Veranderingen in het aangeboren immuunsysteem als gevolg van COVID-19 inentingen

0
3316

Het is bekend dat vaccinaties gevolgen hebben voor het aangeboren immuunsysteem en het vermogen daarvan om andere plaagorganismen en ziekten te bestrijden, bericht tkp.at.

Een preprint-studie bekijkt de effecten van het Pfizer medicijn op het aangeboren immuunsysteem. In de conclusie wordt de uitdrukking “complexe functionele herprogrammering” gebruikt. Een punt van zorg is wat er kan gebeuren als het immuunsysteem in de toekomst na vaccinatie moet reageren op virussen, bacteriën of schimmels.

Het op mRNA gebaseerde BNT162b2-vaccin van Pfizer/BioNTech was het eerste goedgekeurde Coronavaccin en heeft naar verluidt een relatieve werkzaamheid van ongeveer 60% tot 90% laten zien. Er is weinig bekend over de bredere effecten van de nieuwe klasse van mRNA-vaccins, met name of zij gecombineerde effecten hebben op de aangeboren en de adaptieve immuunrespons. Toch worden ze miljoenen keren toegepast.

Deze studie bevestigt dat BNT162b2-vaccinatie van gezonde personen humorale en cellulaire immuniteit tegen meerdere SARS-CoV-2-varianten teweegbrengt, d.w.z. dat zowel antilichamen als T-cellen worden geproduceerd. Interessant is echter dat het vaccin van Pfizer ook de immuunrespons van aangeboren immuuncellen op zowel SARS-CoV-2 als andere virussen, schimmels en bacteriën wijzigt. De aangeboren immuuncel-responsen op bacteriën en RNA-virussen waren lager na vaccinatie met BNT162b2, terwijl die op schimmels sterker waren.

Het vermogen van BNT162b2 om effectieve humorale en cellulaire immuniteit tegen de nieuwe SARS-CoV-2-varianten op te wekken, wordt nu pas begrepen, zo blijkt uit de studie. Terwijl de neutralisatie van variant B.1.1.7 vergelijkbaar of slechts licht verminderd was in vergelijking met de standaardstam, waren de neutraliserende titers van B.1.351 aanzienlijk verminderd na vaccinatie van gezonde vrijwilligers. De cellulaire immuniteit tegen de virusvarianten blijkt daarentegen minder te worden aangetast – een resultaat dat reeds uit andere studies is gebleken.

Alleen de volledig gevaccineerde personen zouden bang moeten zijn voor de nieuwe "ergste ooit" Covid-19-variant; uit gegevens blijkt dat ze al verantwoordelijk zijn voor 4 op de 5 Covid-sterfgevallen

Een ander onontgonnen gebied is of vaccinatie met BNT162b2 ook leidt tot langetermijneffecten op de aangeboren immuunrespons: dit zou zeer relevant kunnen zijn in Covid-19, waarin ongecontroleerde zich uitbreidende ontsteking een belangrijke rol speelt in de ernst van de ziekte. De modulatie op lange termijn van aangeboren immuunresponsen is de laatste jaren steeds meer in de belangstelling komen te staan: Verschillende studies hebben aangetoond dat de aangeboren immuunrespons op lange termijn na bepaalde vaccins of infecties kan worden versterkt (getrainde immuniteit) of verminderd (aangeboren immuuntolerantie).

BNT162b2-vaccinatie zou virusspecifieke CD4+ en CD8+ T-cellen activeren en de productie van immunomodulerende cytokines zoals IFN-γ opdrijven. Interessant genoeg waren de beste cellulaire responsen na vaccinatie tegen de B.1.351-variant: het feit dat de neutraliserende antilichaamresponsen tegen deze variant relatief zwak waren, suggereert dat de beschermende BNT162b2-vaccineffecten tegen deze variant hoofdzakelijk berusten op T-cellen in plaats van op antilichamen. Er werden geen significante verschillen tussen de varianten waargenomen. Dit is ook aangetoond door andere studies, zoals die van het La Jolla Institute for Immunology.

Naast hun effect op het specifieke immuungeheugen veroorzaken bepaalde vaccins, zoals Bacillus Calmette-Guérin (BCG) en het mazelen-, bof- en rodehond-vaccin (MMR) ook een functionele herprogrammering op lange termijn van cellen van het aangeboren immuunsysteem.

Het effect van vaccinatie met BNT162b2 op de aangeboren immuunrespons kan ook wijzen op een beïnvloeding van de respons op andere vaccins, zoals bij andere vaccins bekend staat als “vaccin-interferentie”. De studie beveelt aan dat dergelijke invloeden in toekomstige studies worden opgehelderd, met name de mogelijke interactie met het griepvaccin. Dan kunnen de honderden miljoenen mensen die al gevaccineerd zijn, tenminste achteraf te horen krijgen of en welke negatieve effecten de vaccinatie heeft gehad en welke effecten nog te verwachten zijn.

Moderna COVID-19 vaccin in Zweden gestopt - verondersteld hartschade te veroorzaken

Gebeurtenissen zoals in de SeychellenIsraël, Engeland en andere landen doen vermoeden dat dergelijke negatieve effecten zelfs wijdverbreid zijn.

Ook in Duitsland zijn inmiddels al 2.707 mensen overleden aan Covid na vaccinatie, aldus een e-mail van de persdienst van het Duitse ministerie aan Boris Reitschuster. In totaal werden 57.146 (0,016%) gevaccineerde Covid-19 gevallen gemeld en 6.221 werden in het ziekenhuis behandeld.

Ook in Groot-Brittannië verwacht een regeringscommissie dat 60 tot 70 procent van de overledenen in de nabije toekomst al twee inentingen zal hebben gekregen.

COVID-19 VACCIN DOSSIER

Minstens 60 procent van alle nieuwe Covid-19 “gevallen” doen zich voor bij mensen die al gevaccineerd waren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here