In een bijdrage voor denktank ‘Internationale Politik und Gesellschaft’ (IPG) voorspelt de Amerikaanse econoom en voormalig economisch adviseur van het Witte Huis, Nouriel Roubini, turbulente ontwikkelingen in de wereldpolitiek. Over het geheel genomen verwacht Roubini een “post-pandemisch” tijdperk, dat gekenmerkt zal worden door talrijke “negatieve trends” – economische, politieke en sociale.

Naast de puur economische turbulentie – recessie, deflatie, valuta-devaluatie – voorziet Roubini het einde van de geglobaliseerde wereldorde die de afgelopen decennia heeft gekenmerkt:

“De pandemie versnelt de trends richting Balkanisering en versnippering die al eerder in volle gang waren. De VS en China zullen zich sneller ontkoppelen en de meeste landen zullen reageren met een nog protectionistischer beleid om hun binnenlandse bedrijven en werknemers te beschermen tegen globale ontwrichting. De post-pandemische wereld zal worden gekenmerkt door grotere beperkingen op het verkeer van goederen, diensten, kapitaal, arbeid, technologie, gegevens en informatie”.

Trump vergelijkt globalisme met “gijzelaar van andere landen”

Tegelijkertijd ziet Roubini, hoogleraar economie aan de Stern School of Business van de Universiteit van New York, een stap weg van de democratie en een terugkeer naar autoritaire politieke modellen:

“Populistische leiders profiteren vaak van economische zwakte, de massale werkloosheid en de groeiende ongelijkheid. Onder omstandigheden van toenemende economische onzekerheid zullen er sterke impulsen zijn om buitenlanders tot zondebok voor de crisis te maken. Veel werknemers en grote delen van de middenklasse zullen kwetsbaarder worden voor populistische retoriek, met name voorstellen om immigratie en handel te beperken”.

Het conflict tussen de Verenigde Staten en China zal in mondiaal politiek opzicht intensiever worden, waarvan de reeds begonnen ontvlechting van beide economieën een zwaarwegende aanwijzing is. Roubini ziet aan de politieke horizon van de wereld een nieuwe Koude Oorlog opdoemen, ditmaal tussen de Verenigde Staten en hun bondgenoten enerzijds en China, Rusland, Iran en Noord-Korea anderzijds. Ondanks het nogal sombere scenario is er een kans op een “happy end”. Maar eerst ziet Roubini een “decennium van wanhoop” naderen, dat alleen met grote moeite afgehandeld kan worden.

Top Zweedse Academicus: Coronavirus is de laatste spijker in de doodskist van het globalisme

  Ernstige vaccinatieschade: arts klaagt dictatoriaal Coronabeleid aan
Vorig artikelChina loog
Volgend artikelDuitse Binnenlandse Veiligheidsdienst telt meer dan 2.000 potentiële moslimterroristen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in