Niemand mag twijfelen aan de bedoelingen van de chef van de generale staf van de Poolse strijdkrachten generaal Rajmund Andrzejczak of vermoeden dat hij een zogenaamde “Russische agent” is, omdat hij oprecht wil dat het Westen zijn proxy-oorlog met Rusland in Oekraïne wint, maar hij is ook zeer bezorgd dat het zou kunnen verliezen tenzij zijn kant de impopulaire waarheden erkent die hij zojuist heeft gedeeld, omdat het nalaten daarvan Kiev tot een nederlaag zou kunnen veroordelen, schrijft Andrew Korybko.

De laatste keer dat chef van de generale staf van de Poolse strijdkrachten generaal Rajmund Andrzejczak media-aandacht genereerde was eind januari, toen hij uitweidde over hoe formidabel Rusland toen nog was, maar nu haalt hij opnieuw de krantenkoppen omdat hij op deze beoordeling voortborduurt. Polen’s Do Rzecy deed verslag van zijn recente deelname aan een strategiesessie met het Nationale Veiligheidsbureau, waarbij hij enkele impopulaire waarheden deelde over de NAVO-Russische proxy-oorlog in Oekraïne.

Andrzejczak zei dat de situatie er niet goed uitziet voor Kiev als we kijken naar de economische dynamiek van dit conflict, waarbij hij vooral de aandacht vestigde op financiën, infrastructuurkwesties, sociale kwesties, technologie en voedselproductie e.d. Vanuit dit oogpunt voorspelt hij dat Rusland nog 1-2 jaar kan doorgaan met zijn speciale operatie voordat het structurele druk begint te voelen om zijn activiteiten in te perken.

Kiev daarentegen brandt tientallen miljarden dollars aan hulp op, maar is nog ver verwijderd van het bereiken van zijn maximale doelstellingen. Andrzejczak zei openhartig dat de westerse partners van Polen de uitdagingen die de overwinning van Oekraïne in de weg staan niet goed inschatten, waaronder die in verband met de “logistieke race”/ uitputtingsslag” die de NAVO-chef half februari verklaarde. Een ander ernstig probleem betreft de onwil van vluchtelingen om op korte termijn naar hun vaderland terug te keren.

  Zelensky de Marionet

Deze economische, logistieke en bevolkingsfactoren samen overtuigden hem ervan dat hij deze problemen dringend onder de aandacht moet brengen om “Oekraïne een kans te geven zijn veilige toekomst op te bouwen”, wat in de context waarin hij deze motivatie deelde, een eufemisme is voor nog meer westerse hulp. Hij voegde daaraan toe: “Als militair ben ik ook verplicht de meest ongunstige en moeilijk uitvoerbare variant voor te stellen, waarbij ik een veld geef aan iedereen die Oekraïne kan en moet helpen.”

Niemand mag daarom twijfelen aan Andrzejczaks bedoelingen of vermoeden dat hij een zogenaamde “Russische agent” is, aangezien hij oprecht wil dat het Westen zijn proxy-oorlog met Rusland in Oekraïne wint, maar hij is ook zeer bezorgd dat het zou kunnen verliezen tenzij zijn kant de impopulaire waarheden erkent die hij zojuist heeft gedeeld. Als zij dat niet doen, kan Kiev volgens hem ten dode zijn opgeschreven, hoewel ook overtuigend kan worden betoogd dat het nog rampzaliger zou zijn dit conflict eindeloos te laten voortduren, zoals Polen wil.

Geen van de drie uitdagingen waarop hij de aandacht vestigde, kan immers op korte termijn worden overwonnen. De enige uitzondering is misschien de bevolkingsproblematiek, maar daarvoor zou de EU-wetgeving moeten worden gewijzigd om de uitzetting van vluchtelingen mogelijk te maken, wat waarschijnlijk niet zal gebeuren. De economische en logistieke factoren zijn systemisch van aard en treffen niet alleen Oekraïne, maar het hele Westen in het algemeen. Het is eenvoudigweg onmogelijk om het tempo, de omvang en de reikwijdte van de multidimensionale hulp van het Westen aan Oekraïne vol te houden als het conflict aanhoudt.

  "Het ergste moet nog komen": Onrust onder de burgerbevolking zal wereldwijd toenemen naarmate de sociaal-economische druk toeneemt, zo waarschuwt het rapport

Zoals Andrzejczak zelf toegaf: “We hebben gewoon geen munitie. De industrie is niet alleen niet klaar om uitrusting naar Oekraïne te sturen, maar ook om onze voorraden, die wegsmelten, aan te vullen.” Gezien het feit dat Polen na de Anglo-Amerikaanse As de derde belangrijkste beschermheer van Oekraïne is, wijst dit er sterk op dat alle andere NAVO-leden net zo veel moeite hebben om het tempo, de omvang en de reikwijdte van de steun op peil te houden, zo niet meer, aangezien velen een stuk kleiner zijn en dus minder in staat om in dit opzicht bij te dragen.

Deze constatering betekent dan ook dat het komende tegenoffensief van Kiev waarschijnlijk de “last hurrah” zal zijn voor de hervatting van de vredesbesprekingen met Rusland, aangezien het Westen zijn steun niet veel langer kan volhouden. Andrzejczak lijkt zich terdege bewust van dit “politiek ongemakkelijke” feit, vandaar dat hij wil dat zijn partij haar proxy zoveel mogelijk geeft tot het einde van die operatie, in de hoop dat zij zich dan in een relatief gunstigere positie bevindt tegen de tijd dat de besprekingen worden hervat.

Hij en degenen die net als hij denken, nemen twee zeer gevaarlijke risico’s: 1) zij verwachten dat het komende tegenoffensief ten minste licht succesvol zal zijn in het winnen van wat terrein; en 2) zij verwachten dat Rusland zal instemmen met het hervatten van de vredesbesprekingen zodra deze operatie eindelijk is afgelopen. De bijbehorende risico’s zijn duidelijk in die zin dat 1) het tegenoffensief zo ernstig kan mislukken dat Rusland deze ramp aangrijpt om een onbekende hoeveelheid terrein te winnen; en/of 2) Moskou de besprekingen op verzoek van Kiev niet zal hervatten.

  NAVO's Stoltenberg muteert in een Poetin-aanhanger

Daarom is het aantoonbaar beter dat Kiev zijn tegenoffensief staakt en ingaat op China’s voorstel voor een staakt-het-vuren dan het groeiende risico te nemen dat het mislukt en/of dat Rusland blijft vechten in de wetenschap dat de westerse steun binnenkort zou kunnen ophouden. Die onderling samenhangende worst-case scenario’s worden steeds waarschijnlijker door de economische en logistieke uitdagingen die Andrzejczak noemde, waarbij alleen de kans op Russische misstappen de kansen in evenwicht brengt.

Toch wijst alles erop dat het tegenoffensief spoedig zal beginnen, ondanks de ernstige uitdagingen die eraan verbonden zijn, waarbij dit besluit wordt ingegeven door politieke factoren die verband houden met de noodzaak om het westerse publiek te laten zien dat hun meer dan 150 miljard dollar aan hulp aan iets tastbaars is besteed. Zelfs als het een rampzalig spektakel wordt, zijn de besluitvormers bereid dat risico te nemen. Sommigen, zoals Andrzejczak, willen uit wanhoop een laatste overwinning behalen voordat de vredesbesprekingen worden hervat.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Meer gevolgen van de oorlog in Oekraïne – Het Franse imperialisme op zijn plaats zettenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelScott Ritter: “Oekraïne Overwinning Resolutie” – Een waanzinnig zelfmoordpact
Volgend artikelDr. Coleman: Niemand behalve de globalisten zal oud mogen worden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Predictive programmeren.
  De munitie is op, alweer …
  De onwil van vluchtelingen om terug te keren naar hun land – men wil niet als kanonnenvoer dienen voor zelensky en depopulatie idioterie.
  Rusland gaat na het tegenoffensief onderhandelen .

  Als Rusland wijs is onderhandeld het nergens over, in de toekomst.

  Het tegen offensief van ‘ Oekraïne ‘ luidt mi de 3e Wereldoorlog in.
  Polen, groot navo oefenterrein lijkt mij

  • even buiten het feit dat veel oekraïners naar het westen zijn gegaan om vervolging voor hun daden door de russen te ontlopen; waarom zouden ze terug gaan naar een extreem corrupt land waar je alleen succesvol kan zijn als je zelf ook corrupt bent terwijl ze hier alles gratis en met voorrang krijgen? en natuurlijk geen bommen willen koppen van wie dan ook

  • Wat heeft Rusland momenteel te winnen bij “vredesbesprekingen” met het Westen?
   Minsk-1/2 hebben bewezen dat het westen de kluit belazerde en zijn onbetrouwbaar.
   Er zal nog het nodige bloed vloeien en het is nutteloos omdat in stadium van de gevechten UKReich gewoon geen middelen meer heeft om Rusland nog langer tegen te houden.

  • Niet alleen personen zijn naar hier “gevlucht”. Ze hebben ook hun cashgeld en dure auto’s veilig overgebracht.
   Want zeg nu zelf… Oekraïne is groot genoeg om hun eigen vluchtelingen te huisvesten.

 2. Volgens de geschiedenis is Polen of te wel bezet of bezet geweest. Dit land heeft geen enkel substantieel geschiedkundig enige relevantie toegevoegd uitgezonderd enkele individuen.

  • Want liever turks dan paaps zeker ?

   De Slag bij Varna vond plaats op de 10e november 1444 nabij de stad Varna in Oost-Bulgarije. In deze slag versloeg het Osmaanse leger onder leiding van sultan Murad II de Poolse en Hongaarse legers onder leiding van Władysław III van Polen en Johannes Hunyadi.

   Het Beleg van Wenen in 1529 was de eerste poging van het Ottomaanse Rijk, geleid door Süleyman I, om de Oostenrijks-Habsburgse hoofdstad Wenen in te nemen. Drie dagen voordat het beleg begon, arriveerde er echter versterking door Nikolaas, graaf van Salm, die door Karel V uitgezonden was met een professioneel huurlingenleger van achtduizend Spanjaarden, Italianen en Vlamingen, ten dele uitgerust met haakbussen, indertijd de modernste handvuurwapens.

   Op 12 september 1683 versloeg een Pools leger onder bevel van koning Jan III Sobieski ook met andere bondgenoten Beieren en Saksen, het Ottomaanse leger onder bevel van grootvizier Kara Mustafa, dat Wenen had belegerd.

   • Poland’s contribution to history – a few points
    1. Defense against the Teutonic Knights
    2. mainstay of Western Christianity since 966
    3. medieval empire (look at the map of Poland from the 16th and 17th centuries)
    4. defended Europe against the invasion of Turks (and Islam) – King Jan III Sobieski
    5. the only country that ever captured Moscow (1610) – to this day in Russia, the day of regaining Moscow is a public holiday
    6. 2nd country that had the first constitution in Europe and the second in the world (the first was the USA).
    7. A country that had the first democratic elections in Europe
    8. The only country whose authorities never collaborated with Hitler
    9. the only country that had a secret army to fight the German Nazis
    10. the only place in Europe where there was no “holy inquisition” and burning people (including witches) at the stake, and King Sigismund II August said “I will not be the king of your conscience”
    11. the only place in Europe where Jews expelled from all over Western Europe were accepted
    12. the only place in the world where over 30% of the population of all European Jews lived before World War I (about 3 million)
    13. a country that led to the fall of communism (the fall of the Berlin Wall was only the result of events that began in Poland thanks to the “Solidarity” movement)
    14. The Polish pope, John Paul II, was very active in combating communism
    15. the only place in Europe where there is currently no intrusive LGBT propaganda – classes for children are forbidden in schools, for which parents do not agree
    16. the only place in the European Union where, according to the law, marriage is possible only between a man and a woman, there are two sexes, and euthanasia is murder)
    17. the only place in Europe where there is still freedom of speech and some independent media
    18. the country that has accepted the largest number of refugees from Ukraine (around 11 million since February 2022) and helps them financially – let us remember that normal people suffer in war regardless of politics
    19. The only country in Europe that is culturally an obstacle to the Great Reset

    …and that is why Poland is sincerely hated by globalists and there have been many attempts to destroy it and create negative false propaganda.
    It’s just a shortcut. You can add another 50 points.
    Read the history, think for yourself and don’t let yourself be manipulated. Regards.

 3. Maart 1878 herkregen Roemenië en Bulgarije hun autonomie ten gevolge van de Russisch-Turkse Oorlog (1877-1878). Liever Russisch dan Turks of paaps!

  • @Casse : Mijn standpunt : liever conservatief en cultureel Russisch,
   dan destruktieve V.S. vazal, socialistische EU diktauur, of Turks / Iraans islamitisch geweld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in