Foto Credit: Strategic Culture Foundation / (Public Domain)

Deze week markeert de tweede verjaardag van de speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne die begon op 24 februari 2022. President Vladimir Poetin gaf om twee redenen opdracht tot de interventie van Russische troepen: ten eerste om de Russischtalige bevolking van de Donbass-regio te beschermen, die acht jaar van door de NAVO gesteunde agressie te verduren had gehad, en ten tweede om het regime te denazificeren dat de Westerse mogendheden illegaal hadden geïnstalleerd met een staatsgreep in Kiev in 2014. Deze week werd ook de tiende verjaardag van die staatsgreep op 22 februari gevierd, schrijft Strategic Culture Foundation.

Twee jaar later is het eerste doel grotendeels bereikt. Russische troepen controleren het grootste deel van de Donbass-regio, evenals Kherson, Zaporozhye en de Krim. Deze regio’s maken nu na historische referenda wettelijk deel uit van de Russische Federatie. In totaal heeft Oekraïne ongeveer 20 procent van zijn grondgebied van voor het conflict verloren aan Rusland. De betrokken bevolkingen zijn van mening dat ze zich weer bij Moeder Rusland hebben gevoegd.

De militaire overwinning vorige week van de Russische strijdkrachten in de belangrijke stad Avdeevka is een voorbode van de op handen zijnde volledige inname van de Donbass langs de historische provinciale lijnen. Die doorbraak duidt ook op de nakende ineenstorting van de troepen van het regime in Kiev. Twee jaar later zijn de steden en dorpen van Donetsk en Lugansk herbouwd nadat ze hadden geleden onder het vandalisme en de oorlogsmisdaden van het regime in Kiev. Het door de NAVO gesteunde regime valt nog steeds gemeenschappen aan, maar de Russischtalige regio’s van Oekraïne zijn aanzienlijk veiliger en beter af dan twee jaar geleden.

Wat de tweede doelstelling betreft: de denazificatie van het regime in Kiev is nog steeds niet bereikt. Het regime is echter nog maar een omhulsel van zijn vroegere gedaante, toen het met de hulp van NAVO-wapens en militaire adviseurs een brute agressie tegen etnische Russische gemeenschappen uitvoerde.

Moskou heeft verklaard dat het zijn militaire operatie in Oekraïne zal voortzetten totdat het neonazi-regime is uitgeschakeld. Er lijkt weinig twijfel over te bestaan dat die doelstelling gehaald zal worden, gezien de superieure vuurkracht aan Russische zijde en de snel verslechterende toestand van de door de NAVO gesteunde troepen.

De Russische prestatie is opmerkelijk, aangezien het door de VS geleide NAVO-blok (30 landen) Oekraïne heeft overspoeld met een enorme hoeveelheid zware wapens. De Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten hebben de afgelopen twee jaar tot wel 200 miljard dollar uitgegeven – verspild – om het regime in Kiev te steunen. Ondanks de buitensporige stroom wapens en huurlingen heeft Rusland het gebied dat het wilde veroveren veiliggesteld en staat de door de NAVO gesteunde partij op instorten.

  Het Britse geschenk dat blijft geven - Met uranium bestraalde wind en regen ook voor Polen, Duitsland, Nederland en Londen

Het verloop van de oorlog is aan Russische kant. Vanaf het begin heeft Moskou gezegd dat het niet van plan was om heel Oekraïne te bezetten. Maar de ineenstorting van het regime in een romp-staat is ongetwijfeld iets wat Rusland wil, en de verwachtingen wijzen in de richting van die eventualiteit naarmate de kliek in Kiev afdaalt in corruptie, achterklap en onderlinge strijd.

Maar, wat belangrijk is, de militaire situatie in Oekraïne is slechts een deel van een veel groter plaatje van wereldwijde confrontatie en een die spreekt van een existentiële crisis voor het Westerse imperialisme.

Op 25 februari 2022, de dag nadat de Russische strijdkrachten hun speciale operatie begonnen, stelde ons wekelijkse SCF-redactioneel dat de interventie de NAVO-agressie eindelijk existentieel zou stoppen.

Ons hoofdartikel kopte toen: “Door de VS en de NAVO gesteunde agressie tegen Rusland eindelijk geconfronteerd”.

Hier is een lang fragment uit dat artikel dat de context van dat historische moment weergeeft:

“Een door de NAVO gesteund anti-Russisch regime op de drempel van Rusland dat de Russische bevolking aanvalt, is duidelijk onaanvaardbaar. De hoeveelheid NAVO-wapens die de afgelopen weken Oekraïne binnenstroomden, wees in de richting van een grotere oorlog. Toen liet de Oekraïense president Vladimir Zelensky tijdens de Veiligheidsconferentie van München afgelopen weekend [in februari 2022] het felle dreigement vallen dat Oekraïne kernwapens zou kunnen ontwikkelen. Het is duidelijk dat de veiligheidssituatie voor Rusland verschillende rode lijnen aan het overschrijden was.

“Natuurlijk is het koor van veroordelingen van de Verenigde Staten en zijn westerse partners doorspekt met hypocrisie. Ze beweren dat Rusland ‘de vrede in Europa heeft verbrijzeld’ en ze zijn begonnen met het opleggen van een volledige economische blokkade om ‘het economisch functioneren van Rusland te wurgen’. De VS en de NAVO hebben jarenlang het internationaal recht en het Handvest van de VN met voeten getreden met hun misdadige oorlogen en regime-veranderingsoperaties. Hun dubbelhartigheid en hysterie voegen nog meer lagen van verwarring toe aan het probleem.

Westerse media hebben het wereldwijde probleem van de agressie van de VS en de NAVO systematisch verborgen gehouden. De misinformatie en desinformatie komen tot uiting in beweringen dat Rusland ‘een barbaarse onderneming’ is begonnen en een ‘oorlog zonder aanleiding’ voert. Beweren dat de oorlog ‘niet uitgelokt’ is, verraadt een extreme onwetendheid van de situatie.

Rusland heeft jarenlang gewaarschuwd dat de agressie van de VS en de NAVO een kritiek gevaar vormde voor de internationale veiligheid en moest stoppen. Het intrekken van wapenbeheersingsverdragen door de VS (het ABM-, INF-, Open Skies-verdrag) en de uitbreiding van raketdreigingen in de buurt van Ruslands grenzen waren niet langer aanvaardbaar. Oekraïne is eigenlijk maar een onderdeel van het grotere geheel. Maar deze week heeft Rusland eindelijk actie ondernomen om de agressie te stoppen. Dit is een historisch keerpunt.

Moskou zegt dat het zijn doel is om het onwettige, door de NAVO gesteunde regime in Kiev te denazificeren en te demilitariseren. Moskou zegt niet van plan te zijn Oekraïne te bezetten. Op het moment dat ik dit schrijf, heeft Moskou aangegeven dat het openstaat voor onderhandelingen, zoals het altijd heeft gedaan. Waar Rusland naar op zoek is, is een uitgebreidere veiligheidsovereenkomst met de VS en de NAVO voor Europa.

Meer in het algemeen moeten de Verenigde Staten ook een einde maken aan hun strijdlustige ideologische visie op Rusland en China als vijanden. De VS moeten in het reine komen met een multipolaire wereldorde waarin hun unilaterale dictaat niet langer houdbaar is, juridisch, politiek of moreel. Dat is de ultieme uitdaging voor internationale vrede en veiligheid.”

Terug naar het huidige schrijven van het redactioneel van deze week, moet worden opgemerkt dat een maand na de Russische interventie in Oekraïne in maart-april 2022 via bemiddeling door Turkije werd onderhandeld over een potentiële diplomatieke regeling om het conflict te beëindigen. De vredesovereenkomst werd in april 2022 gesaboteerd door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië (Boris Johnson op een missie van de regering Biden), die het regime in Kiev overrulden en aandrongen op een volledige oorlog. Bijna twee jaar later is het dodental onder de Oekraïense militairen opgelopen tot 500.000 en is het regime in Kiev zo goed als ter ziele.

  Gevaarlijk of "nutteloos"? Kiev en het Westen zijn verward in de beoordeling van de nieuwe Russische UAV's

Het resultaat is dat Oekraïne wreed is verwoest door de Verenigde Staten en hun imperialistische partners in een proxyoorlog tegen Rusland – een oorlog die de Westerse mogendheden zo goed als verloren hebben.

Maar dit historische conflict heeft veel meer betekenis dan alleen de ramp in Oekraïne.

Wat voor de hele wereld duidelijk is, is de criminele aard van de door de VS geleide westerse as.

Terwijl de Westerse mogendheden een zinloze slachtpartij in Oekraïne hebben aangewakkerd, worden ze door de wereld ook gezien als medeplichtig aan de genocide in Gaza met hun ongebreidelde steun voor het Israëlische regime, zelfs nu dit de afgelopen vijf maanden elke dag honderden Palestijnse burgers, waaronder vrouwen en kinderen, heeft afgeslacht. Het dodental bedraagt bijna 30.000.

De Verenigde Staten – de belangrijkste hegemoon in de westerse imperialistische as – voert ook roekeloos de provocaties tegen China op door Taiwan illegaal te bewapenen.

Het ware gezicht van de Westerse “democratieën” en hun zogenaamde “op regels gebaseerde wereldorde” wordt volledig onthuld. Het is het lelijke gezicht van het fascisme.

Decennialang na de nederlaag van Nazi-Duitsland in 1945 waren de Westerse mogendheden, die heimelijk de opkomst van het Europese fascisme hadden gesponsord, in staat om de wereld voor te spiegelen dat ze deugdzame voorvechters van democratie en vrede waren. Geïnformeerde mensen hebben altijd geweten dat de westerse pretenties een smerige schijnvertoning waren.

Sinds het beslissende conflict in Oekraïne – en dankzij de Russische standvastigheid en vastberadenheid – is de Westerse poppenkast nu ontmaskerd. De door de VS geleide as van Westers imperialisme wordt eindelijk geconfronteerd met een nemesis, een dag van afrekening.

  Een zware maand voor buitenlandse huurlingen in Oekraïne

De opkomende multipolaire wereldorde onder leiding van Rusland, China en het Zuiden – de meerderheid van de wereld – duwt de oude westerse arrogante orde de historische vergetelheid in. De Verenigde Staten en hun schurkengalerij van partners in de NAVO bezwijken onder hun eigen leugens, dubbelhartigheid en onhoudbare doodlopende oorlogszuchtige constructies.

De conclusie van ons hoofdartikel van twee jaar geleden is nog steeds actueel: “De VS moet in het reine komen met een multipolaire wereldorde waarin haar unilaterale dictaat niet langer houdbaar is, juridisch, politiek of moreel. Dat is de ultieme uitdaging voor internationale vrede en veiligheid.”


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Hebben Amerikaanse boots het lef om Moskou aan te vallen? Het antwoord is duidelijkVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOh Ursula! Niet nog eens vijf jaar, alsjeblieft!
Volgend artikelDe EU is hotel Californië
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

  • ….en TOCH zal het ‘feest’ doorgaan ! Wat doen Van Der Lijken en onze onverkozen Crootzak , premier van n totaal bankroet zowel moreel als financieel, Belgie, in Kiev op dit ogenblik ? Wat gaan luisteren naar de wensen en verzuchtingen van een grommende hond, Zelensky genaamd ? en nogmaals bevestigen dat ze zullen doorgaan met steun tot de overwinning ? Welke overwinning ? Zoals Putin al zei ; dit gaat over leven of dood voor Rusland …..we zullen het maar geweten hebben… onze corrupte idiote breinreptielen weten het blijkbaar nog niet ….Hopelijk beschikken ze over een goede bunker met veel proviand, tzal nodig zijn ‘when push comes to shove’ ….

 1. De conclusie in de laatste alinea zal een droom blijven. Het door en door arrogante en hypocriete (en failliete) Westen zal nooit op een vreedzame wijze hun nederlaag accepteren. De beruchte kat in het nauw enz.
  Arm gewoon volk, die deze waanzin helemaal niet wilt en nu overgeleverd wordt aan een oorlog(?), werkloosheid en armoede door de 13 krankzinnige sancties vanuit Brussel en daarnaast nog de invloed van de WEF bende, de WHO troep, en de tirannie vanuit Brussel, die álle soevereiniteit van de landen vernietigt.
  Wat is het wereldgebeuren in zo,n korte tijd veranderd / verslechterd. En dat allemaal om een stel machtgeile psychopaten te bevredigen. Het worden spannende en ook heel rare tijden. Daar ben ik zeker van.

 2. Zolang de westerse bevolking….landen zoals nederland/belgie/duitsland/oostenriijk geen revolutie beginnen is het gewoon afwachten op de volgende slachtpartij…en wij moeten dan de schaapjes zijn.
  Tenzij……. jaja…wij nu eens gruwelijk onze cultuur,beschaving,afkomst, land,volk gaan VERDEDIGEN tegen de oorlogzuchtigen van het wef/who/navo/vn/ nwo/eu/kortom …doelwitten genoeg.
  In nederiglandje moeten(!) wij toch eerst eens onze structuren zoals justitie/defensie/ambtenaren/politiek/politie/ministeries ….zeer maar dan ook zeer grondig moeten ontdoen van woke……links…..neocon…..anti bevolking…en dan is het geen foei-foei gesprekje maar daadwerkelijk opruimen van die gehele zooi die ons bestaan willen opheffen.
  Er is dus werk aan de winkel…toch?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in