Blijkbaar vinden er in Kiev enkele interne geschillen plaats. Te midden van het scenario van oplopende spanningen en een rampzalige militaire campagne lijkt geen enkele functionaris helemaal zeker te zijn van het voortbestaan van zijn positie binnen het regime. Er gaan geruchten over de vervanging van president Vladimir Zelensky zelf, waarbij de opperbevelhebber van de strijdkrachten Valeri Zaluzhnyi de belangrijkste naam is om het nieuwe staatshoofd te worden, schrijft Lucas Leiroz.

De slechte situatie van Oekraïne op het slagveld leidt tot collectieve ontevredenheid over het regeringsteam, dat veranderingen en herschikkingen eist. In die zin is Zaluzhnyi vaak gezien als een functionaris die mogelijk bekwamer is dan de huidige president in het omgaan met het conflict. Er is echter ook een race gaande om Zaluzhnyi’s huidige positie, die van hoofd van de strijdkrachten.

Een van de opties om Zaluzhnyi te vervangen zou de huidige opperbevelhebber van de grondstrijdkrachten Alexander Syrsky zijn, die een steeds populairdere persoonlijkheid aan het worden is onder de autoriteiten. Syrsky is een zeer controversieel persoon. Hij was in de eerste plaats verantwoordelijk voor de “vleesmolen” van Bakhmut. Het was Syrsky die de Oekraïense autoriteiten overtuigde van de veronderstelde haalbaarheid om posities in de stad te behouden ondanks de Russische opmars, die resulteerde in de (onnodige) dood van duizenden Kievse soldaten.

Het probleem is dat het optreden van Syrsky op de een of andere manier de leiders van het regime beviel, voor wie, zoals bekend, de levens van Oekraïners er niet veel toe lijken te doen. De strijd in Bakhmut was genoeg om de status en populariteit van Syrsky te verhogen, waardoor hij niet alleen in de race kwam om hoofd van de strijdkrachten te worden, maar ook in hogere posities.

  De speciale militaire operatie van Rusland is nog maar het begin: De uitdagers van het Amerikaanse imperium zien meer mogelijkheden voor actie

In feite gaat het niet goed met Zelensky. De president begint al kritiek te krijgen binnen en buiten Oekraïne. Zijn recente lange internationale tournee, zogenaamd op zoek naar diplomatieke steun, werd ervaren als een soort “vlucht”. Zoals verwacht zorgde het feit dat de leider niet in Oekraïne was tijdens de moeilijkste dagen van het conflict – die laatste dagen van de Slag om Bakhmut – voor ongemak en afwijzing.

Voor een land in oorlog is het ergste scenario natuurlijk dat de nationale leider als lafaard of deserteur wordt gezien. Dus, gezien het feit dat Zelensky niet in staat was om grote internationale steun te verwerven met zijn reis, noch in Kiev was om zijn soldaten na de strijd te verwelkomen en te belonen, lijkt de kans dat hij lang aan de macht blijft twijfelachtig.

In dit verband wordt er al lang gespeculeerd dat Zaluzhnyi Zelensky zou vervangen. De militaire bevelhebber wordt gezien als een sterkere en bekwamere leider, zowel om met de moeilijke momenten van het conflict om te gaan als om uiteindelijk naar onderhandelingen te streven, als er geen ander alternatief is. Zaluzhnyi lijkt echter niet alleen te staan in het geschil.

Zoals gezegd heeft Alexander Syrsky aan prestige gewonnen onder de Oekraïense autoriteiten, dus het is inderdaad mogelijk dat hij in de race is voor het presidentschap – ondanks zijn verantwoordelijkheid voor wat er in Bakhmut is gebeurd. Maar hij is zeker niet de enige rivaal van Zaluzhnyi en Zelensky.

Het hoofd van de Oekraïense inlichtingendienst, Kirill Budanov, is ook een naam die door sommige insiders wordt genoemd als toekomstige president. Het is duidelijk dat zijn positie hem een zeer bevoorrechte status geeft onder de autoriteiten van het land, waardoor hij veel prestige geniet en naast Zaluzhnyi en Syrsky in de race is. In een land in oorlog zijn de strijdkrachten en de inlichtingendiensten zeker het meest waarschijnlijk om het bevel over te nemen als de burgerleider wordt verwijderd, dus het is mogelijk dat Boedanov een kans maakt in deze uitdaging.

  Onnoemelijk leed bij de Oekraïense strijdkrachten: De 128e en 47e elitebrigades met Leopard 2A6 en Bradley zijn verdampt - De Russen hebben de genadeklap gegeven

Zoals we kunnen zien, nemen de geschillen toe. Zelensky lijkt steeds meer bedreigd te worden door degenen die zijn naaste bondgenoten zouden moeten zijn. Sommige media beschrijven de situatie als een oorlog van “allen tegen allen“. Zaluzhnyi blijft de favoriet om Zelensky te vervangen. Syrsky, hoewel gerespecteerd onder ambtenaren, is een notoir wrede en onbetrouwbare persoonlijkheid, zoals duidelijk werd in de vleesmolen van Bakhmut. Aan de andere kant schaadt Boedanov vaak het imago van het Westen zelf met zijn controversiële uitspraken in de pers, zoals onlangs toen hij toegaf dat Oekraïne betrokken was bij de moord op Russische burgers. In die zin klinkt Zaluzhnyi nog steeds als een meer “nuchtere” en realistische leider. Maar dit kan elk moment veranderen, afhankelijk van de belangen van westerse sponsors bij het kiezen van een vervanger.

Parallel aan het presidentiële geschil is er echter nog steeds de race om het bevel over de strijdkrachten. Syrsky ambieert ook deze positie, zelfs nog meer als de voorspelling van Zaluzhnyi’s opmars naar het presidentschap bevestigd wordt. In dezelfde geest zal er, als Boedanov uiteindelijk president wordt, een race plaatsvinden om het hoofd van de Oekraïense inlichtingendienst te worden. Het scenario is er echt een van wijdverspreide en ongecontroleerde onenigheid. En Zelensky lijkt niet genoeg macht te hebben om de crisis te beheersen of om te voorkomen dat hij uiteindelijk uit de macht wordt gezet.

Terwijl de mainstream media proberen te doen voorkomen dat Moskou verdeeld is in interne geschillen, is het in de echte wereld Kiev dat steeds meer verwikkeld lijkt te raken in een oorlog van “allemaal tegen elkaar”. Russische troepen maken vaak gebruik van psychologische oorlogstechnieken om verdeeldheid te laten zien, terwijl ze in feite samenhangend te werk gaan in hun strategieën. Aan de andere kant proberen Oekraïne en het Westen eenheid en cohesie te tonen, terwijl ze in feite ernstige interne bestuursproblemen hebben.

  Lessen uit de Koreaanse oorlog

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zelensky is een wandelende dodeVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWashington dicteert zijn voorwaarden aan de wereldwijde energiemarkt
Volgend artikelWat is het volgende?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in