Eén van de redenen dat de Russische media in het Westen volledig geblokkeerd zijn, samen met de ongekende controle en censuur op het oorlogsverhaal over Oekraïne, is het feit dat de westerse regeringen gewoon niet willen dat hun publiek weet dat de wereld enorm aan het veranderen is, schrijft Ramzy Baroud.

Onwetendheid kan in sommige situaties misschien een zegen zijn, maar niet in dit geval. Hier kan onwetendheid catastrofaal zijn, omdat het westerse publiek geen toegang heeft tot informatie over een kritieke situatie die hen diep treft en die zeer zeker nog generaties lang de geopolitiek van de wereld zal beïnvloeden.

De groeiende inflatie, een dreigende wereldwijde recessie, een etterende vluchtelingencrisis, een dieper wordende voedselschaarste en nog veel meer zijn het soort uitdagingen die open en transparante discussies vereisen over de situatie in Oekraïne, de rivaliteit tussen de NAVO en Rusland en de verantwoordelijkheid van het Westen in de voortdurende oorlog.

Om deze kwesties te bespreken, samen met de ontbrekende context van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, spraken wij met professor Noam Chomsky, die beschouwd wordt als de grootste levende intellectueel van onze tijd.

Chomsky vertelde ons dat het “duidelijk moet zijn dat de (Russische) invasie van Oekraïne geen enkele (morele) rechtvaardiging heeft.” Hij vergeleek het met de inval van de VS in Irak, en zag het als een voorbeeld van “internationale misdaad van het hoogste niveau.” Nu deze morele kwestie geregeld is, meent Chomsky dat de belangrijkste “achtergrond” van deze oorlog, een factor die in de berichtgeving van de mainstream media ontbreekt, de “uitbreiding van de NAVO” is.

“Dit is niet alleen mijn mening, het is de mening van elke hoge Amerikaanse ambtenaar in de diplomatieke diensten die ook maar enige bekendheid heeft met Rusland en Oost-Europa. Dat gaat terug tot George Kennan en, in de jaren negentig, Reagan’s ambassadeur Jack Matlock, inclusief de huidige directeur van de CIA; in feite heeft gewoon iedereen die ook maar iets weet Washington gewaarschuwd dat het roekeloos en provocerend is om de zeer duidelijke en expliciete rode lijnen van Rusland te negeren. Dat gaat veel verder dan Poetin, het heeft niets met hem te maken; Gorbatsjov, allemaal hebben ze hetzelfde gezegd. Oekraïne en Georgië kunnen geen lid worden van de NAVO, dit is het geostrategische hart van Rusland,” zei Chomsky,

  Er was nooit een uitweg in Oekraïne

Hoewel verschillende Amerikaanse regeringen de Russische rode lijnen erkenden en, tot op zekere hoogte, respecteerden, deed de regering Bill Clinton dat niet.

“George H. W. Bush beloofde expliciet aan Gorbatsjov dat de NAVO niet verder zou uitbreiden dan Oost-Duitsland, volkomen expliciet. U kunt de documenten opzoeken. Het is heel duidelijk. Bush heeft zich eraan gehouden. Maar toen Clinton kwam, begon hij het te schenden. En hij gaf redenen. Hij legde uit dat hij het om binnenlandse politieke redenen moest doen. Hij moest de Poolse stem krijgen, de etnische stem. Hij zou dus de zogenaamde Visegrad-landen in de NAVO toelaten. Rusland accepteerde het, vond het niet leuk, maar accepteerde het,” aldus Chomsky.

“De tweede George Bush gooide de deur gewoon wagenwijd open. Hij nodigde zelfs Oekraïne uit om over te stappen, ondanks de bezwaren van iedereen in de diplomatieke topdienst, afgezien van zijn eigen kliekje, Cheney, Rumsfeld (onder anderen). Maar Frankrijk en Duitsland spraken hun veto uit,” betoogde Chomsky.

Dat was echter nauwelijks het einde van de discussie. Het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne bleef op de agenda staan vanwege de intense druk vanuit Washington.

“Vanaf 2014, na de opstand van Maidan, begonnen de Verenigde Staten openlijk, niet in het geheim, te streven naar integratie van Oekraïne in het militaire commando van de NAVO, door zware bewapening te sturen en deel te nemen aan militaire oefeningen, militaire training, en dat was geen geheim. Zij schepten er over op,” zei Chomsky.

“Wat interessant is, is dat de huidige Oekraïense president Volodymyr Zelensky gekozen was op een vredesplatform, om wat men Minsk Twee noemde uit te voeren, een soort autonomie voor de oostelijke regio. Hij probeerde het uit te voeren. Hij werd door rechtse milities gewaarschuwd dat als hij doorzette, ze hem zouden doden. Welnu, hij kreeg geen steun van de Verenigde Staten. Als de Verenigde Staten hem gesteund hadden, had hij door kunnen gaan, dan hadden wij dit alles kunnen vermijden. De Verenigde Staten waren voorstander van de integratie van Oekraïne in de NAVO.”

  VS aan de wereld: We regeren jullie, of we doden jullie

De regering Joe Biden ging door met het beleid van uitbreiding van de NAVO.

“Vlak voor de invasie legde Biden … een gezamenlijke verklaring af … waarin hij opriep tot uitbreiding van deze inspanningen tot integratie. Dat maakte deel uit van wat een “verbeterd programma” werd genoemd dat leidde tot de missie van de NAVO. In november werd het vooruitgeschoven naar een handvest, ondertekend door de Minister van Buitenlandse Zaken,” zei Chomsky.

“Kort na de oorlog erkende het ministerie van de Verenigde Staten dat zij in geen enkele bespreking met Rusland rekening hadden gehouden met de Russische veiligheidsbelangen. De kwestie van de NAVO wilden zij niet bespreken. Welnu, dat is allemaal een provocatie. Geen rechtvaardiging, maar een provocatie, en het is heel interessant dat het in het Amerikaanse discours bijna verplicht is om de invasie de “niet-uitgelokte invasie van Oekraïne” te noemen. Zoek het maar op in Google, u zult honderdduizenden hits vinden.”

“Natuurlijk was het uitgelokt. Anders zouden ze er niet de hele tijd naar verwijzen als een niet-uitgelokte invasie. De censuur in de Verenigde Staten heeft inmiddels zo’n niveau bereikt dat alles wat ik in mijn leven heb meegemaakt te boven gaat. Zo’n niveau dat u het Russische standpunt niet meer mag lezen. Letterlijk. Westerlingen mogen niet weten wat de Russen zeggen. Behalve, geselecteerde dingen. Dus, als Poetin een toespraak houdt voor de Russen met allerlei buitenissige beweringen over Peter de Grote en zo, dan, ziet u dat op de voorpagina’s. Als de Russen een aanbod doen voor een onderhandeling, dan kunt u dat niet vinden. Dat wordt onderdrukt. U mag niet weten wat zij zeggen. Ik heb nog nooit zo’n mate van censuur gezien,” vervolgde Chomsky.

  "Vooringenomen" is een verkeerde term

Wat zijn visie op de mogelijke toekomstscenario’s betreft, zei Chomsky dat –

“De oorlog zal eindigen, al dan niet door middel van diplomatie. Dat is gewoon logica. Welnu, als diplomatie een betekenis heeft, betekent het dat beide partijen het kunnen verdragen. Ze vinden het niet leuk, maar ze kunnen het verdragen. Ze krijgen niet alles wat ze willen, maar ze krijgen iets. Dat is diplomatie. Als u de diplomatie afwijst, zegt u: “Laat de oorlog maar doorgaan met al zijn verschrikkingen, met alle verwoesting van Oekraïne, en laat die maar doorgaan tot we krijgen wat we willen.””

Met “wij” doelde Chomsky op Washington, dat alleen maar –

“Rusland zo ernstig wil schaden dat het nooit meer dit soort acties zal kunnen ondernemen. Wel, wat betekent dat? Het is onmogelijk te bereiken. Het betekent dus: laten we de oorlog voortzetten tot Oekraïne verwoest is. Dat is het beleid van de VS.

Het meeste hiervan is niet duidelijk voor het westerse publiek, gewoon omdat rationele stemmen niet mogen praten” en omdat rationaliteit niet wordt toegestaan. Dit is een niveau van hysterie dat ik nog nooit gezien heb, zelfs niet tijdens de Tweede Wereldoorlog, die ik oud genoeg ben om me heel goed te herinneren.

Terwijl een alternatief begrip van de verwoestende oorlog in Oekraïne wordt afgewezen, blijft het Westen geen serieuze antwoorden of haalbare doelen bieden, waardoor Oekraïne wordt verwoest en de diepere oorzaken van het probleem blijven bestaan. Dat is het beleid van de VS, inderdaad.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Waarom Rusland tegen de “Nieuwe Wereldorde” strijden moetVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekraïners geven eigen regering naast Rusland de schuld van conflict – opiniepeiling
Volgend artikelOostenrijkse Minister van Volksgezondheid bevestigt – Artsen verantwoordelijk voor massale Covid “vaccin” sterfgevallen en gezondheidsschade
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Chomski is ook wat domski!
  Poetin rekent af met de deep state .
  Het morele is binnen de westelijke regeringen
  Gesmoord en heeft plaats gemaakt voor haat tegen al wat menselijk redelijk is.
  Dus is de speciale militaire operatie van Poetin
  zonder morele gronden?
  Hij roeit de satanische praktijken wereldwijd uit. Zodat het morele weer plaats kan nemen
  Onder de mensen.

  • Inderdaad. Maar niet alleen dat.
   Russen werden vermoord en vernederd.
   Daar had het westen geen interesse voor; integendeel; het was Obama die de coup “regelde”in 2014, en het was de Oekraine die de MH 17 neerhaalde in 2015 en zo 300 nederlanders vermoorde; dit op verzoek van onze eigen landverrader Rutte.

   Wat betreft de titel: NL voerde begin jaren 50 een politionele actie uit in Indonesie. Vergeten?

   Wat betreft moraal: zijn actie is zelfverdediging. (verdediging van eigen lijf/leden/eer of van dat van anderen die in gezelschap zijn of bij ons horen.

   De Oekies kunnen zich overgeven en zo het geweld stoppen. Zullen ze later wel moeten.

 2. Pppfff chomsky is een lul en zeker niet de grootste intelectueel. Hij was en waarschijnlijk nog steeds is voorstander van niet geinjecteerden opsluiten en uithongeren tot dat ze zich laten injecteren. Wat een genie.

  In zin eerdere jaren was hij wel goed. De docu serie manufacturing consent was echt geweldig. Beetje hetzelfde als Joep en Freek hier. Goed toen gezien de maatschappij kritiek en nu een mee marcherend onbenullig mannetje.

  Net zoals Freek en Joep heb ik Chomski op de stortplaats gegooid. George Carlin bleef altijd trouw aan zijn ideeen en idealen. De mensen die ik noemde niet. Ze komen er achter dat heulen met de vijand/regering veel cash oplevert (dat nu verdampt door inflatie) maar niemand ze meer moet.

  Chomsky, heb wat zelf respect en stop met alles wat je doet behalve zeg een hond aaien. Dat is alles waar je goed voor bent verrader. Echt, hoe kan iemand dieper zinken in schande dan Chomsky.

  Groeten,
  Hugo

 3. ((( Noam Chomsky))), ‘de grootste ievende intellectueel van onze tijd’ : ” The right response to the unvaccinated is to insist that they be isolated from society. How can we get food to them ? Well, that’s actually their problem.”
  Frontnieuws is a jewish shill, maar dat is geen nieuws voor degenen die al wat langer wakker zijn.

 4. Als je iets van een Amerikaan hoort dan valt het op dat ze stekeblind zijn voor de immoraliteit van hun natie tegenover de rest van de wereld en druipen van de misdaden tegen het Internationaal Recht. Vanuit deze situatie gaan zij het eens gaan zeggen.

  • Idd. 2014: Obama Oekraine, Irak oorlog, Lybie oorlog, Syrie oorlog, Jemen……en een serie afrikaanse landen en Afghanistan, en het bewapenen van Taliban, twee maal.

 5. “Chomsky vertelde ons dat het “duidelijk moet zijn dat de (Russische) invasie van Oekraïne geen enkele (morele) rechtvaardiging heeft.””

  Als het beëindigen van een al acht jaar voortdurende genocide, die al 15.000 slachtoffers had veroorzaakt, en op het punt stond stevig te escaleren, geen morele rechtvaardiging is dan mag meneer Chomsky eens uitleggen wat dan wel een morele rechtvaardiging is.
  Wat een lul…

 6. Een dikke proficiat aan de FN-lezers die met groot inzicht op dit indoctrinatie-artikel hebben gereageerd. Blijkbaar zijn ze veel meer wakker dan de FN-redactie die klakkeloos geprefabriceerde desinformatie van de radeloze en hersenbeschadigde Amerikaanse diensten overneemt.
  Hierbij nodig ik de FN-redactie uit om kritischer om te springen met de overname van (subtiele?) subliminale berichtgeving.
  De slimste mensen ter wereld zijn vaak controlled opposition puppets die worden gedirigeerd door de Zionistische NWO.
  Chomski en vele anderen horen, voor wat mij betreft en desondanks hun aanbaardbare theorieën, bij de stoorzenders die de Great Reset dienen.

 7. Hoop dat Oekraïne de vrede gaat bepraten dat is hard nodig, onder oorlogen lijden we bijna allemaal, laat de VS dat toe is de grote vraag want net als al die andere Navo landen is het land van Zelensky een vazalstaat van de VS geworden, ik zou liever bijna alleen zijn maar wel souverein, wij zijn toch de Vrije Wereld, laat me niet lachen eerder om te huilen, op dat er een einde komt aan de hegemonie van der verderfelijke rijk van de VS.

 8. Ja wat blijft er nog voor ons over voedsel tekort lig op de loer de boeren zullen er de schuld van krijgen maar deze onnodige misdaad die tegen de mensheid wat nu plaats vind in Oekraïne die door het westen is op gezet Brussel EU daar zitten de criminelen die zonder tegenstand hun plan zijn aan het uitvoeren om de mensheid grootste deel te vernietigen er is geen plaats meer voor het volk van sukkels en vol schapen opruimen is het motto van de elite en rijken macht misbruikers jullie volk verdienen ook niet beter.
  Jullie strijden tegen jullie voedsel in plaats tegen de moordenaars in Den Haag en b
  Brussel en Bilderberggroep en ons koningshuis het WEF ooit op gericht door Bernard de dieren en rokken jager die op grootten voet leefde van ons belasting geld is nu door Maxima en koning klein biertje, suf koppen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in