd is, dat de inflatie daalt, en dat de werkloosheid op een recordlaagte staat.

Sommige bedrijven zijn inderdaad gekwetst, vooral die waarvan de zaken op de een of andere manier van Europa afhangen, zei hij. De Russische regering beschikt over mechanismen om hen te steunen.

Aziatische naties willen samenwerking

De meeste landen in de regio Azië-Stille Oceaan (APAC) verwerpen “de destructieve logica van sancties” en willen de handelsbetrekkingen en de economische groei bevorderen ten voordele van hun bevolking, zei Poetin. Rusland waardeert spelers die zijn houding tegenover nationale soevereiniteit delen. De overvloed van dit soort landen in APAC is “zijn grote concurrentievoordeel” en een bron van ontwikkeling op lange termijn.

Rusland is het conflict in Oekraïne niet begonnen

Op de vraag van de gastheer naar commentaar op de manier waarop de crisis in Oekraïne Rusland heeft getroffen, herhaalde hij het standpunt van Moskou dat het conflict het land is opgedrongen.

“Wij zijn niets begonnen in termen van militaire actie. Wij proberen het te beëindigen. De militaire actie is begonnen in 2014, na een gewapende staatsgreep in Oekraïne door degenen die geen normale ontwikkeling wilden en hun eigen volk wilden onderwerpen, door de ene militaire actie na de andere uit te voeren, en de burgers van Donbass acht jaar lang aan genocide te onderwerpen.”

Rusland besloot acht jaar later om militair geweld te gebruiken. Dat was een morele verplichting tegenover de bevolking van Donbass, die Moskou niet met vreedzame middelen kon beschermen, zei Poetin. Uiteindelijk zal Rusland sterker uit het conflict komen, zowel in eigen land als internationaal, voegde hij eraan toe.

  Analyse: Europeanen zullen alleen nog maar voedsel en energie kunnen kopen, en niets anders

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Westerse media en militaire analisten nog steeds verdwaasd en verward over de oorlog in Oekraïne


Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEU will Energie-Lockdown – Von der Leyen: „Flatten the curve“
Volgend artikelChinezen zonder PCR-test slapen op straat: hun wordt de toegang tot hun woningen geweigerd
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

13 REACTIES

 1. Putin is simpelweg een KGB’er in schaapsvacht en hij wordt gebruikt om de doelen van het Westen – waar hij ogenschijnlijk zo tegenaan schopt – gewoon uit te voeren via het WEF. De opbrengsten uit olie en gas verrijken alleen hemzelf en zijn slaafse ‘oligarchen’ maar de burger merkt er maar weinig van. Via propaganda (‘active measures’, een KGB methode uit de oude USSR om de zachte hersens van o.a. westerlingen te masseren) heeft hij ook velen binnen de zgn. alternatieve media bij de ballen zoals deze website. En als je dit zo fijn vind, wel, dan zou ik adviseren om af te reizen naar het paradijs dat Rusland heet. Maar het is natuurlijk gemakkelijker n veiliger om vanuit de luie stoel met bier en popcorn in de hand, je eigen habitat af te zeiken.

  • Ja, wat schiet Putin ermee op als het “Westen” gedecimeerd is en in armoe leeft? Ik zie het voordeel voor Rusland niet, in tegendeel juist. Ik sta 100% achter Putin totdat iemand met keihard bewijs komt dat hij fout bezig is.

  • Daar al eens geweest, Jan? Ken je veel doorsnee Russen die daar hun leven leiden? Heb je ervaring met de vrijheden of verboden/beperkingen in dat land? Ja, jouw habitat zeik ik zeker af want heb lang genoeg in het kikkerlandje gewoond om daar een gedegen oordeel over te kunnen vellen. Vervolgens mijn jaren in het buitenland, in de VS, EU en enige tijd in UA. Heb genoeg gezien en meegemaakt om een boekje of wat te kunnen schrijven.

   Als de RF al een WEF land is, is dat zeker een laatkomer waar zeker nog hoop is op afwending, maar landen zoals NL en de landen er om heen (DE, B, LX, FR, DM, SP, PO, UK, IE, etc.) zijn allemaal al hopeloos genaaid door de technocraten. En klaarblijkelijk ben jij ook niet actief bezig daar iets tegen te ondernemen.

 2. Putin beschrijft gewoon gemiddeld menselijk gedrag: kinderlijk en egoistisch. Het is echt niet anders onder de ‘elite’ dan het is onder de gemiddelde, slavende mens. Zelf is hij in staat om zijn eigen doelstellingen in mooier daglicht te zetten omdat hij dankzij het kinderlijke gedrag van het bedrieglijke EU commissariaat (Tante Trutsula et al en de zio-VS) daartoe de kans krijgt (afgezien van zijn superieure gevechtskracht.) Die kans pakt hij dus. Maar wat hij zegt is daarom niet minder waar. Echter, waarom de EU debielen blijven volharden in hun zwakzinnig gestomp en getrappel tegen Rusland, lijkt inderdaad wel hand-in-hand te gaan met de WEF doelstellingen. En waarom de regeringen daar zo graag een mee doen, dat is nog steeds de grote vraag… krijgen ze heel veel geld, worden ze bedreigd met lichamelijk geweld, krijgen ze beloftes? Dit is niet duidelijk, maar wat wel duidelijk is, is dat hun verstoorde en gestoorde gedrag bijzonder veel schade aanricht aan de economie en de sociale infra, met mogelijk grote chaos en burger oorlog ten gevolge. Dat zullen ze niet kunnen ontkennen. Zeker niet als ze weer op champagne en kaviaar getrakteerd worden na een goeie afranseling, tewijl Jan met de Pet popcorn vreet in zijn met ducttape opgelapte luie stoel en het hem geen zier kan verdommen wat er om hem heen gebeurt.

  • Ze ontkennen het toch, en steken alles op Putin, waarbij het feit dat de sanctie’s hiervoor verantwoordelijk zijn, (eigenlijk de covid-lockdowns al) nooit benoemd wordt.

   Het zal dus van de bevolking afhangen om die liegende radicalen te stoppen, en zolang dat dat niet gebeurt, zullen zij doorgaan, net totdat datzelfde volk vernietigd is, want een volk dat niet voor haar belangen opkomt, ‘steunt’ alles wat de regeringen uitvoeren.

   Natuurlijk is het volk besodemieterd, en murw gebeukt de afgelopen jaren.
   Dat was al begonnen in 2001, met 9 september.
   Met de realisatie dat ze kwetsbaar zijn.
   Het zal psychologisch wel enkele effecten hebben gehad.
   En dan nog de ‘aanslagen’ van afgelopen jaren, waarvan datzelfde volk dat die aanslagen uitvoert, hier bij ons woont.

   Maar ssst, u mag niets zeggen.

   Gewoon alles wat er om u heen gebeurt negeren, en u gedragen alsof u heel erg dom bent, en doen alsof u van niets weet, waarbij u tegelijkertijd in de elites hun kont tracht te kruiken, in de hoop om opgemerkt te worden, en eruit gepikt te worden. 🙂

   Het volk is zichzelf niet meer, bangeriken, dat altijd een grote mond hebben gehad, maar wanneer het een beetje heet wordt, (hun ‘bescherming’ valt weg) zich als die schapen ontpoppen, dat het stiekem eigenlijk altijd geweest zijn. 🙂

   Groet Immortal.

 3. als deze 2deling doorgaat met deze MSM en Transatlantische westen onder aanvoering van US en WEF en WHO komt die paddenstoel van zelf uit de grond. helaas lieve mensen luister en liefde voor elkaar. wij zijn het volk.

 4. Russische Federatie stelt het belang van eigen land en burgers voorop. Putin is een echte president voor zijn volk. Kunnen we helaas niet zeggen van de EU en eigen politieke “leiders”. Deze maken het hele land en burgers kapot. Nu nieuw plan in NL om een noodfonds te maken voor de mensen die de energie rekening niet kunnen betalen. Dus er gaat meer belasting ingehouden worden bij de mensen die het nog wel kunnen betalen, om dat vervolgens aan mensen te geven die het niet kunnen betalen. Huidige energie prijzen voor 1 persoons huishouden zitten bij een nieuw contract inmiddels op € 1100,- per maand voor 2 persoon/gezin € 1500,- tot € 2500,- per maand.
  De EU heeft niet in de voet geschoten, maar in het hoofd. Winter is coming….🥶 Het is jammer dat ik er midden in deze ellende zit…maar ik kan mij wel voorstellen dat Putin pijn in zijn buik heeft van het lachen van de domheid van de EU. Het wordt tijd dat iedereen massaal ik protest gaat! Ga de straat op, demonstreer tegen het wanbeleid, hoge energie prijzen, hoge voedsel prijzen en inflatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in