Screenshot YouTube

Aanvankelijk waren er vechtpartijen en rellen van jonge migranten aan de Noordzeekust, daarna in vele steden in Nederland. Was het gewoon de hitte van augustus, zoals sommige politici beweren? De politie reageerde hulpeloos en de inzet van militairen werd gevraagd, schrijft auteur Syp Wynia op het Duitse nieuwsblog Tichys Einblick.

De hittegolf van augustus 2020 ging gepaard met onrust, sociale spanningen en een opmerkelijk aantal steekpartijen aan de Nederlandse kust en in Nederlandse steden. Veel jonge immigranten waren betrokken bij het geweld. De autoriteiten geven de hitte en de verveling de schuld van de spanning, want de Corona-maatregelen zouden alle plezier voor de jongens hebben bedorven – de Nederlandse versie van de oproerige Party-Szene. Er zijn ook andere redenen: Migranten-parallelle samenlevingen in de Nederlandse grote steden. Het feit dat vooral veel kinderen van immigranten betrokken waren bij het geweld is opvallend, maar niet verrassend. En inderdaad spelen de Corona-maatregelen de rol van aanjager.

De parallelle samenleving toont zich

In de grotere Nederlandse steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) bestaat een groot deel van de bevolking – vooral jongeren – uit niet-westerse allochtonen, vaak uit de voormalige gastarbeiderslanden Marokko en Turkije of de voormalige koloniën Suriname en Curaçao. Velen van hen – vooral Marokkanen en in mindere mate Turken – wonen met grote gezinnen in kleine appartementen in probleemwijken.

Dit milieu werd al benadeeld toen vanaf maart ook in Nederland verregaande Coronamaatregelen werden ingevoerd. Scholen en restaurants werden gesloten, evenementen werden geannuleerd en bedrijven lieten hun werknemers zoveel mogelijk vanuit huis werken. Hulpverleners meldden al snel extra huiselijk geweld, vooral in districten met “kwetsbare” gezinnen.

Vanaf 1 juni werden de Nederlandse Coronamaatregelen versoepeld en was het weer mogelijk om naar vele vakantiebestemmingen te reizen. Maar juist die landen van herkomst waar veel Nederlandse migrantengezinnen in de zomer vaak lange vakanties houden (Marokko, Turkije) bleven gesloten. De spanningen in de migrantenbuurten van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht namen toe. Veel migrantengezinnen uit Duitsland, die deze zomer niet naar hun land van herkomst konden reizen, verhoogden ook de druk in de ketel.

Het leidde in eerste instantie tot chaos in Scheveningen, de badplaats van Den Haag. Maar Scheveningen is veel gewend, want het voormalige vissersdorp telt zo’n 14 miljoen toeristen per jaar. Maar er zijn er nog nooit zoveel geweest als in het weekend van 8 en 9 augustus. Ze werden niet noodzakelijkerwijs met enthousiasme ontvangen. Scheveningen werd omgedoopt tot “Marrakesh aan Zee”.

Turbofase omvolking: Nederland kan burgers dwingen migranten in hun huis op te nemen!

De strijd om de plaats in de zon

Het veelal rustieke strandleven kreeg een heel ander karakter. De locoburgemeester van Den Haag merkte op dat er niet alleen twee keer zoveel badgasten waren als op elke andere warme dag, maar ook een heel nieuw soort toeristen met geweld en vechtpartijen. In Blankenberge, België, was het nog erger: daar provoceerden zonen van immigranten uit Brussel gevechten voor een plekje in de zon of voor een parasol. Wanhopig heeft de overheid besloten het treinverkeer tot de hele Belgische kust te beperken om versterkingen voor de opstandelingen te blokkeren.

In Scheveningen vond onder de oppervlakte een drama plaats. Groepen “Drillrappers” – wapenverheerlijkende hiphoppers, vaak uit Suriname of Curaçao – uit Amsterdam en Rotterdam daagden elkaar uit. Op zondag 9 augustus verloren de Amsterdamse rappers de strijd tegen de Rotterdammers. Op de hete maandag 10 augustus werd een 19-jarige Rotterdammer op de pier in Scheveningen doodgestoken. De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, kwam terug van vakantie om de crisis te beheersen. Geen dag te vroeg. Want op woensdag de 12e was er brute onrust in de Schilderswijk, een voormalige arbeiderswijk in de buurt van een van de twee hoofdstations van Den Haag. De Schilderswijk was al een onrustige buurt toen het nog een Nederlandse volksbuurt was, en bleef dat ook toen het een bijna complete immigrantenbuurt was geworden.

Al in 2014 marcheerde een groep sympathisanten van de islamitische terreurgroep ISIS door de Schilderswijk. Ook in 2015 waren er vechtpartijen en vernielingen nadat een migrant uit Curaçao, Mitch Henriquez, door de politie in Den Haag werd gedood toen hij werd gearresteerd. Henriquez wordt door zwarte activisten in Nederland nog steeds beschouwd als een bewijs dat de Nederlandse politie zogenaamd racistisch is en “etnische profielen” hanteert.

In het verleden heette het “rassenonrust”

Maar nu, in de hete augustusdagen van 2020, is de Schilderswijk in drie dagen op rij het toneel geworden van iets dat in de VS vroeger “rassenonrust” heette. Brandkranen werden geopend, er werd vuur aangestoken op straat, een molotovcocktail werd in een gloednieuw jeugdgebouw gegooid. Groepen jongeren van voornamelijk Marokkaanse afkomst trokken van straat naar straat, vernielden auto’s en gooiden de ramen in van huizen en winkels.

Nederlandse politiechef verguisd om "pride" opmerkingen

De politie werd bekogeld met eieren en kasseien, ook van de daken van de huizen. Bewoners ervoeren het als oorlog. Op drie opeenvolgende avonden kwamen honderden relschoppers – gealarmeerd via snapchat en andere sociale media en vaak uit andere wijken of steden. Elke nacht werden er tientallen gearresteerd.

Op vrijdag breidde het vuur uit naar Utrecht; en via snapchat werd opgeroepen ‘om Den Haag te overtreffen’. Hier begonnen de rellen in het migrantendistrict Kanaleneiland en verspreidden zich naar Overvecht. Ook hier waren er rellen, vernielingen en jonge mensen die stenen gooiden, vergezeld van vuurwerk. Ook hier zijn op beide avonden tientallen relschoppers gearresteerd. Maar de onweersbuien en wolkbreuken hadden een grotere impact dan het politieoptreden. Vooral de regenbuien maakten voorlopig een einde aan de Nederlandse hittegolfrellen. Een poging tot oproer in Rotterdam werd door de politie en de regen in de kiem gesmoord. De buien die een einde maakten aan de rellen markeerden het begin van het debat. De autoriteiten schuiven het met de verklaring af dat de hitte, de verveling en de onmogelijkheid om in Marokko op vakantie te gaan de oorzaak waren van de rellen. De politiekorpsen in Den Haag en Utrecht weigeren de etnische aspecten te onthullen, maar het is een publiek geheim dat jonge Marokkanen – sommige amper 14, 15 – de harde kern van de relschoppers vormen. Dit werd ook bevestigd door een enkele getroffen Marokkaanse moskee, die de hoop uitsprak dat Allah hen nog steeds de juiste weg zou wijzen.

Inzet van militairen?

De “rechtse populistische” politici Geert Wilders en Thierry Baudet zien zichzelf bevestigd: Multiculturele samenlevingen lijken meer op parallelle samenlevingen. Wilders pleit voor het gebruik van het leger tegen de relschoppers. Lokale politici in Den Haag riepen op tot “heropvoedingskampen” en bezuinigingen op de uitkeringen voor ouders die hun kinderen niet beletten om te rellen.

In de tussentijd is ook het politieoptreden een probleem. De politiebonden stellen dat ze niets effectief kunnen doen, want als ze hard optreden, worden ze beschuldigd van discriminatie, en als ze dat niet doen, worden ze beschuldigd van te zachthandig te zijn. Een opmerkelijke manoeuvre kwam van de locoburgemeester van Utrecht, Lot van Hooijdonk (GroenLinks), die in eerste instantie geen gebruik maakte van de politie tijdens de eerste rellen, omdat een politieoptreden een succes voor de relschoppers zou zijn. Utrecht kon deze houding niet lang volhouden gezien de algemene verwoesting, en zette uiteindelijk de politie in.

Pfizer bezorgde mijn zoon een gezichtsverlamming - Een persoonlijk verhaal van Ab Gietelink

Het is ook opmerkelijk dat weinig van de hooligans meer dan een nacht op politiebureaus werden vastgehouden. Men kan zeker niet spreken van repressieve maatregelen. Na de dood van George Floyd in Minneapolis, de vele demonstraties van Black Lives Matter en de nog steeds alomtegenwoordige Mitch Henriquez, en de beschuldiging van etnische profilering, lijkt de Nederlandse politie onzeker te zijn geworden en in het defensief te staan.

“Ze zijn boos op de politie omdat ze naar verluidt racistisch zijn”, zei een waarnemer in de Volkskrant over de Marokkanen. En: “Ze wonen in drukke buurten, ze hebben een slechte reputatie en geen toekomst”. Feit is dat Nederlandse Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in de misdaadstatistieken en vaak de school niet afmaken. De Nederlandse drugsmaffia – met talrijke moorden – heeft ook een opvallend hoog Marokkaans aandeel. Een expert vult het plaatje aan in een andere krant, NRC Handelsblad: “Grote gezinnen, kleine huizen, autoritaire opvoeding”.

Maar de Telegraaf is na een week van onrust minder begripvol en roept op tot een avondklok, massa-arrestaties en wil ouders verantwoordelijk maken. De jongeren, waarvan de meeste Marokkaans zijn, hebben “geen respect voor het gezag” en vormen een onderklasse in de Nederlandse steden die permanente vormen aanneemt. Antropoloog Teun Voeten: “In de volkswijken tikt een tijdbom. Het is een staat van wetteloosheid“.
Auteur Paul Andersson Toussaint stelt dat het zachte welzijnsbeleid van de Nederlandse regering (“thee drinken”) moet worden losgelaten en dat “een heel duidelijke lijn moet worden getrokken” omdat “de criminele machocultuur moet verdwijnen”. “Er is niets racistisch aan”. Toussaint: “Ze zijn niet bang om gepakt te worden, dat gebeurt niet vaak. Ze geven niet om de Nederlandse samenleving. Er is extreme woede en haat, vooral tegen blanken“.

Nederland gaat internationaal met zijn migrantenrellen

Vorig artikelDe staat valt IDNL aan
Volgend artikelBLM-Protesten verboden bij het huis van de burgemeester in Chicago
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

11 REACTIES

 1. Over de gehele wereld vinden de laatste tijd steeds méér rellen enz. plaats, en steeds wéér worden ze hoofdzakelijk veroorzaakt door de niet oorspronkelijke bewoners.
  Zet een leeuw in het leefgebied van een luipaard en ze zullen elkaar proberen te verjagen c.q. te doden.
  Niets dierlijks is de mens vreemd !

 2. Tja, de meerderheid van de bevolking heeft gekozen voor de open grenzen politiek(ers) en blijft er blijkbaar zelfs voor kiezen.
  Die domme kiezers mogen alleszins niet klagen want ze krijgen steeds meer van waar ze zelf voor gekozen hebben.
  De multicul bom zal pas echt barsten op het ogenblik dat er als gevolg van de coronamaatregelen geen centen meer zijn om de ‘vluchtelingen’ hier aanwezig verder te voorzien van uitkeringen en onderhoud.
  Dan zullen die ‘vluchtelingen’ de domme ‘open grenzen’ kiezers wellicht uit hun huizen gaan halen en eigenlijk verdient zoveel domheid zelfs niet beter. Wie zijn gat verbrandt moet maar op de blaren zitten.

 3. En weer niemand die iets doet bv milities ofwel knokploegen oprichten om ons zelf te verdedigen! Ik denk ook aan oud militsiren en politie agenten, maar liefst goed getraind en stek en kunnen terug knokken! De overheid toch niks, stimulleerd dit alleen maar! Mensen met een beetje gevoel da je eigen,land verdedigen en terug te eisen is toch niet verkeerd!

 4. De enige echte oplossing is: Geen z.g. vluchtelingen (migranten) toelaten in Nederland en ALLE 1e, 2e, 3e en verdere afstammelingen van de islamitische gastarbeiders terug sturen naar land van oorsprong. Geen “koppie thee” drinken maar keihard optreden.

 5. Dit stelt nog niets voor. In 2018 heeft Rutte van de EU te horen gekregen dat Nederland de komende jaren 8 miljoen migranten( alleen mannen, aan de grens met Hongarije zelfs bewapende migranten opgepakt) moet opnemen en met voorrang behandelen met subsidies bij de woning toewijzing. Je ziet waar het dan naar toe gaat. Kijk maar naar de rest van Europa.

 6. Binnen kort op de mark zoek een blanke een spel waar heel de familie aan mee kan doen heb je drie blanken gevonden dan krijg je een extra corona spuitje het is een heel leuk nieuw spel, lekker vet weet je wel.

  • Ik had wel gedacht dat ze met die covid app een soort van pokemon go gingen spelen.
   Om te kijken of je besmetten mensen tegenkomt op straat voor extra bonus punten.
   Maar je weet toch nooit waar mensen op loeren als ze met hun smartfoon over straat gaan.

 7. Als morgen allen Nederlanders die er nog zouden zijn stoppen met werken dan stort het hel immigratie beleid in mekaar want ik zie niet zo snel dat de zogenaamde vluchteling gaat werken die heeft andere dingen aan zijn hoofd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in