In de rat-race waar alles draait om geld zien we steeds meer werknemers staken. Dat is soms succesvol, bijvoorbeeld als onderhandelingstactiek vanuit de vakbonden. Ook de inflatie heeft stakingen wat wind in de rug gegeven. Maar vaker haalt staken niets uit, de inzet wordt bij lange na niet gehaald of de werkgever (meestal de overheid dan) blijft gewoon de eigen koers varen, schrijft gastauteur Niccos.

Altijd gaat staken over een hoger salaris en verzinnen ze er wat andere eisen bij. Minder werkdruk wordt dan vaak genoemd. Dat komt dan door reorganisaties, efficiëntieslagen, hoger ziekteverzuim en/of meer regels en administratie. Wat in al die zaken doorklinkt, is dat de werknemers gewoon worden uitgemolken door de werkgever. Het gaat om winstmaximalisatie en aandeelhouderswaarde.

Vraag je aan mensen of ze het naar hun zin hebben op het werk, dan zegt de overgrote meerderheid ‘Nee!’ Al die mensen dromen van een grote prijs uit de loterij en dan stoppen met dat werk. Eventueel ander werk, maar in elk geval weg daar uit de slangenkuil. Vaak kunnen ze nog wel opschieten met collega’s en hun klanten, maar de organisatie, de bazen, de systemen en de processen komen hun strot uit.

Nog maar een enkeling die voor een baas werkt heeft het wel naar z’n zin, omdat goede bazen zeer dun gezaaid zijn. Veel werknemers werken dus jaar in jaar uit eigenlijk tegen hun zin in zo’n organisatie. Sommigen verkassen en komen er dan achter dat het gras niet groener is bij de buren. Ook daar treedt reorganisatiemoeheid op. Bazen die niets snappen van de werkvloer.

Bazen die niet luisteren en alleen bezig zijn met hun eigen belangen. Bazen die snel weer vertrekken zodat ze nooit geconfronteerd worden met de ellende die ze veroorzaken. En boven die bazen zitten weer andere bazen die het hebben uitgevonden. Er is een cultuur ontstaan van ‘ieder voor zich’. Bazen én werknemers zijn nauwelijks meer wezenlijk betrokken bij het werk dat ze doen.

Bovenop dit alles is er de laatste decennia, met een versnelling in de laatste jaren, nog iets anders duidelijk geworden. Dat is het ontstane inzicht dat zoveel organisaties niet alleen hun werknemers uitmelken, maar in wezen corrupt zijn (geworden). Waar die organisaties eerst goed waren voor hun werknemers, hun klanten en omgeving, zien we nu iets anders.

De Politie is een goed voorbeeld. Welke agent heeft het nu nog naar de zin? De werkdruk is gigantisch. Als ze een boefje vangen loopt die eerder buiten dan dat ze het proces verbaal volgeschreven hebben. De organisatie is stroperig en verschillende onderdelen werken totaal langs elkaar heen. De bazen zijn vooral met zichzelf bezig. De politiek roeptoetert van alles, maar er gebeurt niets.

Het ziekteverzuim is torenhoog. De toelatingseisen verdampen en obesitas agenten moeten achter jonge loverboys aanrennen. De stress bij agenten is enorm, want ze kunnen het nooit goed doen. Sommige agenten zijn zo doorgedraaid dat ze schieten op een jonge boer in een tractor, oudjes keihard tegen de grond werken en liggende demonstranten gewoon in het gezicht schoppen.

En dan gaan ze staken voor meer geld en minder werkdruk. Alsof daarmee hun werk leuker wordt, alsof hun dagelijkse werkvreugde dan toe zal nemen. De vergiftigde cultuur gaat met meer geld en minder werkdruk echt niet weg. De corruptie wordt er heus niet mee opgelost. Bovendien weet je eindelijk toch wel dat als er iets uitkomt van al die beloften je er uiteindelijk nauwelijks iets tot niets aan overhoudt.

Iedere extra euro betekent ook meer belasting. Die paar tientjes gaan gewoon ook wel op en na één of twee maanden ben je gewend aan iets meer kunnen consumeren. Het lost in wezen helemaal niets op, niets. En minder werkdruk is eigenlijk altijd een fantasiepraatje. Ik heb nog nooit gezien dat daar iets aan gedaan wordt. Nooit!

Dus wat doet die agent, die blijft tegen z’n zin in werken bij de Politie. Op naar de volgende burn-out. Een heel enkele keer lees je iets over dat een agent er klaar mee is. Dat komt dan door een persoonlijk inzicht, hij of zij komt erachter hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit. De werknemer wordt uitgemolken én de organisatie is corrupt. Al zou het dan niet altijd als corrupt worden omschreven.

Eerder dat er teveel misstanden zijn en zaken niet zo kloppen. Van buitenaf vragen ‘wij’ ons natuurlijk al jaren af, zeker gezien de gebeurtenissen tijdens de Coronafase, waarom agenten kunnen blijven werken in zo’n omgeving. Orders krijgen om onschuldige burgers klem te zetten en dat uitvoeren. Je moet het maar kunnen met je geweten. Dom zullen ze toch niet zijn.

Nu zijn het natuurlijk niet alleen de agenten die in zo’n positie verkeren, ik stel alleen een sprekend voorbeeld. Wat dacht je van de mensen die bij de Overheid werken, op Ministeries of mensen die in een organisatie werken vóór de Overheid, bijvoorbeeld als adviseur. Al die mensen werken mee aan dat gedrocht. Al die mensen moeten dat met hun geweten zien te klaren.

Slechts weinigen zeggen bewust ‘Nee! Hier en niet verder.’ en nemen ontslag. Zij willen geen onderdeel meer uitmaken van een systeem dat zich tegen de gewone mensen heeft gekeerd. Zij staken niet meer, ze zijn helemaal weggegaan. Ik denk dat ieder weldenkend mens regelmatig stil mag staan bij het werk dat hij of zij doet. Is het nuttig? Heb ik het naar mijn zin? Draagt het bij aan welzijn voor gewone mensen?

Het gaat er niet om dat je per direct opstapt als je tot de conclusie komt dat je elders waardevoller kan zijn, maar dat je bewust wordt en van daaruit bewuste keuzes maakt. Dat je niet blijft hangen in een sleur en werken voor je geld, maar dat de ontdekkingstocht alleen al zoveel energie kan geven. Wanneer je ervoor open staat dan gaat het leven zelf je geven wat je nodig hebt.

Het gaat niet om ontslag, maar om bewustwording. Het gaat niet om staken voor meer geld en minder werkdruk, maar om gelukkig kunnen zijn met wat je doet voor werk in welke omgeving. Zo stap je uit de rat-race. Daarmee verandert het systeem. Wat er voor nodig is? Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Vanuit een moreel besef. Je bent niet alleen. En dat schept weer verantwoordelijkheid voor het geheel.


Copyright © 2023 Niccos. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

NICCOS DOSSIER

Ministers Rutte IV, Hallo VaarwelVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelL’Entente is een bittere pil voor het Westen
Volgend artikelKalmte voor de storm in Oekraïne
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

26 REACTIES

 1. When I was 5 years old my mother told me happiness is the key to life. When I went to school they asked me what I wanted to be when I grew up, I told them happy, they told me I didn’t understand the question. I told them they didn’t understand life.

  John Lennon

 2. De spijker op z’n kop.
  De bazen leven en besturen ons vanuit een sterke oligarchie, de werknemer is hun slaafje.

  Als docent heb ik herhaaldelijk zgn. ‘vernieuwingen’ meegemaakt. Werkdrukverminderend hahahaha, wat een lachertje, de werkdruk werd alleen maar groter.
  Daarnaast worden de methoden vernieuwd door zeer dicutabele inhoud, vol NWO/WEF propaganda en zgn. wetenschap.
  Als ik hoor hoe kleine kids al leren, dat’ spelen met jezelf’ lekker is en je vooral moet uitproberen en seksperimenteren, ‘maar met een ander is het nog leuker’. Te walgelijk voor woorden, terwijl de Ontwikkelings Psychologie juist verteld, dat jeugdige seksuele activiteiten zal leiden tot (vrote) problemen op latere (adolescente leeftijd), worden de kids ronduit vernietigd en mentaal/seksueel gemolesteerd…..

  Maar even ter zake. Nederlanders vind ik over het algemeen zwak, volgzaam en bang.
  Kijk naar Zuid Europa, hoe daar de mensen werkelijk massaal op de bres gaat en vechten voor hun waarden en normen. En wij….?

  Als ik tijdens een vergadering uit de hoek kom, en met gedegen informatie en bewijzen tegen een vernieuwing in verweer kom, blijk ik de enige, want het blijft stil….
  Na de tijd komen ze met ” joh, wat goed en fijn dat je dit zei want ik denkcer net zo over….” Maar zij houden hun mond en is er een stemming, gaan zij zo met de meerderheid mee (om niet uit de toon te vallen). Zo frustrerend…

  Deze wereld is naar de knoppen, het lijdzaam stil blijven en volgen van de massa, is een grote reden hiervan…. Helaas…..

   • Met z’n allen tegelijk ziekmelden (ivm onmenselijk behandeld worden) Heeft geen effect op een eventuele uitkering en heeft meer effect dan staken denk ik.

    • Beste sandra,
     Zelfs bij ziek melden hebben nogal wat mensen problemen vanwege de bekende wachtdagen. Dat kost ze teveel geld.
     Veel mensen mopperen wel, maar gaan vervolgens braaf met de meute mee.

  • Heel herkenbaar. Nederlanders zijn lafbekken. Overal een mening over, maar als het tijd is om in actie te komen haken ze (bijna) allemaal af. Maar wel lopen zeiken en kankeren als ze uiteindelijk zelf ook de pineut blijken te zijn. Zoek het dan ook maar lekker verder uit. Wie niet horen wil…

   • bas volkomen gelijk hoor Nederlanders mopperen altijd maar staan nooit op voor gerechtigheid (buiten die het wel doen) het is een laf zooitje de jeugd is te dom snappen er geen reed van wat er speeld zolang ze maar stroom in hun mobieltje zit

 3. Beetje kortzichtig om over bazen te praten, er zijn ook veel MKB bedrijven met de beste bedoelingen en waarschuwen voor een loon-prijs spiraal, ook zien hun het ziekteverzuim toen nemen en door veranderend beleid van onze overheid zijn ook zei 2 jaar verplicht tot loondoorbetaling. dus zeker voor MKB bedrijven geen woeker winsten maar zeer hoge risico’s.

 4. Dat uitmelken van je opdrachtgevers ben ik allang bewust van, jaren via uitzendbureaus aan het werk geweest. Daar wordt je behandeld als een wegwerp werknemer. Als je niet 100% gehoorzaam bent kun je vertrekken. De soms absurde arbeidssituaties, waar alle veiligheidsvoorschriften aan hun laars gelapt werden en als je er iets van zei, kon je vertrekken. Of dat jouw privé auto als een bedrijfsauto werd bestempeld en zo als privé chauffeur nog 3 collega’s op moeten halen, waardoor je een eind om moet rijden. Met alle ellende van dien met verslapende collega’s of niets zeggen dat ze een snipperdag hadden en/of de vele files die je dan extra had.

  Of met aangenomen klussen door het bedrijf, dat je even 20 tot 24 uur achter elkaar in touw bent om de klus te klaren met je collega’s. Maar de volgende dag wel eisen dat je op tijd weer begint. En dan raar vinden dat jij je slaap uren moet opnemen volgens de Arbo. Of toen die bijtelling er kwam de bedrijfsauto’s dat je al je ritten moest kunnen verantwoorden. Toen was ik de vaste chauffeur op de servicebus en als je collega’s jouw bus hadden geleend op jouw vrije dagen, maar niets hadden geregistreerd werd ik daar voor verantwoordelijk van gemaakt en gedreigd dat ik de bijtelling van de bedrijfswagen voor mijn rekening zou krijgen.

  Of toen vanuit de overheid werd bepaald dat er een bepaalde percentage vrouwen en /of minderheden in elke organisatie moeten werken. Daar werd niet meer gekeken of zij wel competent waren voor het werk en de steeds meer administratieve handelingen die van de overheid opgelegd werden. Waardoor je bijna niet meer aan het werk zelf meer kwam.

  Toen de corona ellende er kwam, werd weer de hele organisatie op de kop gezet, waar je ineens aan moest voldoen. Tot het absurde toe. Toen werd besloten om van dagdienst in een 3 ploegendienst te gaan draaien, om zo meer afstand tussen je collega’s te creëren. Veel werkzaamheden werden bijna onmogelijk gemaakt daardoor, wat je voorheen altijd met z’n tweeën deed en nu ineens alleen moest doen. Alles moest ineens volgens een vast protocol en daar mocht je niet van afwijken. Dat er dan een onwerkbare situatie werd, werd niet naar gekeken. Nu met de extreme inflatie van alles wordt er niet beter op. Alle rek is er allang uit, alles gaat al geforceerd. Met extra geld ga je dat niet oplossen, want op alle vlakken is corrupte verrottingsproces vanuit de werkgevers en overheden zover doorgevoerd dat het alleen maar erger wordt i.p.v. beter. Iedereen wordt tegen elkaar uitgespeeld en als jij daar niet aan mee doet en dan zie je pas hun onmacht van hun organisaties. Als werkende ben je gewoon een systeemslaaf en wordt je ook zo behandeld.

 5. Geen problemen met “de bazen” hier, enorme problemen evenwel met de steeds verregaander digitalisering op de werkvloer en in de privésfeer.
  De ontmenselijking, het woke-isme en politieke corrected die men je overal van ’s morgens tot ’s avonds opdringt.
  De gemanipuleerde publieke opinie, de propaganda massa-media, big brother toestanden via smart technologies.
  Ik ben een mens , geen robot.

 6. Ben reeds gestopt met werken, een uitkering geeft veel minder stress. Elke dag uitslapen en sporten wanneer ik wil. Werkgevers melken je uit samen met de staat. Elke euro belasting die je betaald wordt tegen je gebruikt! Pensioenleeftijd verhoogd en je moet leven zoals de staat dat wil. Met de uitkering doe ik nu financieel broekzak/vestzak. Het is geen vetpot maar met kringloopspullen en een hele oude auto red ik het wel, mijn vrijheid is alles waard.

 7. We are in the age of inner revolution as we entering the Aquarian periode for 2000 years and is not with specific leaders. Jean, it is very sick in this fallen world that the vast majority of people want to be told what to do, and they would be perfectly happy with this. They will be happy to let the State and algorithms rule them instead of God. The person that knows me best is ME so I think I am ok making decisions for myself thank you very much! Much love and peace from the UK 👏🙏❤️✌️ I am in total agreement. ❤ And those who are not can “hop off” … haha, I love it 😂 https://youtu.be/N0RqA_4c3g0

 8. 4 PLUTO SECRETS That Will Transform You //Pluto in Aquarius 2023-2044//
  Pluto symbolizes a dimension of life that is deep, mysterious, and complex. When it moves signs, as it is about to do over 2023 and 2024 (Pluto in Aquarius first pass is March 23, 2023), there will be a slow ramp up to a significant energy shift lasting the next 20 or so years. Pluto is in Aquarius from 2023-2044. There are some things about Pluto that may surprise you – things that you should know to truly understand what the Archetype of Pluto is going to mean for you as transformations happen your life.
  https://youtu.be/JzcOmetHn14

 9. ” Orders krijgen om onschuldige burgers klem te zetten en dat uitvoeren. Je moet het maar kunnen met je geweten. Dom zullen ze toch niet zijn “.

  Mwah……als ik weer een zo’n giftig varken uit de achterbuurt, met zo’n dikke ronde kop op zo’n lomp en grotesk lijf zie…… zo’n stuk hooligan wat dol is op geweld……waar niemand wat van moet hebben als ze die hongerige blik in die nijdige en meestal te kleine oogjes zien….dan weet men dat men te maken heeft met een levensgevaarlijk ongeleid projectiel.

  Als je dergelijk tuig in een uniform hijst, heb je een goedkope vechtmachine. Geen moraal. Het niveau van een gehangen gans. Je ziet dat soort maar al te vaak in uniform.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in