Foto Credit: Strategic Culture Foundation / (Public Domain)

Vijfentwintig jaar geleden begonnen de Verenigde Staten en de militaire NAVO-alliantie een illegale oorlog tegen het voormalige Joegoslavië.

Het was een keerpunt dat leidde tot een reeks door de VS geleide NAVO-oorlogen over de hele wereld gedurende de volgende kwart eeuw tot vandaag – allemaal op basis van een of ander verheven principe over het “verdedigen” van mensenrechten of democratie, schrijft Finian Cunningham.

In het voormalige Joegoslavië veroorzaakte de 10 weken durende luchtbombardementcampagne, die begon op 24 maart 1999, honderden burgerdoden en vernietigde de infrastructuur van wat toen een goed ontwikkeld socialistisch land was.

De reden voor de militaire interventie werd “humanitair” genoemd – zogenaamd om burgers in een burgeroorlog te beschermen.

Internationaal jurist en schrijver Dan Kovalik zegt dat het “humanitaire” voorwendsel voor de NAVO-bombardementen op Joegoslavië een schijnvertoning was.

Het echte doel, zegt hij, was voor de Verenigde Staten en haar westerse imperialistische partners om een precedent te scheppen voor het systematisch schenden van het internationaal recht.

Kovalik is de auteur van het boek ‘No More War: How the West Violates International Law by Using Humanitarian Intervention to Advance Economic and Strategic Interests’.

De NAVO-bombardementen op voormalig Joegoslavië hadden geen wettelijke toestemming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het was een unilaterale actie die beter gedefinieerd kan worden als illegale agressie – een oorlogsmisdaad.

Kovalik merkt op dat de historische periode cruciaal was. In de jaren negentig waren de Verenigde Staten bezig met het herconfigureren van hun imperiale macht in het tijdperk na de Koude Oorlog (1945-90). Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 werd Washington geproclameerd als de enige supermacht. Hij zegt dat de Verenigde Staten in de wereld van na de Koude Oorlog hun voorrecht wilden vestigen om hun militaire macht en die van hun NAVO-partners te gebruiken waar en wanneer ze maar nodig waren om hun strategische belangen te bevorderen.

  Is Poetin bereid tot een compromis?

De door de VS geleide agressie tegen Joegoslavië was dus een opening naar een nieuwe wereldorde waarin de militaire macht van Amerika en de NAVO naar believen kon worden gebruikt, met totale minachting voor het internationale recht en het Handvest van de Verenigde Naties dat in 1945 was opgesteld om het soort agressie te voorkomen dat nazi-Duitsland had gepleegd.

Kortom, het was een heruitvinding van het imperialisme gekleed in een mantel van deugdzaamheid.

Na Joegoslavië, dat werd gebalkaniseerd als gevolg van de NAVO-agressie, begonnen de Verenigde Staten en hun militaire partners aan een 25 jaar durende orgie van illegale oorlogen en geheime interventies. Afghanistan, Irak, Somalië, Libië, Syrië en andere plaatsen in het Midden-Oosten en Afrika. Eindeloze oorlogen die het Westerse publiek biljoenen dollars hebben gekost en een litanie van sociaaleconomische problemen hebben veroorzaakt, van massamigratie tot massale armoede – al deze oorlogen zijn gevoerd door opeenvolgende Amerikaanse presidenten, waaronder de zittende Democraat Joe Biden en zijn Republikeinse rivaal Donald Trump.

De huidige oorlog in Oekraïne – de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog – kan worden toegeschreven aan de niet aflatende expansie van de NAVO naar de grenzen van Rusland in de afgelopen 25 jaar. Washington en zijn westerse partners beweren dat ze de democratie, de mensenrechten en het internationaal recht in Oekraïne verdedigen tegen vermeende Russische agressie. Dit westerse narratief negeert de realiteit dat de VS en hun NAVO-partners minstens acht jaar lang een neonazi-regime in Oekraïne hebben gemilitariseerd voordat het huidige conflict uitbrak op 24 februari 2022.

Daniel Kovalik besluit met een vernietigend argument: als de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten zo begaan zijn met humanitaire principes en democratie, waarom grijpen ze dan niet in om de genocide op de Palestijnen in Gaza te stoppen? Meer dan 30.000 mensen – voornamelijk vrouwen en kinderen – zijn gedood door het Israëlische militaire offensief. In plaats van tussenbeide te komen om burgers te beschermen tegen de Israëlische slachting en uithongering, zijn de Verenigde Staten en hun NAVO-partners volledig medeplichtig aan het steunen van de Israëlische oorlogsmisdaden – militair, politiek en diplomatiek.

  Degenen die God wil vernietigen, ontneemt hij eerst het verstand

De westerse “humanitaire interventie” die elders zo gemakkelijk wordt ingezet, wordt ontmaskerd als een groteske fraude om de imperialistische misdaden van de VS te verhullen.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Nadat Trump zegt dat hij NAVO-bondgenoten die niet voldoen aan de bestedingsdoelen “niet zou beschermen”, zijn Duitse politici die al jaren niet aan deze doelen voldoen overstuurVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelMUST WATCH: Niet eerder gepubliceerde opname – Pfizer wetenschapper bevestigt risico en “zeer stiekeme” bijwerkingen van mRNA COVID prikken
Volgend artikelDe zogenaamde supermacht VS heeft geen leger meer
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

  1. Hoe de kijk op de wereld verandert, in principe zijn werelds grootste slachtoffer en werelds grootste helper en vechter voor vrijheid en democratie de echte massamoordenaars, maar gezegd mag het niet worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in