© Sputnik / Yurma Tolamo

De Amerikaanse defensiegigant Raytheon heeft een beroep moeten doen op gepensioneerde werknemers die bekend zijn met het productieproces van het MANPADS (man-portable air defense system) van de VS, door ze terug te halen om de productie weer op gang te helpen nadat door een onderbreking van twee decennia in de productie en leveringen aan Oekraïne de Stinger-voorraden van het Amerikaanse leger uitgeput raakten, schrijft Sputnikglobe.

Gepensioneerde Raytheon-werknemers die van hun gouden jaren genieten, zijn teruggebracht om het huidige personeel te trainen in het maken van FIM-92 Stingers, omdat het productieproces van de MANPADS zo verouderd is dat de zoekers met de hand in elkaar gezet moeten worden, heeft Raytheon President Wesley Kremer onthuld.

In een interview met defensiemedia deze week, vertrouwde Kremer ons toe dat de Amerikaanse defensiegigant oude Stinger “testapparatuur uit magazijnen” haalt en er letterlijk “de spinnenwebben van afblaast” nu een wapen waar al tientallen jaren geen vraag meer naar is, plotseling in het middelpunt van een krachtig politiek narratief staat.

Symbolische Stingers

Stingers – bedoeld als een favoriet wapen voor anti-Sovjet Mujahedeen “vrijheidsstrijders” tijdens de Sovjet-Afghaanse oorlog in de jaren ’80, kwamen in 2022 weer in de schijnwerpers te staan, nadat Washington en haar bondgenoten er bijna 3.000 naar Oekraïne hadden gestuurd.

Stingers werden in de jaren ’60 ontwikkeld en begin jaren ’80 in het Amerikaanse leger geïntroduceerd. Het is een draagbaar raketsysteem van 15,7 kg en 1,5 meter lang met een 1 tot 3 kg zware fragmentatiekop die bij de inslag ontploft. Ze richten zich op hun doel met behulp van een infrarood geleidingssysteem, dat zich richt op hittebronnen die door vliegtuigmotoren worden gegenereerd. Hun doeltreffendheid is beperkt als vijandelijke vliegtuigen zijn uitgerust met moderne tegenmaatregelen zoals flairdispensers.

  Oekraïne is de corruptiekampioen van Europa

De Stinger werd door meer landen over de hele wereld gebruikt en er werden meer dan een dozijn varianten van de Stinger gemaakt tijdens de eerste productierun tussen 1981 en 2003, waaronder Stingers met verbeterde zoekers, betere software en de mogelijkheid om drones aan te vallen.

Beperkt gebruik in Amerikaanse oorlogen

Het Amerikaanse leger heeft weinig gebruik gemaakt van Stingers in de oorlogen die het de afgelopen kwart eeuw heeft gevoerd, wees de Russische militaire expert Viktor Litovkin erop, en herinnerde aan de voorkeur van de VS voor het binnenvallen, bombarderen en bezetten van naties met weinig tot geen luchtmacht.

“Ze vochten in Afghanistan, dat helemaal geen onbemande vliegtuigen of luchtmacht had. Hetzelfde geldt voor Irak, Joegoslavië, Libië. Daarom verdween de behoefte aan Stingers,” vertelde de gepensioneerde kolonel van het Russische leger aan Sputnik.

Bovendien, herinnerde hij zich, nadat de VS Afghanistan binnenvielen in de jaren 2000, “begonnen ze de Stingers te kopen die de Taliban hadden, die de VS naar het land verscheepten terwijl de [Sovjet]troepen daar waren, omdat ze begrepen dat een Stinger in de handen van terroristen een ramp kon betekenen voor elk burgervliegtuig.” En zo groeide en groeide de Amerikaanse voorraad.

Oekraïne

Volgens Litovkin zijn de naar Oekraïne verscheepte Stingers niet zo effectief gebleken als Washington en zijn bondgenoten misschien zouden willen, gezien de neiging van Kiev om zijn westerse militaire hulp te verkopen aan derde landen, plus de tegenmaatregelen die beschikbaar zijn aan boord van Russische gevechtsvliegtuigen en -helikopters die deze systemen kunnen uitschakelen.

“Bovendien zijn sommige van onze helikopters uitgerust met radio-elektronische oorlogsvoeringssystemen, waardoor ze Stingers kunnen ontwijken. Daarom hebben Stingers maar een beperkt succes of effect gehad in Oekraïne,” zei Litovkin.

  Alleen onnozele dwazen zetten aan tot een grotere oorlog

Is Ruslands versie van de Stinger beter?

Litovkin heeft persoonlijke ervaring met het vergelijken van Stingers met Russische MANPADS, en herinnert zich hoe tijdens een bezoek aan het Moskouse Instituut voor Thermische Technologie in Podolsk, de algemeen ontwerper van het instituut een Stinger op de grond liet vallen, waardoor hij in stukken brak. Vergelijkbare Russische systemen zijn lang niet zo kwetsbaar, zei de waarnemer.

“Ten tweede is het voordeel van onze luchtverdedigingssystemen dat ze niet alleen met een thermische infraroodstraal op de vijand richten, maar ook met een laserstraal en radiogeleiding. Dit geeft ons meer mogelijkheden om luchtdoelen te raken,” zei Litovkin.

Vergelijkbare Russische MANPADS zijn onder andere de 9K38 Igla, ook voor het eerst gebruikt in het begin van de jaren 1980, maar kleiner en lichter dan zijn Amerikaanse tegenhanger, en de 9K333 Verba, een vierde generatie MANPADS die halverwege de jaren 2010 werd geïntroduceerd en die naast UAV’s en vliegtuigen ook kruisraketten kan raken met een bereik tot 6,5 km (minder dan de 8 km van de Stinger), maar op grotere hoogte (4,5 km vs. 3,8 km). De Verba heeft ook een multispectrale ultraviolette, nabij-infrarode en midden-infrarode optische zoeker, waardoor hij moeilijk te ontwijken is, en heeft een granaatkop van 1,5 kg.

Draagbare luchtverdedigingssystemen zoals Stingers en Verbas zijn slechts één onderdeel van een effectief luchtverdedigingssysteem, met andere onderdelen zoals mobiele raketsystemen op voertuigen en langeafstands, meestal stationaire lucht- en raketverdedigingssystemen. Rusland heeft het afgelopen jaar de beperkte effectiviteit van alle klassen van de Oekraïense luchtverdediging aangetoond, door militaire infrastructuur in het hele land aan te vallen en door miljarden dollars aan door het Westen geleverde lucht- en raketverdedigingshardware te vernietigen in massale raket- en droneaanvallen.

  De wereld zet zich schrap voor Europa's 22 juli "DOOMSDAY"

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Mainstream media: Duitse wapens falen in OekraïneVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet reguliere Russische leger is hard op weg om het sterkste leger ter wereld in grondgevechten te worden
Volgend artikelCovid prikken doodden wereldwijd 13 miljoen mensen, waarschuwt topdeskundige
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. …eigenlijk is het dus reverse engineering van de “Manpads”, iets wat na wo2 door de Bundeswehr werd gedaan met de MG42…geen blauwdrukken beschikbaar van het ontwerp en productie proces, en geen of vrijwel geen een werknemer meer die het kon navertellen…dus een bestaand ding uit elkaar halen en de onderdelen kopiëren…nu ruim 80 jaar later is er de MG4…..nog steeds hetzelfde…maar net iets anders qua afmetingen en verbruik…
  kopiëren van anderen is al heel vaak voorgekomen in de geschiedenis van de mens, China stond erom bekend vroeger…en dat het troep was dat ergens op leek…

  Dat Amerika dus geen nieuw grond tot lucht wapen heeft ontwikkeld in 40 jaar is denk ik doordat ze zelf de aanvaller uit de lucht zijn geweest in de afgelopen decennia….

  Wat ik zie is dat alle voorraden uit Amerika en de NATO landen, maar vooral de totaal oude en niet deugdzame troep naar Oekraïne word gestuurd…de beruchte Nederlandse landmijnen die ontploffen als je ze plaatst en op scherp zet zullen ook wel zijn verstuurd…mortieren en hun onstabiele granaten…vast geëxporteerd naar Oekraïne, als hulp. Europa en Amerika ruimen hun troep op en declareren dat via de financiële hulp…..dus feitelijk verreken ze hun troep met hun “giften”…hoeveel ongelukken er in Oekraïne gebeuren door ondeugdelijke NATO troep zullen we nooit horen…de slachtoffers liggen op het kerkhof en de daders in West Europa en de VS vieren feest…

  Oorlog is vies, het word veroorzaakt door de rijken en de armen sterven erdoor…is het ooit anders geweest….o ja, en natuurlijk moet iemand die schuld krijgen en wie beter dan de verliezer…en de overlevenden aan je eigen kant schuif je een paar medailles in de bek en noemt ze helden en ze zwijgen….jou voor eeuwig dankbaar voor de afgerukte arm, het weggeslagen been en/of het weggeschoten oog…een speciale stoel in het openbaar vervoer, een plaatsje vooraan bij de jaarlijkse ceremonie….
  Wie er beter van word wil meer…..de volgende oorlog alweer plannende…

  Europa is voor ene groot deel schuld aan de oorlog in Oekraïne, de VS idem dito….dit ging nooit over vrijheid, dit gong over grondstoffen en macht….wat Verhofstadt en van Baalen hebben aange34zwengeld Zal ooit als misdaad worden opgetekend…overal ter wereld. Misdaad tegen de bestaansreden van de EU en de VS zelf met misbruik maken van de wonden van de vorige wereld waarin Oekraïne maar ook Rusland diep hebben gebloed om communistische idioten hun natte droom te laten spelen…precies wat het WEF nu ook doet met politici en de EU…een wereld maken waarin een deel van de mensen snel moet verdwijnen…er is maar een manier om dat te doen…door ze uit te sluiten van het leven zelf…via bankrekening, onderdak en voedsel…en vooral door hun vrijheid te reduceren tot niets als men geen door hun bepaald spuitje heeft gehaald…

  Is dat de wereld waarin we willen sterven? of gaan we vroeg of laat heel hard gezamenlijk tegelijk positieve energie sturen naar de kosmos…?

  …of gaan we inhaken op onlusten van onze nieuwe medemensen als die massaal de boel slopen door op de achtergrond onze moordenaars en onderdrukkers andere inzichten te geven? ….want dat is namelijk de enige maas in het net die overblijft….de ruimte gebruiken die geboden word….

  …als die zogenaamde elite slim waren gaven ze een emigratie premie voor iedere burger die absoluut niet met hun beleid op vredige wijze wil samenleven…die niet met deze waanzin wil meedoen…nu blijven velen en moeten vroeg of laat toch partycrashing doen bij tuinfeestjes enzo…

  gelukkig is er een fundering in iedere organisatie…..maak daar de gaten en de rest valt ook….geen hus zonder een fundering, enkel een luchtkasteel kan zonder.

  Onze grondwet en ons recht als mens word kapot gemaakt….en hen die erover moeten waken slapen of zijn te laf in te grijpen.

  • Beste Duchesne,
   Prachtige reactie en ben het er helemaal mee eens.
   Nu die miljoenen anderen nog de luiken voor de ogen wegrukken.

  • “Onze grondwet en ons recht als mens word kapot gemaakt….en hen die erover moeten waken slapen of zijn te laf in te grijpen.”

   Erger nog, deze dweilen en verraders helpen net zo hard mee om dat doel te verwezenlijken. Dat is landverraad, en daarop staat in principe de doodstraf.
   Laten we daar op aansturen.

 2. Al de afleverbonnetjes van die oude troep worden bijgehouden om later met een rekening te kunnen afkomen als verantwoording om het land leeg te plunderen en de de dankbare bevolking uit te buiten als bloedzuigers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in