Lancering van de Russische Kalibr-raketten

Eergisteren: “Rusland lanceerde vrijdagochtend tientallen raketten op de Oekraïense energie-infrastructuur, waardoor de verwarmingssystemen in steden en dorpen in het hele land werden uitgeschakeld terwijl de temperatuur tot ver onder het vriespunt daalde en het nationale nutsbedrijf gedwongen werd om ingrijpende noodstroomonderbrekingen op te leggen. Rusland had 76 raketten gelanceerd op kritieke infrastructuurdoelen in Oekraïne en de luchtverdediging slaagde erin 60 daarvan neer te schieten, zei de hoogste bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, generaal Valeriy Zaluzhnyi, in een verklaring.” – Nytimes.com.

Er waren 16 raketten die hun doel wisten te raken. In de rest van het rapport worden verschillende doelgebieden genoemd. Maar die aantallen tellen op tot meer dan 16 raketten:

De Oekraïense minister van energie, Herman Galushchenko, zei dat maar liefst negen elektriciteitscentrales waren beschadigd, meldde het persbureau Ukrinform. Hij zei ook dat overeenkomstige stations en onderstations die elektriciteit overbrengen schade hadden opgelopen.

In Kharkiv, in het noordoosten van Oekraïne, hebben 10 raketten de stad getroffen en daarbij kritieke infrastructuur beschadigd, aldus een plaatselijke functionaris.

Ook in de centrale stad Kryvyi Rih, de woonplaats van de heer Zelensky, hebben raketten infrastructuur beschadigd en een woongebouw geraakt.

De aanval was duidelijk groter dan generaal Zaluzhnyi beweerde. Of het aantal neergeschoten raketten was fout, schrijft Andrei.

Dat moet ook duidelijk zijn geweest voor de schrijvers en redacteuren van het geciteerde stuk, maar wordt er niet in vermeld.

Het Russische ministerie van Defensie meldde geen precieze aantallen, maar beweerde dat “lokvogels” opzettelijk deel uitmaakten van de aanval:

Op vrijdag 16 december werden de systemen van het militaire commando, de defensie en het industriële complex van Oekraïne en de energiefaciliteiten die hen ondersteunen, getroffen door een massale aanval met lange afstand precisiewapens vanuit de lucht en vanaf zee. Het doel van de aanval is bereikt. Alle toegewezen doelen zijn geneutraliseerd. De aanval verhinderde de overdracht van wapens en munitie van buitenlandse makelij, blokkeerde de verplaatsing van reserves naar de gevechtsgebieden en legde de Oekraïense defensiebedrijven die wapens, militaire uitrusting en munitie produceren en repareren stil. Tijdens het afslaan van de aanval door Oekraïense en westerse luchtverdedigingssystemen werden aanzienlijke middelen besteed aan opzettelijk gelanceerde “lokvogels”.

Tegelijkertijd zijn vier radarstations van de Oekraïense S-300 luchtverdedigingssystemen in de nederzettingen Andrusovka en Pridneprovskoye (regio Dnepropetrovsk), alsook Novotavricheskaya en Nikolay-Pole (regio Zaporozhye) ontdekt en vernietigd. Als gevolg van het onprofessionele optreden van de Oekraïense luchtverdedigingseenheden is de civiele infrastructuur op de grond beschadigd.

De Russische strijdkrachten sturen eerst goedkope, door Iran ontworpen drones als afleiding en volgen daarna met echte kruisraketten. Als de eerste ronde de luchtverdediging ertoe heeft aangezet hun radar aan te zetten, volgt een tweede ronde om deze te vernietigen.

  Enkele overpeinzingen over de rol van "nuttige idioten" in de moderne PSYOPS

Aangezien de gepubliceerde verslagen van de totale inslagen niet overeenkwamen met de door het Oekraïense leger geclaimde totalen, heeft het nu de cijfers gewijzigd:

De generale staf van Oekraïne zei zaterdag dat de Russen in dat spervuur 98 raketten en 65 kruisraketten hadden afgevuurd met raketsystemen die gericht waren op civiele en energie-infrastructuurdoelen. Het leger schatte het aantal eerder op 76 raketten, en hoewel het niet meteen duidelijk was waarom de telling veranderde, is informatie in de eerste uren na een aanval vaak onvolledig.

Gisteren (zaterdag) kwamen er meer aanvallen:

Terwijl de Oekraïners zich al zorgen maakten over verdere aanvallen, klonken er zaterdag vroeg nieuwe explosies boven de havenstad Odesa, en een paar uur later klonken in het hele land luchtalarmen. Halverwege de ochtend waarschuwde het Oekraïense algemene commando dat er militaire jets opstegen vanuit buurland Wit-Rusland en dat heel Oekraïne een potentieel doelwit was.

De eerste berichten van Oekraïense functionarissen op zaterdag waren dat inkomende raketten werden onderschept. Het zuidelijke militaire commando van het land zei dat twee inkomende Russische raketten waren onderschept door zijn luchtverdediging in Odesa en geen slachtoffers hadden gemaakt.

Gisteren werd de Russische president Vladimir Poetin een hele dag gebrieft over de toekomstige plannen van de “speciale militaire operatie”:

De president heeft vrijdag de hele dag gewerkt bij de gezamenlijke staf van militaire takken die betrokken zijn bij de speciale militaire operatie.

Het staatshoofd werd ingelicht over het werk van de gezamenlijke staf en over de voortgang van de speciale militaire operatie, hield een algemene vergadering en afzonderlijke bijeenkomsten met commandanten.

Maandag heeft Poetin een ontmoeting met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko:

De staatshoofden zullen de uitvoering van de eerder goedgekeurde programma’s van de Unie in detail bespreken. Daarbij gaat het in de eerste plaats om handel en economische samenwerking, gezamenlijke invoervervangingsprojecten. De samenwerking in de energiesector zal een belangrijk agendapunt zijn. De presidenten zullen ook veel aandacht besteden aan veiligheidskwesties, van gedachten wisselen over de situatie in de regio en de wereld, en gezamenlijke maatregelen bespreken om te reageren op nieuwe uitdagingen.

Loekasjenko wil goedkoper Russisch gas voor Wit-Rusland, terwijl Poetin wil dat Wit-Rusland doet wat Rusland zegt. Op beide punten zal een compromis worden gevonden.

  Hoe Propaganda te planten: "Poetin is verzwakt. Rusland brokkelt af."

De bijeenkomst is van belang omdat enkele van de opties voor een grotere Russische operatie in de oorlog aanvallen vanuit Wit-Rusland naar Oekraïne inhouden.

Klik voor groot

Dit zou een beweging van noord naar zuid in West-Oekraïne kunnen zijn op een lijn die zo’n 60 kilometer van de Poolse grens ligt. Het doel zou zijn om de “westerse” wapenleveranties, die nog steeds voortdurend binnenkomen, af te snijden. Kolonel Doug Macgregor is daar voorstander van. Een andere zet zou weer richting Kiev kunnen gaan, zoals de Oekraïense stafchef Zaluzhnyi verwacht.

Ik heb mijn twijfels over beide operaties. Als het elektriciteitsnet uitvalt, zoals binnenkort waarschijnlijk het geval zal zijn, zal het wapentransport vanuit het westen voldoende onderbroken worden, aangezien de treinen meestal tot stilstand zullen komen. Kiev is nog niet van belang. Het kan pas helemaal aan het einde van de oorlog worden ingenomen. De voornaamste taak van de hele operatie is Oekraïne te demilitariseren en de Donbas-regio volledig te bevrijden. Dat is nog steeds een grote opgave en moet het zwaartepunt zijn van de volgende operaties.

Het zou verstandig zijn om de zuidelijke Mariupol-regio, die momenteel door Russische troepen wordt bezet, in noordelijke richting te verplaatsen naar de rug van de Oekraïense troepen die momenteel aan de oostelijke grens van Donetsk vechten. Die Oekraïense troepen zouden zich dan moeten terugtrekken of in de val zitten. Deze stap zou helpen voorkomen dat er slachtoffers vallen bij het doorbreken van de zwaar versterkte linies in het oosten die de afgelopen zeven jaar zijn opgebouwd.

Maar zelfs als een dergelijke stap nog niet wordt gezet, is de demilitarisering van Oekraïne nog steeds aan de gang. De onverminderde vernietiging van de Oekraïense troepen aan het front gaat dag na dag door. De artillerievoorsprong van de Russische troepen is mettertijd alleen maar groter geworden.

Het Oekraïense nieuws vanaf de frontlinie is grimmig:

Voor degenen die Bakhmut verdedigen, brengt de voorzichtiger tactiek van Rusland weinig verlichting, aangezien het dagelijkse bombardement op de Oekraïense stellingen ononderbroken doorgaat.

Buiten de stad betekent de nabijheid van de Russische en Oekraïense linies, die vaak minder dan een kilometer van elkaar verwijderd zijn, dat Rusland zijn zware artillerie niet eens zo vaak hoeft te gebruiken, maar in plaats daarvan vertrouwt op een eindeloze stroom mortiergranaat en raketbeschietingen om de Oekraïense stellingen te bestoken.

Voor de Oekraïense soldaten die de eerste linie moeten vasthouden, zit er weinig anders op dan te hopen dat hun loopgraaf of hun schuilplaats niet getroffen wordt.

“Onze eerste en tweede verdedigingslinie zijn relatief stabiel, maar de verliezen zijn hoog”, zegt Ivan, wiens eenheid en exacte post om veiligheidsredenen niet bekend zijn gemaakt.

“Sommige eenheden komen gewoonweg mensen tekort. Van wat ik gezien heb, zijn er in één gevecht ongeveer 10 van onze jongens gedood, laat staan het aantal gewonden. Niet iedereen kon van het slagveld worden gehaald, sommigen bloedden gewoon dood waar ze lagen.”

In deze omstandigheden kan het algemene geloof over de geringe effectiviteit van Rusland als strijdmacht snel wegsmelten.

“Zij (de Oekraïense militaire leiding) vertellen iedereen over de enorme slachtoffers die aan Russische zijde zijn gevallen, maar van wat ik rond Bakhmut kon zien, gaat het min of meer goed met hen,” zei Ivan.

“Wat betreft de coördinatie tussen hun brigades en artillerie, en hun algemene eenheidscohesie, kun je zien dat ze het heel goed doen in deze sector, omdat het zo moeilijk is om tegen hen te vechten.”

Hoewel het misschien geen grote vooruitgang boekt, blijkt de Russische agressie op andere manieren effectief, aldus Ivan.

“Het moreel begint te lijden onder het gebrek aan personeel,” zei hij. “Het is moeilijk om van een goed moreel te spreken als het acht graden onder nul is, je de hele dag in een loopgraaf onder vuur ligt en er gewoonweg dagenlang niemand is om je te vervangen.”

Toch is er onder de troepen geen sprake van terugtrekking uit Bakhmut en zijn buitenwijken.

“In dat opzicht is onze vastberadenheid sterk,” zei Ivan, “ondanks – en zeker niet dankzij – wat er op het slagveld gebeurt.”

Degenen die nog steeds weigeren vredesbesprekingen te voeren, zijn verantwoordelijk voor deze situatie en voor het enorme aantal slachtoffers dat het Oekraïense leger dagelijks maakt.

  De nederlaag van nazi-Duitsland... slechts een pauze voor het fascisme, zoals blijkt uit de proxy-oorlog van de NAVO in Oekraïne

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het lot van Poetin wordt bepaald door het plan van Surovikin: “Ik zal de Oekraïners in de Dnjepr aan stukken snijden en wij zullen Kiev binnenvallen”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe bekende feiten over het corruptieschandaal in het EU-parlement
Volgend artikelCarthago moet worden vernietigd!
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. Gisteren NPO Radio 1 het programma Nieuwsweekend spuide Helga Solomon wéér eens haar opgebouwde en verzamelde gif over Poeting, haar kijk op de situatie is een volstrekt amorf betoog van de waarheid, echter in Nederland hoor en lees je niet meer in de Main Stream Media de waarheid, de Pravda is er een verzetskrantje ermee vergeleken n.m.m.

  https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nieuwsweekend/41128b39-6d46-436a-b60d-09cc47667a3b/2022-12-17-2023-een-nieuw-russisch-offensief

  • Helga Salemon is van HCSS. Dat was eerst een samenwerking tussen clingendael (betaald door min. van defensie) en TNO (‘onafhankelijke’ onderzoeksorganisatie met stevige overheids afhankelijkheid) opgericht door Rob de Wijk, die een Nederlandse Rand Corporation voor ogen had. Clingendael is daar uitgestapt, maar beide organisatie hebben nog steeds nauwe banden. O.a. Han ten Broeke zit bij HCSS, het twentse orakel die ooit Louis Bontes van de PVV hysterisch vingerwapperend sommeerde zijn mond te houden over verdachte zaken bij het neerhalen van MH17. Zowel HCSS als clingendael zijn ‘play for pay’ organisaties: u vraagt, wij draaien. De mening van Helga is derhalve niet relevant, want feiten, daar doen ze niet aan.

 2. Het doel Rusland vernietigen en president Poetin weg krijgen is mislukt. De woorden van president Biden en mevr. Merkel zeggen voldoende. Ze hebben Rusland onderschat en ontvangen nu de klappen. Het wegkijken en zwijgen over schending van mensenrechten in de Donbas bijna 9 jaar is niet te tolereren. Allemaal uit haat naar Russisch sprekende bewoners. Denken dat je daarom mensen straffeloos mag martelen en doden. Dit is nu echte racisme, mensen. Burgers aanvallen met een leger ongelooflijk maar wel met het vingertje wijzen naar andere landen en beschuldigen van mensenrechten overtreden. Dit zal en terecht tegen de EU gaan werken. De bevolking proberen dom te houden met verkeerde/eenzijdige berichtgeving en haat aansporen is niet goed te praten. Terwijl de wereld ziet alles, toekijkt.
  Lik de wonden, accepteren van de werkelijkheid, tijd voor vredesbesprekingen en vooral het nemen van de verantwoordelijkheid. Als andere leiders niet over hun egoïsme kunnen stappen, het eigen belang voor laten gaan. Dan hoort tenminste de NAVO nu zijn verantwoordelijkheid te nemen en stoppen met nog meer slachtoffers te maken. Het heeft al teveel aan levens gekost.
  De NAVO is tenslotte opgezet om te verdedigen, gebruik het verstand. Terug in de mand. Door alle agressie en intense haat richting Rusland is de situatie alleen maar gaan escaleren en is iedereen veel meer kwijt geraakt dan gewonnen. Hopelijk zien mensen wat haten aanricht en willen ze niet leven met haat in hun hart. Dan heeft deze oorlog iets belangrijks bereikt. Dat uit haat nooit iets wordt bereikt alleen maar dood, bederf en vernietiging.

  • Mooi geschreven Cornelia, Rusland moet vernietigd worden ten koste van alles, de hegemonie van de VS daar gaat het om, ooh wat hoop ik dat aan die hegemonie een einde komt, pas dan komen er tijden waar de aardkloot en zijn bewoners van gaan profiteren, gebeurd dit niet dan vrees ik met grote vreze voor alles wat leeft op deez aardkloot, moge de VS en zijn volgers branden in de hel, ik zie alle leed wat er nu aangericht word, vind het verschrikkelijk maar ze wilden niet naar de woorden luisteren van de Russische Federatie, het geduld raakt 1x op he en nu zien we de gevolgen, ook hier in de Europese Unie door al hun slaafse beleid en alles doen wat de VS zegt, ik heb gesproken, lucht wel op hoor want deze mening kun je bijna nergens meer kwijt, het is een grote dictatuur geworden met maar een mening en dat is dat Putin weg moet, de politieagent VS van de aarde moet echt verslagen worden!!!

 3. Zo is het Flardinga!

  De USA is al deccenia het kwaad met hun imperialistisch gedrag. Miljoenen onnodige doden op hun geweten. Vieze deep state met hun wapenfabrikanten, mind control, hollywood. 10.000 SSers / nazi’s waren daar welkom na de 2e WO en hebben vanaf toen de toon gezet.
  Overal hebben ze dood en verderf gezaaid. Nu zijn ze europa aan het.uitwringen, het tuig….

 4. Hier nog een leugenachtig verhaal over de Oekraine wat ik de afgelopen week in het Brabants Dagblad las. De Oekraine zou al 300 Russische vliegtuigen hebben neergehaald. En dan te bedenken dat Rusland voor de operatie begon bijna alle Oekrainse vliegtuigen op vliegvelden vernietigde. Bovendien hebben Russische vliegtuigen een 10 jaar technische voorsprong op westerse vliegtuigen en kunnen zo goed als niet neergehaald worden. Die leugens in de kranten alhier zijn gigantisch. Men schrijft dat men zeker weet dat de Oekraine gaat winnen van de Russen. Ook zou Zelensky na de overwinning van de Oekraine onder zijn voorwaarden besprekingen met de Russen gaan afdwingen. Gelukkig weten wij beter, maar hoe velen worden door deze leugens niet op het verkeerde been gezet, zij die de Russen als agressor gaan beschouwen en de Russen gaan haten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in