Vermeende chaos in de Russische economie is het laatste sprankje hoop van het Westen dat Rusland op de rand van de economische ondergang staat. De New York Times berichtte vandaag in een artikel, Drastische economische stappen benadrukken Ruslands oorlogstijd verband, dat:

Op dinsdag nam de al lang in dienst zijnde en alom gerespecteerde hoofd van de bank, Elvira Nabiullina, weer een assertieve houding aan door de op twee na grootste renteverhoging in tien jaar aan te kondigen om de nationale munteenheid, de roebel, te ondersteunen en de stijgende inflatie een halt toe te roepen. Deze keer hadden haar agressieve maatregelen echter weinig onmiddellijk effect op de markten.

De acties van de centrale bank onderstreepten het hachelijke moment waarmee Russische economische functionarissen worden geconfronteerd, nu ze de seismische krachten proberen in te dammen die zijn losgebarsten door de invasie van president Vladimir V. Poetin in Oekraïne. De oorlog heeft beleidsmakers voor een schijnbaar onmogelijke taak gesteld: de economische stabiliteit handhaven en tegelijkertijd de oorlogsmachine financieren en het hoofd bieden aan de Westerse sancties; de inflatie beteugelen zonder de economie in een recessie te storten.

De bank verhoogde de benchmarkrente met 3,5 procentpunt naar 12 procent. Hoge rentetarieven verhogen de kosten van lenen, wat de uitgaven afremt. Dat vertraagt op zijn beurt de economische groei en kan de inflatie afremmen. Maar politieke overwegingen kunnen in de tegenovergestelde richting duwen, voor lage rentetarieven die de uitgaven stimuleren en de economie in beweging houden.

De roebel herstelde licht na de aankondiging; na een daling tot 100 ten opzichte van de dollar op maandag, bereikte hij 97 op dinsdag.

Er is een twijfelachtige veronderstelling ingebouwd in het rapport van de NY Time – de economische gezondheid van Rusland hangt af van het kunnen betalen voor de import van buitenlandse goederen, schrijft Larry Johnson. Maar dankzij de Westerse sancties is de Russische import van buitenlandse consumptiegoederen/luxeartikelen afgenomen zonder dat de Russische levensstandaard merkbaar is gedaald. Rusland staat nu zelfs op de vijfde plaats van grootste economieën ter wereld wat betreft BBP in termen van koopkrachtpariteit (ook wel PPP genoemd):

  Welkom! Welkom in de hel!
BBP naar koopkrachtpariteit

De prestaties van Rusland hebben het idee onderuit gehaald dat de Russische economie een tankstation was dat zich voordeed als een land. Dit is bereikt ondanks een daling van 50% in de handel met de Europese landen.

Rusland handel met Europa

Zelfs voordat er sancties werden opgelegd, was China de grootste handelspartner van Rusland. Ten opzichte van de Yuan is de Russische roebel de afgelopen zes maanden met bijna 20% gedaald. Ja, dit heeft een potentieel inflatoir effect op Russische consumenten, maar de goedkopere roebel biedt een beetje economische hulp aan China, waarvan de economie het moeilijk heeft. De waardedaling van de roebel betekent dat China de broodnodige olie en gas kan kopen terwijl het minder geld uitgeeft.

Ik ben optimistischer over de economische vooruitzichten van Rusland dan de New York Times. De oorlog heeft een enorme versnelling in de Russische productie van alle militaire dingen gestimuleerd. Dit zal de economie opwarmen. Omdat Rusland zelfvoorzienend is op het gebied van voedsel en energie – de kritieke uitgaven die een gezin kunnen treffen – zullen de negatieve gevolgen van de inflatie waarschijnlijk beperkt zijn voor de Russische consumenten.

Ik denk dat de economische analyse van de NY Times gebaseerd is op de veronderstelling dat Rusland kwetsbaar blijft voor de westerse economische druk. Dat is niet langer een geldige maatstaf. De afgelopen 18 maanden is Rusland druk bezig geweest met het smeden van nieuwe economische banden met niet-westerse landen en het tot stand brengen van een nieuwe handelsdynamiek.

In eigen land hebben Russische arbeiders hun lonen zien stijgen en hebben Russische fabrieken moeite om aan de vraag te blijven voldoen. In plaats van fabrieken te sluiten, bouwt Rusland nieuwe fabrieken en voert het de productie van tanks, gevechtsvliegtuigen, kruisraketten, hypersonische raketten, artilleriemunitie en militaire voertuigen drastisch op. Rusland heeft één voordeel dat het Westen niet heeft – het is vrijwel zelfvoorzienend in essentiële grondstoffen, zeldzame aardmineralen en energie.

  Europa onthult kaart die Rusland opdeelt in 41 nieuwe landen

Andrei:

Hier is een belangrijk punt. Rusland is drastisch gedollariseerd. Halverwege de jaren 2010 accepteerden banken rechtstreeks USD’s, nu – tenzij het om een gloednieuw, zuiver bankbiljet gaat (zoals $100) doen ze niet eens de moeite. De roebel regeert en als u 10 jaar geleden nog USD kon gebruiken als betaling in bijvoorbeeld een taxi, dan kunt u dat nu – vergeet het maar. Alleen roebels. De volatiliteit van de wisselkoers, die nu onder controle komt van de Russische CB, heeft geen invloed gehad op de overgrote meerderheid van de bevolking. Speculanten en rijke vetzakken? Niemand geeft iets om hen.

Een ander belangrijk punt: de service voor westerse auto’s. Wel, de Russen begonnen gewoon zelf onderdelen te produceren. Nee, niet gewoon kopen in China, maar binnenlandse productie. Een van mijn beste vrienden rijdt een Land Rover uit 2020. Hij moest natuurlijk zowel de waterpomp als een elektrische gizmo vervangen – beide van Russische makelij. En wat denk je, hij dankt God non-stop dat deze onderdelen van Russische makelij zijn en prachtig werken. Let wel, dit is een auto van ongeveer $60.000. Nogmaals, als je grondstoffen en een enorm machinebouwcomplex hebt, is dit alles wat je nodig hebt. En nu wil de NAVO de SMO bevriezen. Nou, nee. SMO gaat door en we hebben nog niets gezien.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Waarom is het Westen zo zwak (en Rusland zo sterk?) De rol van het menselijk kapitaal en Westers onderwijs



Volg Frontnieuws op Telegram

  Europese boeren zien het teken aan de wand met energiecrisis: voedseltekorten zijn een zekerheid

Lees meer over:

Vorig artikelComplottheoretici krijgen steeds gelijk; deskundigen waarschuwen dat dit gevaarlijk is
Volgend artikelRuslands asymmetrische respons
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. beste rommel, ik ben al maanden een woordspel met een trol aan het spelen…
  met uw toestemming zou ik deze artikel in zijn geheel willen copiëren en gebruiken als argument om sommigen van zijn ‘posts’ wat toe te lichten….
  mvgr 🙂

 2. Heerlijk dat een land als Rusland zo patriottische gevoelens laat zien.
  Als dit volk wordt samengesmeed, dan wordt het onoverwinnelijk.
  Ik ben jaloers, mag dat?

 3. Off topic maar toch

  Onbetrouwbaar gebleken Turkse geopolitiek heeft een nieuwe wending gecreëerd

  Het regeringsgezinde Turkse nieuwsnetwerk TGRT onthulde dat Turkije een overeenkomst heeft getekend met Libië om de haven van Homs, tussen de hoofdstad Tripoli en de stad Misrata, voor 99 jaar te huren om een ​​militaire basis te vestigen waar Turkse UAV’s en systemen zullen worden geplaatst. luchtverdediging geïnstalleerd , waardoor voor Griekenland vanuit het zuiden een grote bedreiging vormt.

  https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/tgrt-i-tourkia-idryei-stratiotiki-vasi-sti-livyi-gia-egkatastasi-mi-epandromenon-aeroskafon-kai-systimaton-aeramynas/

  • Shrinkflation… minder voor meer, op alle fronten. Totale marktmanipulatie door de grote WEF bedrijven. De Ahold’s, Unilever’s, energie bedrijven, verzekeraars en banken knijpen ons uit voor winstmaximalisatie. Producten worden volgestopt met kunstmatige rotzooi omdat natuurlijke ingrediënten de winst drukken. Kwaliteit kost winst, kwantiteit kost winst… dus alles wordt slechter en kleiner tot er niks meer van over is. The race to the bottom. Zet U maar schrap want we naderen een kantelpunt… you will own nothing and be unhappy. Terug naar de dagen dat de koning ons als een losgeslagen beest kan regeren en ons in armoede en honger houdt terwijl hij en zijn trouwste slaven zich volvreten, alle lampen 24/7 laten branden en in benzineslurpende jets en jachten voortbewegen en meer dan uitstekende zorg krijgen.

   • Die fabrieken moeten wel personeel hebben om hun producten te maken. niet alles kan via robots, en wie maakt die robots?
    Die benzine slurpende boten en vliegtuigen moeten ook door iemand gemaakt worden want zelf weet de elite niet eens hoe een moersleutel eruit ziet.
    kortom, er zullen altijd voldoende vakmensen nodig zijn en die moeten goed betaald worden.
    Dit houd de economie draaiende en als dat wegvalt heeft de elite ook niets meer. Zij hebben juist baat bij een geld uitgevend volk want dat bezorgd hun die winsten. Goede producten verkopen en slechte producten blijven in de schappen liggen.
    We leven nu eenmaal in een “consumptie maatschappij” en daarom hebben we een pc, auto, huis met veel luxe (moderne keuken en badkamer) relatief veel vrije tijd en geld om uit te geven, weliswaar de een wat meer dan de ander maar dat kan met opleiding te maken hebben.
    Kortom, de natte droom van Swab is een utopie. Het platte lands volk krijg je nooit in steden gepropt, ieder stadje heeft een industrieterrein waar moeten die heen want het is allemaal werkgelegenheid.
    Zoiets zo drastisch veranderen kan wel tientallen jaren duren, zonder garantie dat het werkelijkheid word. De groep tegenstanders mag je zeker niet onderschatten.
    Pakweg 20 jaar geleden zei ik al dat de machthebbers er alles aan zouden doen om het, toen nog heel vrije, internet onder controle te krijgen. Nu na ruim 20 jaar beginnen pas de eerste tekenen van die controle zichtbaar te worden, maar er is nog steeds een deel vrij internet want ik kan deze site nog steeds bezoeken.
    20 jaar! en dat dit pover resultaat?
    Hoelang gaan dan die drastische vrijheidsbeperkende maatregelingen daarvoor nodig hebben?
    Ik ben wel bang dat, door het gedrag van de bange schapen, en dat is het gros van de bevolking dit soort dwang maatregelingen er gemakkelijker doorgedramd kunnen worden en dat de elites daar gebruik van maken is niet meer dan logisch.
    De elites kun je niet bevechten, die hebben de macht van het geld, maar de schapen die hun helpen om ONZE ondergang te bewerkstelligen moeten het doelwit worden.

 4. Als ze 100 roebel krijgen voor 1 $ dan denk ik dat alle Russen heel snel de $$ die ze (eventueel ) nog thuis/bank hadden liggen gaan omwisselen. Daarom daalde die koers al weer meteen.
  Nog meer genadeklappen voor de $

  Straks heeft het geen zin meer om zogenaamde koerswisselingen in $$$ te houden want die vergelijkingen lopen zo mank als een hond met 3 geamputeerde poten.

 5. Mat verdomme laat de hond met rust..het beste wat een mens heeft is zijn allerbeste vriend…maar voor de rest ben je een licht in de duistere Bijbel fanaten…goed doordacht ook en altijd kort en krachtig..Gelijk !!! daar heb je wat aan..bedankt..🆒👍

 6. De roebel is van 101 naar 93 gegaan tegen de dollar, van 111 naar 101 tegen de euro. Dus dat is een verbetering van 10% in een paar dagen.

  Dus de NYT is weer eens lekker bezig de boel te verdraaien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in