Dag 1 van de NAVO-top Vilnius 2023 en de daaropvolgende ontwikkelingen hebben een grimmig beeld geschetst van een snel veranderend geopolitiek landschap, met een belangrijke nederlaag voor de NAVO-aspiraties van Oekraïne, een kwetsbaarheid voor Turkije, en een impliciet afscheid van het unipolaire moment dat de dominantie van de VS op het wereldtoneel kenmerkte, schrijft DD Geopolitics.

Het communiqué van de top over Oekraïne wijkt duidelijk af van de toezeggingen van steun voor onbepaalde tijd. Het bondgenootschap bevestigde opnieuw het recht van Oekraïne om zijn eigen veiligheidsafspraken te maken en zijn traject naar politieke integratie in de NAVO, maar voegde een nevelige voorwaardelijkheid toe aan zijn proces. De uitnodiging aan Oekraïne, die ooit als een onvermijdelijke conclusie werd gezien, is nu afhankelijk van de vervulling van ‘voorwaarden’ – voorwaarden die voor interpretatie vatbaar zijn en afhankelijk van de consensus van alle NAVO-bondgenoten.

Deze strategische verschuiving herdefinieert de uitgangspunten van het Membership Action Plan (MAP) dat eerder aan Oekraïne werd aangeboden, en verhoogt in feite de drempel voor een mogelijke toetreding tot het blok. Bovendien introduceerde de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, tijdens een persconferentie voorafgaand aan de top een ontmoedigend voorbehoud – de overwinning van Oekraïne in het huidige conflict is een voorwaarde geworden om het lidmaatschap zelfs maar ter tafel te brengen. ” …We zullen Oekraïne zolang mogelijk steunen. Want als Oekraïne deze oorlog niet wint, kan er helemaal niet over lidmaatschap worden gesproken.”

Deze evolutie in de houding van de NAVO heeft schokgolven door Oekraïne gestuurd en president Volodymyr Zelensky zichtbaar van zijn stuk gebracht, die publiekelijk kritiek uitte op het gebrek aan concrete beloften en de dubbelzinnige aard van de “voorwaarden” voor de uitnodiging. Hij redeneerde dat dergelijke onzekerheid Rusland alleen maar aanmoedigt en de destructieve conflictcyclus verder in stand houdt.

In dit tragische tafereel van geopolitiek schaakspel is Oekraïne gebruikt als een spil in het grotere machtsspel tegen Rusland, met een pijnlijke menselijke tol. De strategie van de VS om Rusland tot de laatste Oekraïner te willen bestrijden en daarbij de legitieme veiligheidsbelangen van Rusland te negeren, heeft geleid tot onmetelijk lijden voor het Oekraïense volk. In een ironische wending van realpolitik hangt de toekomst van Oekraïne als NAVO-lid en zijn bestaan als soevereine staat aan een zijden draadje, omdat het land gebonden is aan een uiterst ongrijpbare overwinning, een overwinning die zelfs de krachtigste dosis psychedelica met moeite tevoorschijn zou toveren.

Globalisten bewapenen voedsel- en energievoorziening om de weg vrij te maken voor wereldwijde "Holodomor"

Deze nederlaag voor Oekraïne wordt aanzienlijk versterkt wanneer deze in de bredere geopolitieke context wordt gezien. Deze gebeurtenis duidt op een existentiële crisis voor de NAVO zelf, die nog steeds lijdt onder een pijnlijke nederlaag en een overhaaste aftocht in Afghanistan. Waar Oekraïne ooit werd gezien als een knuppel om Rusland te ondermijnen en te verzwakken, lijkt zich nu een berouwvolle berusting af te tekenen. Dit is niet alleen een capitulatie voor de nederlaag van Oekraïne, maar ook een bredere erkenning van het verlies van de NAVO, ondanks een cumulatieve investering van meer dan 200 miljard dollar in Oekraïne, aan een versterkte supermacht in Rusland. Dit gebrek aan ROI (rendement) vanuit een havikistisch neoconperspectief wordt waargenomen door een aangemoedigd Mondiaal Zuiden dat steeds minder bang is voor de opgehemelde beschermingsbende, dankzij de moedige Russische vastberadenheid.

Door strengere voorwaarden te stellen aan het lidmaatschap van Oekraïne, lijkt de NAVO angstvallig haar strategieën te herijken in een paniek om zich terug te trekken uit dit specifieke strijdtoneel met een herlevend Rusland. Deze strategische verschuiving neigt naar de hoop dat een aanpak van de verschroeide aarde in Oekraïne de komende decennia Russische middelen zal opslorpen voor de wederopbouw van het voormalige Oekraïense grondgebied.

Deze verschuiving impliceert dat de NAVO als organisatie haar houding en strategieën moet aanpassen aan een snel veranderende geopolitieke realiteit. Deze verschuiving stelt het narratief van de westerse dominantie op de proef en luidt het einde in van het unipolaire moment van de VS.

De Turkse dimensie in deze ingewikkelde geopolitieke puzzel is ook cruciaal. Hoewel Turkije, onder leiding van president Recep Tayyip Erdogan, heeft aangegeven bereid te zijn om het Zweedse lidmaatschap van de NAVO te deblokkeren, kan deze strategische verschuiving Turkije blootstellen aan aanzienlijke kwetsbaarheden. De overeenkomst lijkt af te hangen van de toezegging van Zweden om zich harder op te stellen tegenover pro-Koerdische groepen, die door Erdogan als “terroristen” worden aangemerkt. Ondanks deze concessie zou de mogelijke neveneffecten van deze overeenkomst en de vervreemding van een betrouwbare partner in Rusland een heroplevende Koerdische dreiging binnen Turkije en een verhoogd risico op destabilisatie kunnen zijn. Bovendien zou deze ontwikkeling kunnen leiden tot een afkoeling van de betrekkingen met Rusland, een cruciale bondgenoot voor Erdogan, vooral in de context van de Syrische verzoening en het beëindigen van dat conflict, wat de onderbuik van Turkije veilig zou stellen.

Wakker worden, mensen! Wij staan aan de vooravond van het uitbreken van de Derde Wereldoorlog

Men kan zich afvragen wat voor extra’s de wannabe Sultan Erdogan aangeboden moet hebben gekregen. Oppervlakkig gezien weerspiegelt deze deal de interne economische en politieke volatiliteit van Turkije. Recente rampen, zoals de aardbeving in februari, in combinatie met afnemende steun voor Erdogan, hebben Turkije in een hachelijke positie gebracht. De deal kan daarom worden gezien als een broodnodige buffer voor het regime van Erdogan in eigen land.

Erdogan zou er echter goed aan doen om zich te herinneren hoe de Russische inlichtingendienst een cruciale rol speelde in het redden van zijn leven en presidentschap van een mislukte couppoging in de nacht van 15 juli 2016. De couppoging, een onverwachte en turbulente gebeurtenis, met alle kenmerken van Amerikaanse ondersteuning, werd geleid door een factie binnen de Turkse strijdkrachten, bekend als de Peace at Home Council. De redenen voor de coup waren veelzijdig: de coupplegers beschuldigden de regering Erdogan ervan dat ze de seculiere tradities en democratische heerschappij van Turkije aan het uithollen waren.

Tijdens de couppoging vond er een kritieke gebeurtenis plaats: Erdogan was op vakantie aan de zuidwestelijke Egeïsche kust, en de coupplegers stuurden commando’s om hem aan te houden. Erdogan kon echter ontsnappen en naar Istanboel vliegen, waar hij zijn aanhangers opriep om de straat op te gaan.

Hoewel Rusland niet direct tussenbeide kwam in de coup, tipte de Russische inlichtingendienst Erdogan over ongewone militaire activiteit en gaf door dat hij in dreigend gevaar verkeerde. Na de mislukte staatsgreep was Poetin een van de eerste wereldleiders die Erdogan belde en zijn steun betuigde. Dit gebaar werd gezien als een belangrijk keerpunt in de betrekkingen tussen Rusland en Turkije, die gespannen waren door tegenstrijdige belangen in Syrië.

Zelensky is er geweest

De mislukte couppoging betekende een belangrijke verschuiving in het binnenlands en buitenlands beleid van Turkije. Het leidde tot een zuivering van tienduizenden mensen uit staatsinstellingen en zette Erdogan aan tot een meer geïsoleerd bewind. Het droeg ook bij aan een opwarming van de betrekkingen met Rusland op een moment dat de betrekkingen van Turkije met westerse landen, vooral de VS en Europa, steeds meer onder druk kwamen te staan. Pas op voor Yanks die geschenken brengen, is treffend van toepassing op Erdogan die buigt voor de eisen van de NAVO in ruil voor glimmende Trojaanse paarden. Poetin heeft bewezen de betrouwbare partner te zijn die Erdogan niet verdient.

De NAVO-top van Vilnius 2023 kan dan ook gezien worden als een bepalend moment dat aanzienlijke verschuivingen in het geopolitieke landschap teweeg heeft gebracht. Het betekent niet alleen een nederlaag voor de NAVO-aspiraties van Oekraïne, maar kondigt ook potentiële uitdagingen voor Turkije aan. Bovendien onderstreept het de onvermijdelijke nederlaag van de NAVO en de ontbinding van het Amerikaanse unipolaire moment, dat plaats maakt voor een multipolaire wereld waarin de macht meer verspreid en minder westers gecentreerd is. Terwijl we door de veranderende dynamiek van deze wereldwijde machtsmatrix navigeren, worden we geconfronteerd met een grimmige realiteit. Het “einde van de geschiedenis” is een mislukte westerse droom, en de behoefte aan dialoog, wederzijds respect en erkenning van de legitieme belangen van alle naties is nog nooit zo groot geweest.


Copyright © vertaling 2023 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat gaat de NAVO doen aan Oekraine?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWEF beveelt regeringen zich voor te bereiden op miljarden “Social Credit-gevangenen” als spionagewetten over de hele wereld worden aangenomen
Volgend artikelDe Grote Hongersnood Reset: U zult niets bezitten en u zult verhongeren
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

16 REACTIES

 1. Als die smerige oorlogophitsers zelf naar het front zouden moeten gaan, dan was deze krankzinnige oorlog per direct afgelopen. Nu mag Jan Soldaat zich kapot laten schieten om een natte droom van de zgn elite te realiseren.
  Verdomme, streef naar vrede, samenwerking op een faire manier ipv deze waanzin, die niet alleen Jan soldaat het leven kost, maar ook duizenden burgers.
  Om nog maar niet spreken over de enorme schade aan land en gebouwen, pure geldverkwisting van honderden miljarden dollars en pleuro,s. En het menselijk leed als je familie gestorven is en je huis in puin ligt.
  Walgelijk,maar helaas leert de mensheid NIETS van het verleden en wordt de wereld geregeerd door machtgeile psychopaten, die alleen aan hun eigen belang / voordeel denken.

  • Ik ben het helemaal met je eens waanzin verspilling en veel leed. 1 overlijden is een tragedie als het er meer zijn wordt het een getal en een nieuwsfeit .streef naar vrede. Er is geen weg naar vrede, vrede is de weg

   Fred

   • Waarom deze oorlog?
    Deze oorlog is een oorlog van Amerika, tegen Rusland, en waarom?
    Amerika is FAILLIET, en als het de oorlog stopt, is het einde verhaal voor Amerika.
    Als Amerika Rusland zou kunnen veroveren, heeft het in één klap ENORME RIJKDOMMEN, en dus af van zijn ENORME SCHULDEN.
    Komt deze scenario niet uit, komt er een burger oorlog in Amerika.
    Amerikanen zonder voedsel, geen energie, geen banen, ambtenaren zonder salaris etc.
    En dan te bedenken, dat in Amerika DUBBEL ZOVEEL WAPENS ZIJN DAN INWONERS.

    • Volgens mij gaat dan de drukpers in een hogere stand, dit zal de waarde van de dollar nog verder in zijn achteruit zetten!! Koop goud en of zilver!!!

 2. Zal mij niets verbazen dat ze in DenHaag van de gelegenheid gebruik gaan maken om de dienstplicht weer in te voeren, als dat al niet het geval is.

  • Dienstplichtkomt nooit meer terug. Is een formule uit een ander tijdperk. Discipline, autoriteit, gezag… kijk maar bij de politie, eerst moet er “gepraat” worden, en “gediscuteerd”, en “rekening houden met de mening” dat zijn basisvoorwaarden voor “respect”. Bevelen worden niet mee gegeven, nu gaat het om vragen of “uitnodigen tot…”. Naast elke sergeant een maatschappelijk assistent.

   • Ik weet niet waar je dat vandaan haalt. Er is nog steeds een dienstplicht, recentelijk zelfs uitgebreid naar meisjes. Er is alleen momenteel geen opkomstplicht (of hoe ze het in ambtelijke taal noemen), en die kan inderdaad elk moment zonder problemen weer ingevoerd worden.

    • 17-jarigen krijgen bericht van dienstplicht en geen opkomstplicht. Ik weet niet of dat enkele jaren geleden ook gestuurd werd aan de 17 jarigen. Misschien weet iemand dat wel?

 3. Ik ben het helemaal met je eens waanzin verspilling en veel leed. 1 overlijden is een tragedie als het er meer zijn wordt het een getal en een nieuwsfeit .streef naar vrede. Er is geen weg naar vrede, vrede is de weg

  Fred

 4. Fred heeft overschot van gelijk. Als eens één procent van de aandacht over de holecaust zou schenken aan de civiele verwoestingen, ontelbare onschuldige en weerloze slachtoffers van bombardementen sinds WOII en de schijnvertoning die de VN is, dan zou de mensheid een gigantische stap hebben gezet.
  Fred doet echter dezelfde zinloze oproep tot vrede als de religieuzen steeds doen: er is r e c h t v a a r d i g h e i d nodig, gemakkelijk te verkrijgen mits wederzijds respect, anders draait het altijd uit op roof, verkrachting, verwoesting, vernietiging, verminking, moord, ontzaglijk lijden.

 5. Wat een show zeg, zo onderhand is het toch wel duidelijk, iets wat al decennia aan de gang is, Europa is te lastig en heeft teveel invloed.
  De VS en Rusland hebben weinig last terwijl Europa leeg bloed, net als in 1945 gaat de kennis (wetenschappers) tussen de grootmachten opgedeeld worden.
  Geen grondstoffen, energie, wapens (of duur kopen) een boel immigratie dankzij de oorlogen van de Angelsaken.
  Net als Polen 1939 in de sandwich zat, zit nu Europa ertussen.
  Kijk maar eens naar de Arabische lente en de Arabische league werd te groot en te machtig.
  Ieder antwoord voor de toekomst kun je in de geschiedenis vinden.
  Dat is wat ik denk

  • Eén detail-correctie: “Arabische lente” is/was een luchtkasteel, opgezet door Washington om regime-veranderingen te kunnen doorvoeren, met als model “Praagse lente”. Ten bewijze, er is nergens echt sprake/bewijs geweest van echte volksbewegingen. Syrië waren strijders die van Lybië via Turkije het land zijn binnengesmokkeld.

   • hey die Luc, ja je hebt gelijk, heb grote vingers en een klein scherm 🙂 maar nu worden ook ontevredene strijders de EU binnen gesmokkeld.
    Als je keek naar de poging in Georgie, allemaal nieuwe EU vlaggen, zou niet eens weten waar ik er zo eentje effe in de EU zou kunnen kopen en daat schijnen ze aan de bomen te groeien. (er zijn altijd wel een paar mensen ontevreden/die hopen er wat mee te winnen) ben het er helemaal mee eens dat het gros van de bevolkingen helemaal geen zin aan alles overboord gooien, maar is het niet net zo met het dure gas, militaire budgetten, maar oh wee als je wat zegt, gewoon lekker meezwemmen.
    Nou de kennissen kring is na Corona en het Oost conflict flink uitgedund.
    Ik zie gewoon een herhaling van geschiedenis, en het britse schoothondje hoopt straks voor de grote baas de EU te rulen, want de waves zijn al langniet meer van hun.
    Is gewoon Great Reset Turbo op het moment, iedereen kijkt naar boze Poetin en krijgt alles door de strot gedrukt.

 6. Ik heb besloten om het gewoon af te wachten van wat er komen gaat, wat kunnen wij eraan doen………..niets omdat zoveel leugens slikt en nog steeds leven in hun eigen zeepbel, plop straks en de wereld staat volledig op de kop dan, en dan die duizenden vragen van de niet wakkere mensen. Al dit gaat komen alleen de vraag hoelang moeten we nog wachten. Dat neemt niet weg dat mijn mening over Rusland onveranderd is, ze hebben gelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in