Het aandeel Zweden dat gevaccineerd wil worden tegen Covid-19 neemt voortdurend af, meldt de Zweedse staatszender Sveriges Radio. De belangrijkste reden voor de terughoudendheid om te vaccineren is de bezorgdheid over de bijwerkingen – en velen herinneren zich de massale vaccinatie van de staatsepidemioloog Anders Tegnell tegen de Mexicaanse griep die ertoe leidde dat bijna 500 kinderen en jongeren narcolepsie kregen.

In een peiling van mei verklaarde 65 procent bereid te zijn zich te laten vaccineren. Maar in september was dat cijfer gedaald tot 59 procent, volgens een nog niet gepubliceerde studie van de Södertörn Universiteit.

“Wat ons een beetje verbaasde is dat de neiging om te vaccineren niet zo hoog is in Zweden, het is een van de laagste in Europa als je het vergelijkt met de Europese landen die deel uitmaken van deze studie, zegt een van de onderzoekers achter de studie”, Fredrik Stiernstedt, tegen SR.

In de peiling van september zegt 19 procent botweg een absoluut nee tegen het laten vaccineren.

De meest voorkomende oorzaak van de terughoudendheid ten aanzien van vaccinatie is bezorgdheid over de bijwerkingen.

En die bezorgdheid is misschien niet geheel ongerechtvaardigd. De massale vaccinatie in verband met de uitbraak van de Mexicaanse griep in 2009 heeft er onder andere toe geleid dat bijna 500 kinderen en jongeren in Zweden aan narcolepsie leden. Velen van hen werd hun leven vernietigd en veel pleegden zelfmoord. Het geheel is beschreven als een van de ergste medische schandalen in de Zweedse geschiedenis.

Zweden bestelde destijds maar liefst 18 miljoen doses van het Pandemrix-vaccin bij de farmaceutische reus Glaxosmithkline, ondanks de waarschuwing van wetenschappers dat het vaccin neurologische problemen zou kunnen veroorzaken. De autoriteiten riepen de bevolking vervolgens op om zich te laten vaccineren. Ongeveer vijf miljoen Zweden hebben gehoor gegeven aan de oproep.

Tenminste drie Covid-19 onderzoekers van de WHO hebben banden met Chinese instellingen

In een interview met Svenska Dagbladet in maart van dit jaar verdedigde staatsepidemioloog Anders Tegnell zijn besluit om zich in 2009 massaal te laten vaccineren. Hij verklaarde dat het “zeer onethisch” zou zijn geweest om zich niet te laten vaccineren.

Corona-vaccinatietests met schokkende bijwerkingen – media hullen zich in stilzwijgen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here