Ministry of Defense of Ukraine / Wikimedia (CC BY-SA 2.0 DEED)

Laten we beginnen met het grootste nieuws: de AFU heeft een grote multi-vectorale tegenaanval op Bakhmut gelanceerd, zoals al weken, of zelfs maanden, werd verwacht, schrijft Simplicius The Thinker. Er zijn een paar belangrijke dingen die meteen duidelijk moeten zijn:

Ten eerste verloopt de veelgeprezen “terugtrekking” van Russische eenheden in feite precies zoals gepland, en ik heb de bonnetjes om dat te bewijzen. In deze Situatierapport van 19 maart verklaarde ik dat Russische/Wagner-troepen hun opmars in Bakhmut zelf tijdelijk hadden stopgezet ten gunste van het verbreden van de flanken om ‘kreukelzones’ te creëren met als doel een groot buffergebied te hebben om doorheen terug te vallen voor als Oekraïne zijn langverwachte tegenaanvallen lanceert. Opname uit het verslag:

Dit is de belangrijkste reden waarom Wagner minder snel probeerde Bakhmut volledig te omsingelen door direct de snelwegen over te steken, of de meeste energie te steken in een opmars naar het stadscentrum zelf. De afgelopen anderhalve week hebben ze zich vooral toegelegd op het uitbreiden van de bruggenhoofden op hun flanken, om grote ‘kreukelzones’ te creëren als bescherming tegen het komende tegenoffensief.

Het doel van dergelijke kreukelzones is militair gezien om een grote buffer van ruimte te creëren die je technisch gezien ‘niet nodig hebt’ om je doel te veroveren, maar die uitsluitend wordt veroverd om een gelaagde verdediging op te zetten waar je je doorheen kunt terugtrekken om je oprukkende vijand door een vermaler te halen. Hoe de verdediging doorgaans werkt, is dat u niet gewoon op één lijn blijft zitten en met uw vijand op de vuist gaat tot u beiden doorboord bent. U leidt hem bij voorkeur terug door verschillende lagen van steeds frissere echelons die hem door de mangel kunnen halen.

Voor iedereen die geïnteresseerd is, is hier een gedetailleerde uitleg over hoe Russische verdediging in de diepte werkt van een gerespecteerde ex-officier van het Amerikaanse leger: LINK.

Wat weten we nog meer over deze aanval? Dat Oekraïense elite-eenheden, zoals Azov en de 24e OSHB van het Aidar-bataljon, worden ingezet tegen zwakke plekken in de flank die worden bemand door een of andere vorm van gemobiliseerde, vrijwillige of LPR-eenheden. Er is veel ophef over beweringen dat Russische eenheden “weglopen”, die de afgelopen dagen de krantenkoppen hebben gestolen. Deze beweringen worden onderschreven en versterkt door Prigozhin zelf, en een video waarop 4-5 troepen over een veld rennen.

Laat ik eerst zeggen dat ik tot nu toe geen enkel bewijs heb gezien dat deze flanken en “terugtrekkende troepen” reguliere Russische militairen zijn. Elke genoemde eenheid bleek tot nu toe LPR of “vrijwillige” troepen te zijn. Voor iedereen die beweert dat het Russische leger is, laat eens horen welke eenheid precies? Tot nu toe zijn de zogenaamde ’terugtrekkende’ eenheden verschillende keren beschreven als 2e Legerkorps (LPR), 3e Legerkorps (nieuwe vrijwilligersbrigade), de 72e (die niemand kan vinden in een Russische OOB, alleen Oekraïne lijkt een 72e brigade te hebben), de 374e OMSB, wat betekent aparte gemotoriseerde geweerbrigade (Rusland had er een in WO2 die werd ontbonden, dit lijkt nu een LPR-eenheid te zijn), en de “4e OMSB”, die opnieuw LPR lijkt te zijn:

De 4e OMSB zou zich hebben teruggetrokken uit het zuidwesten van Ivanovskoe, terwijl een beweerde Russische ’72e Brigade’, waarover niemand enige informatie of geldige OOB-plaatsing kan vinden, zich zou hebben teruggetrokken uit het Kleesjtsjevka-gebied net ten zuiden van Ivanovskoe. Een ander ‘9th Motorized Rifle Regiment’ zou zich hebben teruggetrokken uit de bosgordel op de weg naar Chasov Yar. Ook deze eenheid lijkt schetsmatig, hoewel ik een mogelijke match heb gevonden voor een Baltische Vloot eenheid van de 18e gemotoriseerde geweerdivisie gestationeerd in Kaliningrad. Dit is de enige die ik kon vinden met enige schijn van verband met de nominale Russische strijdkrachten.

Hoewel het misschien een semantische kwestie is, wilde ik het ophelderen omdat mensen dit gebruiken om de naam van de RuAF door het slijk te halen, en ik heb nog geen enkel bewijs gezien dat er een reguliere eenheid van het Russische leger bij betrokken was.

Nu het tweede punt dat ik wil ophelderen. Omdat er terugtrekkingen en verliezen van buffergebied zijn geweest, probeert de AFU dit te verkopen als een massale aftocht waarbij Russische troepen worden afgeslacht en gevangen genomen. Ja, er zijn video’s met in totaal misschien 10-15 doden aan Russische zijde en 5-6 gevangenen. Maar er zijn ook video’s die precies hetzelfde laten zien voor de AFU, bijvoorbeeld de video van vandaag van wat lijkt op minstens 10+ gevangen AFU’s, en een aparte video die ook een aantal gevangenen laat zien in de richting van Zaporozhye.

Bovendien laat de propagandavideo van de AFU zelf zien dat ze enorme verliezen lijden tijdens de aanval. De video die al dagen de ronde doet, bijvoorbeeld, waarin de vermeende “Russische soldaat” zich overgeeft aan een AFU-drone, toont de soldaat die door een veld vol vernietigd AFU-pantser/materiaal loopt, inclusief lijken naast een van de Turkse MRAP’s die duidelijk alleen van de AFU kunnen zijn:

Ziet dat eruit als een geslaagde aanval? Dat zijn allemaal uitgebrande AFU APC/IFV/IMV’s in het niemandsland tussen de loopgraven van beide partijen.

En gisteren waren er andere grote verliezen in afzonderlijke aanvallen. De AFU probeerde bijvoorbeeld Mayorsk en Ozaryanovka in het noordwestelijke puntje van Gorlovka aan te vallen. Ze werden weggeblazen met verliezen van een half dozijn of meer pantservoertuigen en veel krijgsgevangenen, allemaal te zien op deze video hier.

In andere richtingen bestormden Russisch-geallieerde troepen met succes posities van de AFU, van de inname van Kamenka in Avdeevka tot de inname van nieuwe posities in Spirne (bij Seversk) en Bilogorovka (ook hetzelfde gebied). Nog een meer gedetailleerd verslag van de inname van Spirne.

Kolonel Cassad:

Rozhin:

1. We hebben 5 oporniki [fortificaties] bij Bogdanovka en Kleshcheyevka veroverd.
2. De APU heeft min 3 sterke punten in de richting Svatovo-Kremennaya en nog 1 sterk punt in het betwistbare gebied.
3. 2 oporniki bij Mayorsk werden teruggegeven aan onze controle.

Kortom, de AFU neemt duidelijk enorme verliezen bij hun “aanvallen”, en het rapport van het Russische MvD bevestigt dit, al dan niet overdreven:

Russisch Ministerie van Defensie:

In totaal zijn in de operatiezone van Donetsk ongeveer 900 Oekraïense militairen gedood en gewond geraakt. Meer dan 30 gepantserde voertuigen, twee D-30 houwitsers en één L-118 houwitser van Britse makelij werden vernietigd.”

In feite verklaarde Shoigu het volgende over de verliezen van de AFU in de hele afgelopen maand:

🇷🇺 Volledige verklaring van de minister van Defensie van de Russische Federatie Sergei Shoigu tijdens een conferentiegesprek met de leiding van de strijdkrachten van de Russische Federatie:

– In de afgelopen maand hebben de strijdkrachten van Oekraïne meer dan 15 duizend mensen verloren;

– Het aantal basistypen wapens dat in het kader van de State Defense Order is aangekocht, is ten opzichte van 2022 met een factor 2,7 toegenomen, en die waar veel vraag naar is – met een factor 7;

– De Russische strijdkrachten hebben in een maand tijd 8 Oekraïense vliegtuigen, 277 drones, 430 tanks en andere gepantserde voertuigen, 18 MLRS-voertuigen vernietigd;

– Er zijn maatregelen genomen om het productietempo van wapens en militaire uitrusting voor levering aan Russische troepengroepen in speciale operaties te verhogen;

– De Russische strijdkrachten blijven wapens elimineren die door het Westen zijn geleverd voor de behoeften van de Oekraïense strijdkrachten;

– Het systeem van interactie tussen de afdelingen voor de snelle oplossing van problemen in verband met de productie en levering van wapens heeft doeltreffend gewerkt;

– Corporation “Tactical Missile Weapons” blijft veelbelovende, gemoderniseerde en bestaande wapenmodellen maken.

Natuurlijk zullen sommigen aanvoeren dat het Russische MvD ook duizenden verliezen heeft geclaimd tijdens de Kharkov-offensieven, waardoor de AFU grote delen van het grondgebied kon heroveren, dus de AFU geeft duidelijk niet om verliezen. Maar wat ik wil zeggen is dat er objectief gezien grote verliezen worden geleden, en het narratief dat de AFU “Russische troepen verplettert” terwijl ze geen verliezen lijden is aantoonbaar onjuist. Zoals ik al zei, bekijk de video van de “zich overgevende Russische soldaat” waarvan ik hierboven screenshots heb geplaatst, en beslis wat die ene dunne loopgraaf de AFU heeft gekost. De loopgraaf lijkt 3-4 totale Russische slachtoffers te hebben, inclusief de krijgsgevangene, maar rondom de loopgraaf liggen een half dozijn vernietigde Oekraïense pantservoertuigen, inclusief rondgestrooide AFU-kadavers.

Met dat uit de weg, laten we eens kijken wat ze daadwerkelijk hebben ingenomen:

Het lijkt erop dat ze het reservoir in het noordwesten van Bakhmut hebben ingenomen, met enkele kleine delen aan de zuidwestelijke lijn. Prigozhin roept nu terecht dat dit de AFU een hoogtevoordeel geeft, omdat ze daar enkele hoogtes hebben ingenomen waardoor ze op Bakhmut kunnen neerkijken, maar zoals ik de vorige keer al meldde, verschilt dat niet veel van het hoogtevoordeel dat ze al hadden op de hele westelijke flank van Bakhmut, omdat die hele linie verhoogd is:

Ik heb in blauw het gebied omcirkeld dat ze lijken te hebben veroverd naast de zuidkant van het reservoir. Dit lijkt niet eens bijzonder groot in vergelijking met de werkelijke rode zones die ze rondom al lange tijd onder controle hadden. Overdrijft Prigozhin dus wanneer hij probeert te beweren dat deze veroverde “hoogtes” rampzalig zijn?

Eén rapport beschrijft het als volgt:

Voor degenen die niet goed zijn in topografie.

De eenheden van de Russische strijdkrachten hebben tactische hoogten verloren en hebben zich teruggetrokken in de richting van het Berkhovsky-reservoir, dat in een laaggelegen gebied ligt.

Het AFU-bolwerk langs de route Bakhmut-Chasov Yar, dat eerst door de Wagnerianen werd bezet en daarna door de militairen werd verloren, lag op 190 meter hoogte. De oever van het Berkhov reservoir, waarop de eenheden van de RF strijdkrachten zich terugtrokken, lag op een hoogte van 110 meter. De totale daling bedraagt 80 meter.

De Oekraïense strijdkrachten bevinden zich nu dus in een gunstige tactische positie die hen in staat stelt verkenningen uit te voeren en elk type wapen effectief te gebruiken.

Maar Wagner-strijders die zich daadwerkelijk binnen Bakhmut bevinden, bleven oprukken en veroverden verschillende nieuwe blokken, hieronder in oranje weergegeven:

⚡️⚡️⚡️Having verliet de “Knizjka” – het gebouw van het Pedagogisch Instituut – de Oekraïense militanten staken de Tsjaikovskistraat over naar het westen.

Nu verdringen de “muzikanten” de vijand uit het “Nest” – een versterkt gebied, een gebouwencomplex omringd door de straten Yubileynaya, Chaikovsky en Liberators of Donbass.

Onmiddellijk na het “Nest” bij de Levanevskystraat begint een ander versterkt gebied, dat ook bestormd moet worden.

Parallel hieraan rukt het “Orkest” op in de particuliere sector van het westelijke deel: er is een opmars langs de straten Medvedev, Tsjernjakovski, Tolbukhin⚡️⚡️⚡️.

En Prigozjin blijft Shoigu aan zijn broek trekken:

In het vertaalde bericht hierboven nodigt hij hem uit om naar Bakhmut te komen. Dit gebeurt nadat hij een nieuwe aanval heeft gelanceerd waarin hij beweert dat Wagner opnieuw is voorgelogen en in de rug gestoken, en dat er opnieuw geen munitie hun kant op komt.

Nu we de aanvallen hebben bijgepraat, moet gezegd worden dat dit niet betekent dat Rusland veilig is. Tot nu toe zijn ze teruggevallen zoals verwacht (althans door degenen die weten hoe militaire strategie werkt), maar dit is geen carte blanche verklaring om te zeggen dat er geen gevaar is, en dat Rusland alles met succes heeft afgeslagen.

Ten eerste toont het wel duidelijk de zwakte dat Rusland veel minder goed getrainde of minder goed bewapende troepen inzet op de flanken. Het is niet precies duidelijk, want volgens de eerste berichten hadden de eenheden die “vluchtten” niet eens ATGM’s of anti-tank wapens, waardoor de elite Azov/Aidar groepen hun loopgraven konden verpletteren met een volledige tankaanval. Op de beelden van een van de ingenomen loopgraven leken ze echter goed gevuld met veel bevestigde Konkurs ATGM-bussen, wat dat narratief weerlegt. De loopgraven hadden ook tonnen TM-62 mijnen, wat haaks staat op de bewering dat Rusland geen mijnen levert tegen de aanvallen:

Uit het bovenstaande blijkt dus duidelijk dat veel van de het huidige narratief objectief onjuist is en wordt weerlegd door feitelijke feiten ter plaatse, wat iedereen zou moeten doen aarzelen om AFU’s of zelfs Prigozhin’s reportage klakkeloos te slikken.

Maar de aanvallen zijn in zoverre zorgwekkend dat ze aantonen dat de AFU over goede inlichtingencapaciteiten beschikt, aangezien ze duidelijk in staat zijn om na te gaan waar de zwakste, meest onoverzichtelijke eenheden zijn gelegerd en die hard aan te vallen.

  ONDER DRUK: Nu de verdediging instort en zijn grondwettelijke mandaat ten einde loopt, annuleert de Oekraïense Zelensky alle buitenlandse reizen

Ten derde kan worden gesteld dat het zorgwekkend is omdat de AFU voor sommige aanvallen weliswaar elite-eenheden van Azov heeft ingezet, die goed zijn uitgerust en getraind, maar nog steeds geen gebruik heeft gemaakt van de nieuwe brigades, die naar verwachting zullen worden ingezet in het nog komende hoofdoffensief. Men zou dus kunnen aanvoeren dat, als de zwakkere Russische troepen door deze eenheden onder de voet worden gelopen, wat zal er dan gebeuren als de echt elitaire eenheden, tot de tanden bewapend met de beste westerse bepantsering, eveneens de zwakke plekken in Ruslands Zaporozhye-linie opsporen en deze vernietigen?

Uit sommige rapporten blijkt ook dat slechts een paar bataljons AFU-troepen werden ingezet, en dat er geen grote troepenmacht werd doorgestoten. Analisten vragen zich dan ook af waarom Rusland niet in staat was deze opmars te weerstaan en de gaten te dichten met versterkingen. Prigozhin geeft een hint naar een mogelijk antwoord wanneer hij de situatie op de flanken zo beschrijft dat de Wagner- en Russische troepen onderling zeer slecht communiceren, of zelfs dat de Russische troepen door het commando worden gestraft voor het communiceren en coördineren met Wagner. Dus, zo legt hij uit, vecht Wagner als “een paard met oogkleppen op”, omdat ze alleen direct “voor zich” kunnen zien in Bakhmut zelf, en geen idee hebben wie er zich zelfs maar op hun flanken bevindt. Hoeveel hiervan waarheid is en hoeveel gebruikelijke Prigozhin-overdrijving of provocatie, is vooralsnog helaas moeilijk te achterhalen.

Van een Russische correspondent die het bovenstaande beschrijft:

Hij zegt dus dat de commandant van dit raadselachtige 72ste een groot man is die zijn werk deed, persoonlijk naar de frontlinie ging. Maar gekibbel tussen Wagner en het 72ste is wat de chaos veroorzaakt, aangezien Wagner beweert dat zij contact probeerden op te nemen met het 72ste en werden afgepoeierd en genegeerd, terwijl het 72ste Wagner ervan zou beschuldigen hen niet te versterken. Er wordt beweerd dat het 72e een “verbod” heeft om met Wagner samen te werken.

Hoeveel hiervan is echt? Het is moeilijk te weten, maar het lijkt zeker geloof te geven aan Prigozhin’s vele beschuldigingen van vijandigheden tussen de Russische en Wagner troepen.

Het uiteindelijke antwoord op deze vragen komt als we de uitkomst van de huidige aanvallen afwachten. We moeten het op zijn minst een paar dagen geven om te zien of de opmars daadwerkelijk doorzet, of zullen ze op hol slaan en teruggedraaid worden? Afhankelijk van hoe ver ze komen voordat ze uitgeput zijn, kunnen we dan de juiste oordelen en conclusies trekken. Op dit moment lijkt het offensief te zijn gestopt. Misschien zullen ze opnieuw aanvallen, of misschien hebben ze al genoeg verliezen geleden en uitgaven gedaan om weg te kruipen terwijl ze hun wonden likken voor een paar glorieuze honderden meters leeg niemandsland.

Een voorbeeld in dit verband: er waren berichten dat uitgelekte plannen voor het nog komende hoofdoffensief van de AFU zo ongeveer een periode van twee weken of minder aangaven in termen van toewijzing van munitie, enz. Dat betekent dat de AFU maximaal 10-14 dagen heeft om alle doorbraken en overwinningen te maken voordat het offensief is uitgeput en de toegewezen munitie allemaal is opgebruikt.

Ex-Oekraïense militairen en nu blogger zegt het volgende:

De vooruitzichten op succes van het Oekraïense tegenoffensief zijn twijfelachtig, aldus de Oekraïense militair Jevgeni Bekrenev, beter bekend als militair blogger Artie Green.

In een interview met Ukrlife TV meent Green dat Oekraïne nog geen ervaring heeft met het toebrengen van zware militaire nederlagen aan het Russische leger. En in alle gevallen waarin Kiev gebieden bevrijdde, trokken de Russen bijna altijd hun troepen terug, zonder grote verliezen te lijden en het leger te behouden.
In Kherson lag het belangrijkste succes volgens hem niet in de bevrijding van het regionale centrum. En het feit dat dankzij de beschietingen van de Strijdkrachten van Oekraïne het Russische leger schade opliep. “Zo is het niet gegaan in de regio Kharkiv. We hebben daar een beetje geliquideerd… bijna al het personeel is vertrokken,” zei hij.
Tegelijkertijd speelde de APU volgens hem de Russen strategisch uit door hen te dwingen zich terug te trekken uit gebieden die onrendabel waren om te verdedigen of waar de verdediging al zwak was. Als de Russische Federatie zich actief begon te verzetten, dan was voorwaarts gaan beladen met zware verliezen.
De militair zegt dat de geringe operationele vaardigheid van de generaals, die nog enkele jaren training volgens NAVO-normen nodig hebben om het noodzakelijke niveau te bereiken, het tegenoffensief van Oekraïne in de weg kan staan. “Ze begrijpen vaak niet wat er op het slagveld gebeurt,” zei Bekrenev.
In de Donbas vallen de Oekraïense strijdkrachten vaak “vijandelijke posities die niet worden onderdrukt met artillerie” aan, wat leidt tot hoge verliezen.

Volgens hem heeft de AFU tijdens het Kharkov-offensief van vorig jaar, telkens wanneer Russische troepen zich daadwerkelijk verzetten, zware verliezen geleden. Dat is hier waarschijnlijk niet anders.

Populaire blogger Starshe Edda stelde ook iets interessants:

Older than Edda: “Aan de vooravond van grootschalige gevechten, wanneer het verbruik van munitie weer tot meerdere echelons per dag zal stijgen, kun je een herdenkingskaars zetten op de vooroorlogse plannen voor de aankoop van munitie – en van iedereen. Meerjarige contracten met voorspelbare cijfers, waaronder langlopende investeringsprojecten en leenprogramma’s werden verzonnen – alles was zo voorspelbaar voor jaren en jaren.
Maar deze plannen voorzagen grotendeels niet in een echte grote oorlog met grote reguliere legers. Deze situatie kan een “niet-berekend ongeluk” worden genoemd – bijna niemand heeft een situatie voorzien waarin een week van conflict 20-30 jaar spaargeld kan opslokken.”

En hij heeft gelijk, bijna niemand voorzag hoe groot de uitputting van munitie zou zijn, misschien zelfs niet de Russische MvD, hoewel die het waarschijnlijk in ieder geval beter had gezien dan alle anderen. Zelfs de Britse strijdkrachten zouden nu aan het herstructureren zijn naar een artilleriemacht, nu ze hebben gezien wat er echt nodig is om moderne oorlogen te winnen:

👉👉👉Hier is voor alle mensen die beweren dat artillerie nutteloos is of geen oorlogen kan winnen.

“Het hoofd van het Britse ministerie van Defensie is van plan de omvang van het leger te verminderen, ondanks de druk van hooggeplaatste generaals, schrijft The Times.

Volgens de krant plannen de Britse autoriteiten een “rebalancing” om het aantal infanteristen te verminderen ten gunste van de artillerie.

Dat is logisch – waarom zou je je leger behouden als Zelensky zoveel eenheden uit Oekraïne zal leveren als nodig is om te sterven voor de glorie van de “Witte Sahibs”.”

Maar dit brengt me op een ander punt. Mensen vragen zich af waarom het Russische leger zo lang niets doet en geen eigen offensieven lanceert. En ik wilde die gelegenheid aangrijpen om de cijfers nog eens door te nemen om een idee te geven van hoe lang het Rusland kan kosten om zijn munitievoorraden weer op te bouwen.

Om een idee te geven: sommige Russische bronnen denken dat het Russische leger tegen de zomer van 2022 door het grootste deel van zijn artillerie heen zal zijn. Elke dag 60.000 granaten afvuren gedurende, laten we zeggen, vijf maanden achtereen zou neerkomen op 60.000 x (30×5) = 9 miljoen granaten. Ik heb het allemaal al eerder besproken en zal niet in detail treden, maar het volstaat te zeggen dat Rusland tussen de 10 en 30 miljoen granaten in voorraad kan hebben gehad. Dit is gebaseerd op verschillende rapporten van inlichtingendiensten, onderzoek en vergelijkingen met wat het Amerikaanse leger in voorraad had (~20 miljoen granaten).

Of als u wilt geloven dat ze veel meer granaten in voorraad hadden, laten we dan zeggen dat ze op waren in november of later, wat ongeveer het moment is waarop we bevestiging hebben dat Rusland echt begon met het afvuren van een fractie van de granaten, d.w.z. 10-20.000 per dag in plaats van 40-60.000.

Het punt is dat zij een gezonde voorraad willen aanleggen voor een groot offensief of een reeks offensieven. Zoals hierboven in het bericht over een toewijzing van 10-14 dagen voor een AFU-offensief al werd aangegeven, is de manier waarop offensieven worden gepland dat u de hoeveelheid munitie toewijst die u denkt nodig te hebben voor een massale en intensieve campagne van een bepaald X aantal dagen. Dus stel dat Rusland een twee maanden durend offensief plant waarbij het de ruim 60.000 granaten per dag wil kunnen afvuren die het vroeger nodig had om consequent op te rukken.

Dat is 60.000 per dag vermenigvuldigd met 60 dagen (twee maanden). Dat zijn 3.600.000 granaten. Rusland produceert momenteel naar schatting 300.000 granaten per maand, misschien meer, maar ze hopen dat zeker te kunnen opvoeren, al weten we niet hoeveel meer, of wanneer. Maar rekening houdend met 300.000 per maand, zijn dat er 10.000 per dag. Toch wordt momenteel gezegd dat ze 10-20k per dag schieten. Laten we zeggen dat ze hypothetisch gezien meer produceren, zoals 400-500k per maand. Hoe dan ook, dan kunnen zij slechts 100-200k extra granaten per maand “opslaan” en bewaren, terwijl de rest bij wijze van spreken rechtstreeks uit de oven wordt afgevuurd.

Met 100-200k per maand zouden ze meer dan 18 tot 36 maanden nodig hebben om de 3.600.000 granaten op te sparen die nodig zijn voor een intensieve campagne van slechts twee maanden. Ziet u het probleem? Ze hebben al minstens 6 maanden voorraden aangelegd, sinds november vorig jaar. Maar daardoor hebben ze in theorie slechts een overschot van 600.000 tot 1,2 miljoen granaten.

Dit probleem kan worden omzeild: misschien produceren ze bijvoorbeeld wel veel meer dan we weten, hoewel het aan de bovenkant van de schaal ongeloofwaardig begint te worden, simpelweg omdat, als ze laten we zeggen 800.000 granaten per maand of meer zouden produceren, dit verschillende orden van grootte meer zou zijn dan de hele rest van de wereld samen. Zeker, Rusland is een economische grootmacht, maar we mogen niet te onrealistisch zijn over hun capaciteiten. Voor mij is 500-700k per maand een hoge realistische grens, maar zelfs dan zouden ze vele, vele maanden voorraad moeten aanleggen om genoeg voorraad te hebben voor een offensief met hoge intensiteit. Natuurlijk hebben we het hier alleen over uitsluitend artilleriegranaten, en Rusland produceert ook veel meer van andere soorten systemen, wat de granaathonger zal compenseren.

Maar dit alles is slechts om een zeer algemeen perspectief te geven op de reden waarom zij hun troepen misschien lange tijd niet zullen inzetten. Denk aan wat Prigozhin zei: er is een exacte berekening voor hoeveel meer manschappen er verloren gaan bij een bepaald granaattekort. De helft van de benodigde granaten zorgt voor twee of drie keer zoveel verliezen, zoiets. Het punt is dat Rusland, om actief op te rukken zonder enorme verliezen te lijden, een gezonde hoeveelheid granaten moet afvuren om de vijand te onderdrukken.

Hoe lang zal Rusland dus granaten opslaan? Dat is onmogelijk met zekerheid te zeggen, want niemand weet precies hoeveel ze produceren. Maar het is heel goed mogelijk dat zij een voorraad aanleggen tot volgend jaar, desnoods tot de zomer van volgend jaar. Ik heb het al eerder gezegd, maar het is heel goed mogelijk dat ze dit hele jaar gewoon de AFU uitputten op deze weinig intensieve, weinig riskante manier van langzaam oprukken onder dekking van gematigde beschietingen.

Er zijn nog vele andere factoren. Russische artillerie-eenheden leren bijvoorbeeld steeds nauwkeuriger te worden, niet alleen door pure ervaring en vaardigheid, maar ook door de komst van betere plaatsbepalings-/vuurcorrectiesystemen, integratie van drones, enz. Ook worden er veel meer geleide munitie zoals Krasnopol granaten geproduceerd (Krasnopol werd rechtstreeks geciteerd als een systeem waarvan de productiecijfers “exponentieel” zijn gestegen). En dit maakt uiteraard veel minder granaten nodig, aangezien één Krasnopol het werk kan doen van ruwweg 50-100 conventionele granaten, afhankelijk van de afgevuurde afstand en de bijbehorende CEP-spreiding.

Natuurlijk kan Rusland nog steeds een middenweg kiezen en eerder grote offensieven lanceren met minder granaten, als ze toevallig bloed ruiken. Dat wil dus niet zeggen dat er dit jaar geen offensieven zullen zijn, ik gaf gewoon een algemene toelichting. Mocht de AFU-macht bijvoorbeeld in hoge mate verwoest zijn na de lancering van zijn “belangrijkste” grote offensief in de nabije toekomst, dan kan Rusland “bloed ruiken” en ervoor kiezen om dan toe te slaan, zoals we hier al vaak hebben besproken. Maar het zou me ook niet verbazen als ze tot volgend jaar doorgaan met het aanleggen van voorraden op lage intensiteit, terwijl ze ondertussen het moreel en de infrastructuur van de AFU afbreken. Niets van dit alles is echter een openbaring, ik heb het allemaal al eerder gezegd in eerdere verslagen.

  De door de VS gesteunde kleurenrevolutie in Israël heeft zojuist crisisproporties bereikt

In dit verband proberen sommige functionarissen in de EU wanhopig de productie te sturen in de richting van een langetermijnperspectief, om precies de redenen die ik hierboven heb geschetst.

De vooruitzichten blijven echter zeer mistig, of zelfs somber. Enkele dagen geleden werd een grote Zweedse munitiefabriek opgeblazen. Sommigen noemen geheime Russische sabotage, terwijl anderen (misschien nauwkeuriger) deze zeer wanhopige “ramp up”-pogingen aanhalen, die de doorweekte Europese infrastructuur over haar grenzen en breekpunten duwen.

Rybar doet verslag:

In de Zweedse militaire fabriek in Karlsborg heeft gistermiddag een explosie plaatsgevonden. Volgens berichten in de media (https://apnews.com/article/sweden-explosion-munition-factory-88f2a603cb9878a6c7a4a4091aeca923) vond het ongeluk al plaats in het stadium van het onderhoud van apparatuur, één persoon raakte gewond.

De fabriek in Karlsborg is eigendom van de Noors-Finse defensieholding Nammo en houdt zich bezig met de productie van klein kaliber munitie voor verschillende soorten kleine wapens.

Interessant is dat Nammo nu een van de grootste Europese fabrikanten is van verschillende soorten granaten en munitie voor Oekraïne.

Tegelijkertijd heeft zelfs zo’n groot bedrijf niet genoeg (https://www.nytimes.com/2023/04/09/world/europe/europe-shells-ukraine-ammunition.html) middelen en capaciteiten om te voldoen aan de wensen van de klanten in Kiev, die elke maand om 250.000 155 mm granaten vragen.

📌 Het is niet verrassend dat Nammo, net als veel andere defensiebedrijven, het productietempo niet van de ene op de andere dag kan verhogen, aangezien zij al tientallen jaren veel bescheidener orders vervullen. Een recente order van de Noorse regering voor 35 duizend 155 mm Nammo granaten zal bijvoorbeeld (https://www.nytimes.com/2023/04/09/world/europe/europe-shells-ukraine-ammunition.html) gedurende minstens drie jaar worden uitgevoerd.

In dit verband lijkt de belofte van de Europese Unie om Oekraïne te voorzien van 1 miljoen granaten per jaar onrealistisch. Veel bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe orders proberen echter het proces te versnellen, de productie uit te breiden en de capaciteit te vergroten. Waarschijnlijk was het ongeval van gisteren slechts het resultaat van dergelijke beslissingen, en kunnen soortgelijke incidenten in andere fabrieken worden verwacht.

🔻 Gezien de huidige situatie zenden westerse functionarissen en de media uit alle macht (https://t.me/rybar/46900) de stelling uit dat de AFU genoeg wapens heeft gekregen, alles wat mogelijk is al is overgedragen, en het tijd zou zijn om over te gaan tot het offensief. In Kiev zijn ze het daar niet mee eens en blijven ze dag X uitstellen: vandaag zei Vladimir Zelensky al in een interview met de BBC (https://www.bbc.com/news/world-europe-65550427) dat Oekraïne meer tijd nodig heeft om te wachten op nieuwe leveringen.

Hoe valt dit te rijmen met het feit dat sommige delen van de EU duidelijk proberen de stekker eruit te trekken? Ik denk dat er verschillende kampen zijn: sommigen zijn de die-hard radicalen die door hun globalistische controleurs worden aangespoord om onbeperkt te escaleren, maar anderen zien het als een zinloos gebaar.

Zo verklaarde de Oekraïense NatSec Danilov dat westerse troepen in het geheim proberen Oekraïne aan de onderhandelingstafel te krijgen “op de voorwaarden van Moskou”:

🇷🇺⚔️🇺🇦Oleksiy Danilov, secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne (NSDC) zei dat ze proberen Oekraïne aan de onderhandelingstafel te brengen op de voorwaarden van Moskou met de hulp van andere landen, wat Kiev nooit zal doen:

“Nu is er net zo’n escalatie van de situatie om ons snel aan de onderhandelingstafel te krijgen op de voorwaarden van Rusland. Er is nu een enorme campagne gaande. Veel aanbiedingen van verschillende landen. Als Zelensky besluit om met de Russische Federatie te onderhandelen, “zal dat alleen op de voorwaarden van ons land zijn. Niemand zal nationale belangen opgeven, hoe graag vertegenwoordigers van sommige landen dat ook zouden willen, die actief bij de situatie betrokken zijn.

Daarna gaf Danilov een andere verklaring (niet opgenomen in de video):

“We zijn niet van plan Bakhmut op te geven en we blijven zolang het leger het nodig acht voor de tactische en strategische doeleinden die de militaire en militair-politieke leiding van ons land heeft.”

Intussen gaat Rusland, te midden van diverse AFU-‘offensieve’ praatjes en valse berichten, door met het venijnig aanvallen van strategische doelen in de achterhoede van de AFU. De afgelopen dagen stonden bol van nieuwe berichten over Russische raketaanvallen, waarbij allerlei depots, uitrusting, enz. werden vernietigd.

Bijvoorbeeld:

Er was informatie over de zwaarste verliezen van een van de detachementen van de MTR van Oekraïne. Te oordelen naar de berichten over de dood van ten minste twee personen van het 8e detachement van de MTR (CSSO-UA SOF “West” /8 OP) in de regio Artemivsk, gaat het hoogstwaarschijnlijk om het 8e detachement van de MTR van de Strijdkrachten van Oekraïne, dat in een hinderlaag liep en waarvan de meeste onderdelen werden vernietigd.

De Russische luchtmacht kan een ravage aanrichten onder de Oekraïense pantsers en infanterie als Kiev zijn langverwachte tegenoffensief zonder luchtdekking inzet. De Russen “hebben een bijna overweldigend niveau van luchtsuperioriteit die ze nog niet in de oorlog hebben geïntroduceerd”, aldus Dale Buckner, een gepensioneerde officier van het Amerikaanse leger. #Delen

Het wordt steeds moeilijker voor het Oekraïense leger om reserves en uitrusting op te bouwen op de rechteroever van de Dnjepr, en de prijs van aanwezigheid in de regio wordt steeds hoger.

Wat is er gebeurd?
Op 10 mei verschenen beelden van het gebruik van geleide glijbommen UPAB-1500B in de industriezone in Beryslav, regio Kherson. De aanval vernietigde verschillende hangars voor de opslag van militair materieel, uitrusting en de locatie van het AFU-personeel op het grondgebied van de Berislavsky Machinebouwfabriek. Volgens voorlopige gegevens werden tijdens de luchtaanval in drie opslagplaatsen vijf BMP-1 en BMP-2 infanteriegevechtsvoertuigen, zeven Dingo ATF pantservoertuigen, minstens zes YPR-765 gepantserde personeelsdragers, drie Kozak-7 pantserwagens en ongeveer 45 personeelsleden vernietigd.

Vermoedelijk was het materieel bedoeld voor het oversteken van de Dnjepr door eenheden van de 11e Brigade van de Nationale Garde van Oekraïne, de 126e Territoriale Verdedigingsbrigade en delen van de 37e Mariniersbrigade na het uitvoeren van een amfibische operatie en het leiden van de oversteek.

Een bericht van een Oekraïense soldaat aan zijn vriend deed de ronde, waarin stond dat de hele elite-eenheid in kwestie niet meer bestaat, en volledig was weggevaagd, waarschijnlijk bij een van deze aanvallen:

Een andere:

Volgens informatie van een bron in Kherson is gisteravond in een industriegebied in Kherson een artillerieaanval uitgevoerd op een munitiedepot van een van de eenheden van de 124e Territoriale Verdedigingsbrigade van de Strijdkrachten van Oekraïne.
Munitie zoals raketten voor de Olkha MLRS, 2A65 Msta-B houwitsers, granaten voor het afvuren van 122 mm D-30 houwitsers en mortiergranaten werden vernietigd.
Als gevolg van de brandschade leed de AFU-eenheid verliezen: 18 militairen werden geëlimineerd, 12 raakten gewond en 7 voertuigen werden onbruikbaar.

En populaire correspondent Starshe Edda doet verslag:

Older than the Edda: “Meer over de bewegingen van de vijand. Het is niet waar dat Rusland op de wegen van beweging en concentratie van Oekraïners niet toeslaat. Ja, de inslagen zijn nu niet voldoende, de bruggen en wegen die onder controle van de vijand staan functioneren [nog] naar behoren, maar pas in de afgelopen 2 weken hebben inslagen op de geïdentificeerde concentraties van de strijdkrachten van Oekraïne in de achterhoede, zelfs vrij diep, honderden mensen en enkele tientallen eenheden militair materieel [vernietigd]. En trouwens, het gezoem van oorlogsvliegtuigen boven de LPR enige tijd geleden suggereert dat FAB’s met UMPK, raketten en andere dingen die in het bommenruim passen binnenkort de volgende “gelukkigen” van de Zbroyny-troepen zullen neermaaien.”

Zoals velen hier waarschijnlijk al hebben gehoord, gaat het gerucht dat de Oekraïense opperbevelhebber Zaluzhny en grondtroepencommandant Syrsky beiden zijn geliquideerd bij Russische aanvallen. Geen van beiden is in het openbaar of op video gezien, noch is er iets van ze vernomen, en van cruciaal belang is dat Zaluzhny op mysterieuze wijze niet is verschenen op een recente NAVO-top, zelfs niet per videogesprek, naar verluidt omdat hij het “te druk” had.

Sommigen denken dat Oekraïne hun dood probeert te verbergen. Of dat nu waar is of niet, het benadrukt wel dat Rusland onlangs weer een vergadering op topniveau heeft verstoord:

Wat betreft de geruchten over de dood van Zaluzhny.

1. Ja, de strijdkrachten van de Russische Federatie bestreken een van de hoofdkwartieren met hooggeplaatste officieren van de strijdkrachten van Oekraïne in de Donbass. Dit is officiële informatie. Het ministerie van Defensie van de Russische Federatie heeft de dood van specifieke officieren van de Strijdkrachten van Oekraïne niet gemeld. Als ze zeker wisten dat het om Zaluzhny ging, zouden ze zeker op de hoogte zijn gebracht.

2. Wie er precies aanwezig was – is onbekend, in het publieke veld is er geen betrouwbare informatie over de deelnemers aan de bijeenkomst. Dat de Oekraïense generaals periodiek de Donbass bezoeken is geen geheim. Naast Zaluzhny flitsten daar ook Syrky of dezelfde Tantsyura periodiek.

3. Oekraïne ontkent de dood van Zaluzhny, maar vanwege het feit dat hij lange tijd niet in het publieke veld is geweest, geeft dit aanleiding tot geruchten dat hij zo’n klap had kunnen krijgen, zeker als hij werd getraceerd.

4. Precies hetzelfde verhaal met generaal Tantsjoera, die volgens Prigozjin in de vernietigde terreinwagen bij Chasov Yar had kunnen zitten, maar de Strijdkrachten van Oekraïne ontkennen dit, en beweren dat Tantsjoera en “alle anderen” (waarover Prigozjin überhaupt niet sprak) in leven zijn. Wie dat zijn is niet duidelijk.

Daarom wachten we af – ze zullen Zaloezjni laten zien of niet. Door de lange publieke afwezigheid van Zaloezjni zullen de geruchten dat hij gedood of gewond zou kunnen zijn natuurlijk toenemen. Maar tot nu toe is dit niet geverifieerd.

Dit is een verdere bevestiging dat Rusland steeds vaker commandocentra treft, wat opnieuw indruist tegen het narratief dat sommigen proberen te verspreiden.

Eén ding wil ik hier nog aan toevoegen. Door de zachte aanpak van Poetin zijn sommigen ten onrechte gaan geloven dat Rusland niet in staat is de Oekraïense leiders uit te schakelen, of doelwitten van grote waarde aan te pakken zoals de VS vaak hebben gedaan met leiders van Al-Qaeda, enz.

Maar die mensen hebben duidelijk nog nooit gehoord van de beroemde Dzjokhar Dudajev. Dudayev was de president van de oorlogvoerende Tsjetsjeense Republiek Ichkeria tijdens Ruslands eerste Tsjetsjeense oorlog. Weet u wat er met hem is gebeurd? Ik zal u een hint geven. Hier is zijn beroemde laatste foto:

Voor degenen die het nog steeds niet weten, van wiki:

Op 21 april 1996 werd Dudajev, terwijl hij een satelliettelefoon gebruikte, vermoord door twee lasergeleide raketten, nadat zijn locatie was ontdekt door een Russisch verkenningsvliegtuig, dat zijn telefoongesprek onderschepte. Naar verluidt was Dudajev op dat moment in gesprek met een liberale afgevaardigde van de Doema in Moskou, vermoedelijk Konstantin Borovoy. Er werden extra vliegtuigen gestuurd (een Su-24MR en een Su-25) om Dudajev te lokaliseren en een geleide raket af te vuren. De exacte details van deze operatie zijn nooit vrijgegeven door de Russische regering. Russische verkenningsvliegtuigen in het gebied hielden al enige tijd satellietcommunicatie in de gaten om de stemtekening van Dudajev te vergelijken met de bestaande samples van zijn spraak. Dudajev zou zijn gedood door een combinatie van een luchtaanval en een boobytrap. Hij was 52 jaar oud.

U leest het goed. Rusland volgde hem via zijn telefoon, en schakelde hem uit met precisie lasergeleide raketten – op de foto lijkt hij zelfs te telefoneren. En dat was in 1996. Bijna 30 jaar geleden, in een tijd dat Rusland militair het zwakst was, waarschijnlijk in de geschiedenis. Wat denkt u dat hun capaciteiten nu zijn? Denkt u nu echt, dat als ze sommige van deze jongens niet weg wilden, ze al lang onder de grond zouden liggen?

Nu wat andere ongelijksoortige updates.

De Britten hebben hun vluchten naar de Krim hervat, met Typhoon straaljagers als escorte:

🇬🇧 🇷🇺 Vandaag opereert een Brits elektronisch verkenningsvliegtuig RC-135W in de Zwarte Zee. De bijzondere aandacht van waarnemers werd echter getrokken door de escorte door twee Typhoon-jagers tegelijk.

Het Verenigd Koninkrijk neemt zijn toevlucht tot dergelijke maatregelen sinds de herfst van vorig jaar, toen een raket “onverwacht” in de buurt van het verkenningsvliegtuig van het Verenigd Koninkrijk vloog. In Londen ontstond paniek en werden de acties van de Russische piloten “gevaarlijk en ontoelaatbaar” genoemd.

Het Russische ministerie van Defensie verklaarde het voorval als een storing, waardoor een onvoorziene raketlancering plaatsvond. In Groot-Brittannië geloofde men dit niet bepaald en begon men de RW-135W te sturen met een escorte van jachtvliegtuigen ter bescherming.

Het elektronische verkenningsvliegtuig zelf bevindt zich nu ten zuidoosten van het Krim-schiereiland. Waarschijnlijk beweegt het zich in de richting van de Kertsj-brug en de kust van het Krasnodar-gebied, waar de Amerikaanse RQ-4B UAV een paar dagen geleden aan het werk was.

En ten noordoosten van Roemenië is het EP-3E elektronisch inlichtingenvliegtuig al enkele uren actief. De opeenhoping van inlichtingenofficieren uit NAVO-landen zou wel eens kunnen wijzen op voorbereidingen voor de volgende aanvallen op de zuidelijke Russische gebieden.

Evenals de Amerikaanse RQ-4 Global Hawk:

  EU moet overschakelen op oorlogseconomie - EU-industriecommissaris

Sommigen denken dat ze de brug van Kerch in de gaten houden, nu bekend is geworden dat Oekraïne de nieuwste Britse ‘Storm Shadow’-raketten heeft ontvangen, de volgende ‘wunderwaffen’ op de lange lijst.

De SS-raket (pun intended) heeft een geclaimd bereik van 300-500 km, hoewel de opinie lijkt te zijn dat Oekraïne de exportversie ontvangt met een limiet van 290 km. Dit brengt het net op de grens van de Kertsj-brug van het huidige Oekraïense grondgebied plus of min 10 km.

Maar nu zijn er berichten dat de raket gisteren mogelijk al is gebruikt om een machinefabriek in Lugansk te raken. Vlakbij werden de brokstukken gevonden van een Amerikaanse ADM-160B ‘Mald’ Decoy, hier te zien. Aangenomen wordt dat de lokvogel zijn werk heeft gedaan door de AD af te leiden terwijl de raket insloeg. De reden dat men aannam dat de SS-raket was gebruikt, was dat men die dag een Oekraïens vliegtuig had gezien dat een raket afvuurde in de buurt van Kramatorsk.

Er zijn echter nog meer brokstukken gevonden die lijken te wijzen op de inheemse Oekraïense Grom-2 ballistische raket, die al meerdere keren is neergeschoten in de buurt van de Krim en elders.

Maar het gebruik van de Amerikaanse afleiding wijst erop dat:

 • Oekraïne gebruikt geavanceerde aanvallen, goed gecoördineerd met lokvogels om AD te doorbreken.
 • Oekraïne heeft eerder niet-aangegeven munitie ontvangen, en gebruikt daarom waarschijnlijk andere geheime wapens die nooit “officieel” openbaar zijn gemaakt.

Dat wil allemaal zeggen: UA moet niet onderschat worden.

Maar met dat gezegd zijnde, moet men niet vergeten dat al deze dingen relatief gezien in zeer minimale voorraden aanwezig zouden zijn. We zagen bijvoorbeeld bij de veelgeroemde JDAM-ER dat ze er maar een heel klein handjevol ontvingen. En Groot-Brittannië heeft naar verluidt minder dan 900 Storm Shadows voor zichzelf, en kan waarschijnlijk slechts enkele tientallen per jaar produceren, of misschien hooguit 100-200, want dat is de bovengrens voor grote mogendheden die dergelijke geavanceerde kruisraketten produceren zonder massale productieverhoging.

Het is dus onwaarschijnlijk dat Groot-Brittannië zal riskeren zijn eigen voorraden van deze kostbare raket al te zeer uit te putten. Ook moet eraan worden herinnerd dat de Storm Shadow naar verluidt in Syrië talloze malen is neergeschoten door de oude Sovjet-AD en een gigantische mislukking bleek.

Russische luchtverdedigingssystemen hebben al “de degens gekruist” met de Brits-Franse Storm Shadow-kruisraketten.

**Volgens militair expert Alexei Leonkov hebben Russische luchtverdedigingssystemen tijdens de operatie in Syrië al vaker kruisraketten van het type Storm Shadow neergeschoten. Dit betekent echter niet dat ze niet serieus moeten worden genomen.

De westerse coalitie gebruikte deze raketten tijdens aanvallen op Syrië in 2018, toen onze luchtverdedigingsraketten 9K317 “Buk-M2” en 9K332 “Tor-M2” ze voor het eerst onderschepten, merkte de deskundige op.

📌 Hij vermeldde dat de raket zelf een bedreiging vormt omdat hij zich langs verschillende wegen kan verplaatsen en de zones kan omzeilen waar het luchtverdedigingssysteem is geïnstalleerd.

Voor de geïnteresseerden: u kunt de SS hier in werking zien.

Hier staat hij in Syrië:

Over raketten gesproken, de Kinzhal-saga gaat door. Hoewel ik het tergend gedetailleerd heb gevolgd, zal ik niet de moeite nemen om het hier allemaal na te vertellen, simpelweg omdat ik denk dat het er uiteindelijk niet toe doet. Zelfs als de AFU een Kinzhal heeft neergeschoten, en die kans is misschien 1%, maakt dat geen verschil, want ze gaan ze niet allemaal neerschieten, en de productie van Kinzhal is nu in volle gang.

Met dat gezegd, ik betwijfel ten zeerste dat ze een Kinzhal hebben neergeschoten en nog meer dat ze dat hebben gedaan met een Patriot-raket. Ik zou het misschien geloven als ze beweerden een oude S-300 te hebben gebruikt, simpelweg omdat de S-300, in Russische handen, aantoonbaar talrijke ballistische raketten heeft neergehaald. In dit geval Tochka-U’s van Oekraïne en waarschijnlijk ook hun nieuwe Grom-2, tenzij het de S-400 was die deze raketten onderschepte.

Mijn punt is dat de Patriot geen enkele ervaring heeft met het succesvol neerhalen van ballistische raketten, ondanks het feit dat dat zijn letterlijke MOS en hoofddoel is. Ter herinnering: hier is een beroemd incident waarbij de Patriot er in 1991 niet in slaagde een Amerikaanse basis te beschermen tegen een oude Iraakse Scud. Vergeet niet dat Russische Scuds de voorlopers zijn van Tochkas, die op hun beurt de voorlopers zijn van Iskanders, die op hun beurt de voorloper zijn van Kinzhal:

Dus, de Patriot kon geen Scud stoppen. De Amerikaanse basis werd vernietigd met ~30 Amerikaanse soldaten die werden gedood. Als het de over-over-overgrootvader van de Kinzhal niet kan stoppen, hoe kan het dan een Kinzhal stoppen?

De Amerikanen gaven een “software bug” de schuld van het ongeluk:

Een MIM-104 “Patriot” grond-lucht raketsysteem beschermde dat gebied, maar een software fout zorgde ervoor dat de radarcomputer het spoor van de inkomende raket verloor.

Maar vergeet niet dat dit het beroemde excuus is voor het falen van Amerikaanse wapens. Toen Iraakse vliegtuigen in 1987 de USS Stark decimeerden met Exocets, gaven de Amerikanen eveneens de schuld aan een fout in hun Aegis/CIW-systeem, dat “de raketten niet kon volgen”. Het feit dat uw systemen voortdurend lijden onder “softwarefouten” tijdens kritieke momenten, die leiden tot catastrofale storingen, is geen excuus. Het betekent dat uw wapensystemen inferieur zijn, punt uit.

En natuurlijk weten we dat de Houthi’s het Saoedische Patriot-systeem dat hun première Khurais-oliefaciliteit bewaakt, gemakkelijk wisten te omzeilen toen ze die met allerlei lowtech drones en raketten verwoestten. De Patriot kon ook daar niets tegenhouden. Van de eigenlijke wiki van de aanval:

Maar dit ding moet Kinzhals tegenhouden?

Een ander wapengerelateerd item: we kregen bevestiging dat Rusland de onlangs verscheepte, oudere T-54/55 en T-62’s inderdaad overdraagt aan artilleriedivisies, wat betekent dat ze, zoals vermoed, alleen zullen worden gebruikt als indirecte artilleriestukken vanuit de achterhoede:

Ik heb eerder gemeld dat deze tanks 100-115mm kanonnen gebruiken, die verschillen van Ruslands belangrijkste 125mm lopen die worden gebruikt in T-72’s, T-80’s, T-90’s, Armata, enz. Dat betekent dat Rusland nog tonnen munitie heeft liggen voor de kleinere lopen uit de Sovjettijd, die royaal kunnen worden ingezet.

De beroemde Russische analist Yuri Podolyaka bevestigt dit:

Yuri Podolyaka: “Hulzenhonger of waarom oud Sovjetmaterieel vandaag massaal wordt gebruikt. De belangrijkste reden is de “granaathonger” van houwitserkalibers van 122 en 152 mm. Daarom wordt alles wat andere kalibers afvuurt (115-mm, zoals de T-62, 100-mm, zoals de T-55) massaal aan het front geleverd.

Van mezelf voeg ik alleen toe dat het om deze reden is dat 100-mm rapieren nu massaal worden ingezet, en ook niet als anti-tankwapens, maar als middel om vijandelijke bolwerken te onderdrukken.”

Opnieuw is een Westers/Oekraïense propagandapsyche ontkracht. Ziet u hoe het werkt? Bijna alles waarvan ze Rusland beschuldigen, wordt later altijd weerlegd. Maar natuurlijk kun je de domheid niet ontkrachten van mensen die denken dat Rusland geen tanks meer heeft omdat ze een eenzame, symbolische T-34 gebruikten op de Victory Day Parade, slechts enkele dagen nadat Shoigu een rij van tientallen gloednieuwe T-90M’s aan het front inspecteerde.

Tot slot, op het gebied van tanks, een interessant gerucht dat hier door Big Serge werd gemeld, stelt dat westerse pantsers (Leopards, enz.) zouden zijn gezien bij de nieuwe Bakhmut-aanvallen van de AFU.

Hij stelt dat één Leopard zelfs zou zijn “uitgeschakeld”. We zullen dit voorlopig als een gerucht beschouwen, maar wie weet, ik wacht op bevestiging.

Ik vertrek met een laatste persoonlijke noot:

Dat ik alle nieuwe abonnees, zowel gratis als betaald, hartelijk wil bedanken. Op een gegeven moment stond deze blog op nummer 4 als hoogste trending op Substack, wat voor mij een enorme prestatie is en laat zien dat we grote golven maken, en een groot verschil in nauwkeurige verslaggeving van de waarheid, want de waarheid heeft de neiging een magneet te zijn in deze donkere en turbulente tijden, in deze tijd van alomtegenwoordige propaganda.

Ik wil niet te veel op de voorgrond treden, maar voor alle duidelijkheid: wat deze blog volgens mij onderscheidt van andere analisten/bloggers is mijn minder bevooroordeelde en partijdige aanpak. Zelfs aan onze eigen kant lijkt iedereen, pro-Oekraïense blogs/bronnen niet meegerekend, verdeeld in het ene of het andere kamp van Koolaid-drinkende doemdenkers die alles wat de Russische MvD zegt als ‘leugens en bedrog’ beschouwen en alles wat Strelkov, Prigozhin, enz. zeggen als evangelie; of de andere fanatiek pro-Russische kant die de tekortkomingen en militaire fouten van Rusland volledig vergoelijkt, en alles voortdurend bedekt met verschillende vormen van cognitieve dissonantie ‘cope’, en elke mislukking toeschrijft aan een of andere grote strategie.

Hoewel ik duidelijk aan de Russische kant sta, poets ik de mislukkingen die zich hebben voorgedaan en nog voordoen niet weg. Er zijn er veel die kunnen worden verklaard door een grote strategie, dat is waar. Maar er zijn er ook die eenvoudigweg te wijten zijn aan een gebrek aan strategisch inzicht of vermogen.

Een voorbeeld: de dramatiek rond Slangeneiland was duidelijk een mislukking van Russische zijde en eindigde in een gênant “gebaar van goede wil”. Hoe weet ik dat dit een mislukking was en geen onderdeel van een 5D-strategie? Eenvoudig: Rusland wist überhaupt al dat de luchtverdediging de artilleriebeschietingen niet kon tegenhouden. Dus het feit dat Rusland het eiland overnam en verschillende AD-systemen en commandocentra installeerde, toonde voor mij aan dat ze nooit verwachtten dat Oekraïne geavanceerde westerse artilleriesystemen zou krijgen die hen konden bereiken.

En raad eens? Oekraïne ontving en gebruikte uiteindelijk de Franse Caesar SPG’s tegen het eiland, die een onhoudbare hel op de Russische posities regenden en de Russische AD-systemen daar vernielden, die hulpeloos waren om de oververzadiging van artilleriegranaten tegen te houden.

Actuele foto van de Caesars die Snake Island vanaf de kust bij Odessa bestoken.

Het eiland ligt precies 35 km van de Oekraïense kust, een afstand die te ver was voor de meeste Sovjetartilleriesystemen die Oekraïne had, maar die net op de grens van de mogelijkheden van de nieuwere Caesars lag.

Er zijn nog andere tekortkomingen van een vooruitziende blik, zoals de onhandige ondertekening door Poetin van verschillende regio’s in de wet, slechts enkele weken voordat hij gedwongen werd ze op te geven. Hieruit bleek een duidelijke dissonantie tussen politieke en militaire doelstellingen en hun timing. Sommige regio’s, zoals Kharkov, hadden al Russische douanekantoren geopend en waren begonnen met de afgifte van Russische kentekenplaten aan auto’s, om vervolgens plotseling te worden verlaten en overgenomen door Oekraïne.

Ik benadruk dit alleen maar om aan te geven dat u op deze blog de waarheid te horen krijgt. Als er mislukkingen zijn, worden die niet verdoezeld of weggewuifd, maar proberen wij ze te begrijpen en te begrijpen waarom ze zijn gebeurd, met het oog op verbeteringen. Wanneer ik verslag doe van Russische successen, kunnen de lezers verwachten dat deze verslagen oprecht zijn en niet overdreven of pogingen om geheime mislukkingen weg te moffelen.
En ze kunnen gerust zijn dat ze nauwkeurigheid lezen in plaats van propaganda. Dit geldt natuurlijk ook voor de berichten van vandaag over het zogenaamde offensief van de AFU.

Het is dat begrip dat volgens mij het lezerspubliek van deze blog naar nieuwe hoogten stuwt, en daar ben ik dankbaar voor.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Schokkende beelden uit Oekraïne – Waarschuwing: NIET VOOR GEVOELIGE MENSEN. UITERST AFGRIJSELIJKVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBreaking: Eerste Duitse Leopard main battle tank vernietigd bij Soledar, DPR – verslag
Volgend artikel10e recente pilootuitval: HiSKy vlucht H4474 (DUB-KIV) naar Chisinau, 20 min na het opstijgen raakte de piloot “niet in staat te handelen”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

13 REACTIES

 1. Beroemd geschiedkundig voorbeeld was het noord Vietnamese tet-offenief,. Haalde veel politieke publiciteit. (militair konden de noord Vietnamezen hun terreinwinst niet vasthouden) Hitler gooide zijn laatste reserves in de strijd bij het ardennenoffenief, bedoeld om een gunstigere vrede te krijgen bij de westerse geallieerden. Dit huidig donbass offensief is waarschijnlijk bedoeld om politiek sterker te staan aan de onderhandelingstafel, tenzij de Oekraïne denkt te winnen, dan zijn ze gewoon gek.
  Het huidig offensief heeft een paniek – psychologisch doel, militair worden ze alsnog afgeslacht.

 2. ik las “multi-vectorale tegenaanval”…..ben het woordcombinatietje gaan proberen op te zoeken maar betekent eigenlijk alles bij elkaar van alle kanten….en toen stopte mijn interesse voor het lezen. Als je dusdanige woorden gebruikt die eigenlijk niks betekenen dan is dat de voorbode voor chaos en tijdvulling….het artikel heb ik door gescrolled maar aandacht houden terwijl er links en recht zaken worden bijgehaald en van tak op hak gaan is zelfs mij als chaoot teveel.

  Politici beginnen altijd met dit soort woorden als wat ze gaan zeggen gewoon stierenpeop is….praten om te praten, zonder echt iets te zeggen…..afknapper en de oren gaan overal sluiten…

  • Beste Duchesne,
   Den Uil was er vroeger meester in; ‘veel praten en niets zeggen’.
   Kon in het programma ‘ Den Haag vandaag ‘ een half uur praten over een vraag en uiteindelijk geen antwoord hebben gegeven.

   • Ook Joop den Uyl (1919 – 1987) was zeer goed op de hoogte van de duistere agenda, die momenteel in snel tempo wordt uitgerold. Hij heeft zijn instructies ontvangen bij het WEF en minimaal een maal de Bilderberg-conferentie bezocht

  • Je had zeker nog niet door dat het een Google vertaling is van een Amerikaanse tekst.

   Een betere vertaling is multidisciplinaire aanval. Dus een aanval met cavalerie ondersteund met infanterie, geschut, luchtmacht en electronische oorlogvoering en verkenning.

   Wat niet wegneemt dat het artikel veel te lang is om de aandacht bij te kunnen houden. Zeker niet met dergelijke non-vertaling van slecht Engels. Want dat is wat Amerikanen spreken. Ze gooien verdraaide afgekorte begrippen of gezegden en one-liners in de woordenbrei in de hoop slim over te komen.

   Desalniettemin bevat het veel informatie die de staatspropaganda je niet zal vertellen.

  • En vergeet ook niet dat het artikel vaktaal is voor militaire officieren. Tactiek, strategie, logistiek, informatievergaring, wapentechniek, slagveld situaties, psychologie. Allemaal zaken waarover militairen normaal gesproken niet over spreken (uit de school klappen).

   Zelfs als onderofficier in militaire dienst kreeg ik nergens antwoord op op dingen die mij intereseerden. Allemaal ‘need to know’ en ’treat them like mushrooms’. Om maar een paar voorbeelden te noemen van uitdrukkingen die niet te Google vertalen zijn.

   Treat them like mushrooms: keep them in the dark and feed them shit. Vertaald: hou ze onwetend en lieg ze voor.

  • Je kan het artikel natuurlijk ook lezen in de (Amerikaans Engelse) taal waarin het oorspronkelijk is gepubliceerd. De link staat netjes in de eerst alinea.
   https://simplicius76.substack.com/p/sitrep-51223-panic-ukraine-launches

   “het artikel heb ik door gescrolled maar aandacht houden terwijl er links en recht zaken worden bijgehaald en van tak op hak gaan is zelfs mij als chaoot teveel.”

   Dan sluiten de artikelen geschreven door ‘Simplicius the Thinker’ niet echt aan bij jouw voorkeur blijkbaar. Die zijn meestal behoorlijk lang en uitgebreid en behandelen vaak meerdere punten die de voorgaande dagen in de media voorbij zijn gekomen. Ik vermoed dat de artikelen van ‘Moon of Alabama’ die hier ook vaak vertaald worden gepubliceerd beter passen bij jouw voorkeuren. Veel korter en bondiger, en (meestal) één punt wat gemaakt word. Daarmee vergeleken zijn Simplicius zijn artikelen 5 a 10 artikelen in één.
   Persoonlijk hou ik juist van uitvoerige artikelen of audio/video presentaties. Als ze maar niet in herhaling vallen binnen het artikel. En blijkbaar ben ik niet de enige gezien Simplicius “blog hit #4 highest trending on all of Substack.” En na het artikel lees ik vaak ook alle reacties die er onder staan. Ieder zijn meug zullen we maar zeggen. Als het je niet aanstaat gewoon overslaan. Maar dit soort reacties onder een machine vertaling van een artikel wat hier als een service word aangeboden heeft weinig zin. Een deel van je kritiek is het gevolg van de machine vertaling en de rest is aan de originele auteur gericht.

 3. interessante geloofwaardige uiteenzetting , een beetje pijnlijk ook voor mensen zoals ik die in de loop der jaren pro Russisch geworden zijn als gevolg van de zondermeer schandalig criminele geopolitieke activiteiten van NATO = US + hondstrouwe corrupte vazallen. Soit, hetgeen ik mij dagelijks afvraag , zou Rusland écht geen materiele steun krijgen van China ? China kan zich toch niet veroorloven dat NATO zegevierend uit dit conflict komt, dus hulp aan Rusland is essentieel. Op een zeker moment wordt politiek belangrijker dan economie, misschien zijn we daar nog niet het is n kwestie van nog enkele escalaties, als Rusland op een bepaald moment, in het nauw gedreven, toch n beroep zou doen op zijn nucleaire capaciteiten dan is het hek definitief van de dam ….

  • Hier idem, met het verschil dat ik niet pro Russisch ben maar kan janken om de arrogantie waarmee onze deel van de wereld word bestuurd, alsof er verder niets is…..en dan de leugens, bij de russen zal ook gelogen worden, maar hier is het zo doorzichtig en het resultaat is steeds krommere denkvormen en dus meer en meer fouten en onherstelbare schade aan onze leefwereld. Dan doen Poetin en Erdogan het beter dan bijna alle EU regering leiders…

   na alle info en ervaringen terugvallen in pre middeleeuwse achterlijkheid, evolutie my arse…

   • ….het ergste is dat het gros van de bevolking geen ballen begrijpt van hetgeen nu gaande is ; ze denken dat Rusland verleden jaar, zo maar, voor de gein, om het op zn hollands te zeggen, Oekraine heeft aangevallen …..Ongelooflijk , met alle info die tegenwoordig beschikbaar is doet men absoluut geen moeite om andere opinies te zoeken. Het Laatste Nieuws en de fckn VRT daar vindt men de waarheid, ….zoals met de schandalige vaxxinatie campagne …

 4. Ik heb wel eens gehoord dat judo een sport is waarbij men met de kracht van de tegenstander vecht. Wat nu gaande is, lijkt mij daar veel op. Rusland mat Oekraïne af: zelf het nodige doen, maar de ander afmatten die dan veel personeel en materieel inzet. Als de druk te hoog wordt, dan tactisch meegeven. Dus wat terugtrekken totdat Rusland bemerkt dat het weer grip krijgt, net zoals b.v. de terugtrekking uit het gebied van Kherson en wellicht nog vaker.
  Natuurlijk worden deze bewegingen door het westen uitgelegd als zwakheid of zelfs een overwinning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in