In een interview met het Kroatische nieuwsportaal Vecernji-List spreekt de minister van Veiligheid van Bosnië en Herzegovina, Fahrudin Radončić, openlijk over veiligheidsdreigingen als gevolg van de toestroom van migranten, schrijft Unser Mitteleuropa.

U heeft in het kader van de migrantencrisis een verandering in de politiek van Bosnië en Herzegovina aangekondigd. Wat betekent dit bovenal: grote investeringen in grensbescherming, een wijziging in de regelgeving of iets anders?

Het moet een combinatie van maatregelen zijn, die ook met onze buren moet worden overeengekomen. Ik denk dat het een grote strategische fout was om de migrantencrisis uitsluitend als een humanitair probleem te behandelen. We hebben gegevens dat vorig jaar 25.300 mensen Bosnië-Herzegovina zijn binnengekomen met een onvoldoende duidelijke identiteit, wat betekent dat ze via Bosnië-Herzegovina andere landen kunnen binnenkomen, maar we weten niet wie ze zijn, of het nu gaat om economische migranten of bijvoorbeeld voormalige IS-strijders die op de vlucht zijn voor strafvervolging of criminelen. Daarom moeten we de aanpak van de migrantencrisis veranderen. Mijn aanpak is duidelijk en zodanig gedefinieerd dat ik me vooral richt op de veiligheid van Bosnië-Herzegovina en de veiligheid van onze burgers, die vaak het slachtoffer zijn van criminele activiteiten van migranten. Pas dan ben ik geïnteresseerd in de veiligheid van migranten, die uit de meest uiteenlopende landen komen, wat vaak leidt tot fysiek geweld en zelfs tot moord.

Wat kan er concreet worden gedaan als het bijna onmogelijk is om de identiteit vast te stellen van mensen die hun persoonlijke documenten direct na het overschrijden van de grens weggooien?

  Bosnische burgerwacht stuurt asielzoekers terug

Ik stel voor dat Bosnië en Herzegovina zijn eigen strategie ontwikkelt. Helaas heeft de voormalige regering in Bosnië en Herzegovina geen afdoende juridische maatregelen genomen. De wetgeving moet worden gewijzigd, zodat de asielaanvraag niet 15 dagen duurt, maar slechts drie dagen en de persoon die op asiel wacht in die tijd in hechtenis is. De detentiecapaciteit in heel Bosnië en Herzegovina moet worden versterkt, zodat migranten die anders zonder documenten vrij op straat zouden lopen, kunnen worden vastgehouden. Dit zou hen verplichten om hun identiteit te bewijzen, d.w.z. een omkering van de bewijslast, in plaats van dat de staat het bewijs moet leveren, zoals nu het geval is. We willen ook een passend aantal politieagenten aan de grens plaatsen. Er is momenteel een tekort van ongeveer 1200 mensen en we hebben dringend behoefte aan ongeveer 400 nieuwe politieagenten. In die zin verwachten we dan ook dat onze Europese vrienden begrijpen dat we meer financiële steun en meer materiële en technische middelen nodig hebben.

Bent u bang dat een strenger migratiebeleid bekritiseerd zou kunnen worden door mensenrechtenorganisaties en misschien door sommige Europese landen?

Wij vinden het volkomen legitiem dat individuele leden van de Europese Unie hun eigen noodzakelijke mankracht willen hebben. Wij vinden het ook legitiem dat niet-gouvernementele organisaties, en met name organisaties die zich bezighouden met mensenrechten en vrijheden, hun werk ten volle kunnen doen. Ik ben echter door de burgers van Bosnië-Herzegovina op deze positie gekozen en daarom is het mijn voornaamste plicht om de soevereiniteit en de belangen van Bosnië-Herzegovina te behartigen. We zullen daarom proberen een goed evenwicht te vinden tussen humane procedures en veiligheidseisen. Feit is dat we ongeveer 93 procent van de Europese middelen hebben ontvangen voor humanitaire doeleinden en slechts 7 procent voor het veiligheidsaspect van de crisis. Dit toont duidelijk aan hoe onlogisch deze kwesties zijn. Bosnië en Herzegovina is een van de vijf armste Europese landen en we kunnen de economische druk van zoveel migranten gewoonweg niet weerstaan. Ik ben niet bang voor de kritiek waar u het over heeft. Als het realistisch is, is het welkom.

  2000 asielzoekers vallen politie en hulpverleners in Sarajevo aan - "beledigende woorden over de profeet Mohammed"

U had onlangs een ontmoeting met uw Kroatische tegenhanger Davor Božinović en u heeft ook een reis naar Belgrado aangekondigd. Welke concrete samenwerking verwacht u van Kroatië? Heeft uw voorganger Dragan Mektić geen ernstige beschuldigingen geuit tegen de Republiek Kroatië in verband met de migrantencrisis?

We hebben in Kroatië een zeer succesvolle discussie gehad op ambtenarenniveau. Het is een gezamenlijke inspanning, en ik denk dat het ook een succesvol resultaat is in de verbetering van de betrekkingen tussen Bosnië-Herzegovina en Kroatië met betrekking tot de migrantencrisis. We zijn van een status van onnodig conflict naar een status van volledige samenwerking gegaan. Het is in het belang van Bosnië-Herzegovina dat de grens van Kroatië – als land dat wil toetreden tot het Schengengebied, maar ook als land waarmee we de langste grenslijn delen – ondoordringbaar wordt voor illegale migranten. Ook Bosnië-Herzegovina zal hiervan profiteren, want dan wordt de route door Bosnië-Herzegovina zinloos voor illegale migranten. In die zin moedigen wij Kroatië aan om zijn grens beter te beschermen. Ik ben zeer dankbaar voor deze ontmoeting met minister Božinović en waardeer de verantwoordelijke reactie van de Kroatische regering, die vijf thermische beeldvorming-drones heeft geschonken aan onze grenspolitie en 125 uniformen voor onze grenswachters.

Denemarken: Immigranten die geen godsdienstkritiek accepteren worden aangemaand het land te verlaten

Vorig artikelMoslimvader onthoofdt 13-jarige dochter
Volgend artikelKlimaatmeisje Greta Thunberg is een verdienmodel
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

  1. Deze Bosnische minister durft in ieder geval z’n mond open te doen.
    Wat een verschil met dat zootje in Den Haag !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in