Doden en zwaargewonden in migrantenoorlog in Bosnië

1
592
Foto ter illustratie

Fatale steekpartijen tussen rivaliserende migrantengroepen uit Afghanistan en Pakistan in een kamp in de Bosnische stad Bihac hebben geresulteerd in twee doden en 18 ernstig gewonden. Momenteel verblijven er ongeveer 7.500 geregistreerde illegale migranten in Bosnië. Daarnaast wordt uitgegaan van circa 3.000 mensen zonder registratie.

De politie constateerde 70 tot 80 gewonde asielzoekers bij aankomst. De doden en gewonden komen allemaal uit respectievelijk Afghanistan en Pakistan. Hun identiteit is onbekend, volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken van het verantwoordelijke kanton Una-Sana. 10 tot 18 Pakistanen raakten ernstig gewond. Ze vielen elkaar aan met messen en stokken.

Sommige Pakistanen vertelden de politie dat ze zich aan het voorbereiden waren op het “spel” – een codewoord voor het proberen om Kroatië illegaal binnen te komen. Ze werden toen door de Afghanen aangevallen. Veel migranten renden weg toen de politie aankwam en verstopten zich in het nabijgelegen bos. De gevechten braken uit in een illegaal door migranten opgezet doorgangskamp, vanwaar een voetpad naar de Kroatische grens – en dus naar de EU – leidt.

Op woensdag hebben de autoriteiten het volledig overvolle en controversiële Camp Bira in Bihac gesloten. Meer dan 1.000 migranten hebben er twee jaar gewoond. Enkele honderden leefden in het nabijgelegen bos. 350 migranten werden naar Lipa-kamp gebracht, 20 km ten westen van Bihac. Dit kamp is ook overbevolkt, het heeft een capaciteit voor 1.000 mensen. Anderen werden hervestigd in Sarajevo. 81 minderjarige migranten werden overgebracht naar het Borici-kamp in Bihac, waar gezinnen met kinderen wonen. Een kleinere groep ging richting de Kroatische grens.

Meer aanvallen op de grens: Bosnië waarschuwt voor een nieuwe migratiegolf

Burgerwachtgroepen hebben succes

Als volgende stap wil Bosnië het Miral-kamp, in het nabijgelegen Velika Kladusa, sluiten. Daar hebben zich burgerwachtgroepen gevormd die de migranten die in bussen aankomen terugsturen (zie hieronder). Duizenden van deze mensen verblijven in de stad, sommigen op straat. Er zijn voortdurend conflicten met de bevolking die terugvecht. De druk op politici neemt toe. De EU veroordeelt de gedwongen hervestiging naar reeds overbevolkte kampen. Er bestaat gevaar voor infectie en verspreiding van Covid-19.

Bosnische burgerwacht stuurt asielzoekers terug

1 REACTIE

  1. Lekker terug; in Afghanistan zijn veilige gebieden genoeg, en in Pakistan is geen oorlog.
    Gewoon terug.
    Die primitievelingen horen niet in europa

    Maar je ziet dat de bevolking–ook al zijn ze moslim–ze ook niet meer pikt.
    Goeie zaak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here