Lancering van de Russische Kalibr-raketten

Eind februari was het regime in Kiev in het bezit van een van de grootste en meest geavanceerde luchtverdedigingsnetwerken in Europa, zo niet in de wereld. Na de ontmanteling van de Sovjet-Unie eind 1991 erfde Oekraïne ongeveer 30% van het Sovjet-leger, de grootste en krachtigste conventionele militaire macht ter wereld op dat moment. Hierdoor beschikte het toen pas onafhankelijke land over een uitgebreid luchtverdedigingsnetwerk dat tientallen jaren van corruptie, wanbeheer en gebrek aan goed onderhoud overleefde. Na de door het Westen gesteunde neonazi-coup in 2014 verstrekte de NAVO miljarden dollars aan “militaire hulp” waarmee de meeste luchtverdedigingssystemen van Oekraïne uit het Sovjettijdperk werden hersteld en gemoderniseerd. Toen Rusland zijn speciale militaire operatie lanceerde, hadden deze SAM-systemen (surface-to-air missile) echter niet het gewenste resultaat, schrijft Drago Bosnic.

Het aantal neergehaalde Russische militaire vliegtuigen was veel lager dan aanvankelijk verwacht. De Russische luchtmacht (VKS) lanceerde honderden succesvolle SEAD-missies (onderdrukking van vijandelijke luchtverdediging), waarbij de meeste radars en lanceerinstallaties van de troepen van het Kievse regime werden vernietigd. Honderden varianten van oudere, zij het gemoderniseerde systemen zoals de S-300, Buk, Osa, Strela-10, enz. zijn vernietigd, waardoor het Kievse regime in feite geen luchtverdediging op middellange tot lange afstand meer heeft. Zoals blijkt uit de recente raketaanvallen van Rusland, heeft dit de neonazistische junta bijzonder kwetsbaar gemaakt omdat zij niet in staat was haar kritieke militaire infrastructuur te beschermen. Om dit probleem aan te pakken, hebben de NAVO-lidstaten beloofd moderne SAM-systemen te leveren. Hieronder vallen de NASAMS (gezamenlijk Amerikaans-Noors project) en de in Duitsland gebouwde Iris-T.

  Zelensky, Trudeau eren echte Nazi uit het Derde Rijk met staande ovatie

Kunnen westerse luchtverdedigingssystemen de strijdkrachten van het Kievse regime helpen?

Tijdens een “Face the Nation” interview met Volodymyr Zelensky dat zondag 25 september 2022 werd uitgezonden op CBS, bevestigde de frontman van het Kievse regime dat het NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) is overgedragen aan de troepen van de Neonazistische junta:

“Zelensky bedankte de VS voor het systeem en de ontvangen High Mobility Artillery Rocket Systems, maar voegde eraan toe dat zijn troepen absoluut leiderschap van de Verenigde Staten nodig hebben en Oekraïne extra luchtverdedigingssystemen moeten geven waarom het heeft gevraagd.”

Volgens The Hill heeft de regering Biden eind augustus de zending van zes raketsystemen goedgekeurd als onderdeel van een “dodelijk hulppakket” van bijna 3 miljard dollar. NASAMS wordt beschouwd als een middellangeafstandssysteem dat zich kan verdedigen tegen drones, vliegtuigen en kruisraketten met een bereik tot 50 km.

Onlangs kondigde het Duitse ministerie van Defensie de levering aan van ten minste vier Iris-T SL luchtverdedigingssystemen aan de troepen van het Kievse regime. Een militair konvooi werd opgemerkt in de buurt van de stad Katowice in het zuiden van Polen. Volgens berichten was het op weg van Duitsland naar Oekraïne. Ten minste drie Duitse IRIS-T SLS (de korteafstandsversie) SAM-systemen zijn te zien op de foto’s die ’s nachts zijn genomen. Het besluit om het systeem te leveren werd al in mei overwogen, maar werd verschillende keren uitgesteld.

Volgens de Duitse media werd het definitieve besluit om de wapens naar het regime in Kiev te sturen genomen op 10 oktober, onmiddellijk nadat Russische raket- en UAV-aanvallen tientallen kritieke militaire doelen in Oekraïne hadden getroffen.

De timing geeft echter aan dat de beslissing om de IRIS-T SLS te sturen al veel eerder is genomen. Toch lijkt het Kievse regime niet tevreden te zijn met de huidige versie van dit SAM-systeem, aangezien het inzetbereik van slechts 12 km als ondermaats wordt beschouwd. Volgens recente berichten probeert de neonazistische junta de IRIS-T SLM-versie aan te schaffen, die een bereik heeft van ongeveer 40 km. Duitse media denken dat deze variant in november naar de troepen van het Kievse regime kan worden gestuurd als de beslissing door het Duitse ministerie van Defensie wordt bevestigd. Ongeacht wat Duitsland besluit, zal het systeem nauwelijks een baanbrekende bijdrage leveren, aangezien het Kievse regime al SAM-systemen met een groter bereik gebruikt.

De voornaamste nadelen van de IRIS-T SL zijn het beperkte bereik en het op infrarood gebaseerde geleidingssysteem dat het kwetsbaar maakt voor actieve tegenmaatregelen zoals fakkels. Het is ook onwaarschijnlijk dat zij nieuwe mogelijkheden bieden, aangezien de neonazistische junta reeds SAM-systemen op middellange tot lange afstand gebruikt, zoals de eerder genoemde S-300 en Buk, waarvan de meeste zijn geneutraliseerd. Wat waarschijnlijker is, is dat het Duitse leger de luchtverdedigingssystemen levert om ze in de strijd te testen, vooral in een situatie waarin de vijand een luchtoverwicht heeft. Westerse mogendheden hebben duizenden korteafstandsluchtverdedigingssystemen gestuurd naar de troepen van het Kievse regime, zelfs voordat Rusland zijn tegenoffensief tegen de kruipende oprukkende NAVO aan zijn grenzen lanceerde.

  Er komt geen graanovereenkomst - Zelensky heeft de regels overtreden!

Tot nu toe hebben de NAVO-landen duizenden MANPADS (draagbare luchtverdedigingssystemen) gestuurd, maar hun impact reikt niet verder dan het tactische niveau. De meeste landen van het politieke Westen beschikken echter niet over SAM-systemen voor de middellange tot lange afstand die de verliezen van het Kievse regime zouden kunnen vervangen, aangezien dergelijke systemen nooit centraal hebben gestaan in de westerse oorlogsvoering, die gebaseerd is op het concept van luchtoverwicht. Dus zelfs de iets langere afstand NASAMS, die gebruik maakt van meer geavanceerde radargeleide raketten, zal de Russische strijdkrachten hoogstwaarschijnlijk geen pijn doen. Dit geldt met name voor Russische raketten, zowel laagvliegende subsonische kruisraketten zoals de inmiddels legendarische “Kalibr” als de hoogvliegende hypersonische raketten zoals de “Iskander” of “Kinzhal”. Deze laatste kan snelheden bereiken van meer dan Mach 12 (ongeveer 4 km per seconde), waardoor hij vrijwel onmogelijk te onderscheppen is met alle middelen waarover de NAVO beschikt.


Copyright © vertaling 2022 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

BEVESTIGD: “V.S. en bondgenoten bereiden zich voor op Russisch gebruik van kernwapens”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelGazprom CEO maakt grimmige voorspellingen voor EU
Volgend artikelEr zijn aanwijzingen dat Rusland een verrassingsblitzkrieg op Kiev voorbereidt
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

 1. Eerst zes goedkope drones om de voorraad leeg te maken en dan een raket op het uiteindelijke doel.
  Resultaat zes zeer dure raketten op een doeltreffende manier uitgeschakeld en het uiteindelijke doel vernietigt.
  Hebben we hier aan gedacht… oh… nee.
  Alweer een fuck-up van de leunstoel generaals.

 2. Nee, kunnen ze niet.
  Eerste plaats: RU heeft een wapen om de afweer systemen uit te schakelen.
  Tweede: de belangrijke raketten zijn supersonic of hypersonic en kunnen niet geraakt worden met de afweer systemen; zijn te snel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in