De Verenigde Staten verbieden banken om politiek te discrimineren

0
Trump supporters © vhines200 (CC BY-ND 2.0)

Nadat Amerikaanse banken om politieke redenen hun klanten begonnen af te sluiten, scherpt de federale bankautoriteit OCC nu haar richtlijnen aan tegen politieke discriminatie en willekeurige beëindiging van bankrekeningen, meldt de autoriteit op haar website.

Het bankwezen was zeer ontevreden over het besluit, dat donderdag werd aangekondigd en wat betekent dat bankklanten zich niet langer politiek correct hoeven te voordoen om leningen te krijgen of toegang te krijgen tot bankrekeningen in de Verenigde Staten.

“De OCC beweert klanten te beschermen tegen politieke willekeur, maar het enige wat ze doen is de banken vertellen dat hun besturen niet kunnen worden toevertrouwd om zelf deugdelijke zakelijke beslissingen te nemen”, klaagde de Amerikaanse banken belangenorganisatie BPI in een reactie op de beslissing.

De klachten hielpen echter niet, en donderdag werd de voltooide versie van het besluit vrijgegeven, waarin staat hoe de grootste banken van het land zullen omgaan met het wetgevingspakket van Dodd-Frank’s vereisten voor “eerlijke toegang” tot bankrekeningen in de VS.

“Het is altijd gemakkelijk om te denken dat een bepaalde sector die je niet leuk vindt geen bancaire diensten mag worden verleend. En het speelt geen rol tot je daar op een mooie dag staat en geen bankrekening kunt openen. Hier eindigt deze gevaarlijke ontwikkeling voor altijd”, zegt overheidschef Brian Brooks tegen American Banker.

De banksector hoopt nu dat Joe Biden het antidiscriminatieverbod zal intrekken en er zijn tekenen dat hij dat ook zal doen. Niet in de laatste plaats omdat de banken woedend zijn.

De achtergrond is onder andere dat banken om politieke redenen rekeningen hebben geannuleerd onder het voorwendsel dat klanten een risico op witwaspraktijken of kredietverliezen vormen. Daarnaast hebben de banken gehandeld als moraalrechters en hebben ze klanten geweigerd of gecanceld die wapens produceren, minder milieuvriendelijke energie verkopen, privé-gevangenissen beheren en andere zaken die de banken controversieel vinden. Maar dat is nu voorbij.

“Het zijn de gekozen volksvertegenwoordigers die zullen beslissen wat legaal en illegaal is in ons land”, schrijft de autoriteit in een persbericht.

De regels gelden ook voor buitenlandse banken die in de VS actief zijn.

BLM relschopper steekt zichzelf in brand terwijl hij probeert historisch gebouw in vuur en vlam te zetten

Vorig artikelTrump’s antwoord op het linkse vandalisme: bouwt 250 standbeelden
Volgend artikelVaccinatie kan verplicht worden voor reizen binnen de EU
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in