De NAVO-top in Vilnius is over een week en de situatie in Oekraïne wordt met de dag slechter. Eén aanwijzing dat de situatie grimmig is, is de bevestiging vandaag van de doorgaans bruisende Volodymyr Zelensky dat Rusland een succesvolle aanval heeft uitgevoerd op het hoofdkwartier van de Oekraïense inlichtingendienst (SBU) in Sumy, schrijft Larry Johson.

In het verleden heeft Zelensky volgehouden dat het luchtverdedigingssysteem van Oekraïne alle Russische raketten en drones had neergehaald. Vandaag niet. De realiteit is binnengedrongen en het feit dat hij bevestigt dat er dode en gewonde SBU-officieren zijn, is een sterke aanwijzing dat hij zich zorgen maakt over een onzekere toekomst.

Zelensky is niet de enige die een verschuiving signaleert in de houding ten opzichte van de realiteit van de oorlog. Richard Haass, de binnenkort voormalige voorzitter van de Council on Foreign Relations, vertelde onlangs aan een verslaggever van de NY Times wie de echte bedreiging is. Zoals Pogo ooit opmerkte: “Ik heb de vijand ontmoet en hij is ons.”

Overal waar hij als voorzitter van de Council on Foreign Relations is geweest, werd Dr. Richard Haass dezelfde vraag gesteld: Wat houdt hem ’s nachts wakker? In de loop der jaren heeft hij geen gebrek aan opties gehad: Rusland, China, Iran, Noord-Korea, klimaatverandering, internationaal terrorisme, voedselonzekerheid, de Covid-19 pandemie.

Maar nu hij aftreedt na twee decennia aan het hoofd te hebben gestaan van Amerika’s meest gerenommeerde privé-organisatie op het gebied van internationale zaken, is Dr. Haass tot een verontrustende conclusie gekomen. Het grootste gevaar voor de veiligheid van de wereld op dit moment? De dreiging die hem zijn slaap kost? De Verenigde Staten zelf.

De NAVO is niet langer verenigd. Verschillende Europese leiders merken stilletjes op dat Europa niet kan gedijen zonder een relatie met Rusland. Met andere woorden, Moskou isoleren en mijden wordt niet langer gezien als een haalbare strategie. Letland, ook al is het een onbeduidende militaire macht, kondigde een verandering aan in zijn visumbeleid:

  De komst van de Oekraïense ISIS - "De tektonische platen zijn verschoven"

Ambassades en consulaten van Letland zullen vanaf 4 juli weer aanvragen accepteren voor het verstrekken van visa aan bepaalde categorieën Russische burgers. Dit werd gemeld door de portaalsite Delfi.

Familieleden van Letse burgers en personen met de status van niet-staatsburgers van de republiek (echtgenoten, ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen en personen ten laste) kunnen een visum aanvragen. Uitzonderingen zullen ook gelden voor familieleden van burgers van EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Wat gaat de NAVO doen? De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk lijken nog steeds vastbesloten om meer militaire druk op Rusland uit te oefenen en zullen waarschijnlijk hun voornemen bevestigen om Oekraïne te voorzien van ATACM-raketten, F-16’s en clustermunitie. Als ze deze maatregelen doorzetten, zal Rusland waarschijnlijk zijn aanvallen op besluitvormingscentra in Oekraïne opvoeren, wat betekent dat het grote militaire commandoposten zal aanvallen die bemand worden door NAVO-officieren.

Ik denk niet dat de NAVO-top een sterk, gezamenlijk communiqué zal opleveren waarin de NAVO zich opnieuw verbindt om tot de laatste Oekraïner te vechten. Sommige leden zullen daar zeker op aandringen, maar anderen tonen een tanend enthousiasme voor dat beleid.

Tussen nu en aanstaande dinsdag verwacht ik dat Oekraïne een aantal wanhopige aanvallen zal lanceren in de hoop een PR-overwinning te behalen die op de top gevierd kan worden. Maar Rusland zit niet op zijn hielen in een defensieve houding. Het houdt de opbouw van de Oekraïense troepen langs de contactlijn nauwlettend in de gaten en bestookt die verzamelpunten met granaten, raketten en bommen die door luchtmacht worden afgeleverd.

Het komt nog steeds neer op een simpel rekenprobleem – Oekraïne heeft onvoldoende mankracht, uitrusting en luchtmacht om een langdurige aanval te lanceren en de verliezen die bij die aanvallen worden geleden, kunnen niet snel worden vervangen door competente soldaten. Dit geldt vooral op het hoogste commandoniveau. Het uitvallen van Oekraïense kolonels en generaals dwingt de Oekraïense generale staf om onervaren officieren te promoveren naar commandoposities waarvoor ze niet gekwalificeerd zijn. De wereld is getuige van de doodsspiraal van het Oekraïense leger. Het valt nog te bezien of de NAVO bereid is om deze realiteit te erkennen.

  "De toekomstige wereldorde wordt gebouwd op de ruïnes van Europa"

De westerse obsessie met de PMC van Wagner en de onjuiste overtuiging dat Wagner een cruciale militaire component van de Russische militaire macht is, is een gevaarlijke vergissing. Rusland heeft goed gebruik gemaakt van de tijd sinds augustus vorig jaar, toen de gecontracteerde soldaten naar huis terugkeerden en Rusland gedwongen werd zich terug te trekken uit Kharkiv en de omliggende gebieden, door zijn mankracht op te bouwen en ervoor te zorgen dat de nieuwe soldaten volledig getraind en uitgerust zijn. De productiviteit van de Russische militaire fabrieken neemt toe, wat een schijnbaar oneindige aanvoer van artillerie, munitie en kruisraketten betekent. Oekraïne noch de NAVO zijn in staat om de enorme productie van de Russische militaire industrie te evenaren.

Het dilemma waar de NAVO voor staat, is hoe ze zich uit de oorlog in Oekraïne kan terugtrekken zonder zichzelf te vernietigen. Ik zie geen oplossing en verwelkom uw inzichten over die vraag.


Copyright © vertaling 2023 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Als de waarheid de leugen inhaaltVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVideo: Russische soldaat kiest dood door granaat om niet gevangen te worden genomen door de Oekraïners
Volgend artikel€1,4 miljoen+ ingezameld voor Franse agent die tiener met migrantenachtergrond neerschoot
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. Misschien dat ze terug een virus loslaten, maar dan van een veel zwaarder kaliber als ’t vorige, dan kunnen ze alles wat mis gaat daar op steken.

  • Op 15.05.2022 (1 + 5 + 5 = 11, het laagste meestergetal van de vrijmetselaars) heeft big pharma aka WHO een apenpokkenpandemie afgekondigd. Een broodje aap eerste klas, want er was niets aan de hand.

  • Tijdens katrina orkaan vloog het lab met de besmette proefdieren zo de lucht in en werd het terrein overstroomd

   Later braken er mysterieuze ziektes uit in de usa maar ook onder vissers voor de kust van west africa (golfstroom)

 2. We wachten verder af, de strijd is al lang bezig dus een dag meer of minder maakt voor de Vs toch niet uit en Rusland is zeer geduldig!

 3. Wat me verbaasd is dat de oekraine kant nooit evalueerd;

  Oorlog al voor 2014 begonnen dus
  Wat willen we bereiken – (russische bevolking wegjagen uit donbas)
  Hoe gaat het met onze methodes – (Buggers bang maken, beschieten, mishandelen, martelen, verdwijningen, kinderen etc)
  Als uit de hand loopt komen de russen – zijn we daar tegen op gewassen? Zij dachten 2009 nog van wel.
  Wat is de waarde van westerse garanties – zie libie, syrie, egypte, afganistan, irak etc etc
  Enkel west europa, japan en zuid korea werden na de oorlog weer opgebouwd (Lang geleden)
  Alles erna bleef als ruine achter, wat de amis in cuba verloren hadden ze goedkoop in honduras en guatemala kunnen hebben.
  Overal lijken zeer duistere plannen en machten de boventoon te voeren – orgaanhandel in honduras etc.
  Ondertussen verkruimelt de ukrainse economie – (Antonov-off en nog veel meer)
  Ukraine vocht in jugoslavie oorlog aan kant nato, dus wist van het bedrog en tegen elkaar uitspelen, verzaken van beloftes etc.
  Zou toch wijzer moeten wezen – hoewel, enge verhalen over ukrainse bordelen in jugoslavie.

 4. Grappig die Pogo strip van Walt Kelly. De goede observator heeft natuurlijk meteen aan de linker kant van de omslag generaal Mark Milley herkend.
  Ik denk (hoop) dat het tot een patstelling komt. Daarna blijft het nog jaren dooretteren met aanslagen over en weer. De Russen zijn zeer behoedzaam in hun aanvallen en doelen, daar mogen onze amerikaanse ‘vrienden’ een voorbeeld aan nemen. Maar tart de beer niet tot het uiterste…

 5. Iemand uit het Westen was zo dom om die dam op te blazen… zonder.die actie.was de Dnjepr een mooie natuurlijke grens geweest
  Misschien de dam herstellen en de Oekrainse NAVO troepen terugtrekken langs de.rechteroever

 6. Ik lees net op Telegram dat Russen en Oekraïne elkaar beschuldigen dat morgen unit 3 en 4 van de Zaporizhzhia centrale willen opblazen. Dit net voor de top in Vilnius is wel bedenkelijk. Ik denk dat als zoiets gebeurt, Rusland echt los gaat.

 7. Regarding what will NATO do now.
  It takes a person of good character to admit a mistake.
  More honest leaders like Hungary’s V. Orban would help. Wonderful to have a leader concerned about the people. Yes, there are a few others. Mr Putin too.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in