In de recente conflicten in het Midden-Oosten zijn de zwaarste gevechten voor de grote steden geweest. Toch, in termen van krijgskunde, blijven de problemen rond de bestorming van stedelijke gebieden en het minimaliseren van het aantal slachtoffers fundamenteel onopgelost.

Foto: Een vernietigd deel van Raqqa © Mahmoud Bali (VOA) / Wikimedia (CC0)

Topmilitairen over de hele wereld verwerken en conceptualiseren momenteel elke ervaring die ze in handen hebben over het voeren van oorlogsvoering in grote steden.

Begin november was het drie jaar geleden dat Raqqqa, Syrië, de ‘hoofdstad’ van het ISIS pseudo-kalifaat, werd belegerd. Opgemerkt moet worden dat er sinds de Tweede Wereldoorlog maar extreem weinig grootschalige krijgshandelingen in steden zijn geweest. De moderne conflicten in het Midden-Oosten hebben echter een breed scala aan voorbeelden opgeleverd die laten zien hoe gevechten om de controle over een grootstedelijk gebied kunnen worden uitgevochten, schrijft RT.

Het is nu veel duidelijker wat voor soort troepen en hoeveel troepen er waarschijnlijk nodig zijn en hoe lang een militaire campagne zal duren. Ook is het nu mogelijk om een inschatting te maken van de aard en de potentiële omvang van de schade die aan een stedelijk gebied zal worden toegebracht.

Een groep Duitse infanteristen schuilt tijdens zware straatgevechten in Stalingrad achter een muur.

De geschiedenis van de oorlogsvoering van de laatste tien jaar toont aan dat een grote stad het meest gunstige slagveld is voor iemand die in de minderheid is en met wapens wordt overtroffen door zijn tegenstander. Binnen een stedelijk gebied kun je niet alleen een actieve groep van tienduizenden combattanten vormen, je kunt ook je troepen verbergen voor een superieure vijandelijke kracht en de vuurkracht ervan ontlopen. Bovendien kun je je troepen voorzien van materieel, maar ook van verse mannen en hardware om eventuele verliezen goed te maken. In de moderne oorlogsvoering kan geen enkele bergketen, bos of jungle zo’n gunstig terrein bieden als een stad.

Een stedelijke omgeving kan verdedigers helpen en de opmars van de vijand vertragen; het laat je toe om het hoogst mogelijke aantal troepen per eenheid van gebied te plaatsen; het kan technische en numerieke inferioriteit compenseren.

In een toelichting op de operatie om de stad Mosul in Irak in te nemen (1,4 miljoen inwoners), zeiden de Pentagon-functionarissen dat het “de zwaarste stedelijke strijd sinds de Tweede Wereldoorlog” betrof.©

  's Werelds schuldenberg: 250.000 miljard dollar - 29.000 euro per persoon
General Atomics MQ-9 Reaper © Lt. Col. Leslie Pratt (CC0)

Voor de Slag om Mosoel heeft Irak zijn strijdkrachten (30.000) en de federale politie (30.000) ingezet. Deze laatste, in feite interne Irakese troepen, kregen de opdracht om het slagveld te omsingelen en te isoleren, waardoor het reguliere leger al zijn inspanningen op hun missie kon concentreren. Tijdens de aanval werden de Iraakse strijdkrachten ondersteund door massale luchtaanvallen door de Amerikaanse luchtmacht. Als onderdeel van de operatie werd een effectief verkenningssysteem opgezet. Tientallen UAV’s van verschillende types waren te allen tijde in de lucht – van lichte tactische drones tot zware strategische verkenningsmachines.

Er zijn een aantal lessen die de Amerikanen geleerd hebben van de Slag bij Mosul: het is bijna onmogelijk om een grote stad te isoleren en af te snijden; de operatie wordt steeds complexer naarmate de aanvallende troepen zich naar het centrum van de stad verplaatsen; een dichte stedelijke omgeving kan niet alleen voor de verdedigers van nut zijn, maar ook voor de troepen die de stad bestormen.

Wat voor de Amerikanen als een verrassing kwam, is dat in stedelijke oorlogsvoering niet-reguliere troepen vrij veerkrachtig en gevechtsklaar kunnen zijn.

Desalniettemin is het militaire opperbevel van de Verenigde Staten van mening dat het veroveren van steden met minder dan 100.000 inwoners geen grote problemen oplevert. Ze zijn gemakkelijk te omsingelen en te blokkeren, waardoor het hele gebied aan direct vuur wordt blootgesteld. In een stad van deze omvang is het moeilijk om grote voorraden grondstoffen en militaire hardware te vergaren om een aanzienlijk aantal troepen voor een lange periode te bevoorraden.

Het bestormen van een stad met meer dan 500.000 inwoners is echter een heel andere zaak. Daarom waren de veldslagen van Mosul, Basra, Aleppo, Damascus en Raqqqa zo langdurig en zwaar.

Zowel Aleppo als Damascus hebben een grote bevolking, ruim een miljoen mensen, maar de strijd trof alleen bepaalde wijken en voorsteden van deze steden die door de terroristen werden gecontroleerd.

Een andere reden waarom een offensieve campagne in een stad vandaag de dag een enorme uitdaging vormt, is de zeer lage tolerantiedrempel voor collateral damage. Je kunt tegenwoordig niet zomaar een stad bombarderen. Zo werd elk succes van Bashar Assad’s militaire operatie met een enorme en goed georkestreerde verontwaardiging door de media ontvangen. In sommige gevallen gingen buitenlandse mogendheden zelfs zo ver dat ze dreigden met militair ingrijpen.

  Afrikanen: "Binnenkort zullen we jullie vervangen door onze kinderen"

Tegelijkertijd hebben we nog nooit gezien dat een burgerbevolking vóór de militaire operatie volledig uit een stad werd geëvacueerd om de strijd te vergemakkelijken; het is iets dat gewoon niet gebeurt.

Een andere uitdaging heeft te maken met het feit dat het vandaag de dag, met alle telecomsystemen en andere infrastructuurnetwerken, uiterst moeilijk is om een stad van de rest van de wereld af te sluiten. Toch is een belegering de sleutel tot de overgave van een stad. In het geval van alle bovengenoemde steden was het een succesvolle militaire blokkade die de uiteindelijke overwinning opleverde. De terroristen konden Oost-Aleppo en de voorsteden van Damascus slechts controleren zolang ze toegang hadden tot versterkingen en voorraden.

De steun van de lokale bevolking veiligstellen is een andere belangrijke factor voor succes. Als de bewoners aan je zijde staan, wat dat ook moge zijn, kunnen ze zorgen voor talrijke bevoorradings- en leveringstaken en het beheer van reparaties. Ze kunnen ook helpen met evacueren als dat nodig is, of medische hulp bieden. Dit alles stelt waardevol militair personeel in staat zich uitsluitend op de gevechtshandeling te richten.

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is dat de Syrische steden in kwestie netwerken van ondergrondse tunnels hebben die werden gebruikt door de terroristische krachten. In de loop der tijd zijn ze uitgegroeid tot hele ondergrondse nederzettingen met volledige aanvoerroutes – groot genoeg om vrachtwagens in en uit te laten rijden. Dit alles hielp de terroristen om hun schade en personeelsverlies tot een minimum te beperken, en om een duidelijk manoeuvreer-voordeel te behouden, waardoor ze lange tijd de controle over de stadsgebieden konden behouden.

Een dodelijke manoeuvre die nooit heeft gefaald om schade toe te brengen en paniek te veroorzaken bij de regeringstroepen was het gebruik van zelfmoordaanslagen met  autobommen, bekend als zelfmoordauto’s met geïmproviseerde explosieven (SVBIED’s). Het gebruik ervan in stedelijke oorlogsvoering heeft altijd een bijzonder verwoestend effect.

  Grensbescherming is haalbaar: in april kwam 86 procent minder asielzoekers naar Europa

In de nabije toekomst zal stedelijke oorlogsvoering waarschijnlijk een uitgebreid gebruik van verkenning, aanvallen, UAV’s (Unmanned Aerial Vehicle), zware meervoudige raketwerpers, artillerie en mortieren met een hoge capaciteit (tot 240mm), precisie luchtwapens en onbemande helikopterdrones om de gewonden te evacueren met zich meebrengen.

De aanval op een stad zal veranderen in een gewelddadige en langdurige militaire gevechtshandeling. De Slag om Raqqa, een stad met 165.000 inwoners, duurde 11 maanden; de krijgshandeling om Oost-Ghouta, waar 400.000 mensen wonen, te bevrijden duurde bijna twee maanden en de krijgsverrichting om Oost-Aleppo, met een bevolking van 300.000 mensen, te bevrijden, duurde 10 maanden.

Het lijkt erop dat het in de meeste gevallen onmogelijk is om enorme schade aan stedelijke gebieden en een hoog dodental onder de burgers te voorkomen. Raqqa kan als voorbeeld worden gebruikt om dit punt te illustreren. De Amerikaanse luchtmacht bombardeerde een jaar lang de officiële “hoofdstad” van het pseudo-kalifaat, waardoor de stad bijna met de grond gelijk werd gemaakt.

Een veel betere oplossing zou daarom zijn om een snelle manier te vinden om de vijandelijke troepen snel uit de stad te verdrijven. Toch zou het in veel gevallen onmogelijk zijn om een langdurige en bloedige aanval te vermijden.

Gevechtsoperaties in grote steden worden uitgevoerd door aanvalseenheden en groepen van hoog opgeleide en goed bewapende troepen. Zoals u wellicht weet, zijn aanvalstroepen tijdelijke formaties die zijn opgebouwd uit reguliere gemotoriseerde infanterietroepen die worden versterkt door gevechtsingenieurs, mortierdraagraketten, vlammenwerpers, artillerie en tanks. Afgezien van aanvalsteams zijn er gespecialiseerde eenheden nodig om de taak te voltooien – zoals aanval en obstakel-verwijderende ingenieursbrigades.

Onbemande gewapende robot, voorzien van een geschut van het Belgische FN Herstal. © Milrem Robotics/FN Herstal

Speciale militaire robots met AI-capaciteiten kunnen helpen bij het minimaliseren van menselijke verliezen tijdens operaties in grote stedelijke gebieden, maar de huidige toestand van de militaire wereld is verre van deze futuristische visie.

Kortom, elke toekomstige oorlog zal onvermijdelijk gepaard gaan met het aanvallen en veroveren van grote steden en stedelijke gebieden. Om succesvol te zijn in deze zeer specifieke gevechtssituatie, kan men alleen vertrouwen op goed getrainde troepen, voldoende middelen en adequate wapens.

Massamigratie is veel destructiever dan de Tweede Wereldoorlog

Vorig artikelCovid-19 en de incompetentie van de Westerse elites
Volgend artikelDuitsland: Samir A. vermoordt zijn kinderen – de media zwijgen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. In het Midden-Oosten woeden al eeuwenlang oorlogen. De reden is niet moeilijk te achterhalen :
  óveral waar islamieten leven heerst onrust en barsten oorlogen uit.
  Zal wel aan hun vrede én liefde brengende ideologie liggen, een ideologie die ook nog eens zéér tolerant is.
  (zéggen ze tenminste !)

 2. Het ideaal van ieder moslim is om zoveel mogenlijk op Mohammed te lijken.
  Moh onthoofde persoonlijk 700 Joden in Mecca 13 eeuwen geleden

 3. De bestorming van steden vindt nu in de Oekraïne plaats omdat het leger zich schuilhoudt in de steden en burgers gebruikt als menselijk schild. Het is een vorm van perversie om steden vol bewoners te bestormen. Het artikel ademt een vorm van berusting uit dat in de toekomst steden gaan bestormd worden alsof dat een soort vanzelfsprekendheid is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in