Meer dan 10.000 euro per dag: zo verzilveren ziekenhuizen met Coronapatiënten

0
Foto: Freepik, collage: Wochenblick

Lege bedden als gevolg van de Coronacrisis veroorzaken problemen voor ziekenhuizen. De financiële verliezen als gevolg van lege bedden en uitgestelde operaties en therapieën zijn enorm, ondanks het reddingspakket van de regering. Aanvullende compensatiebetalingen zijn bedoeld om verlichting te brengen. Voor beademingspatiënten krijgt men het meeste geld – tot 30.000 euro!

In veel Duitse en Oostenrijkse ziekenhuizen zijn de bedden leeg. Vanwege de Coronapandemie worden operaties uitgesteld en worden bedden vrijgehouden voor mogelijke Corona-patiënten. Maar blijkbaar zijn er niet genoeg patiënten tijdens deze pandemie, waardoor de ziekenhuizen financiële verliezen lijden. Als gevolg daarvan moeten ziekenhuizen hun medisch personeel minder uren laten werken. Het Ärzteblatt meldde eind juli 2020 meer dan 400.000 werklozen in de Duitse gezondheidssector, en ook in Oostenrijk waren dergelijke berichten vanaf april het jaar voordien te zien, bericht Wochenblick.

Geld voor lege bedden

De Duitse regering reageerde vorig jaar op de situatie met een reddingsoperatie. Er was 560 euro voor een vrij bed, zoals Ärzte Zeitung meldde. Zelfs toen eisten sommige ziekenhuisexploitanten, zoals de Marienhaus-groep, nog meer geld – 700 euro had het moeten zijn, volgens de wensen.

Toeslag voor bezette bedden

Voor dit jaar zijn, om de solvabiliteit van de ziekenhuizen te handhaven, tussen de verzekeringsmaatschappijen en de ziekenhuisverenigingen aanvullende vergoedingen overeengekomen, ook voor bezette bedden. Deze “voorlopige aanvullende betalingen” bedragen 40 euro voor elke patiënt in volledige of gedeeltelijke klinische behandeling en 80 euro voor elke bewezen Coronapatiënt. Deze betalingen worden ook gerechtvaardigd door de naar verluidt hogere kosten voor duurdere apparatuur ter bescherming tegen corona.

  Oostenrijk zoveelste die door de knieën gaat - opent roebelgasrekening

Goudmijn intensive care unit – vooral met beademing

Het wordt echt lucratief voor ziekenhuizen als het gaat om bedden op de intensive care en beademing, zoals blijkt uit het factureringsschema van de Charité voor 2021. Het dagtarief voor geïsoleerde patiënten in een intensive care unit bedraagt 6.000 euro. Als de patiënt extra wordt beademd, is dat 10.000 euro “aparte extra kosten”.

Naarmate de beademingsduur toeneemt, kan deze toelage oplopen tot 30.642,50 euro per Corona-intensive care patiënt.

Kortdurende intensive care patiënten brengen het meeste geld op

Het meeste geld wordt verdiend met kortdurende intensive care patiënten. Als bijvoorbeeld een persoon die intensieve zorg nodig heeft op een isolatieafdeling wordt beademd, kan het ziekenhuis 10.000 euro per dag in rekening brengen voor de isolatiekamer. Bovendien kan men 5.276 euro in rekening brengen voor de beademing (ECMO) voor de twee dagen samen, plus de onkosten van 80 euro per dag en alle gewone forfaitaire bedragen. Zo ontvangt het ziekenhuis voor twee dagen behandeling alleen al 25.356 euro plus de reguliere vaste tarieven van het ziekenhuis. (2*10.000 euro + 5.276 euro + 2*80 euro + gewone forfaitaire bedragen).

De ziekenhuizen verkeren kennelijk in precaire financiële omstandigheden, hebben veel bedden leeg staan en sturen personeel op werktijdverkorting. Voor een Corona-intensive care patiënt is er veel geld, voor een beademde nog meer. Zou dit ertoe kunnen leiden dat patiënten ten eerste vaker Coronapatiënt worden en ten tweede eventueel aan de beademing worden gelegd? Bestaat het gevaar dat een dergelijk “aanmoedigingssysteem” binnenkort zal resulteren in hoofdzakelijk beademde Coronapatiënten?

Coronawaanzin: rouwende Oostenrijker omarmde vriend – gevangenisstraf!

Vorig artikelBLM zwarten: blanken moeten lijden
Volgend artikelVaccins de schuld? Coronasterftecijfer in India op recordhoogte
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in