De eerste dagen van het veelgeprezen Oekraïense tegenoffensief hebben geen tastbare resultaten opgeleverd, wat tot teleurstelling heeft geleid onder westerse militaire analisten. Wat zit er achter de mislukking? schrijft Ekaterina Blinova.

“Ik zou zeggen dat het tegenoffensief minder is dan wat [het Westen] verwacht,” vertelde Michael Maloof, voormalig senior veiligheidsbeleidsanalist in het Amerikaanse kantoor van de minister van Defensie, aan Sputnik. “De mate waarin de Oekraïners een zogenaamd tegenoffensief ondernemen, is meer een verkennende actie dan een daadwerkelijke aanval.”

Volgens Maloof kan de mislukking grotendeels worden toegeschreven aan slechte planning, gebrek aan mankracht, middelen en training.

Westerse wonderwapens bijten in het stof

Het Oekraïense leger heeft tot nu toe in alle richtingen van hun tegenoffensief gefaald, ondanks het feit dat ze voor miljarden dollars aan militaire uitrusting hebben ontvangen van de VS en hun NAVO-bondgenoten. Alleen al in de eerste week hebben de troepen van het regime in Kiev duizenden slachtoffers gemaakt, samen met meer dan een tiental Duitse Leopard 2 tanks, bijna tientallen Amerikaanse Bradley infanteriegevechtsvoertuigen (IFV’s) en verscheidene Franse AMX-10 RC lichte tanks. De foto’s van vernield Westers militair materieel zijn al verspreid door de media en sociale netwerken.

De Russische strijdkrachten hebben sinds de eerste dag van de speciale militaire operatie een enorme hoeveelheid militaire uitrusting van Oekraïne vernietigd, waaronder: 442 vliegtuigen en 238 helikopters, 4.585 onbemande luchtvaartuigen, 426 luchtverdedigingsraketsystemen, 9.939 tanks en andere gepantserde gevechtsvoertuigen, 1.122 gevechtsvoertuigen uitgerust met MRLS, 5.100 veldartillerie kanonnen en mortieren, evenals 10.927 eenheden van speciale militaire uitrusting, volgens het Russische ministerie van Defensie.

“Om de een of andere reden geloofde het Westen dat de verschijning op het slagveld van Westers materieel, vooral Leopard tanks, het Russische leger in verwarring zou brengen, en dat het Russische leger zijn principes zou opgeven, maar het Westen misrekende zich,” vertelde Anatoliy Matviychuk, militair expert en gepensioneerd kolonel, die ervaring heeft met gevechtsoperaties in Afghanistan en Syrië, aan Sputnik.

Matviychuk heeft de aandacht gevestigd op het feit dat het Russische leger vanaf 1979 herhaaldelijk heeft deelgenomen aan lokale conflicten en vredesmissies. Daarom heeft het Russische militaire materieel, ondanks alle tekortkomingen van de ineenstorting van de Sovjet-Unie, een ontwikkeling doorgemaakt en is het aangepast aan de uitdagingen van de moderne oorlogsvoering.

“Na de ontmoeting met de Russische technologie, bleek de Westerse technologie niet op hetzelfde niveau te liggen, noch op het gebied van bewapening, noch op het gebied van bepantsering, noch op het gebied van wendbaarheid,” zei de expert.

Hij legde vooral de nadruk op de manoeuvreerbaarheid van westerse pantservoertuigen. Volgens hem werd het Oost-Europese militaire theater met zijn vorst, rivieroverstromingen, modder, moerassen en andere kritieke weersomstandigheden een serieuze uitdaging voor de militaire uitrusting van de NAVO. Het Oekraïense leger werd geconfronteerd met een overvloed aan logistieke problemen, waaronder het feit dat de Duitse gevechtstanks van 60 ton sommige bruggen in Oekraïne niet konden oversteken.

Oekraïne Situatierapport: Vernietiging van het derde leger - Onderhandelingspunten

Europa en de wereld hebben zich plotseling gerealiseerd dat Westers materieel in veel opzichten niet “ongeëvenaard” is, dat het naast voordelen ook zijn eigen tekortkomingen heeft, aldus de militair analist.

Hoe kunnen de mislukkingen van Kiev de wapenleveranties beïnvloeden?

De relatief snelle vernietiging van Westerse wapens door Rusland en het gebrek aan tastbare overwinningen aan het front zouden volgens Sputnik’s gesprekspartners van invloed kunnen zijn op de wapenleveranties.

“Ik denk dat landen zullen beginnen in te zien dat alles wat ze inzetten vrij snel vernietigd wordt,” zei Maloof. “Bradleys zijn al vernietigd. Ze zijn schietschijven. Een aantal Leopard tanks zijn al vernietigd. De landen die ze hebben, kunnen niet blijven leveren tenzij ze overgaan op oorlogsproductie. En hun economieën kunnen dat nu niet aan. Ze moeten de realiteit onder ogen gaan zien. Dat doen ze niet, ondanks de politieke retoriek van steun. En ik denk dat dit Oekraïne niet alleen een vals gevoel van bravoure geeft, maar ook een vals gevoel van steun. Dat zal niet zo blijven, want de realiteit dicteert anders. Kijk, de Europese industrieën hebben het moeilijk omdat ze op eigen houtje hun neus hebben afgeknipt om hun gezicht te redden door allemaal olie en gas uit het oosten, uit Rusland, af te snijden. Hun levenskwaliteit is enorm achteruitgegaan. Europa zal hier nog tientallen jaren last van hebben.”

Kievse politici hebben er bij hun westerse beschermheren al op aangedrongen om nog meer militaire uitrusting en pantservoertuigen te leveren ter vervanging van de vernielingen. “Elke Leopard 2 is letterlijk zo goed als goud voor het beslissende offensief,” vertelde de Oekraïense onderminister van Buitenlandse Zaken Andrii Melnyk zondag aan de Duitse pers.

De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius liet eerder deze week echter weten dat Berlijn niet elke Leopard-tank kan vervangen die op het Oekraïense slagveld is vernietigd. Hij verzekerde Kiev dat Duitsland vanaf juli door zal gaan met het leveren van gerepareerde Leopard 1 A5 tanks. “En tegen het einde van het jaar zullen er meer dan honderd van zijn [in dienst van Oekraïne],” zei de minister. Volgens internationale militaire waarnemers zou het echter te weinig en te laat zijn.

Klokkenluider zegt dat de vrouw van de Oekraïense president Zelensky een kinderhandelnetwerk runt

De regering Biden heeft nog eens 325 miljoen dollar uitgegeven om het regime in Kiev te voorzien van extra M2 Bradley infanteriegevechtsvoertuigen (IFV’s) ter vervanging van de voertuigen die de afgelopen week verloren zijn gegaan, evenals munitie voor HIMARS en NASAMS. Het collectieve Westen zal het Oekraïense tegenoffensief maximaal steunen en Kiev langdurige hulp bieden, zoals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft beloofd. Toch zal dit enthousiasme volgens Maloof van korte duur zijn.

“Eigenlijk willen ze de realiteit niet onder ogen zien,” stelde Maloof. “En deze politici zullen een goed verhaal moeten ophangen. En nogmaals, ik denk dat het Oekraïne een vals gevoel van bravoure en aanmoediging geeft terwijl die steun elk moment van hen weggerukt kan worden. Kijk, we gaan hier binnenkort verkiezingen tegemoet. Verdere bevoorrading van Oekraïne zal waarschijnlijk een politieke kwestie worden. En de mensen thuis hebben pijn en zullen zich gaan realiseren dat dit onhoudbaar is. Dus ik denk dat wat Blinken vandaag ook zegt, en hij doet dit soort uitspraken de hele tijd, het allemaal retoriek is. Het komt niet overeen met de werkelijkheid. En dat is een deel van het probleem. Daarom zien we de voortdurende mislukkingen in ons beleid, dat het ene belooft maar het andere niet kan waarmaken. En dit is daar weer een voorbeeld van.”

Wie is verantwoordelijk voor het falen van het tegenoffensief?

Bij het beoordelen van het falen van het Oekraïense leger suggereerden Westerse analisten dat het te wijten is aan het gebrek aan training. Over het algemeen geven Westerse waarnemers de schuld aan Oekraïense soldaten die niet vertrouwd zijn met de NAVO-apparatuur. Volgens Matviychuk is dat niet eerlijk.

“[Het Westen] heeft [Oekraïense soldaten] eigenlijk een jaar lang getraind,” benadrukte de gepensioneerde kolonel. “Ze hebben training gehad in het VK, de VS, Duitsland en andere landen. En wat zeggen ze nu? Waarom werden [Oekraïners] in de strijd gegooid als ze er niet klaar voor waren? Was het opzet? Zijn ze gewoon kanonnenvoer voor de slacht? Weet je, dit soort retoriek betekent: ‘Het is niet onze schuld, het is de schuld van de Oekraïners, omdat ze er niet in slaagden om onze prachtige Westerse technologie onder de knie te krijgen’.”

In feite heeft het Westerse militair-industriële complex een blauw oog toegediend gekregen: Rheinmetall AG, een Duitse auto- en wapenfabrikant, heeft al 15% van de waarde van de aandelen verloren doordat de Leopards snel vernietigd werden, merkte Matviychuk op. Dit is ook reputatieschade voor de Amerikaanse defensieaannemers, vervolgde hij. De Amerikaanse pantservoertuigen bleken vrij efficiënt in de strijd tegen herders in Afghanistan en Irak, maar in Oost-Europa faalden ze massaal, wat in de eerste plaats wijst op de lage kwaliteit van de uitrusting, aldus de militaire expert.

“Dat wil zeggen, we zijn getuige van een ‘recessie’ in termen van militair-industriële autoriteit. Sommige landen, zoals Saoedi-Arabië, zijn begonnen na te denken over het kopen van materieel in Rusland, in China,” merkte Matviychuk op.

Westerlingen beginnen te protesteren

Het lijkt erop dat het Westerse publiek genoeg heeft van het Russisch-Oekraïense conflict en van de NAVO-lidstaten die miljarden uitgeven aan wapens voor Kiev ten koste van hun binnenlandse economieën en sociale programma’s.

“Mensen protesteren meer en meer, vooral omdat ze de kwaliteit van hun leven hier in het Westen zien afnemen,” zei Maloof. “En we hopen dat de mensen eindelijk in opstand komen en zeggen dat het genoeg is. Ik werk samen met een groep die Patriots International Alliance heet. We proberen een staakt-het-vuren op gang te krijgen en we proberen vooraanstaande personen uit het hele land aan tafel te krijgen om beide partijen aan tafel te krijgen en op zijn minst een staakt-het-vuren in te stellen en dan te gaan onderhandelen over dit soort voorwaarden. (…) Het zal tijd kosten, ik zou het willen vergelijken met de populaire oppositie die na verloop van tijd groeide en die uiteindelijk een einde maakte aan de oorlog in Vietnam. Ik herinner me dat. En het kostte tijd, maar uiteindelijk werd het bereikt.”

Matviychuk lijkt het standpunt van Maloof te delen:

Prostituees van de pers

“In Polen zijn er betogingen tegen de aanwezigheid van Oekraïners en de levering van wapens, in Bulgarije zijn er duizenden bij betogingen. En Duitsland is over het algemeen verdeeld langs de as van de voormalige DDR en de voormalige BRD. (…) Zelfs in de Verenigde Staten zeggen sommige congresleden dat het dringend noodzakelijk is om de levering van wapens [aan Kiev] stop te zetten. Ik denk dat naarmate het conflict zich ontwikkelt en verergert, de meerderheid van de sociaal prominente burgers zal pleiten voor een einde van de oorlog, omdat ze zich bewust zijn van de schade, in de eerste plaats voor hun land.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Russische tanks bereiken de Atlantische Oceaan bij Lissabon…Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelIs Europa te dom om in de dodelijke omhelzing van de VS te blijven?
Volgend artikelOliver Stone: “Rusland deelt harde klappen uit aan Oekraïne en wint de oorlog”
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

15 REACTIES

 1. Omdat het oude troep is, 40 jaar geleden ontwikkeld, 30 jaar geleden gebouwd. Tussen je BMW 3 serie uit 92, en de allernieuwste zitten ook wel wat verschillen, en verbeteringen. Techniek staat niet stil.

   • Leopard 2 is geïntroduceerd in 1979, ontwikkeling is gestart in 1967. Dus eigenlijk is het 50 jaar geleden ontwikkeld, 40 jaar geleden gebouwd.

   • Raphaël, je noemt het onzin dat rusland meer soldaten in kan zetten dan oekraïne.
    wie is er nou onnozel?
    zelfs de telegraag zou zoiets doms niet durven beweren

 2. Ik zie hier in België de regime-ondersteunde leugengazetten afkomen met foto’s zoals op Frontnieuws. Welwel, mag dat wel? Alleen hebben ze de bijhorende commentaar vervangen door zure propaganda.

 3. De joenaaithetsteeds gaat uit van statistiek.
  Onze economie is x keer groter,dus hebben we meer geld en inzet in wapens.
  Dat klopt.Maar mores in Rusland is van een ander caliber dan de westerse.
  Nieuwe wapens en andere werkinstructies vereist vaardigheid en training,voor Ukraine.Als je nu de verse data neemt van verliezen in rijdbaar materieel en troepen,kun je er niet onderuit dat de verhouding zo’n 7:1 of 8:1 is.Ukr/Ru.
  Als dit in de amerikaanse pers komt,is het volk helemaal ontdaan.
  Al dat materiaal kapot….Voor zover een amerikaan interresse heeft,in problemen overzees.
  Mijns inziens heeft de amerikaanse bevolking al problemen genoeg,weinig notie van mondiale questies.
  We zullen zien wie de langste adem heeft.

 4. Je kunt een leger met nazi ideeën nog zoveel Met westerse wapens en kennis trainen, maar hun ideologie blijft het nazisme.
  Dit is een andere manier van denken , dus ook van vechten.‼️
  Hij is jij of ik, ik heb niets te verliezen……
  Er zit HAAT BIJ VERMENGD, en dan neem je vaak de verkeerde beslissingen.
  Hiervan zijn filmpjes op YouTube hoe het nazisme verheerlijkt werd voor deze oorlog…..❗️

  Dat is ook de reden waarom “ alles vast lijkt te lopen “ Ukraine; Zelensky was al in gesprek over een bestand / onderhandelen bij het conflikt in Turkije, toen kwam de HAAT VAN AMERIKA TEGEN RUSLAND.
  Haat en nazisme is een slecht mengsel….
  De opdracht aan Zelensky was, je krijgt wapens van ons en ga terug vechten tegen de Russen en hard ook.
  Zelensky ‘s eigen nazis vonden het wel een goed Iedee “ een komiek die in Amerika voor wapens voor hen zorgt”, ze bepaalden dan ook gelijk als jij geen wapens meer krijgt dan maken we je dood.
  Tot nu toe lijkt dit aanrdig gelukt…….. maar de wapen voorraad geraakt op……. De industrie kan het zo snel niet aangemaakt krijgen…….
  Dit is nu momenteel een groot risico voor Zelensky.

  Hoeveel slachtoffers er vallen en waar, is voor dit soort mensen helemaal niet belangrijk……
  Als ze maar krijgen wat ze willen en dit is een totale ZUIVERING VAN DE DONBAS EN LUGANSK VAN RUSSISCHE MENSEN. ❗️EEN EIS ZONDER ENIG HISTORISCH BESEF‼️
  En Amerika leent zich voor deze zuivering❗️ zeg mij wie je vrienden zijn‼️

  Amerika heeft nog steeds niet begrepen….. ( althans komt er nog maar heel weinig van naar buiten ) in welke grote VAL ZE ZIJN GETRAPT.
  HOE PUTIN MET CHINA EN DE BRICS LANDEN EN SAUDIE ARABIË———- en vanmorgen las ik ergens dat zelf FRANKRIJK BELANGSTELLING HEEFT ————— HET FINANCIËLE SYSTEEM VAN AMERIKA OP ZIJN KOP GAAT ZETTEN……en Amerika op langere termijn aan de bedelstaf zal gaan geraken.
  Tja wat wil je ook met Z’ on President, die zelf psychische behandeling nodig heeft….. of in een psychogeriatrische kliniek thuis hoort……. en zijn staf alles aan stuurt en dan krijgt nooit iemand de schuld want ze kunnen naar elkaar wijzen…….

  Alle andere wereld leiders lachen er binnens kamers om……
  Let op……❗️
  Hoe China momenteel bezig is met een “ vredes offensief” en hoe dat in houd dat landen VOLLEDIG SOUVEREIN MOETEN ZIJN.
  Let op……. ❗️Als dat doorgaat en Europa hier ook “ een tik van krijgt” ( mee doen zal te veel gevraagd zijn ) maar een tik van krijgt, dat valt ook het grote spel van he WEF uit elkaar….. want dit is geen souvereine staat…..
  China ziet dit goed…….ONZE DOMME RUTTE NOG NIET🤭🤣❗️
  Let op…….. ❗️Want Rutte heeft een andere agenda‼️😭

 5. De westerse wapen fabrikanten hebben hun marketing gedaan op de TelSell manier. De prestaties overdreven wat de producten echt kunnen en zijn te duur voor de kwaliteit die je krijgt.
  Als de producten van Telsell echt zouden werken dan zouden deze overal verkrijgbaar moeten zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in